Mirco Lazzari gp/Getty Images

Automoto

04.04.2020 | 12.24 > 12:32

Žibernau: Rosi u Heresu '05 doveo do lošeg presedana

Proslavljeni španski motociklista Sete Žibernau izjavio je da je njegov okršaj sa Valentinom Rosijem na Velikoj nagradi Španije 2005. godine doveo do toga da kontakti postanu prihvatljivi u motociklizmu.

Žibernau i Rosi tokom Velike nagrade Španije 2005.

Bryn Lennon/Getty Images

Žibernau i Rosi tokom Velike nagrade Španije 2005.

Žibernau je bez sumnje bio jedan od Rosijevih najvećih rivala, posebno na početku XXI veka, a njihov kontakt u poslednoj krivini na stazi „Heres“ izdvaja se kao najveći incident. ’Doktor’ je tada izgurao Španca sa staze i obezbedio trijumf, a Žibernau je istakao da je to promenilo razumevanje motociklizma na loše i dovelo do presedana da je dozvoljeno biti agresivniji.

Ne znam koliko puta smo pričali o toj krivini, ali što više vremena da prolazi sve više razumem da su se posle toga stvari promenile“, rekao je Žibernau za „BT Sport“, „Mnogi su videli taj potez i od tog trenutka je to otvorilo prostor da se isto to ponovi. Na kraju trke smo obojica uradili ono što smo mislili da je najbolje u borbi za titulu i moje mišljenje može da bude kakvo god. Ali, od tada su se stvari promenile u Moto GP šampionatu, razumevanje motociklizma je drugačije, a ja sa time nisam saglasan“.

U poređenju sa ostalim kategorijama, u Svetskom šampionatu u motociklizmu postoji malo opušteniji pristup pri kažnjavanju agresivnih poteza. Poznato je da je Mark Markes prošao nekažnjeno zbog sličnog poteza u duelu sa Horheom Lorencom na identičnom mestu kao Rosi, a u još nekoliko slučajeva su kontakti bili prihvatljivi. Na pitanje da li bi direkcija trke razmatrala kaznu da se incident kao iz 2005. godine dogodi danas, Žibernau je odgovorio:

You Tube


Da vam kažem iskreno, smatram da ne bi. Imam drugačije razmišljanje o tome, ali ne moram da budem u pravu ili ne. Da se nađem u situaciji da gledam trku sada i vidim da se to desilo, da se dvojica vozača koji rizikuju svoje živote dotaknu na taj način u takvoj krivini, a da je sa mnom moj sin, koji želi da bude motociklizmu, a pobeda se dodeli onome ko je izgurao drugog, ne bih voleo da se to desi. Ne želim da iko bude povređen, to je jedan od mojih prioriteta, tako razumem sport i trkanje“.

Španski motociklista ističe da je potrebno da se uradi nešto da bi se takvi potezi iskorenili, ali shvata da će to biti teško.

Moto GP je već toliko opasan da bismo morali da smislimo nešto da bi se izbegle takve situacije. Da li je to teško uraditi? Jeste. Da li je nemoguće? Smatram da nije. Odgovornost je onog ko vodi šampionat da osmisli pravila u kojima će stajati da takve situacije moraju da se izbegavaju jer, kao što sam rekao, rizikuje se više od samog udesa“, naglasio je Žibernau.

Komentari (66)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Ljubitelj GP-a

Ono što je Rosi nekada radio drugim vozačima, sada njemu rade mlade generacije. Tako je to u životu. Ako ne plače Rosi i ne buni se, nema potreba da plaču oni koji navijaju za njega.

Odgovori 4 0

Stoner

Nesto najodvratnije sto se pojavilo zadnji 10 godina Mark Markez, menjaju se pravila, dozvoljava mu se sve i svasta, ima maksimalnu podrsku Dorne, Dorna-Repsol, direknta umesanost u kradju titule 2015, sramna kazna pred Valensiju, imavtu jos puno toga, Miodrag verovatno pati zasto njegov pulen nije voljen nego omrazen, ali to je nesto sto ne moze promeniti, klasican Markezov navijac, nabedjen i bezobrazan, hoce na silu do goata, uz svu pomoc jos je daleko.

Odgovori 8 4

Casey

Ne da ga ne voliš MM, ti ga mrziš. Zavist i ljubomora nisu dobri za tebe :-)

2 3

* Sva polja su obavezna

Espeleta: Kalendar MotoGP trka naredne sedmice

Espeleta: Kalendar MotoGP trka naredne sedmice

Espeleta: Kalendar MotoGP trka naredne sedmice

MotoGP bi ove sezone mogao da održi 16 trka, a bar 12 ili 13 bi se vozilo u Evropi.

Funkcionisanje MotoGP direkcije trke – otkriva Majk Veb

Funkcionisanje MotoGP direkcije trke – otkriva Majk Veb

Funkcionisanje MotoGP direkcije trke – otkriva Majk Veb

Na stazi vozačima pripadaju glavne uloge, ali van nje postoji veliki broj ljudi koji se staraju da sve protekne kako treba tokom trkačkog vikenda. Važnu ulogu u svemu tome ima direkcija trke, koja se stara da sve bude bezbedno i po pravilima.

MotoGP: Nema ni Velike nagrade Japana

MotoGP: Nema ni Velike nagrade Japana

MotoGP: Nema ni Velike nagrade Japana

Posle niza trka koje su otkazane ove sezone, Dorna je obavestila da svetski šampionat u motociklizmu neće posetiti ni stazu Motegi u Japanu.

Lorenco slavio na debiju u Virtual GP

Lorenco slavio na debiju u Virtual GP

Lorenco slavio na debiju u Virtual GP

Trostruki svetski prvak u MotoGP Horhe Lorenco vratio se na stazu i pobedio je na svom Virtual GP debiju u Silverstonu.
Loading...