David Ramos/Getty Images

Biciklizam

05.03.2018 | 12.46

Vigins i Skaj 'prešli granicu' - tužno je...

Autor

Tim Skaj i Bredli Vigins su 'prešli etičku granicu' korišćenjem lekova dozvoljenih po antidoping pravilima kako bi poboljšali njegov učinak, navodi se u izveštaju britanskog Komiteta za digitalizaciju, kulturu, medije i sport (DCMS).

Justin Setterfield, Getty Images Sport

Iz Komiteta su istakli da nisu u poziciji da tvrde šta je tačno bilo u paketu koji je Viginsu dostavljen 2011. tokom trke Kriterijum Dofin, ali navode i da nema osnovanih dokaza za trvdnje Tima Skaj da su u njemu bile dozvoljene količine dekongestiva.

Takođe, navodi se da je korišćen antiinflamatorni lek triamcinolon kako bi se Britanac pripremio za Tur d Frans, koji je osvojio 2012. godine.

Istraga koju je Antidoping agencija Ujedinjenog Kraljevstva završila u novembru nije utvrdila da li je Vigins primio dekongestiv ili triamcinolon, koji je zabranjen.

Ukoliko je Britanac primio triamcinolon poslednjeg dana Dofin trke 2011. godine, onda je prekršio antidoping pravila, zašta je predviđena maksimalna kazna od dve godine i brisanje svih rezultata.

"Tim Skaj je koristio lekove mimo pravila Svetske antidoping agencije, kako bi unapredio rezultat svojih vozača, a ne samo zbog zdravstvenih potreba", navodi se u izveštaju.

Tim Skaj je odbacio optužbe.

"Tužno je što optužbe mogu da se naprave tako lako i da se ljudi okrive za nešto što nisu uradili. Pobijam te tvrdnje, sve lekove smo koristili zbog zdravstvenih potreba", poručio je Vigins.

Triamcinolon je zabranjena supstanca tokom takmičenja, osim ako sportista ne dobije posebnu dozvolu.

Viginsu je bilo dozvoljeno da koristi kortikosteroide, koji leče alergije i probleme sa respiratornim problemima.

Dok se u izveštaju navodi da nema narušavanja pravila WADA, stoji da je pređena etička granica.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Ilija

Jos ako se ispostavi da je Viginsu bio potreban doping, uz to sto su ga redovno slepali od starta do cilja...

Odgovori 8 0

Nik

Ma samo se Rusi dopinguju...

Odgovori 31 5

* Sva polja su obavezna

Vigins: Tomas može do titule na Tur d'Fransu

Autor

Vigins: Tomas može do titule na Tur d'Fransu

Vigins: Tomas može do titule na Tur d'Fransu

Bivši biciklista Bredli Vigins smatra da Gerejnt Tomas i pored slabijih rezultata ove sezone može ponovo da trijumfuje na Tur d'Fransu.

Posle WADA, hakovana i IAAF!

Autor

Posle WADA, hakovana i IAAF!

Posle WADA, hakovana i IAAF!

Međunarodna atletska federacija objavila je da je hakerska grupa "Fensi bers" upala u sistem te organizacije i da postoji zabrinutost da su poverljivi podaci sportista kompromitovani.
Loading...