Moto GP se vraća u Rio od 2022.

Moto GP 10. okt 201914:33 > 14:36
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Velika nagrada Brazila ponovo će se naći u kalendaru Svetskog šampionatu u motociklizmu od 2022. godine, pošto je potpisan ugovor na pet godina.

Najbolje motocikliste današnjice ugostiće nova staza „Rio Motorpark“, koja tek treba da bude izgrađena u predgrađu Deodoro. Na taj način, Moto GP šampionat se vraća u Rio de Žaneiro posle 15 godina.

Brazil je u prošlosti bio domaćin nezaboravnih poglavlja u istoriji motociklizma, a od 1995. do 2004. godine trke su bile vožene u Žaparepagvi. Ta staza je potom pretvorena u Olimpijski park za Igre koje su pre tri godine održane u Riju.

„Rio Motorpark“ bi trebalo da bude završen 2021. godine, staza će biti duga oko četiri i po kilometara i imaće sedam levih i deset desnih krivina. Očekuje se da će motori kraljevske klase postavljati vreme od oko minut i 38 sekundi.


Ponosan sam što mogu da objavim da će se Moto GP vratiti u Rio de Žaneiro, jedan od najlepših svetskih gradova i neverovatnu zemlju.
Brazil je važno tržište za motocikle, motociklizam i automobilizam, zahvaljujući istoriji kojom treba da budu ponosni, a ujedno i budućnosti u kojoj će Moto GP imati ključan deo“, rekao je prvi čovek Dorne Karmelo Espeleta.

Kalendar Moto GP šampionata trenutno broji 19 trka, a naredne godine će ih biti 20, pošto će postojećima biti dodata Velika nagrada Finske.