Ex-Yu presek: Fudbalska jesen od Vardara do Triglava

Skener 22. dec 20168:02 > 8:09
Miroslav Todorović/FK Partizan

Fudbalska jesen na prostoru zemalja bivše Jugoslavije nije donela puno toga novog, ali je ponovila mnogo toga starog. Polusezona je završena u svih šest liga, i sada sledi pauza do februara, kada će borbe na terenu barem malo prikriti finansijske, organizacione i probleme klubova sa navijačima.

Srbija – Dva i po ponavljača

Svaka sezona na srpskoj prvoligaškoj sceni u poslednje dve decenije počne prevelikim očekivanjima i transfer-bombama, ali se (najčešće) završi evropskim „ćorcima“, rasprodajom najboljih igrača, i jurnjavom za dva domaća trofeja, koja sve manjem broju navijača sve manje znače. Od Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine se uvek očekuje najviše, pa su oni tako opet iznad proseka lige, koji se, kao i veliki deo regiona, bori za golo preživljavanje.

Šampion Superlige Crvena zvezda je prošle godine imala „zlatnu jesen“, i od tada je u stabilnom padu forme, koja je ipak bila dovoljna da se osvoji ovogodišnja jesenja titula. Prvo mesto sa šest bodova više od Partizana posle 21. kola nije neki ulog (54:48), jer će posle drugog kruga bodovi biti prepolovljeni, a tabela podeljena na plej-of i plej-aut deo.

FK Crvena zvezda

Ekipa trenera Miodraga Božovića, čiji se odlazak sa Marakane najavljuje u poslednje vreme, je posle eliminacije od Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a onda i od Sasuola u baražu za Ligu Evrope, u Superligi ostvarila 17 pobeda, tri remija i jedan poraz, koji je došao baš od „večitog rivala“. Crveno-beli su potpuno drugačija ekipa bez prošlogodišnjih nosilaca igre (Katai, Ibanjez, Grujić), inostrana pojačanja su podbacila, pa slede novi odlasci već „na zimu“, poput tek stasalog Mihajla Ristića.

Vicešampion Partizan je sezonu otvorio ispadanjem iz „Evrope“ od poljskog Zaglembja, u oktobru je tek iz trećeg pokušaja izabrana nova uprava na čelu sa predsednikom Miloradom Vučelićem, ali je tim stabilizovan ranije, kada je na mesto Ivana Tomića došao Marko Nikolić.

37-godišnji stručnjak je upario u napadu mladog srpskog reprezentativca Uroša Đurđevića i Leonarda, koji su sa 21 golom najefikasniji tandem u Srbiji. Brazilac je bio jedini strelac i na meču protiv Zvezde (1:0), što je navijačima i upravi crno-belih donelo miran kraj jeseni, i obećavajuće proleće.

Getty Images/Srdjan Stevanovic

Trećeplasirana Vojvodina je bila odlična u kval. za Ligu Evrope, gde je poklekla tek protiv AZ Alkmara u plej-of rundi, a pod vođstvom trenera Nenada Lalatovića je igrala i više nego dobro u ligi, ali se situacija u klubu krajem godine raspala. Nesloga u upravi je dovela do niza ostavki, pa je tim ostavljen na cedilu, a i trener Lalatović je već pred novim anagažmanom, i to u Čukaričkom.

Klub sa Banovog brda je prošle sezone bio osveženje Superlige (treće mesto), ali je posle loše odrađenog prelaznog roka ušao u seriju loših rezultata, pa prvi deo sezone završava tek na 12. mestu. U nepovoljnijoj poziciji od Čukaričkog su Radnik, Bačka, Borac i Novi Pazar, a svi će voditi borbu za beg od poslednja dva mesta, koja vode u niži rang.

FK Čukarički

Ovde možete pogledati TABELU i kompletne REZULTATE Superlige Srbije.

Hrvatska – „Bijeli“ na pola puta od istorije

Dinamo suvereno vlada hrvatskim prvenstvom tačno deceniju. Sada je na polusezoni prva Rijeka, koja je prethodne tri godine šampionat završavala na drugom mestu. Monopoli nekada moraju da se sruše, pa tako bi ovo za „Bijele“ mogla da bude „ta“ sezona u kojoj će pasti primat Zagrepčana.

Rijeka posle 20. kola nema poraz, ima šest bodova više od Dinama (52:46), kao i na kontu ubedljivu pobedu od 5:2 nad velikim rivalom. Ekipa koju Slovenac Matjaž Kek vodi od 2013. godine je jesenas na Rujevici ostvarila sve pobede, a 52 osvojena boda su rekord prvog dela sezone u istoriji HNL.

Bijeli“ imaju najbolji napad i „najtvrđu“ odbranu u Hrvatskoj (39:8), a golgeterski teret je ravnomerno raspoređen između dominantnog Franka Andrijaševića (8), Austrijanca Aleksandera Gorgona (8) i rovitog Marija Gavranovića (6).

Sa druge strane „Modri“ iz Maksimira su igrali u Ligi šampiona i to im se dvostruko obilo o glavu. Dinamo je grupnu fazu u društvu Sevilje, Liona i Juventusa okončao bez boda i postignutog gola, pa je Hrvatska „za dlaku“ izgubila drugo mesto u narednim kvalifikacijama za LŠ, koje je otišlo u ruke Austriji. Zagrepčani su tako postali najgora ekipa u istoriji elitnog takmičenja.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Zlatko „Cico“ Kranjčar je posle debakla u Rijeci (5:2) podneo ostavku, došao je Bugarin Ivajlo Petev, ali nedostaju pojačanja. Kako se priča to bi mogli da budu već raniji fudbaleri Dinama Eduardo (Šahtjor) i Samir (Hangžu), koji bi trebali da pojačaju konkurenciju u napadu u kom je do sada bio najbolji Alžirac Hilal Sudani (10 golova).

Nekadašnji član jugoslovenske „velike četvorke“ Hajduk iz Splita još jednom nije uspeo da podseti na slavne davne dane, a kao „so na ranu“ je došao i poraz od Dinama na Poljudu golom u 90+2. minutu poslednjeg jesenjeg kola (1:0). „Bili“ su četvrti na tabeli, pošto ih je pretekao Osijek, a takmičenje u Kupu su, takođe, završili eliminacijom od Splita.

Sredinu tabele su „okupirali“ Slaven, Lokomotiva, Inter i Istra, dok su na putu za drugu ligu Split i Cibalija, koji imaju po osam bodova.

Ovde možete pogledati TABELU i kompletne REZULTATE Prve hrvatske nogometne lige.

Bosna i Hercegovina – Zrinjski kroji tabelu

Dok ne dođu bolji dani za Velež, Mostarom i Premijer ligom Bosne i Hercegovine vlada Zrinjski. Tim iz hrvatskog dela grada na Neretvi je aktuelni šampion BiH, a i jesenji deo prvenstva završava na prvom mestu na tabeli sa četiri boda više od Sarajeva (38:34).

Od tima Zrinjskog nije bilo za očekivati da savlada poljsku Legiju u dvomeču na putu za Ligu šampiona, pa su sve snage usmerene na domaća takmičenja. Pod palicom srpskog stručnjaka Vinka Marinovića, nekadašnjeg defanzivca Crvene zvezde (1995-1999), Zrinjski je došao do rekordnih 55 pobeda na domaćem terenu, niza koji je prekinut 26. novembra ubedljivim porazom od Željezničara (4:0).

https://twitter.com/ZRINJSKI_MOSTAR/status/805456413350825984

Plemići“ su sa 33 pogotka najefikasnija ekipa u BiH, čemu mnogo doprinosi ofanzivni trojac Jasmin Mešanović – Nemanja Bilbija – Ognjen Todorović. Zrinjski je ipak, u derbi mečevima (Široki, Željezničar, Sloboda) pokazao znake slabosti, što garantuje neizvesnu borbu u PL BiH.

Prvi pratilac Sarajevo je krajem oktobra posle poraza od Zrinjskog (1:0) nanizao pet pobeda zaredom, pa će ekipa trenera Mehmeda Janjoša ambiciozno u nastavak trke za titulu, koju je poslednji put navijačima na Koševu donela pre dve sezone.

Treću poziciju zauzima Željezničar, koji je igrao loše na startu, ali je postajao sve bolji pod komandom novog šefa struke Slavka Petrovića, koji je prošle sezone sa Radnikom iz Bijeljine napravio sjajan uspeh osvajanjem Kupa BiH.

Na listi strelaca vodi Sulejman Krpić napadač Slobode (11 golova), koja je šesta na tabeli što je poslednje mesto koje vodi u „Ligu za prvaka“, dok će ostali u „Ligu za opstanak“. Za razliku od Srbije svi bodovi se prenose, a ostalo je da se odigra još četiri kola drugog kruga.

Ovde možete pogledati TABELU i kompletne REZULTATE Premijer lige BiH.

Slovenija – Maribor i Olimpija u novom klinču

Posle 21. kola na vrhu tabele Prve lige Slovenije stoje dva imena i jedan broj. Vicešampion Maribor i šampion Olimpija imaju po 46 bodova, a „Ljubičasti“ iz Štajerske imaju prednost nad „Zmajevima“ na osnovu pobede u 13. kolu od 3:1 u Ljubljani.

U korist Maribora ide i bolja gol razlika, kao i odlične partije 21-godišnjeg Luke Zahoviča (10 golova), sina legendarnog Zlatka Zahoviča, koji je sportski direktor kluba. Do kraja prvenstva ipak ima još 14. kola, ali je lako moguće da bude napeto kao i prošle sezone. Tada je Maribor u „Ljudskom vrtu“ poklonio bodove Rudaru (2:3) i Gorici (2:3), čime je ekipa trenera Darka Milaniča anulirala prethodnu pobedu nad Olimpijom (2:1).

SK

Novi „Zmajevi“, koji su 2005. godine nasledili „staru“ Olimpiju posle bankrota i gašenja, su prošle sezone osvojili prvu titulu posle 1995. godine. Vlasnik Ljubljančana, američki biznismen srpskog porekla Milan Mandarić, je posle ispadanja od Trenčina u kvalifikacijama za Ligu šampiona i poraza od Rudara i Kopera, italijanskog trenera Rodolfa Vanolija zamenio mladim 34-godišnjim Lukom Elsnerom, koji je sin nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Marka Elsnera. Tranzicija je uspela, dok je dobar početak pokvario poraz od Maribora i remi sa Krškom na kraju jesenjeg dela.

U poslednjem kolu pred pauzu je kiksnuo i Maribor, za koga je bila kobna ekipa Domžala (3:2), koja „vreba“ sa treće pozicije i sedam bodova zaostatka. Sa raspoloženim strelcima u vidu Marka Alvira (8 golova) i Slobodana Vuka (osam golova), ona bi mogla da predstavlja iznenađenje u nastavku. Ostatak lige nije imao prevelikih briga, pošto je jedno mesto za ispadanje rezervisano za tim otpisanog Radomlja, dok je najbliži ispadanju Aluminij iz Kidričeva.

Ovde možete pogledati TABELU i kompletne REZULTATE slovenačke Prve lige.

Makedonija – Vardar „teče“ ka 10. tituli

Od raspada Jugoslavije skopski Vardar je osvojio ukupno 9 titula šampiona Makedonije, a neprikosnoven je u poslednje dve sezone. Crveno-crni su i jesenji šampioni (41 bod), a opasnost bi mogla da im predstavlja Škendija, koja je u zaostatku četiri boda (37).

Vardar, koji sa klupe predvodi trener Goce Sedloski, je imao tu „nesreću“ da u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona naleti na Dinamo iz Zagreba, koji prošao je dalje ukupnim rezultatom 5:3, a kako se dalje proveo je poznato. Vardar je od tada upisao samo jedan poraz, protiv Rabotničkog (3:0), da bi zatim u slavio u derbiju protiv trećeplasiranog Pelistera (1:0). Poslednjih dana se spekuliše da u svoje redove žele da dovedu napadača Partizana Nikolu Đurđića, kako bi se povećala efikasnost.

Takva odluka ima rezona, kada se pogleda lista strelaca. Napadački dvojac Škendije Ferhan Hasani i Besart Ibraimi je postigao po 10 golova, ali protiv slabijih protivnika, dok je u dva meča protiv Vardara bio bez učinka (3:0, 2:0). Klub iz Tetova je prošle sezone bio drugi na kraju takmičenja, igrao je i protiv Genta u kvalifikacijama za Ligu Evrope (porazi 2:1, 4:0), pa ima osnovu da na donese novu titulu na zapad Makedonije (prvu posle 2011. godine).

Ovde možete pogledati TABELU i kompletne REZULTATE makedonske Prve lige.

Crna Gora – Svetla jesenja Budućnost

Crna Gora je od samostalnosti 2006. godine imala čak šest različitih šampiona, a poslednji u nizu je podgorička Mladost. Sinonim za crnogorski fudbal Budućnost čeka titulu od 2012, i sada je na dobrom putu da to i ostvari.

Tim Miodraga Vukovića je lako stigao do zvanja jesenjeg prvaka, pa sa 42 boda (11 manje ima Mladost) i gol-razlikom 35:7 je jednom nogom do otvaranja šampionskog šampanjca. Plavo-beli su skupo „prodali kožu“ protiv Genka u kvalifikacijama za Ligu Evrope (pobeda 2:1, poraz 2:0), pa su na tom talasu samo nastavili u domaćem prvenstvu. Nosioci igre su napadači Goran Vujović, Radomir Đalović i Milivoje Raičevič, dok su u odbrani briljirali Radunović, Raspopović i golman Dragojević.

Drugoplasirana Mladost je tokom leta promenila mnogo igrača, u pohodu ka Ligi šampiona ih je, kao i Zvezdu, izbacio bugarski Ludogorec, a onda je ekipa nastavila sa promenljivim igrama. Mladost je poražena u oba meča protiv Budućnosti, pa je smenjen trener Nikola Rakojević, a novi šef struke Goran Perišić je trijumfom nad Iskrom (3:1), uspeo da stabilizuje tim. Dovoljno za drugo mesto „pred zimu“.

Najveće iznenađenje predstavlja na trećem mestu Dečić iz podgoričkog naselja Tuzi. Bivši trener Željezničara iz Sarajeva Edis Mulalić je dolaskom napravio ozbiljnu reformu, pa nikome nije svejedno kada dođe u goste na stadion Tuško polje.

Igrama su razočarali Rudar, Lovćen, Bokelj i Iskra, koji su u „donjem domu“, dok je podbacila i jedan od favorita za titulu Sutjeska, koja je na petom mestu.

Ovde možete pogledati TABELU i kompletne REZULTATE crnogorskog šampionata.