Alexander Hassenstein Getty Images Sport

Atletika

18.02.2020 | 17.50 > 17:53

Čegar za SK: Ciljevi? Medalja na EP, treće mesto na POI

Paraolimpijci Crne Gore su postali sportski brend. Sjajnim rezultatima su premašili očekivanja, a ono što je takođe jako bitno, paraolimpijski pokret je sve masovniji i jači iz dana u dan.

Paraatletska reprezentacija Crne Gore

Foto: POKCG

Paraatletska reprezentacija Crne Gore

Ono što krasi i odlikuje sve koji su uključeni u rad Paraolimpijskog komiteta, od predsednika Igora Tomića, pa do svih vrhunskih takmičara, kao i onih koji se tek priključuju je sjajna atmosfera koja može da dobije epitet porodične.

Prošle godine u mnoštvu zaista vrhunskih ostvarenja, pravi mali podvig su napravili atletičari sa kojima radi i koje vodi legendarni Veljko Čegar. Nije bilo lako napraviti plan i osmisliti strategiju na putu ka ostvarenju cilja, a to je plasman na Paraolimpijske igre. Učešče na Svetskom prvenstvu je zahtevalo enormne troškove, jer za razliku od ostalih sportova u paraolimpizmu, se sve plaća, od kotizacije za učešće, do prevoza, smeštaja... Problem je bio i taj što Crna Gora ima veliki broj atletičara koji imaju kvalitet da se bore za mesto u Japanu.

Doneta je odluka da se fokus usmeri ka ostvarivanju normi koje su treći kriterijum, posle mesta na rang listi, kada je reč o plasmanu u Japan. Doneta je odluka da se svim atletičarima pruže ravnopravni uslovi za ostvarenje sna, što plasman na Olimpijske igre definitivno jeste.

Radmilo Baranin, Marijana Goranović, Miloš Ranitović, Danilo Gojković, Maja Rajković, Miloš Spaić i Mirnes Ramović su uspeli da ostvare deset normi, ali je Crna Gora, na osnovu pravila i sistema koji postoje u Međunarodnoj paraolimpijskoj federacija, za sada dobila dva slota, ili ti dva mesta na Igrama. Jedno u muškoj, drugo u ženskoj konkurenciji.

U godini koja je počela, atletičare iz Crne Gore očekuje serija prestižnih međunarodnih mitinga. Prvo je na programu krajem marta u Splitu, zatim slede Otvoreno prvenstvo Hrvatske, pa Otvoreno prvenstvo Srbije, a zatim Evropski šampionat u poljskom Bigdošću.

Crna Gora je na prehodna dva šampionata Evrope osvojila četiri medalje. U Berlinu, do srebra je stigla Marijana Goranović, a u Grosetu, dva srebra su osvojili Marijana Goranović i Radmilo Baranin, a Baranin je stigao i do zlata.

"Očekuje nas zahtevna godina, ali iskreno i prethodne su bile takve tako da znamo šta nas očekuje. Plan i strategija koju smo napravili kada je reč o plasmana paraolimpijaca, konkretno atletičara, na Igre u Japanu su doneli ostvarenje cilja. Uspeli smo da ostvarimo deset normi, obezbedimo dva mesta u Tokiju, jedno u muškoj i jedno u ženskoj konkurenciji. Pored toga, mnogo, ali baš mnogo toga smo uradili na omasovljavanju naše porodice, pa sam tim imamo mnogo razloga za zadovoljstvo i sreću. Jedino nemamo vremena i prava da spavamo na lovorikama, jer imamo velike ambicije u godini koja je počela“, naglasio je Veljko Čegar za Sport Klub i nastavio:

"Očekuju nas tri jako bitna takmičenja, pre Evropskog prvenstva u poljskom Bidgošću gde ćemo u paklenoj konkurenciji nastojati da nastavimo kontinuitet osvajanja medalja na šampionatima Evrope. Biće mnogo teže nego u Berlinu i Grosetu, jer je i konkurencija mnogo jača. Međutim, mnogo puta smo pokazali da smo satkani od jakog materijala, pa verujem da će tako biti i sada. Pored toga, na šampionatu Evrope nam se pruža prilika da stignemo do još jedne vize sa Olimpijske igre. Da bi to ostvarili ne moramo da osvojimo medalju, nego moramo da ostvarimo high perfomance, odnosno vrhunski rezultat u nekoj od disciplina jer je to poslednji kriterijum koji otvara vrata na putu ka Tokiju”.

Ono što sigurno raduje sve ljubitelje sporta u Crnoj Gori, a pre svega čelnike Paraolimpijskog komiteta i saradnika, je činjenica da su stvaranje brenda počeli od nule, a da sada pored borbe za što veći broj takmičara na Paraolimpijskim igrama u Japanu, Crna Gora ima stabilnu bazu za Igre u Parizu koje su na programu 2024. godine.

Rad, trud, odricanje i vera uvek donesu rezultat. Zaboravio sam još dva jako bitna faktora, a to su strpljenje i porodična atmosfera koju smo uspeli da napravimo. Odlični rezultati paraolimpijaca su doveli do toga da je broj takmičara u svim sportovima sve veći i veći, a to zaista ispunjava i dušu i srce, jer su sportisti sa kojima radimo, borci koji zaslužuju epitet boraca bez mane i straha”, istakao je Čegar i dodao:

Sada je naravno fokus na Evropskom prvenstvu i Paraolimpijskim igrama. Nastojaćemo da nastavimo kontinuitet osvajanja odličja na šampionatima Evrope, a nadamo se vrhunskom rezultatu u Bigdošću i još jednom mestu na Igrama u Japanu. Odmah posle toga se okrećemo novom četvorogodišnjem ciklusu i Parizu”.

Na pitanje kako od sedam vrhunskih takmičara koji imaju normu za Paraolimpijske igre u Japanu izabrati dva koja će čekirati kartu za Tokio Veljko Čegar je rekao:

Nisu to slatke, nego prave muke. Držaćemo se dva ključna kriterijuma. To su rezultati na Evropskom prvenstvu i pozicija na Svetskoj listi. Ukoliko bude potrebno primenićemo i matematičke modele obračuna i bodovanja rezultata, jer ne smemo da se ogrešimo, niti da napravimo grešku. U Japan će putovati dva najbolja takmičara po svim kriterijumima, a na nama je da pokušamo da ih bude tri”.

Ostaje jedino da paraolimpijcima iz Crne Gore poželimo mnogo sreće i uspeha, da broj putnika u Japan bude što veći. U Londonu je učestvovala Marijana Goranović. U Riju, Marijana Goranović i Ilija Tadić. Sada je izvesno da dva mesta imaju atletičari koji se bore za treće, a blizu cilja je stonoteniser Filip Radović.

Još uvek postoji nada za njegovog kolegu Marka Bakića, a postoji nada i za plivača Iliju Tadića koga su samo dve stotinke na 50 metara slobodnim stilom delile od Tokija.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

“Budite kao paraolimpijci, pokažite čeličnu volju”

“Budite kao paraolimpijci, pokažite čeličnu volju”

“Budite kao paraolimpijci, pokažite čeličnu volju”

Olimpijski i Paraolimpijske igre odložene su za 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa. Tim povodom oglasio se Paraolimpijski komitet Crne Gore.

Masters u Poljskoj: Luka Bakić blizu medalje

Masters u Poljskoj: Luka Bakić blizu medalje

Masters u Poljskoj: Luka Bakić blizu medalje

Luka Bakić se plasirao u četvrtfinale stonoteniskog Mastersa u Poljskoj za osobe sa invaliditetom i samo ga jedna pobeda deli od osvajanja bronzane medalje.

Paraolimpijski komitet izabrao najbolje

Paraolimpijski komitet izabrao najbolje

Paraolimpijski komitet izabrao najbolje

Odlukom Upravnog odbora Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, stonoteniser Filip Radović je najuspešniji crnogorski paraolimpijac u 2019.godini.
Loading...