Alexander Hassenstein Getty Images Sport

Atletika

15.02.2020 | 13.39

“Američki san je postao java, olimpijski je sledeći”

Kristina Rakočević počela je da živi američki san, a san o plasmanu na Olimpijske igre i o uspesima na velikim evropskim i svetskim takmičenjima sve je intenzivniji.

Kristina Rakočević

Adam Nurkeiwicz/Getty Images

Devojka koja je rođena u Tomaševu poseduje ogroman potencijal, ali i ogromne ljudske kvalitete. Kristina pleni pozitivnom energijom, svesna je da su rad, vera u sebe i odricanja jedni put ka uspehu u životu i sportu. Pri tome, na svakom koraku nastoji da na putu ka svojim ciljevima ne povredi nikoga.

Kristina Rakočević je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri ostvarila 2016. godine kada je u Poljskoj, kao juniorka, osvojila titulu prvaka sveta u bacanju diska. Pre toga, na Evropskim olimpijskim igrama za mlade nade, osvojila je zlato u bacanju diska i srebro u bacanju kugle. Bilo je to 2013. godine u Holandiji.

Serija sjajnih rezultata nastavljena je i u starijim uzrasnim kategorijama. Kristina je na Evropskom prvenstvu za atletičarke do 20 godina koje je održano u Italiji osvojila bronzanu medalju 2017. godine, da bi nešto kasnije na Mediteranskim igrama u Italiji osvojila srebro, a na Igrama malih zemalja u Španiji zlato u bacanju diska i bronzu u bacanju kugle.

Pre dve godine, iako je još mogla da se takmiči u konkurenciji mlađih seniorki, Kristina Rakočević je prešla u seniorsku konkurenciju. Odmah na startu je potvrdila da se radi o ogromnom potencijalu, iako se takmičila protiv daleko iskusnijih i objektivno, u ovom trenutku snažnijih i tehnički savršenijih rivala.

Na Mediteranskim igrama u Španiju, ne debiju u seniorskoj sceni, stigla je do finala i osmog mesta. Zlato je osvojila Sandra Perković o čijim kvalitetima je iluzorno trošiti reči. Na prvom seniorskom Evropskom prvenstu, Kristina Rakočević je zauzela 13. mesto, a zatim je na Igrama malih zemalja u Crnoj Gori osvojila zlato u bacanju kugle i srebro u bacanju diska jer je “izgorela” u prevelikoj želji da u Baru ostvari normu za Svetsko prvenstvo koje je održano u Dohi.

Usledila je uslovno rečeno mala pauza kada su takmičenja u pitanju, jer je Kristina Rakočević, kao izuzetno inteligentna devojka počela da razmišlja o budućnosti posle sportske karijere. U želji da spoji nauku i sport, da nastavi da sanja oba sna istovremeno, uradila je bez ikakve dileme najbolje što je moglo da se uradi.

Dobila je i prihvatila punu stipendiju Univerziteta Majami, otišla početkom 2020. godine u Ameriku gde će se u naredne četiri godine posvetiti ostvarivanju dva životna sna. Prvi je da stigne do diploma antropologa, ili psihologa, a drugi je da stigne do Olimpijskih igara.

Privatna arhiva

U ovom trenutku, teško je pričati o plasmanu na Igre u Japanu jer je norma postavljena jako visoko. Kristina bi za olimpijsku vizu disk morala da baci 63 metra, a državni rekord koji je naravno u vlasnišvu sjajne devojke iz Mojkovca iznosi 58.36.

Međutim, odmah treba naglasiti da je Kristina Rakočević po mišljenju svih relevantnih poslenika iz sveta atletike, prospekt za Olimpijske igre u Parizu jer je još mlada, a za disciplinu kakva je bacanje diska treba iskustva, treba mnogo rada, truda i odricanja, ali…

“Mnogo puta sam rekla, neću odustati od borbe za mesto na Olimpijskim igrama u Japanu, iako je norma zaista astronomska, iako to u ovom trenutku deluje jako daleko. Međutim, niko ne može da mi zabrani da sanjam i da se borim da san postane java. Tek kada se podvuče crta, tek u slučaju da ne izborim mesto na Olimpijske igre u Japanu, počeću da sanjam i da se borim za Igre u Parizu. U životu i sportu, do cilja se stiže korak po korak, a svaki korak zahteva mnogo truda, rada, odricanja, posvećenosti i strpljenja. Upravo to i radim”, rekla je Kristina Rakočević za Sport Klub i nastavila:

“Početkom ove godine stigla sam u Majami. Dobila sam punu stipendiju, upisala Univerzitet, smer anrtopologija, mada me sve više zanima i psihologija, a istovremeno, odmah počela sa radom i treninzima. Ove nedelje me očekuje prvo takmičenje u kome će imati priliku da branim i nosim dres svog koledža. Bacaću kuglu i nastojati da prikupim što više bodova. Osećam se sjajno, uslovi za rad su idealni, američki san je postao realnost, a uradiću sve što je u mojoj moći da san o Olimpijskim igrama takođe postane java. Da li u Tokiju ili u Parizu? Ko zna, možda dva puta dosanjam isti san”.

Na pitanje kako se snašla u Americi, kako je prošao period aklimatizacije, kako uklapa univerzitetske i sportske obaveze, Kristina je rekla:

Privatna arhiva

“Aklimatizacija i privikavanje na američki sistem života i školstva za sada idu odlično. Prvi trening je u sedam ujutru, odmah posle treninga idem na predavanja, smer antropologija, mada me sada i psihologija privlači, kada se predavanja završe odmah idem na drugi trening. Uglavnom sve obaveze završim od šest ujutru do četiri popodne. U Americi ću ostati četiri godine, a adam se će rad, trud i odricanja, što generalno i nije baš tako jer mnogo volim ovo što radim, doneti rezultate. Trenutno, što je i logično, sportski ciljevi su mi prioritet, ali mi ne pada na pamet da zapostavim univerzitetske obaveze i obrazovanje jer su to vrata koja otvaraju lep život i posle završetka sportske karijere”.

Takmičenja u Americi, rad u gotovo idealnim uslovima, pružiće Kristini Rakočević mogućnost da znatno unapredi rezultate na sportskom polju. Da li će to biti dovoljno da iako jako mlada stigne do Japana, ostaje da se vidi.

“Ove godine sam već mnogo toga uradila, iako sam poslednje veliko takmičenje imala na Igrama malih zemalja u Crnoj Gori. Uz dobre treninge, odradila sam sve što je bilo neophodno za preseljenje u Ameriku, uspela sam da se prilagodim, a sada su sve misli usmerene ka obrazovanju i sportskim borilištima. U godini koja je nedavno počela, za mene baš burno, očekuju me Balkansko prvenstvo i verujem Evropsko prvenstvo u Parizu. Biće sigurno još međunarodnih mitinga na kojima ću učestvovati, ali za sada još uvek nemam precizan plan i program. Cilj je jasan. Od snova nikada ne odustajem, neću ni sada. Boriću se do poslednjih atoma snage da stignem do Olimpijskih igara, uz naravno dobre rezultate na Balkanskom i Evropskom prvenstvu. U slučaju, da olimpijski san ne postane java u godini koja je u toku, ništa se kapitalno ne menja. I dalje nastavljam da sanjam, samo što ću umesto Tokija, sanjati Pariz”, zaključila je Kristina Rakočević.

Gotovo svi snovi Kristine Rakočević su do sada postali java. Uzimajuću u obzir činjenicu da se radi o samosvesnoj i predanoj devojci, kojoj su rad, trud, odricanja i strpljenje postali sastavni deo života, sa velikom dozom sigurnosti se može očekivati da će Kristina u naredne četiri godine nastavljati sa pretvaranjem snova u javu.

Uz diploma antropologa ili psihologa, stići će i sjajni rezultati na velikim takmičenjima, stići će i Olimpijske igre.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

posmatrač

Samo napred.

Odgovori 5 0

Rada

Devojcice nek ti se svi snovi ostvare pa i ta olimijada.

Odgovori 8 0

Кота 2525

И, тако, још једном Америка, сан, антропологија, Мајами, стипендија... И? Шта?

Odgovori 1 7

* Sva polja su obavezna

Dva srebra i bronza za Crnu Goru u Bugarskoj

Dva srebra i bronza za Crnu Goru u Bugarskoj

Dva srebra i bronza za Crnu Goru u Bugarskoj

Kristina Rakočević, izuzetno talentovana devojka iz Crne Gore, osvojila je srebrnu medalju na Balkanskom šampionatu u Bugarskoj. Isto odličje je osvojio i Danijel Furtula, dok je Marija Vuković stigla do bronzane medalje.

EP: Kristina Rakočević šesta, zlato za Mariju Tolj

EP: Kristina Rakočević šesta, zlato za Mariju Tolj

EP: Kristina Rakočević šesta, zlato za Mariju Tolj

Crnogorska reprenzetativka i rekorderka u bacanju diska Kristina Rakočević osvojila je šesto mesto na Evropskom šampionatu za atletičare do 23 godine koje se održava u Švedskoj. Zlato je pripalo Mariji Tolj iz Hrvatske.

EP: Kristina Rakočević u finalu

EP: Kristina Rakočević u finalu

EP: Kristina Rakočević u finalu

Crnogorska reprenzetativka i rekorderka u bacanju diska Kristina Rakočević izborila je plasman u finale Evropskog šampionata za atletičare do 23 godine koje se održava u Švedskoj.

Rakočević za SK: Daću sve od sebe u Švedskoj

Rakočević za SK: Daću sve od sebe u Švedskoj

Rakočević za SK: Daću sve od sebe u Švedskoj

Kristina Rakočević će od 11. do 14. jula učestvovati na Evropskom šampionatu za atletičare do 23 godine u Švedskoj.

Rakočević: Rad, odricanje i strpljenje vode do uspeha

Rakočević: Rad, odricanje i strpljenje vode do uspeha

Rakočević: Rad, odricanje i strpljenje vode do uspeha

Kristina Rakočević, atletičarka iz Crne Gore, koja je 2016. godine postala junorska šampionka planete u bacanju diska, sigurnim koracima se probija na seniorskoj mapi u izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj trenutno dominira Sandra Perković.

Rakočević za SK: Svaka stepenica je važna ka cilju

Rakočević za SK: Svaka stepenica je važna ka cilju

Rakočević za SK: Svaka stepenica je važna ka cilju

Kristina Rakočević, atletičarka iz Crne Gore, koja je 2016. godine postala junorska šampionka planete u bacanju diska, sigurnim koracima se probija na seniorskoj mapi u izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj trenutno dominira Sandra Perković.

Rakočević za SK: I tužna i ponosna

Rakočević za SK: I tužna i ponosna

Rakočević za SK: I tužna i ponosna

Mlada i talentovana crnogorska atletičarka Kristina Rakočević nije uspela da se plasira u finale Evropskog šampionata u bacanju diska. Svojevremeno juniorska šampionka planete i vicešampionka Evrope je ostvarila rezultat 55.90 i morala je da se zadovolji 13. mestom.

Rakočević za SK: Cilj je državni rekord u Berlinu

Rakočević za SK: Cilj je državni rekord u Berlinu

Rakočević za SK: Cilj je državni rekord u Berlinu

Ugled Crne Gore na Evropskom šampionatu u atletici, koje počinje u ponedeljak, braniće Kristina Rakočević (bacanje diska), Marija Vuković (skok u vis), Darko Pešić (desetoboj) i Tomaš Đurović (bacanje kugle).

MI: Sandri Perković zlato, Rakočevićeva osma

MI: Sandri Perković zlato, Rakočevićeva osma

MI: Sandri Perković zlato, Rakočevićeva osma

Hrvatska bacačica diska Sandra Perković je u jakoj konkurenciji osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Taragoni sa fenomenalnih 66.54 metara, dok Crnogorka Kristina Rakočević nije uspela da donese treću medalju svojoj zemlji. Ona je osvojila osmo mesto.

Rakočevićeva za SK: Olimpijske igre su san

Rakočevićeva za SK: Olimpijske igre su san

Rakočevićeva za SK: Olimpijske igre su san

Crnogorska atletičarka i članica kluba “Tara” iz Mojkovca Kristina Rakočević, osvojila je srebrnu medalju u bacanju diska na Mediteranskom prvenstvu za mlađe seniore.

Kristina Rakočević srebrna na Mediteranskom šampionatu

Kristina Rakočević srebrna na Mediteranskom šampionatu

Kristina Rakočević srebrna na Mediteranskom šampionatu

Crnogorska atletičarka i članica kluba “Tara” iz Mojkovca Kristina Rakočević, osvojila je srebrnu medalju u bacanju diska na Mediteranskom prvenstvu za mlađe seniore.

Kristina Rakočević, biser Crne Gore, sanja Japan

Kristina Rakočević, biser Crne Gore, sanja Japan

Kristina Rakočević, biser Crne Gore, sanja Japan

Stručnjaci širom planete nemaju dilema. Kristina Rakočević je dragulj atletike u Crnoj Gori, devojka koja bi mogla da ispiše nove stranice istorije kada je svetska atletika u pitanju.
Loading...