Srbija i Crna Gora na istom putu, putu za Japan

Skener 13. dec 20169:09 > 9:11
rss.org.rs

Crna Gora i Srbija su sa sličnim ambicijama krenule na Evropski šampionat za rukometašice.

Primarni cilj je bio formirati mladu ekipu koja će moći da traje do Olimpijskih igara u Japanu 2020. godine. Naravno, san je bio plasman u drugu fazu. Srbija je stigla do cilja posle sjajnih partija i pobeda nad Rumunijom i Španijom, kao i remija sa Švedskom.

Euforični kakvi jesmo već smo videli Srbiju u polufinalu. Ipak, Nemačka i Holandija su nam pokazale da smo daleko od evropskog i svetskog vrha. S druge strane, prikazano u prvoj fazi pokazuje da su devojke koje vodi Dragica Đurić na pravom putu.

Ima razloga da verujemo da će Srbija uskoro ponovo igrati u polufinalnim mečevima na velikim takmičenjima kao što je to bio slučaj na EP u Beogradu 2012. godine, kada je Srbija bila četvrta, odnosno na SP u Beogradu 2013. godine, kada je Srbija osvojila srebro, a Brazil zlato.

rss.org.rs

Crna Gora, tj. ljubitelji rukometa u toj zemlji koji su se bukvalno zaljubili u rukometašice, našli su se u malom šoku. Crna Gora je podsećanja radi bila šampion Evrope 2012. godine, a na Olimpijskim igrama u Londonu je stigla do srebra. Na spomenutom SP u Beogradu posle velike borbe poražena je od Danske u osmini finala. S obzirom na to da je Budućnost pod komandom selektora i trenera tima iz Podgorice postala klupski šampion Evrope 2012. i 2015. godine, uteha je brzo pronađena. Budućnost je i prošle sezone bila na finalnom turniru Lige šampiona ali je Đer bio bolji u polufinalu, a Vardar u bobri za treće mesto.

Crna Gora je sa mnogo optimizma krenula na Olimpijske igre. Ponovo se sanjala medalja. Međutim, prizemljenje je bilo bolno. U konkurenciji sa Brazilom, Norveškom, Španijom, Angolom i Rumunijom, Crna Gora je ostala bez pobede, bez osvojenog boda. Selektor Dragan Adžić je ponudio ostavku. U jednom trenutku se pojavila informacija da bi mogao da preuzme selekciju Srbije, ali se to nije desilo.

Stariji ljudi kažu da je jutro pametnije od večeri. Prošlo je izvesno vreme od debakla na Olimpijskim igrama, obavljen je razgovor sa Adžićem, prihvaćen je njegov plan da se formira nova selekcija koja će maksimum dostići u Tokiju, pa je Crna Gora sa istim selektorom ali novim, izuzetno mladim timom krenula u Švedsku. Poraz od Danske 22:21 je bio donekle očekivan, isto kao i trijumf protiv Češke 28:27. Kada se očekivalo da Crna Gora preko Mađarske stigne do toliko željenog drugog kruga, usledio je pravi šok. Crna Gora je poražena sa 21:14. Umesto nastavka takmičenja, Crnogorke su se vratile kući.

„Žao mi je što nismo uspeli da ostvarimo cilj jer bi plasman u drugi krug doneo mnogo iskustva selekciji koju vodim. Međutim, rukometna javnost u Evropi je prepoznala da ova ekipa ima veliki potencijal, sa svih relevantnih strana nam dolaze takva mišljenja, ali su potrebni veliki rad i mnogo utakmica. Devojke će neophodno iskustvo sticati u dresu Budućnosti jer će većina njih biti nosioci igre tokom Lige šampiona u kojoj ćemo pokušati da se dokopamo finalnog turnira. Okrećemo se baraž mečevima za Svetsko prvenstvo. Odlazak na 10. uzastopno veliko takmičenje nam je apsolutni prioritet, a verujem da će nam to iskustvo omogućiti duži boravak na takmičenjima. Naš cilj su Olimpijske igre u Tokiju kada će ova selekcija imati kapacitet i iskustvo da se ponovo umeša u bobru za medalje“, rekao je selektor Dragan Adžić u razgovoru sa kolegama iz Crne Gore odmah po dolasku u Podgoricu.

Poraz od Mađarske boli još više jer je Crna Gora mogla u drugi krug i sa porazom od tri razlike.

„Devojke su uložile mnogo energije u duelima sa Danskom i Češkom. Prošle su kroz triler završnice. Došle su u situaciju da im je dodeljena uloga favorita na papiru, a pokazalo se da to breme nisu uspele da iznesu na svojim plećima. Za takve utakmice se potrebno iskustvo koje mi nemamo, ali vremenom ćemo rešiti i taj problem. Potencijal, plus iskustvo, plus žestok rad i doći ćemo do kvaliteta, ponovo ćemo biti u vrhu evropskog i svetskog rukometa. Znam da je sada svima teško, kao što je i nama, ali strpljenje je jedini način da stignemo do onoga čemu težimo”, kaže Adžić.

Na osnovu reakcije medija u Crnoj Gori stiče se utisak da Dragan Adžić, njegova mlada selekcija i cilj koji je zacrtao imaju podršku. Za razliku od Crne Gore, Srbija je stigla do drugog kruga. Poražena je od Nemačke i Holandije, sledi duel sa Francuskom. Na osnovu svega prikazanog u prvoj fazi takmičenja, jasno je da se Srbija i Crna Gora nalaze na gotovo istom putu.

Dragica Đurić takođe zaslužuju da kao i Dragan Adžić nastavi sa radom i da dobije maksimalnu podršku u stvaranju selekcije koja bi možda napravila još neko čudo da u drugoj fazi nije zbog povreda ostala bez Slađane Pop Lazić, Katarine Krpež Šlezak i Kristine Liščević.

Srbija je u drugu fazu ušla sa prve pozicije, a od ostalih selekcija iz regiona kući su se vratili Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Bosna i Hercegovina i Makedonija nisu uspele da izbore plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.