Joković za SK: Niko nema što Srbija ima! Liga problem

Skener 14. mar 20178:27 > 8:30
Tom Pennington, Getty Images

Tim koji pobeđuje se ne menja. Ako neko to zna, zna Predrag Danilović, novi predsedsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Jedan od najboljih košarkaša Starog kontinenta svih vremena, nikada nije prihvatao poraz kao opciju, ni kao igrač, ni kao prvi čovek Partizana. Razloga za sumnju nema, tako će biti i na mestu na kojem je zamenio Dragana Đilasa.

Breme koje je Daniloviću ostavio Đilas je veoma teško. U nasledstvo mu je predao srebro sa Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara za košarkaše, odnosno zlato sa Evropskog prvenstva i bronzu sa Olimpijskih igara za košarkašice.

Istovremeno, Daniloviću su na plećima i problemi vezani za rezultate i plan rada sa mlađim selekcijama, ali već smo rekli da je bivši as borac bez mane i straha koji je pokazao da ume da se nosi sa pritiskom, da se ne plaši veličine problema. Pa zar nije zakucao preko Sabonisa?

Dobro upoznat sa starim sportskim pravilom da se tim koji pobeđuje ne menja, Danilović je kao desnu i levu ruku u Savezu sačuvao Anu Joković i Igora Rakočevića, potpredsednike za žensku i mušku košarku, kao i generalnog sekretara Dejana Tomaševića.

Ove godine Srbiju u obe konkurencije očekuju okršaji na Evropskim šampionatima. Ciljevi su jasni – borba za medalje.

Za mene postoji samo sadašnjost. O prošlosti ne razmišljam, osim kada su u pitanju neka lepa sećanja. Košarka je timski sport”, rekla je Ana Joković na početku razgovora za „Sport klub“.

„Izborom selektora Stevana Karadžića počeli smo pripreme za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta u Češkoj. U kontaktu smo, razgovaramo, pratimo formu, obilazimo košarkašice koje su u planu za Evropsko prvenstvo. Za sada sve ide u planu i svi zajedno smo odlučni i spremni da nastavimo kontinuitet uspeha. Kostur ekipe je ostao isti. Ni jedna reprezentacija u Evropi nema trio kakav sačinjavaju Ana Dabović, Sonja Petrović i Jelena Milovanović. Tu su Tamara Radočaj, Nevena Jovanović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Tijana Ajduković, kao i plejada mladih košarkašica poput Aleksandre Crvendakić, Dragane Stanković, Sanje Mandić, uz par novih igračica biće to ponovo reprezentacija za svaki respekt. Šteta što se povredila Kristina Topuzović. U kontaktu smo sa Danielom Pejdž, postoje realni izgledi da bude u timu, ali više ćemo znati krajem marta, početkom aprila„.

David Ramos/Getty Images

Podsećanja radi Srbija će u prvoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu igrati protiv Slovenije, Francuske i Grčke. Sistem takmičenja je takav da samo prvoplasirana selekcija iz grupe ide u četvrtfinale, druga i treća će u osminu finala, a grupa u kojoj je Srbija ukršta sa grupom u kojoj su Letonija, Belgija, Crna Gora i Rusija.

Kakve su ambicije na šampionatu na kojem Srbija brani zlato iz Mađarske?

„Primarni cilj je da se stigne do četvrtfinale, a zatim najmanje do petog mesta koje obezbeđuje učešće na Svetskom šampionatu koji će se održati u Španiji“, rekla je Joković.

Na pitanje kako sa ove distance gleda na osvajanje zlatne medalje na EP i bronzu na Olimpijskim igrama kaže:

„U decembru 2011. godine smo obećali da ćemo biti učesnici Olimpijskih igara u Brazilu. Mnogi su se tada smejali. Možda i sa razlogom jer tada prvi put u istoriji nismo učestvovali na Evropskom prvenstvu. Sanjala sam kao i svi u timu medalju na Evropskom šampionatu u Mađarskoj. Ali zlato ne. Lažu svi koji kažu da su to očekivali. Što se tiče medalje sa Olimpijskih igara, nema nikakve dileme da je to najveći uspeh ženske košarke u protekle dve decenije. I ranije smo imali sjajne generacije, ali su se ovoga puta sve kockice složile u željeni, pobednički mozaik“.

Da li se plašite da bi veliki uspesi na Evropskom šampionatu i Olimpijskim igrama mogli da budu dodatno breme na šampionatu Starog kontinenta?

Pool, Getty Images

„Ja se u životu ne plašim nikoga i ničega. Novom selektoru i košarkašicama ne treba nametati pritisak. Staro je pravilo da je u sportu mnogo teže braniti stečene pozicije, nego osvajati iste. Potrebno je da budete i miljenici fortune. U košarci jedna lopta možeda okrene ceo tok prvenstva„.

Pored Evropskog šampionata u Češkoj, velika pažnja će sigurno biti posvećena i radu sa mlađim selekcijama koje i ove godine očekuju šampionati Starog kontinenta za U16, U18 i U20.

„Potencijala ima. Uvek ga je i bilo. Problem je u tome što je domaća liga na nivou amaterizma. Mnogo klubova igra sa juniorskim sastavima. Ako se takav trend nastavi imaćemo velike probleme u naredne dve, tri godine najdalje. Trudimo se da mlađe selekcije okupljamo što češće kako bi devojke provodile vreme zajedno, dobro se upoznale, unapredile znanje i kvalitet“.

„Smatram da je primarni cilj kada su mlađe selekcije u pitanju stvaranje igrača za seniorski pogon. Bitan je naravno i rezultat. Pod tim podrazumevam da moramo da budemo u elitnoj diviziji. Crvendakić, Stanković, Mandić, Topuzović su devojke koje su kroz sve mlađe selekcije došle do seniorske reprezentacije. Očekuje nas mnogo rada i truda, ali nikada od toga nismo bežali“, poručila je Ana Joković, koja je u karijeri igrala za Crvenu zvezdu, Budućnost, Miškolc, Ramat Hašaron, Gdinju i Mladi Krajišnik.

Sa Zvezdom je osvojila dve titule i tri trofeja u Kupu, sa ekipom Budućnosti iz Podgorice dve titule, a tokom sezone u Evroligi imala je prosek od 20 poena i 6 skokova po utakmici. Bila je prvi strelac elitnog takmičenja.

Po završetku igračke karijere bila je predsednik ŽKK Voždovca.