Getty Image/Adam Nurkiewicz

Atletika

12.07.2019 | 21.30 > 21:52

Fantastična Hasan srušila 23 godine star svetski rekord

Holandska atletičarka Sifan Hasan oborila je svetski rekord u trci na jednu milju na mitingu Dijamantske lige u Monte Karlu.

Sifan Hassan

Tony Marshall/Getty Images

Rođena Etiopljanka bila je veoma motivisana da ostvari što bolji rezultat na ovoj trci. Ne samo da je pobedila, već je to uradila u velikom stilu, istrčavši u vremenu 4:12.33, što je vrednost novog svetskog rekorda. Na ovaj način uspela je da pomeri granicu posle 23 godine. Koliko je trka bila brza pokazuju i rezultati ostalih takmičarki. Drugoplasirana Britanka Lora Vajtmen postavila je lični rekord sa 4:17.87, a svih 12 takmičarki istrčale su najbolje rezultate ove sezone. Pored Sifan Hasan još tri takmičarke Kanađanka Gabrijela Debi-Staford, Marokanka Rababe Arafi i Vini Nanijondo iz Ugande postavile su nove nacionalne rekorde.

Rezultat sezone i rekrod mitinga u Monaku u skoku s motkom oborio je Poljak Pjotr Lisek skočivši 6:02. Sledeći miting Dijamantske lige na programu je u Londonu 20. i 21. jula. U troskoku je rekord mitinga postavio je Kristijan Tejlor sa 17.82 i popravio svoj prošlogodišnji rekord za sedam centimetara.

Izuzetno zanimljiva bila je trka na 100 metara za atletičare. Trijumfovao je Džastin Getlin sa rezultatom 9.91, ispred dvojice zemljaka Noe Lajlsa (9.92) i Majkla Rodrigesa (10.01). Kod dama na 200 metara slavila je Šuni Miler-Uibo sa Bahama sa rezultatom 22.09, što joj je najbolji rezultat sezone, ispred Ilejn Tompson i Dafne Shipers iz Holandije sa svojim najboljim rezultatom sezone 22.45.

Na duplo dužoj distanci, ali kod atletičara slavio je, takođe predstavnik Bahama Stiven Gardnier sa 44.51. Odličan rezultat zabeležio je atletičar iz Slovenije Luka Janežič, koji je bio četvrti sa najboljim rezultatom ove godine 45.76. Od takmičara iz regiona Hrvatica Ana Šimić bila je četvrta u skoku uvis sa 1.90, dok je Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine bio treći na 800 metara sa najboljim rezultatom sezone 1:43.62.

Sledeći miting Dijamantske lige na programu je u Londonu 20. i 21. jula.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Matija

Neverovarna trka. Prosto je cudo kako je lako trcala

Odgovori 5 0

* Sva polja su obavezna

Dijamantska liga: Varholm zadivio planetu u Cirihu

Dijamantska liga: Varholm zadivio planetu u Cirihu

Dijamantska liga: Varholm zadivio planetu u Cirihu

Na finalnom mitingu Dijamantske lige održanom u Cirihu podeljeno je 16 trofeja, oboreno je nekoliko rekorda jednog od najčuvenijih mitinga, ali i evropski u trci na 400 metara sa preponama.

Spektakl u Stenfordu: Rekordi, senzacije...

Spektakl u Stenfordu: Rekordi, senzacije...

Spektakl u Stenfordu: Rekordi, senzacije...

Održan je sedmi miting Dijamantske lige u Stenfordu, koji je potpuno opravdao najviša očekivanja. Miting u Kaliforniji obeležili su brojni zanimljivi okršaji, oboreni rekordi, ali i neočekivani rezultati.

Perković ponovo bez pobede, pobeda Tuke

Perković ponovo bez pobede, pobeda Tuke

Perković ponovo bez pobede, pobeda Tuke

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković zauzela je tek peto mesto na mitingu Dijamantske lige u Stokholmu u bacanju diska. Ovo joj je već drugi vezani miting Dijamantske lige u kojem nije došla do pobede, što joj se nije dogodilo osam godina.

DL: Etiopljani iznenadili Kenijce u Parizu

DL: Etiopljani iznenadili Kenijce u Parizu

DL: Etiopljani iznenadili Kenijce u Parizu

Na sedmom mitingu Dijamantske lige održanom u Parizu najuzbudljivije bilo je u trci na 3.000 metara, u kojoj su veliku bitku vodili tradicionalni rivali Kenijci i Etiopljani.
Loading...