Getty Image/Adam Nurkiewicz

Atletika

17.12.2017 | 15.25

Darko Pešić za SK: Srušiću "berlinski zid"

Kako se godina bliži kraju tako se nižu tradicionalni izbori za najbolje sportiste. Što se atletike u Crnoj Gori tiče priznanja su dobili Darko Pešić i Marija Vuković, a najbolja mlada atletičarka je Kristina Rakočević.

Darko Pešić

Tom Pennington/Getty Images

Darko Pešić

Darko Pešić, momak koji je na dvoranskom šampionatu Evrope u Beogradu osvojio šesto mesto u sedmoboju, oborio je državni rekord na takmičenju desetobojaca u austrijskom Gocuzu u godini koja polako ostaje iza nas.

Osvojio je 7846 bodova što je za 19 bodova više u odnosu na dosadašnji rekord Crne Gore. Samo četiri boda su ga delila od norme za Evropsko prvenstvo koje je na programu naredne godine, a nije toliko daleko bila ni norma za Svetsko prvenstvo u Londonu koje je održano ovog leta i koja je iznosila 8100 bodova.

Radost Darka Pešića koji je desetoboj u Austriji, odradio uz tablete za bolove, s obzirom da je osećao bol u nozi od samog starta, pomutio je nalaz magnetne rezonance. Zvuči neverovatno ali je istinito. Pešić je do rekorda države stigao sa slomljenom potkolenicom. Mala nada da vest nije tačna, ugašena je novim detaljnim pregledima u Srbiji.

Prve prognoze su govorile da bi Pešić na stazu mogao da se vrati tek u septembru 2018. godine. Ali, sreća prati hrabre, a svi koji poznaju Darka, znaju da je pre svega hrabar. Još kao klinac je govorio: ja mogu da podignem kuću, a brat Dragan i sestra Danijela koji su takođe višebojci nisu imali dilemu da on to može.

Prva kontrola je izazvala pravu erupciju oduševljenja kod Darka Pešića, a nove informacije je tada odlučio da odmah podeli sa Sport Klubom.

„Imam radosne, ma ne radosne nego neverovatne vesti. Doktor Đurović, izuzetno cenjeni stručnjak u sportskoj medicini koji živi i radi u Londonu, dao mi je zeleno svetlo da počnem sa radom. Kost je zarasla brže nego što se očekivalo. Ostalo je još samo da zaraste upalni proces na potkolenici. Koristim priliku da se zahvalim čelnicima Saveza koju su zaista uradili i više od onoga što se moglo uraditi. Počevši od korišćenja hiperbarične komore, preko fizikalnih terapija na koje je moja noga odreagovala sjajno“, rekao je Pešić za Sport klub i dodao:

„Tačno je da postoji mogućnost da dobijem specijalnu pozivnicu za Svetsko prvenstvo, ali je ne bih prihvatio jer to ne bi bilo korektno, s obzirom da bih uzeo mesto nekom maksimalno spremnom atletičaru iz Crne Gore, a ja to sigurno neću biti do početka takmičenja u Londonu".

Darko Pešić

Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images

Međutim, oporavak je trajao, što je bilo i realno znatno duže nego što je to Darko Pešić u trenutku euforije pomislio. Da ne bude zabune, Pešić je trenirao, a kompletan trenažni proces, punom snagom počinje odmah posle Nove godine. Prvi cilj je plasman na Evropsko prvenstvo u Berlinu. Pešiću nedostaju 4 boda......

"Sezona je dobro počela i njen prvi deo bio je kao iz snova. Želeo sam da to krunišem nastupom na Svetskom prvenstvu u Londonu, ali me je u tome zaustavila povreda. Sezonu nisam završio kako sam želeo, ali ne mogu reći da sam nezadovoljan. Osvajanjem šestog mesta na dvoranskom šampioatu Evrope u Beogradu napravio sam sjajan rezultat”, rekao je Pešić za Sport Klub i nastavio:

“Naravno da sam zadovoljan zbog nagrade koju sam dobio od strane Saveza. Sada već daleke 2007. godine sam bio najbolji pionir, evo sada sam dočekao da budem najbolji senior. Nagrada je veliki motiv da nastavim sa još jačim radom. Smatram da sam nagradu zaslužio jer šesto mesto na Evropskom prvenstvu, sjajan rezultat u Austriji uz državni rekord su osnova za to”.

Naredne godine primarni cilj za Darka Pešića će bti plasman na Evropsko prvenstvo koje se održava u Berlinu. Bio je jako blizu norme na mitingu u Austriji, ali....

“Napravio sam 7.846 bodova u desetoboju i oborio državni rekord. Samo četiri boda su me delila od Evropskog prvenstva. Naravno da bi stigao do cilja da nije bilo povrede sa kojom sam odradio takmičenje. Priliku da ostvarim normu imaću na mitingu u Austriji sredinom marta, dobio sam pozivnicu za međunarodni miting. Sigurno ću ostvariti normu ako bog da zdravlja, a daće. Norma za Olimpijske igre je ista kao što je bila za Svetsko prvenstvo i iznosi 8.100 bodova. Trenutno to izgleda nedostižno. Ali moj tim i ljudi koji me dobro poznaju znaju da se neću predati, naprotiv. Sada sam fokusiran na normu za Evropsko prenstvo, a u godini koja sledi ću pokušati da srušim berlinski zid, da ostvarim normu i napravim sjajan rezultat na smotri najboljih atletičara Starog kontinenta”, rekao je Darko Pešić.

U svakom zlu se nađe i nešto dobro, tako je i Darko Pešić i teškoj povredi noge pronašao dobre stvari.

“Ispostavilo se da je povreda došla u pravom trenutku za mene, koliko god čudno zvučalo ovo što sada pričam. Shvatio sam ko su mi pravi, a ko kvazi prijatelji. Dosta toga se promenilo u mom životu. Ali, vratimo se atletici. Primarni cilj je plasman na Evropsko prvenstvo u Berlinu. Verujem da mogu da ostvarim plasman na Oi, a mogu da obećam da ću se do poslednjih atoma snage boriti da stignem do magične granice koja iznosi 8.100 bodova”, naglasio je Darko Pešić.

Ostaje da Darku Pešiću poželimo pre svega da bude zdrav, a zatim i da mu se ostvare želje koje ima u narednoj, kao i godinama koje slede. 

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Pešić za SK: Žao mi je, ali idemo dalje

Pešić za SK: Žao mi je, ali idemo dalje

Pešić za SK: Žao mi je, ali idemo dalje

Crnogorski atletičar Darko Pešić nije uspeo da završi desetoboj na Evropskom šampionatu u Berlinu. Posle konsultacija sa lekarima i pregleda odustao je uoči pete dicipline, trke na 400 metara.

Povreda zaustavila Darka Pešića na EP

Povreda zaustavila Darka Pešića na EP

Povreda zaustavila Darka Pešića na EP

Crnogorski desetobojac Darko Pešić je Evropskom Prvenstvu u Berlinu uoči pete discipline Pešić morao da odustane zbog povrede.

Master Dragan Pešić ide ka Parizu

Master Dragan Pešić ide ka Parizu

Master Dragan Pešić ide ka Parizu

Ljubitelji atletika sa nestrpljenjem čekaju početak Evropskog prvenstva u Berlinu koje startuje 6. avgusta. Ugled Crne Gore braniće Kristina Rakočević (bacanje diska), Marija Vuković (skok u vis), Tomaš Đurović (bacanje kugle) i Darko Pešić (desetoboj).

Darko Pešić ide na Evropsko prventvo u Berlin

Darko Pešić ide na Evropsko prventvo u Berlin

Darko Pešić ide na Evropsko prventvo u Berlin

Kompletira se polako spisak učesnika iz Crne Gore na Evropskom prvenstvu u atletici koje se održava u Berlinu i počinje 7. avgusta.

Pešić se vratio u velikom stilu: Kao nokaut...

Pešić se vratio u velikom stilu: Kao nokaut...

Pešić se vratio u velikom stilu: Kao nokaut...

Darko Pešić, momak koji je na Evropskom dvoranskom šampionatu u Beogradu osvojio šesto mesto, nedugo zatim je učesvovao na atletskom mitingu u Austriji. Samo četiri boda su mu nedostajala da ostvari normu za Svetsko prvenstvo u Londonu. Šok je usledio posle mitinga.

Pešić za SK: Počinjem da trčim, neću na SP, hoću na EP!

Pešić za SK: Počinjem da trčim, neću na SP, hoću na EP!

Pešić za SK: Počinjem da trčim, neću na SP, hoću na EP!

Darko Pešić, aktuelni šampion Balkana, i momak koji je na minulom Evropskom šampionatu u Beogradu osvojio šesto mesto u sedmoboju, oborio je državni rekord na takmičenju desetobojaca u austrijskom Gocuzu.

Oborio rekord Crne Gore sa slomljenom nogom!

Oborio rekord Crne Gore sa slomljenom nogom!

Oborio rekord Crne Gore sa slomljenom nogom!

Neverovatna stvar dogodila se na takmičenju desetobojaca u austrijskom Gocuzu. Atletičar Darko Pešić oborio je državni rekord i to sa ozbiljnom povredom noge.

Porodica Pešić – višeboj u krvi

Porodica Pešić – višeboj u krvi

Porodica Pešić – višeboj u krvi

Evropsko prvenstvo u atletici je već nekoliko nedelja iza nas. Poklonici tog divnog sporta još se sećaju sjajnih skokova Ivane Španović i divovske borbe Mihaila Dudaša, ali se misli se već usmeravaju ka Svetskom šampionatu u Londonu.

Darko Pešić za SK: Imamo potencijal, treba nam podrška

Darko Pešić za SK: Imamo potencijal, treba nam podrška

Darko Pešić za SK: Imamo potencijal, treba nam podrška

Bliži se početak Evropskog dvoranskog šampionata u atletici. Beograd je već više od mesec dana u centru pažnje ljubitelja atletike širom planete. Posle odlično organizovanog „Serbian Opena“ i Balkanskog prvenstva, sve je spremno za istinski spektakl.
Loading...