Getty Image/Adam Nurkiewicz

Atletika

08.09.2017 | 17.30

Tomaš Đurović za SK: Daću sve od sebe za Tokio

Na nedavnoj održanoj Univerzijadi u Tajpeju ugled Crne Gore je branilo šestoko takmičara. Džudisti Balša Simonović, Ivanja Šunjević, Lazar Daković i Jovana Nikić su bili daleko od osvajanja medalja, glavne uzdanice atletičari Tomaš Đurović i Marija Vuković su ostvarili primarni cilj, ali ne i san.

Tomaš Đurović

Privatna arhiva

Tomaš Đurović

Naime, Tomaš Đurović je u bacanju kugle osvojio 10. mesto, dok je Marija Vuković morala da se zadovolji pozicijom broj četiri.

Tomaš je u Tajpej krenuo povređen. Imao je dosta problema sa bolovima u predelu šake ali je i pored toga odlučio da se bori za mesto u finalu sa željom da stigne do medelja, s obzirom da je Univerzijada poslednje veliko takmičenje u ovoj godini. Tomaš je stigao do finala sa rezultatom 19,20. U finalu, je imao tri pokušaja da uđe među osam najboljih, u trećoj seriji je bacio kuglu do 19,30 ali je prestupio a samim tim je san o medalji u paklenoj konkurenciji ostao samo san.

“Nisam nezadovoljan urađenim na Univerzijadi jer nisam bio u top formi, mučila me šaka, pre i tokom takmičenje, pa je ostvaren rezultat sasvim zadovoljavajući”, rekao je na početku razgovora za Sport Klub Tomaš Đurović od kojeg se očekuje sa se do 2020. godine uključi u borbu za plasman na Olimpijske igre i nastavio:

“Tačno je da je sve podređeno plasmanu na Olimpijske igre, ali je već sada jasno da će trebati mnogo truda, rada i odricanja da bi se stiglo do cilja. Naime, norma je 20,50. Trenutno u svetu ima više od 20 momaka koji baca kuglu preko 21 metra, a ja se tek uključujuem u seniorske vode. To naravno ne znači da planiram da tražim alibi. Boriću se do poslednjeg atoma snage, raditi maksimalno i uz božiju pomoć stići do Olimpijskih igara. Prvo naredno veliko takmičenja i prva prilika za novo dokazivanje i proveru mogućnosti je Evropsko prvenstvo koje je na programu naredne godine”.

U mlađim kategorijama, Tomaš je bio treći na Balkanu u juniorskoj konkurenciji, bio je učesnik Evropskog i Svetskog šampionata, a kao senior je stigao do četvrtog mesta na Balkanskom šampionatu u dvorani, trećeg mesta i bronzane medalje na Mediteranskim igrama, srebrne medalje na Igrama malih zemalja u San Marinu. Državni je rekorder Crne Gore sa 19,85. Na prvi pogled, 20,50 izgleda nedostižni iako je zaista ostalo mnogo vremena do 2020. godine kada su na programu Olimpijske igre.

“Deluje nedostižno ali nije. Na treninzima često bacam daljine preko 20 metara ali najčešće su to rezultati koje ostvarujem uz prestupe. U prevodu, u narednom periodu moram kao prvo da rešim problem sa povredom šake, zatim da se posvetim maksimalnom radu na snazi i tehnici, pre svega tehnici jer upravu tu leži željena daljina, upravo tu leži norma koju želim da dostignem i o kojoj sanjam. Mnogi će reći ima vremena. Ali mi sportisti koji nastojimo da stignemo do nekog rezultata i koji znamo koliko je rada potrebno za to, vrlo dobro znamo kako vreme leti”, naglasio je Tomaš Đurović.

Tomaš Đurović

Privatna arhiva

Tomaš Đurović

Podsećanja radi ugled Crne Gore na Svetskom prvenstvu u atletici koje je nedavno održano u Londonu branila je samo Marija Vuković na osnovu specijalne pozivnice. Iz Atletskog saveza Crne Gore se nadaju da će spisak putnika na Olimpijske igre u Japan biti mnogo veći. Kandidata ima.

Tu je Slađana Perunović koja je već dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama i trčala maraton, pomenuta Marija Vuković u skoku u vis, Tomaš Đurović u bacanju kugle, Kristina Rakočević u bacanju diska, Danijel Furtula u bacanju diska, braća Dragan i Darko Pešić u desetoboju....

“Očekujem kao i svi atletičari koje ste spomenuli nastavak pomoći od strane Saveza, Ministarstva za sport i Crnogorskog olimpijskog Komiteta kako bi se stvorili uslovi da stignemo do željenih normi i mesta na Olimpijskim igrama”, poručio je za Sport Klub Tomaš Đurović član Atletskog kluba Draževina.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Kraj pauze: Atletičari Crne Gore ponovo na stazi

Kraj pauze: Atletičari Crne Gore ponovo na stazi

Kraj pauze: Atletičari Crne Gore ponovo na stazi

Nakon pauze zbog opasnosti od širenja koronavirusa nastavljaju se atletska takmičenja u Crnoj Gori. Ovog vikenda u Baru će biti održano 66. pojedinačno i 53. ekipno prvenstvo Crne Gore za seniore.

Đurović za SK: Ponosan i srećan idem u Berlin

Đurović za SK: Ponosan i srećan idem u Berlin

Đurović za SK: Ponosan i srećan idem u Berlin

Tomaš Đurović je nedavno u razgovoru za Sport Klub, otkrio da je počeo da radi sa hrvatskim trenerom Ivicom Jakeljićem. Javio se sa priprema u Dohi i rekao da je povreda prošlost, da i dalje sanja Olimpijske igre iako je norma 20,50, ali da je primarni cilj norma za Evropsko prvenstvu u Berlinu.

Đurović za SK: Samo mi je Berlin u mislima

Đurović za SK: Samo mi je Berlin u mislima

Đurović za SK: Samo mi je Berlin u mislima

Crnogorski atletičar Tomaš Đurović otkrio je da je poleo da radi sa hrvatskim trenerom Ivicom Jakeljićem kako bi što pre ostvario normu za Evropsko prvenstvo.

Univerzijada: Đurović na koti 10, moglo je i bolje

Univerzijada: Đurović na koti 10, moglo je i bolje

Univerzijada: Đurović na koti 10, moglo je i bolje

Ugled Crne Gore na Univerzijadi Tajpeju na kojoj učestvuje više od sedam hiljada sportista iz 140 dražava, brani šest takmičara: Balša Sinanović, Ivana Šunjević, Lazar Daković i Jovana Nikić (džudo), odnosno Tomaš Đurović i Marija Vuković (atletika).
Loading...