Filipović za SK: Svaki dan započinjem sa jednim ciljem

Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

Osvojili su sve što se može osvojiti. Vaterpolisti Srbije su bili najbolji na Olimpijskim igrama, na Svetskom prvenstvu, na Evropskom prvenstvu, na finalnom turniru Svetske lige. Dejan Savić je proglašen za najboljeg trenera planete, a Filip Filipović za najboljeg vaterpolistu.

U godini koja je ostala iza nama, ostao je jedino mali žal zbog činjenice da su Slobodan Nikić i Živko Gocić posle 14 godina i 55 medalja, odlučili da se oproste od kapice sa državnim grbom.

Iako klubovi grcaju u finansijskim problemima, entuzijazam i sjajni rezultati državnog tima privlače klince da rade u veoma teškim uslovima. Juniorska reprezentacija koju je vodio Vladimir Vujasinović je vlasnik titula evropskog i svetskog šampiona, a naslednici se polako, ali sigurno, nameću.

Kada je Vanja Udovičić odlučio da izađe iz bazena u njega je uskočio Sava Ranđelović. Kada je Nikola Rađen suspendovan, uspešno ga je zamenio Nikola Jakšić, najbolji mladi sportista Srbije u izboru Olimpijskog komiteta Srbije za 2016. godinu.

Vremena za odmor kada su vaterpolisti u pitanju nema. Novi ciklus Svetske lige je počeo – Srbija je prilično lako pobedila Rusiju i Nemačku, a sledi joj gostovanje Slovačkoj. Svima je, naravno, jasno da će puleni Dejana Savića ponovo biti učesnici finalnog turnira na kojem će pokušati da osvoje novu zlatnu medalju, petu zlatnu u nizu. Ipak, događaj 2017. godine koji će privući najveću pažnju je Svetko prvenstvo u Budimpešti.

Ryan Pierse/Getty Images

Prošla godina je bila fenomenalna. Rekao bih, neponovljiva. Na svako takmičenje smo išli kao veliki favorite, a zlatna medalja se u javnosti nekako podrazumevala, iako je konkurencija u svetu vaterpola izuzetno jaka. Složićete se da je to veliki pritisak, veliko breme. Međutim, ova generacija je pokazala da zna da ume da pliva sa teretom, da ostvaruje ciljeve, da iz meča u meč pokazuje koliko vredi i može. Osvajali smo zlatne medalje u nizu, dostojno reprezentovali državu u bazenu i izvan bazena”, rekao je Filipović za Sport klub.

Ljubitelji vaterpola su se najviše pribojavali Olimpijskih igara. Znali su da momci imaju kvalitet da stignu do trona. Znali su da oni mogu da se bore sa pritiskom javnosti, ali je provejavao strah da li će uspeti da se izbore sa pritiskom koji su nametnuli sami sebi. Srpski reprezentativci su mnogo puta pre Rija naglašavali da im je san da uzmu zlato na Olimpijskim igrama, jedino koje im je nedostajalo.

Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

“Zajedno sa selektorom Dejanom Savicem uspeli smo da postignemo nešto neverovatno. Objedinili smo medalje sa svih mogućih takmicenja. I, na kraju zasluženo i osvojili toliko željeno zlato na Olimpijskim igrama. Sa strane je to možda delovalo lako. Međutim, nije bilo tako. Samo mi znamo koliko je odricanja bilo potrebno, koliko rada smo morali da uložimo, sa kakvim problemima da se izborimo da bi ostvarili san. Koristim priliku da se još jednom zahvalim ljudima u stručnom stabu koji su bili velika podrška ovoj ekipi i utkani su zlatnim nitima u svim medaljama osvojenim za ovu zemlju. Obični ljudi nikad neće moći da shvate njihovu važnost i njihov udeo u ovim medaljama i uspesima, jer njihov rad nevidljiv”, naglasio je Filipović i dodao, “Suze Nikića i Gocića na postolju u Riju najbolje ilustruju koliko je emocija, naboja i želje bilo u nama. Mnogo će nam nedostajati njih dvojica. Bila je privilegija igrati i družiti se sa takvim ljudima”.

Mesecima posle svih uspeha, Filipović je proglašen za najboljeg vaterpolistu sveta, a Savić za najboljeg trenera, sasvim očekivano. Obojica su dobili i pojedinačna priznanja Olimpijskog komiteta Srbije, koji je za najbolji muški tim u 2016. godini proglasio baš vaterpoliste.

Dobili smo sva priznanja koje jedan sport može da zasluži, hvala svim institucijama na prepoznavanju vaterpola kao najtrofejnijeg sporta u Srbiji u poslednje dve decenije. Individualne nagrade prijaju. Međutim, mi u timu dišemo kao jedan. Savićeva i moja nagrada su u stvari nagrada za ceo tim koji će i u godinama koje slede nastojati da bude u samom vrhu svetskog vaterpola. Mnogo puta sam rekao. Nikada ne možemo da obećamo zlato, ali možemo da obećamo da ćemo se do poslednjih atoma snage boriti za tron. Konkurencija je sve jača i jača i svaka medalja sija kao zlato ako date sve od sebe”, poručio je Filipović.

Adam Pretty/Bongarts/Getty Images

Na pitanje kakvi su planovi i želje u godini koja je tek počela Filipović kaže:

Planovi za budućnost? Svaki novi dan započinjem sa jednim ciljem. Da narednog dana budem bolji čovek, sportista i roditelj nego što sam bio prethodnog. To je moja vodilja za budućnost. Nadam se da ću uz ljude oko sebe, saigrače , prijatelje i porodicu uspeti u tome. Svaki dan je izazov”.

Filipović je posle Gocićevog odlaska u reprezentativnu penziju preuzeo kapitensku traku i vodiće vaterpoliste Srbije ka, nadamo se, novim uspesima na finalnom turniru Svetske lige i Svetskom prvenstvu. Istovremeno, Filipović će zajedno sa Duškom Pijetlovićem i Dušanom Mandićem pokušati da stigne do nove titule klupskog prvaka Evrope sa Pro Rekom.

Podsećanja radi, Reko ima osam titula prvaka Evrope, po jednu više od Mladosti iz Zagreba i Partizana iz Beograda. Filipović, Gocić, Nikić, selektor Savić mnogo puta su apelovali da se pomogne klubovima jer su oni baza reprezentacije. Ostaje nada da će njihov apel biti uslišen i da ćemo još mnogo godina imati razloga da se radujemo medaljama “delfina” iz Srbije.

Na našem sajtu možete da pročitate i intervju sa Dejanom Savićem.