Budućnost blizu trona, borba za Evropu i opstanak

Skener 20. feb 201719:46 > 19:50
FK Budućnost

Nastavlja se šampionat Crne Gore u fudbalu. Zimska pauza je ostala iza članova elitnog društva, a koristeći blagodeti koje pruža Crna Gora, većina klubova je pripreme odradila u državi gde će se boriti za titulu, mesto u Evropi, Kup ili opstanak.

U prvom ‘prolećnom‘ kolu, u utorak, snage će odmeriti: Bokelj – Iskra, Grbalj – Rudar, Lovćen – Jedinstvo, Mladost – Petrovac, Sutjeska – Dečić, Zeta – Budućnost.

Sistem takmičenja u Crnoj Gori je sličan kao i u Srbiji. Igraju se tri faze, a ove sezone ulog je znatno veći za sve klubove jer je plan da se od naredne sezone liga smanji na 10 klubova. Posle 17 odigranih kola, mnogi se slažu da je potrebno da se desi čudo pa da Budućnost ne stigne do toliko željene titule, titule koju čeka još od 2012. godine. U nastavku sezone će se odigrati pet utakmica, posle kojih sledi treća faza takmičenja. Raspored će biti poznat tek posle 22. kola jer će tada biti jasno ko je gde na tabeli. Posle toga se pravi raspored ko sa kim igra u trećoj fazi i ko će imati prednost domaćeg terena i gde će gostovati u preostalih 11 kola.

Šampion ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, drugo, treće i četvrtoplasirana ekipa u kvalifikacije za Ligu Evrope. Iz lige ispadaju tri tima. Ekipe koje zauzmu osmo i deveto mesto igraće baraž mečeve za opstanak u elitnom društvu. Iz druge lige sigurno će u elitu prvoplasirana ekipa, a timovi koji budu na poziciji dva i tri igraće baraž mečeve. Ko bude bolji u dvomeču, ide u elitu. Kada već spominjemo Drugu ligu Crne Gore, treba napomenuti da ona kreće 4. marta. Lidersku poziciju drži Kom sa 33, Ibar je osvojio 31, Otrant 28, a plasmanu u baraž nadaju se Jezero i Radnički iz Berana sa 22 boda.

Računicu timovima koji sanjaju plasman u Ligu Evrope, mogu da pokvare ekipe koje su izborile plasman u polufinale Kupa. Ko stigne do trofeja ima obezbeđeno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a zanimljivo je da u završnici nema ni Budućnosti ni Mladosti. U polufinalu su Sutjeska, Grbalj, Rudar i Iskra. Bez ikakve sumnje, najprijatnije iznenađenje u Kupu Crne Gore je ekipa Grblja koja je na putu ka polufinalu eliminisala Budućnost i Mladost iz Podgorice.

Puleni trenera Miodraga Vukotića, fudbaleri Budućnosti, imaju 12 bodova više u odnosu na gradskog rivala i još aktuelnog šampiona ekipu Mladosti. Budućnost, klub koji je osnovan daleke 1925. godine jedan je od retkih koji se za početak sezone pripremao u Antaliji. U odnosu na tim, koji je u do sada odigranih 17 kola doživeo samo jedan poraz i to u derbiju protiv Rudara na svom terenu, promene su bile minimalne.

Po principu tim koji pobeđuje ne treba menjati, Podgoričani su angažovali samo Janka Simovića. Defanzivac praktično i nije novajlija i brzo će se uklopiti u ekipu. Naime, Simović je dve sezone branio boje Budućnosti, a prošlu je proveo na Tajlandu gde je igrao za ekipu Rajongu. U Budućnost je stigao kao slobodan igrač. Budućnost je u Turskoj pobedila Maribor sa 3:1, Irtiš sa 1:0 i ostvarila dva remija protiv Tomska 1:1 i protiv Virskle 1:1 i za kraj deklasirala Surećani iz Moldavije sa 6:1.

Pripreme smo odradili odlično. Rezultati ostvareni u pripremnim utakmicama hrabre i pokazuju da smo na pravom putu da budemo bolji nego jesenas. Očekuje nas težak meč protiv Zete u Golubovcima, a naš cilj se zna. Imamo lepu prednost, ali ima još mnogo da se igra do kraja, do onoga što svi želimo a to je osvajanje titule i kvalifikacije za Ligu šampiona“, rekao je iskusni Radomir Đalović koji je u karijeri branio boje Zvezde, Železnika, Zagreba, Rijeke, Kajzerija. Igrao je u Kini, branio boje reprezentacije Srbije i Crne Gore do U21, i reprezentacije Crne Gore do 2012. godine.

Budućnost sudeći po intervjuu koji je izvršni direktor Budućnosti Velibor Bošković nedavno dao za Sport klub ima velike ambicije.

Naš primarni cilj u sezoni koja je u toku je osvajanje titule. Nećemo se opustiti. Ne smatramo da je pitanje šampiona rešeno, naprotiv. Ostvareni rezultati su samo veliki motiv da uložimo maksimum napora kako bi bili još bolji i kvalitetniji. Imamo ekipu koja je spoj mladosti i iskustva. Posvećujemo veliku pažnju u radu sa mlađim selekcijama kako bi stvorili bazu iz koje bi crpeli enegriju za prvi tim. Merilo kvaliteta je učinak u Evropi. To je jedini način da vratimo publiku na stadione i da privučemo veću pažnju medija. Budućnost je stvorila mnoge svetske asove, kakvi su Mijatović, Savićević, braća Brnović… Želimo da napredujemo iz dana u dan“, rekao je Bošković za Sport klub.

Prvi rival Budućnosti biće ekipa Zete iz Golubovaca koja bi sigurno bila u boljoj poziciji da kao i Lovćen nije kažnjena sa tri oduzeta boda od strane Saveza. Zaštitni znak Zete, ali i reprezentacije Crne Gore, koja za sada veoma dobro igra u kvalfikacijama za Mundijal je golman Mladen Božović. Zeta je u sredini tabele, ali ima realne izglede da se umeša u borbu za mesto koje vodi u Evropu. Zanimljivo, Zeta je kao i Budućnost tokom prelaznog roka angažovala samo jednog igrača Balšu Božovića, koji je vratio u Zetu posle dve sezone odigrane na Tajlandu. Ono što raduje navijače i fudbalere Zete je podatak da je stadion “Trešnjica“ u Golubovcima renoviran, a da će do kraja šampionata Zeta igrati na svom terenu. Do sada su kao domaćini često menjali mesto. Igrali su u Podgorici, Tuzima, Petrovcu.

Naš cilj je plasman u Evropu. Sve nas iskreno raduje činjenica da ćemo igrati na našem terenu u nastavku šampionata što će možda biti i presudno na putu ka realizaciji prethodno spomenutog cilja. Prvi meč i odmah veliki derbi. U goste nam dolazi Budućnost koji je dosadašnji deo sezone odigrala na zaista visokom nivou o čemu govori i tabela. Međutim, ne plašimo se favorita i svakom meču u nastavku sezone prilazimo sa željom da osvojimo tri boda. Tako će biti i protiv Budućnosti”, naglasio je Mladen Božović, golman Zete i golman reprezentacije Crne Gore za Sport klub.

Aktuelni šampion Mladost iz Podgorice je promešao karte tokom prelaznog roka. Sastav tima koji zaostaje u odnosu na Budućnost i koji nije uspeo da izbori plasman u polufinale Kupa je prilično izmenjen. Sudeći po atmosferi koja vlada u sastavu Mladosti, Podgoričani ne pomišljaju da odustane od borbe iako su svesni da je prednost gradskog rivala velika. O ambicijama Mladosti u nastavku sezone, momak kojem predviđaju sjajnu budućnost, Marko Burzanović je rekao:

Budućnost zaista ima veliku prednost. Međutim, nećemo se predati od borbe za titulu sve dok bude postojala i matematička mogućnost da sačuvamo tron.

Najprijatnija iznenađenja dosadašnjeg dela sezone su Dečić i Petrovac. Dečić je klub koji je osnovan 1926. godine, ali dosadašnja istorija nije protkana velikim uspesima. Najbolji rezultat Dečić je ostvario prošle sezone kada je osvojio šesto mesto. Sada je na poziciji broj tri, a da li će ekipa iz Tuza uspeti da se dokopa učešća na evrosceni saznaćemo u nastavku šampionata. Dečić se pojačao tokom prelaznog roka, pa se navijači ovog kluba nadaju istorijskom uspehu. Isto sanjaju i navijači Petrovca, čije su ambicije porasle u trenutku kada je paraf na ugovor stavio Igor Burzanović. Momak kojeg su poredili sa Savićevićem i Mijatovićem, koji je između ostalog branio boje Budućnosti, Zvezde i Nagoje, stigao je u Petrovac kao slobodan agent. Podsećanja radi Petrovac je u sezoni 2009/2010 učestvovao u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kada je zaustavljen u trećem krugu kvalifikacija od austrijskog Šturma. Pre toga je u dvomeču savladan kiparski Anartozis. Petrovac je plasman u Evropu izborio osvajanjem Kupa Crne Gore 2009. godine.

Naš cilj je i dalje isti kao i na početku sezone, a to je opstanak u elitnom društvu. Tačno je da smo trenutno na poziciji broj tri koja vodi na evro scenu, ali pričao sam sa igračima na tu temu. Tek kada i matematički obezbedimo mesto u elitnom društvu za narednu sezonu, imaće pravo da zajedno samnom sanjaju o nečem više. Za sada idemo ka opstanku. Kao i do sada. Korak po korak. Prvi je već Sutjeska u Nikšiću”, rekao je trener Dečića Edis Mulalić.

Sutjeska je izborila plasman u polufinale Kupa, trenutno je peta na tabeli sa tri boda manje od Dečića i šest od Mladosti iz Podgorice. Nikšićani su dva puta uzastopno bili šampioni Crne Gore, 2012. i 2013. godine. Pet puta su učestovali u evropskim takmičenjima. Prvi put 2003. godine u tadašnjem Intertoto kupu. Zanimljivo, Sutjesku je u kvalifikacijama za Ligu šampiona oba puta zaustavio Šerif. Kada su učešća u kvalifikacijama za Ligu Evrope u pitanju, Partizan iz Minska i Debrecin su bili bolji od ekipe u kojoj je ponikao Mirko Vučinić jedan od najboljih igrača u istoriji Crne Gore.

Zadovoljni smo ostvarenim tokom priprema, kao i ostvarenim tokom prvog dela sezone. Želimo plasman u Evropu. To je naš cilj. U Kupu smo stigli do polufinala, trenutno se nalazimo na poziciji broj pet u šampionatu. Međutim, jedino ukoliko svakoj utakmici budemo prilazili kao da je finale možemo se nadati da ćemo uspeti u ostvarivanju našeg cilja. Ekipa je doživela promene u sastavu ali stil igre nećemo menjati. Igraćemo kao i do sada, ofazivno, na gol više”, rekao je trener Sutjeske Nebojša Jovović.

Iskra, Bokelj, Jedinstvo i Lovćen će se boriti za opstanak. S tim što Iskra može da ispadne, a da igra u Evropi, jer je izborila plasman u polufinale Kupa Crne Gore. Tokom prelaznog roka, pomenuti klubovi su nastojali da izvrše korekcije u timu kako bi što spremnije dočekali nastavak šampionata u kojem je sve moguće kada je borba za opstanak u pitanju. U najtežem položaju je Lovćen koji ima samo osam bodova, a u najboljem Iskra koja je prikupila 16, šest manje od Rudara i Grblja.

Rudar iz Pljevalja, šampion Crne Gore 2010. i 2015. godine, igrao je sa mnogo oscilacija tokom prvog dela sezone. Ekipa koja je prošle godine bila treća u šampionatu nalazi se u situaciji da može da se bori za ponovni izlazak u Evropu, ali može i da dođe u situaciju da se bori za opstanak kroz baraž mečeve. Rudar deli sedmu poziciju sa ekipom Grblja, koja je u Kupu eliminisala Budućnost i Mladost. Rudar je četiri puta osvajao Kup Crne Gore, a u kvalifikacijama za Ligu šampiona zaustavljen je u drugom krugu od Liteks Loveča iz Bugarske, odnosno Karabaga iz Kazahstana. Prošle sezone, Rudar je već u prvom kolu kvalfikacija za Ligu Evrope eliminisan od Kukešija iz Albanije.

Što se Grblja tiče, radi se o timu koji nema takve rezultatske reference kao Rudar. Grbalj nema trofeje u svojim vitrinama. Ima samo dva učešća u Evropi i to u Intertoto kupu. Ko zna? Možda ova sezona bude upisana zlatnim slovima u istoriji kluba. Grbalj je u polufinalu Kupa, a optimizam da mogu do trofeja, navijači ovog kluba baziraju na već pomenutim pobedama nad ekipama Mladosti i Budućnosti. O opstanku niko ne razmišlja u Rudaru i Grblju ali ako bi se sada podvukla crta obe ekipe se nalaze na mestu koje vodi u baraž za opstanak u eliti. Rudar brani trofej u Kupu, a Grbalj ga sanja!

Od naredne sezone u elitnom društvu će biti 10 klubova, a igraće se četiri kruga do konačnog plasmana. Podsećanja radi, od osamostaljivanja, šampioni Crne Gore su bili: Zeta, Budućnost, Mogren, Rudar, Mogren, Budućnost, Sutjeska, Sutjeska, Rudar i Mladost iz Podgorice.

Prelazni rok

Budućnost:

Došli: Janko Simović (Rajong iz Tajlanda)

Otišli: –

Sutjeska:

Došli: Milan Vlaisavljević (Mladost), Ivan Bošković (Krabi Tajland), Igor Poček (Ibar), Igor Zonjić (Bežanija)

Otišli: Igor Ćuković (Iskra), Jovan Nikolić (Akžaik), Draško Božović (Rudar), Mladen Vučić (bez kluba), Luka Šofranac (bez kluba).

Zeta:

Došli: Balša Božović (Perlsili Malezija).

Otišli: Bruno (bez kluba), Šaleta Kordić (Grbalj), Deni Pavlović (bez kluba), Miloš Krkotić (Metalac), Stevan Živković (Mačva).

Petrovac:

Došli: Igor Burzanović (slobodan igrač), Stefan Radović (Zemun), Mihailo Tomković (Rudar), Dejan Pepić (Lovćen), Tolja Kovačuk (Ukrajina), Vuk Orlandić (Lovćen), Jovan Vučinić (Bokelj).

Otišli: Aleksandar Vujačić (Pračuap Tajland), Blažo Rajović (Lači Tajland).

Jedinstvo:

Došli: Šai (Japan).

Otišli: Irfan Šahman (Iskra), Nemanja Gojačanin (bez kluba), Nermin Kalić (bez kluba), Momčilo Dulović (Jagodina), Dragan Masoničić (Mornar), Luka Todorović (bez kluba), Danilo Vuković (Čelik), Stefan Đorđević (bez kluba), Lazar Lalošević (Mornar).

Rudar:

Došli: Nemnja Mijušković (Vardar), Danko Kovačić (Iskra), Pablo Viktor (Rio Branko), Draško Božović (Sutjeska), Šodia Nišikava (Kom), Branislav Janković (Čukarički), Slobodan Lakićević (Jedinstvo).

Otišli: Rjota Noma (Radnički Niš), Ivan Ivanović (Mladost), Arben Bećaj (bez kluba), Rade Glišović (bez kluba), Ivan Marković (Novi Pazar), Dušan Nesterović (bez kluba), Mihailo Tomković (Petrovac), Miroje Jovanović (Iskra).

Grbalj:

Došli: Bojan Lazarević (Mladost), Šaleta Kordić (Zeta), Srđan Ajković (Zemun), Nikola Čelebić (Radnik).

Otišli: Marko Iliničić (Jagodina), Vuk Damjanović (bez kluba), Jovan Vujović (bez kluba), Slobodan Dinčić (bez kluba), Milenko Malović (bez kluba), Ilija Vukotić (Videoton).

Lovćen:

Došli: Baćo Nikolić (Iskra), Hulijan Montenegro (Faranse), Jorgos Gemetrios (Grčka), Korea i Mendi (Španija), Radislav Sekulić (Zeta), Igor Marković (Cetinje), Pavle Velimirović (Zvijezda).

Otišli: Boris Došljak (Sloboda), Bojan Golubović (Kom), Dejan Pepić (bez kluba), Aladin Đakovac (bez kluba), Vuk Orlandić (Petrovac), Dušan Stevanović (bez kluba), Hirioki Jamamoto (bez kluba), Srđa Kosović (Čelik), Petar Jovović (bez kluba), Stevan Marković (Mornar), Ivan Vuković (Grčka).

Bokelj:

Došli: Taki Riot (Singapur), Stefan Denković (Zemun), Ivan Mijušković (Dečić).

Otišli: Jovan Vučinić (Petrovac), Marko Avramović (bez kluba), Mirko Todorović (bez kluba), Ilija Bogdanović (bez kluba).

Dečić:

Došli: Nikola Prebiračević (Utenis), Mođeib Džamali (Metalul), Lukaš (Hajduk Split), Koča Krstović (bez kluba), Aldin Kalač (bez kluba).

Otišli: Sava Gardašević (Azija), Ivan Mijušković (Bokelj), Petar Spasić (bez kluba).

Mladost:

Došli: Ivan Ivanović (Rudar), Masaši (Japan), Miljan Jablan (Suduva), Ivan Knežević (Ubon).

Otišli: Admir Adrović (Sukotai Tajland), Blažo Igumanović (Montana), Bojan Lazarević (Grbalj), Luka Pejović (Iskra), Jasmin Muhović (Iskra), Ivan Vuković (Rabotnički).

Iskra:

Došli: Miroje Jovanović (Rudar), Adis Hadžanović (Brežnice), Jasmin Muhović (Mladost), Semir Agović (Husvarna), Luka Pejović (Mladost), Nikola Gaćeša (Panseraikos), Igor Ćuković (Sutjeska), Irfan Šahman (Jedinstvo).

Otišli: Danko Kovačević (Rudar), Baćo Nikolić (Lovćen), Miloš Kalezić (Sloboda Tuzla).

Pogledajte kompletan raspored prvenstva Crne Gore i tabelu.