Trka kroz Srbiju

Biciklizam

31.07.2019 | 19.07 > 19:10

Završena druga etapa 59. izdanja trke kroz Srbiju

Pelikanu pobeda, Salvador ostao u žutom.

Trka kroz Srbiju

Pobednik druge etape trke kroz Srbiju je član mađarskog tima Panona Janoš Žombor Pelikan, koji je etapu od Jahorine do Priboja prevezao za 3:11,19 časova, dok je žuta majica i posle drugog dana na grudima Enrika Salvadora iz ekipe Njuvejv Kofilok.
Mađarski biciklista imao je najviše snage u kraljevskoj etapi dugoj 142 kilometra, a gotovo polovina te deonice bila je izuzetno teška i mnogo više odgovarala brdskim vozačima. Neretko je i kiša smetala biciklistima, a takva situacija najmanje je štetila Pelikanu koji je presrećan zbog prve etapne pobede.
"Trudio sam se da budem agresivan od samog starta, napadao sam na prva dva brda i vidio da imam šansu. U finišu sam imao i malo sreće, ali mislim da sam je zaslužio jer sam stvarno dao sve od sebe", rekao je Pelikan.
Iza njega su kroz cilj prošli Moran Vermulen iz austrijskog tima VSA KTM Grac, te vozač italijanskog tima Mito, Davide Bauće.
Ipak, najviše razloga za zadovoljstvo imao je pobednik prve etape Salvador koji je stiga u glavnoj grupi i čak povećao prednst u generalnom plasmanu sa dve na četiri sekunde ispred zemljaka Matea Đina Pergorara.

"Bio je vrl dug i naporan dan. Naravno presrećan sam što sam uspio da sačuvam majicu, ali moram da naglasim da je to zasluga mog tima. Ovo je bila odlična timska borba. Nadam se da mogu sačuvati prednost koja nije velika, ali je svakako psihološki značajna pred posljednja dva dana", rekao je Salvador.

Kada je u pitanju ispraćaj karavana sa Jahorine i doček u Priboju, teško je reći šta je bilo spektakularnije. Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić simbolično je označio start trke, a prije toga je održano možda I najepše predstavljanje ekipa ikada, jer su se biciklisti posle tradicionalnog potpisivanja spuštali niz popularni “tjubing” koji je postao velika turistička atrakcija. Koliko su bili oduševljeni moglo se videti da nisu ispuštali telefona iz ruke nastojeći da ovekoveče ovu zanimljivu inovaciju.

"Velika nam je čast što smo domaćini trke kroz Srbiju i što je druga etapa krenula sa Jahorine. Ova trka u potpunosti se uklapa u našu težnju da Jahorina bude turistički centar i u letnim mesecima. Mogu da kažem da uspevamo u tome jer smo prihode u ovoj letnjoj sezoni povećali za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a ovakvi događaji sigurno nam mnogo doprinose. Na Jahorini se trenutno gradi sedam velikih infrastrukturnih objekata, čija vrednost premašuje 33 miliona maraca", reka je Ljevnaić.

Sa druge strane, u Priboju je bicikliste dočekalo više od hiljadu građana, pa je grad na Limu opravdao epitet grada sporta, a to smo mogli da vidimo I tokom proglašenja pobjednika. Umjesto uobičajenih ceremonija u kojima lokalni čelnici dodjeljuju medalje, u Priboju su to uradili najistaknutiji sportisti ove opštin. Prvi čovjek Priboja Lazar Rvović samo je naglasio da je srećan što je imao priliku da ugosti caravan kao I prošle godine, te da će to sigurno učiniti i iduće.
U četvrtak su na program dvije pluetape, a vremena će se na kraju sabrati u jednu. Prva se vozi na Zlatiboru, a zatim će karavan biti transprtovan do Mionice gdje će u večernjim satima biciklisti ponovo na drum. Posljednja etapa na programu je u petak od Mionice do Požarevca.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Dominacija Salvadora, Kalabi drugo mesto

Dominacija Salvadora, Kalabi drugo mesto

Dominacija Salvadora, Kalabi drugo mesto

Dominaciju na trci kroz Srbiju produžio je vodeći u generalnom plasmanu Enriko Salvador koji je slavio i trećeg dan takmičenja, na prvoj poluetapi voženoj na Zlatiboru.
Loading...