Johannes EISELE-Pool/Getty Images

Atletika

18.10.2019 | 12.05

Studija potvrdila mišljenje IAAF: Semenja ima prednost

Međunarodna atletska federacija (IAAF), pozdravila je vest da je nazavisno istraživanje utvrdilo da žene sa visokim nivoom muškog hormona testosterona brže trče, prenosi Rojters.

Caster Semenya

Getty Images/Lachlan Cunningham

Kao što je poznato IAAF je zabranio Kaster Semenji da učestvuje u trci na 800 metara na Svetskom prvenstvu u Kataru, a sada su čelnici svetske atletike dobili potvrdu da su ispravno postupili.

U studiji objavljenoj u časopisu „Britanske sportske medicine”, švedski naučnici su otkrili da žene sa visokim nivoom testosterona mogu da trče brže i duže i da imaju veću mišićnu masu.

IAAF je uveo ograničene nivoe testosterona, kako bi sačuvao pravednost na ženskim trkama. U nekim atletskim disciplinama, visok testosteron predstavlja ogromnu prednost”, rekli su.

Stručnjaci su do ove studije imali mišljenje da testosteron povećava snagu i izdržljivost kod muškaraca, a istraživanje njegovog uticaja kod žena, nije bio znanstveno dokazan. Zato su istraživači sa Univerziteta Karolina otklonili sve dileme.

Merenja su izvršena na mladim i zdravim ženama, a rezultati su sve potvrdili. Testosteron ima važnu ulogu u trčanju”, napisano je u izveštajima.

Inače, dvostruka olimpijska prvakinja, Kaster Semenja, ima hiperandrogenizam, zbog čega poseduje i povišen testosteron. Njena borba sa sportskim autoritetima i predrasude i dalje uzburkavaju duhove. IAAF je početkom godine uveo ograničenja, zbog čega je Južnoafrikanka bila sprečena da nastupi u Dohi.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Nenad

Pa bre brate, da li postoji neko da se pobuni protiv ovoga,da sve atleticarke ustanu u odbranu ove devojke aman!!!! Da li je ona zensko? Jeste! Da li bi bilo fer, ako vec ne moze sa zenama, da se trka sa muskarcima? Naravno da ne bi jer oni imaju vise testosterona od nje! Pa aman ludi ljudi, neki se radjaju dominantniji od drugih, zar bi zbog toga trebalo da im se zabrani da zive!!???

Odgovori 2 1

Velans

Da je Amerikanka ne bi polemisali!

Odgovori 18 2

bivši atletičar

Komentar je krajnje tendeciozan i pr5istrasan te je suvišno da se komentariše.

1 1

* Sva polja su obavezna

Finale Dijamantske lige 2020. godine samo u Cirihu

Finale Dijamantske lige 2020. godine samo u Cirihu

Finale Dijamantske lige 2020. godine samo u Cirihu

Generalna Skupština Dijamantske lige, odlučila je u ponedeljak da 11 izdanje ovog takmičenja sadrži 14 mitinga plus finalni u Cirihu, koji će se održati 11. septembra 2020. godine.

Kou ostaje na čelu IAAF još četiri godine

Kou ostaje na čelu IAAF još četiri godine

Kou ostaje na čelu IAAF još četiri godine

Britanac Sebastijan Kou, ostao je predsednik Međunarodne atletske federacije još četiri godine, odlučeno je na Kongresu IAAF u Dohi.

Juniorska prvakinja sveta pala na dopingu

Juniorska prvakinja sveta pala na dopingu

Juniorska prvakinja sveta pala na dopingu

Brajana Vilijams, 17-godišnja sprinterka iz Jamajke, pala je na doping testu, potvrdio je njen advokat Emir Krou, odbacujući svaku mogućnost namerne upotrebe nedozvoljenih supstanci.
Loading...