Getty Image/Adam Nurkiewicz

Atletika

17.05.2019 | 19.00 > 19:06

Okršaj godine u Šangaju (SK2 13:00)

Deseta jubilarna sezona atletske Dijamantske lige nastavlja se mitingom broj dva u Šangaju u subotu uz direktan prenos na Sport Klubu 2 od 13 časova.

Abbderahman Samba

Francois Nel/Getty Images

Abbderahman Samba

U centru pažnje na Šangaj stadionu biće duel koji se čekao skoro godinu dana: u trci na 400 metara sa preponama jedan protiv drugog trkaće se Abderahman Samba iz Katara i Rai Bendžamin iz SAD-a, dvojica od četvorice najbržih svih vremena u ovoj disciplini. Samba je oborio rekord Azije i postao drugi najbrži čovek na svetu, a Bendžamin se na trećoj poziciji izjendačio sa legendarnim Edvinom Mozesom.

Na 100 metara na stazi će biti dvojica od trojice najbržih iz prošle godine, Kristijan Kolman i Noa Lajls, ovaj drugi je bio najbolji na 200 metara. Uz njih tu su i rekorder Azije Su Bingtian i odlični Šje Dženje, kao i prvak Afrike Akani Simbine i Britanac Ris Preskod, koji je u Šangaju slavio prošle godine.

U konkurenciji žena na 100 metara u prvom planu su dvostruka olimpijska šampionka Elejn Tompson, ali i Aleja Hobs, univerzitetska šampionka SAD za prošlu godinu.

Biće uzbudljivo i na 400 metara u obe konkurencije. Favoritkinja je Salva Eid Naser iz Bahreina koja se vraća na stazu posle 4 medalje i tri zlata na Azijskom prvenstvu. Glavna rivalka biće joj tinejdžeka Sidni Mekloflin koja debituje u Dijamantskoj ligi. Kod muškaraca favoriti su pobednik iz prošle sezone Fred Kerli iz SAD-a i Stiven Gardiner sa Bahama.

Na srednjim prugama, najviše uzbuđenja očekuje se na 5000m za muškarce. Na stazi su svetski dvoranski prvak Jomif Kedželča iz Etiopije i njegov zemljak Selemon Barega, osvajač olimpijske medalje Pol Čelimo i Džošua Čeptegei iz Ugande, koji je svetski prvak u kros-kantriju.

Holađanka Sifan Hassan takmičiće se na 1500m, zajedno sa afričkom šampionkom Kenijkom Vini Čebet i takmičarkama iz Etiopije Davit Sejaum i Gudaf Cegej.

Alexander Hassenstein, Getty Images Sport

Na 110 metara sa preponama sastaće se Omar Mekleod, svetski i olimpijski prvak i Sergej Šubenkov pobednik prošlosezonske Dijamantske lige. Uz njih tu su i Španac Orlando Ortega, kao i Milan Trajković sa Kipra - dvoranski prvak Evrope. Najbrži ove godine je Kinez Šje Venđun.

Velika je konkurencija u skoku s motkom kod žena, tu su Katerina Stefanidi i Sandi Moris. U bacanju kugle 30-godišnja Kineskinja Gong Lijao testiraće svoj niz od 17 uzastopnih pobeda. U bacanju koplja Kineskinja Lju Huihui je trenutno bez konkurencije, dok se kod muškaraca očekuje velika borba između olimpijskog prvaka, Nemca Tomasa Rolera sa zemljakom Andreasom Hofmanom i ostalim izazivačima.

U skoku uvis kod muškaraca prva zvezda je Madžid Gazal iz Sirije, dok u skoku u dalj u prvom planu su Južnoafrikanci: Luvo Manjonga i Rusval Samai.

Sva dešavanja iz Šangaja pratite u direktnom prenosu na SK2 od 13 časova.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...