Clive Mason, Getty Images
Blog ostalo 06.03.2017 | 13:06 > 13:11

Stipanović za SK: Radimo više, duplo više od drugih

Jedrio je i dojedrio do četiri zlatne medalje na Evropskim šampionatima. Delići sekunde su ga delili od zlata na Svetskom šampionatu 2012. godine, kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Morao je da se zadovolji srebrnim odličjima.

Tonči Stipanović

Laurence Griffiths/Getty Images

Već spomenute 2012. godine, kada je stigao do srebra na Svetskom prvenstvu, Tonči Stipanović nije bio miljenik fortune na Olimpijskim igrama u Londonu. Ponovo su ga delići sekunde delili od pobedničkog postolja. Na kraju, jedan od najboljih jedriličara planete u klasi Laser standard morao je da ostane na poziciji četiri. Veliki je to uspeh, ali sportisti ne vole mesto koje je toliko blizu, a ipak daleko od medalje. Stipanović je rođen u Splitu 13. juna 1986. godine. Ostvario je mnogo u svetu jedrenja, u konkurenciji koja je po mišljenju mnogih identična, ako ne i jača u odnosu na onu koja vlada u svetu tenisa.

Naravno da sam zadovoljan ostvarenim u dosadašnjem delu karijere. Uložio sam mnogo rada i truda da bih stigao do samog svetskog vrha. Mislim da je kolekcija trofeja mogla da bude i veća, ali konkurencija je ipak izuzetno jaka. Kada se okrenem iza sebe, osetim jedino žal za Olimpijskim igrama u Londonu. Bio sam veoma blizu medalje. Nisam imao ni dovoljno sreće. Sada bih mogao da se hvalim da imam dve medalje sa najvažnije planetarne sportke smotre“, rekao je na početku razgovora za Sport Klub Tonči Stipanović.

Priliku da kolekciju trofeja sa Olimpijkih igara udvostruči, Tonči će imati za tri i po godine u Tokiju.

Već sam se okrenuo projektu zvanom Olimpijske igre u Tokiju. To se vidi i na takmičenjima, jer sam posvećen treninzima na svim poljima. Teretana, bicikl, jedrenje. Dug je put do Japana, zato sa radom treba krenuti na vreme. Nadam se da ću do Tokija osvojiti još medalja na velikim takmičenjima, ali iskreno, osvajanje zlata na Olimpijskim igrama bi bio ostvarenja sna. U tom trenutku bi sigurno završio sa jedrenjem, kada su takmičenja u pitanju“, rekao je Stipanović.

Tonči Stipanović

Laurence Griffiths/Getty Images

Na putu ka Tokiju, pričajući o medaljama na velikim takmičenja, Stipanovića posebno raduje činjenica da će naredno Svetsko prvenstvo u klasi Laser standard biti održano ove godine u Splitu. Stipanović naravno jako dobro poznaje regatnu stazu, na kojoj trenira i na kojoj je osvojio zlato na Evropskom šampionatu 2014. godine.

Tačno je. Baš se radujem i jedva čekam Svetsko prvenstvo u Splitu. Mnogo puta smo pokušavali da dobijemo organizaciju Svetskog šampionata i uvek smo ostajali kratkih rukava. Sada ćemo konačno imati priliku da jedrimo pred našim navijačima, da ih nadam se obradujemo medaljama i da se pokažemo kao pravi domaćini“, istakao je Stipanović i dodao, „Što se mene tiče dileme nema. Uz vetar u leđa koji ću dobiti od svojih sugrađana i navijača cilj mi je zlatna medalja“.

Fenomenalni rezultati hrvatskih jedriličara, medalje koje se osvajaju na gotovo svim velikim takmičenjima, privukli su i veliku pažnju medija. Podsećanja radi Hrvatska je sa Olimpijskih igara u Riju donela 10 medalja (pet zlatnih, tri srebrne i dve bronzane). Pored srebrne medalje koju je doneo Tonči Stipanović u klasi Laser Standar, Šime Fantela i Igor Marenić su osvojili zlato u klasi 470. Mnogi smatraju da je jedrenje trenutno brend Hrvatske kada je sport u pitanju, a oni koji su zaljubljeni u ovaj divni sport tvrde da je popularniji od vaterpola, košarke i rukometa.

Raduju se ljubitelji sporta našim uspesima, ali mislim da je teško da postanemo popularniji od sportova kao što su vaterpola i rukomet, gde je Hrvatska baš jaka i uspešna“, rekao je Stipanović i nastavio, „Koja je tajna uspeha jedrenja u Hrvatskoj? Veliki rad i trud. Imam priliku kao i ostali članovi državnog tima da razgovaram sa jedriličarima širom planete i dolazim do zaključka da radimo više, skoro duplo više od drugih”.

Tonči Stipanović

Clive Mason/Getty Images

Mornar iz Splita, klub u kome je ponikao Tonči Stipanović spada u grupu najkvalitetnijih klubova na ‘Starom kontinentu’. Veliki broj dece se odlučuje da se upusti u borbu sa talasima, suncem i vetrom, a sve u cilju da dostignu slavu i uspehe svojih idola u svetu jedrenje.

Tačno je da se mnogo dece odlučuje da se bavi jedrenjem. Rad je dobar, ali mislim da može i mora da bude bolji. Tu pre svega mislim na intenzitet i kvaliet rada sa bazičnom klasom kada je jedrenje u pitanju a to je naravno klasa Optimist“, rekao je Stipanović i dodao, „Nasmejana i vesela lica dece koja se bave jedrenjem su veliki motiv da nastavimo svim zajedno da radimo na unapređenju ovog divnog sporta“.

Na pitanje kako gleda na razvoj jedrenja u regionu i šta je potrebno uraditi da bi se dostigao uspeh koji je ostvarila Hrvatska, Stipanović otrkiva recept:

Mora mnogo da se radi. Pre svega da se radi sa decom koja odlučuju da se upuste u koštac sa jedrenjem. Što više dece to bolje. Iz kvantiteta se stvara kvalitet. Veliku pažnju treba posvetiti klincima koji su u klasi Optimist koja je baza za olimpijske klase. Neophodno je toj deci obezbediti što više učešća na kvalitetnim regatama i naravno rad sa klubovima koji imaju iskustva i kvalitet. Ponavljam, uspesi u klasi Optimist su osnova za sve ostalo. Treba vremena. Znam to iz iskustva. Ali, samo tako se stiže do cilja“.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Ilija Marković - biser crnogorskog jedrenja

Ilija Marković - biser crnogorskog jedrenja

Ilija Marković ima 16 godina. Spada u grupu najtalentovanijih jedriličara planete, a ako nastavi da se razvija i radi kao do sada, stručnjaci mu predviđaju čudesnu karijeru. Slobodno se može reći da je Ilija Marković biser crnogorskog jedrenja.

Sve je spremno za tradicionalnu Tivatsku regatu

Sve je spremno za tradicionalnu Tivatsku regatu

Tivatska regata UNA Montenegro Cup, 12. po redu, zakazana je za subotu 21. april. U organizaciji JK Delfin partner regate je tivatska kompanija UNA Montenegro, Opština Tivat, Turistička organizacija Tivta, Porto Montenegro i sponzorski pul tivatskih privrednika.
Loading...