Poledica za SK: Sezona u SLS je neregularna

Skener 14. apr 201717:43 > 17:45
Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost

U četvrtak je završen preliminarni deo sezone u Superligi Srbije. Odlučili smo se ovoga puta za malo drugačiji pristup analizi od „tradicionalnog". Gost Sport Kluba na ovom zadatku bio je predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica.

U četvrtak je završen preliminarni deo sezone u Superligi Srbije. Odigrano je 30 kola nakon čega je tabela podeljena na dva dela. Prvih osam timova igraće još po sedam mečeva u borbi za titulu i što bolji plasman na kraju sezone. Ekipe koje su u četvrtak u 19 časova ostale između devetog i 16. mesta boriće se, takođe kroz po sedam mečeva, za opstanak.

Takmičenje još uvek nije gotovo, ali jeste trenutak da i mi na neki način „podvučemo crtu“ i vidimo šta se to sve dešavalo tokom sezone. Odlučili smo se ovoga puta za malo drugačiji pristup od „tradicionalnog.

Gost Sport Kluba na ovom zadatku bio je predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica.

Početak sezone bio je donekle neuobičajen. Partizan je, recimo, na prvu pobedu čekao četiri kola. Crvena zvezda dobro je krenula u odbranu titule, a odličan početak sezone imali su i kruševački Napredak i Vojvodina.

Nakon tih uvodnih kola, sve je nekako išlo onako kako smo navikli. Favoriti su pobeđivali, ostali se borili za svoje mesto pod reflektorima. Ipak, utisak je da nikada kao ove godine nije bilo toliko pritužbi na regularnost, na suđenje, na uslove za igru, na to kako je ko dočekan na kom gostovanju… A navijača je iz meča u meč na svim stadionima bilo sve manje.

Kada smo se već dotakli te teme, zadržali smo se u razgovoru sa gospodinom Poledicom na onome što je bilo tema konferencije za medije koju je Sindikat održao pred početak prolećnog dela sezone. Teško je reći da nisu praktično svi znali šta se dešava i šta će se na kraju dogoditi. Fudbalski savez je dozvolio sebi luksuz da nekim klubovima progleda kroz prste i da se ne ispoštuju pravila koja bi trebalo da važe za sve. Fudbalski klubovi Novi Pazar i Borac dobili su priliku da registruju nove igrače i pored toga što nisu platili dugovanja. Na tehnikaliju, odnosno prigovor da nisu dobili poštu.

Pitanje štrajka postavljeno je i na pomenutoj konferenciji. Ono čega se tada nismo dotakli je pitanje kako bi Fudbalski savez reagovao na štrajk? Da li bi tada pravilnik bio ispoštovan i da li bi neko bio kažnjen, ili bi se klubovi snašli angažovanjem nekih novih igrača? Ili bi se dogodilo nešto treće?

Nisu predstavnici Sindikata jedini koji se žele na to da je od promene u vrhu Saveza komunikacija sa čelnim ljudima srpskog fudbala svedana na opšti minimum i da se u većini slučajeva obavlja preko saopštenja i medija.

U decembru je veliku reakciju medija i ljudi koji prate srpski fudbal izazvao post Mirka Poledice na Tviteru. Poledica je tada na ovoj društvenoj mreži napisao da će „Crvena zvezda i Partizan biti prvi i drugi. Ispadaju Bačka i Novi Pazar“. Malo je onih koji nisu reagovali na ovu izjavu. Istih onih koji nisu reagovali na postove o problemima igrača, o promenama u Arbitražnom sudu FSS, o novom pozivu FIFPro strancima da ne dolaze u Srbiju…

Pred samu završnicu preliminarnog dela sezone, OFK Bačka je „pripretila“ istupanjem iz Superlige, kao i povlačenjem Marjana Rnića iz organa FSS.

U najavi vanredne sednica OFK Bačka napisano je, između ostalog:

„Da na predlog UO Skupština kluba donese odluku o istupanju iz Superlige i da Marjan Rnić istupi iz svih organa FSS jer mi ne pripadamo ovakvom sistemu u kojem je sudija iznad propisa i nedodirljiv.“

Bačka je imala problem konkretno sa sudijom Bojanom Nikolićem i u pritužbi su naveli da „klubu nije najveći problem Nikolićevo suđenje, već način na koji je to radio smejući se igračima u lice, nazivajući ih seljacima, malim ljudima…. „

Zaboravili su u Bačkoj početak sezone i činjenicu da im je dozvoljeno da igraju Superligu i pored toga što nisu imali reflektore pa su prve mečeve na kojima su bili domaćini igrali na drugim terenima.

Nakon pretposlednjeg kola, Fudbalski klub Rad obratio se javnosti saopštenjem u kome pozivaju na smene u FSS i iznose svoje probleme sa srpskom Kućom fudbala. Teško da će bilo ko moći da opovrgne bilo šta od onoga što su Građevinari naveli u saopštenju.

Srpski fudbal godinama unazad ima iste boljke. Igrači se tretiraju kao potrošna roba, nemaju gotovo nikakva prava i daleko su od toga da, kao što bi trebalo, budu u centru pažnje fudbalske javnosti. Nije mnogo bolja ni pozicija u kojoj se nalaze treneri. Pa još i uz razliku da trenerska organizacija ne postoji na nivou na kome Sindikat štiti fudbalere. Čini se da klubovi rešenje problema i loših rezultata uvek vide u promeni trenera, a o tome kako izvršavaju obaveze koje otkazi trenerima povlače se i ne govori dok ne stigne neka tužba.

Možda je ove sezone „najzanimljiviji“ primer Dragana Ivanovića. Ivanović je imao odličan prvi deo sezone sa Napretkom koji je zabeležio uspeh kakav u klubu ne pamte. Klub je svoju zahvalnost šefu struke pokazao ugovorom na deset godina. Ipak, malo nakon toga Ivanović je klupu Napretka zamenio klupom Vojvodine u kojoj je dobio otkaz nakon četiri meseca i sedam mečeva na kojima je vodio klub.

Ipak, ne može se pričati o stanju u Superligi a da se ne istaknu i pozitivni primeri. Fudbalski klubovi Čukarički i Voždovac svakako su klubovi na koje bi ostali mogli da se ugledaju. Oba kluba posluju bez dugovanja, a imaju značajno manje godišnje budžete od velikog broja drugih klubova u Ligi. I tačno se zna ko šta i zašto radi.

Tokom našeg razgovora, ali i u nekim ranijim izjavama, Poledica je naveo da smatra da je sezona koju privodimo kraju neregularna. Na osnovu čega je stvoreno takvo mišljenje?

Pred kraj sezone, startovala je i Liga B timova. Kada je najavljeno da će se to konačno dogoditi svi su verovali da je bilo krajnje vreme da Liga B timova zaživi i u Srbiji. Ipak, ispostavilo se da je bilo prerano za radovanje. Predviđeno je da se mečevi igraju samo u Beogradu pa je Liga svedena na to da u njoj učestvuju samo klubovi iz glavnog grada. Sindikat profesionalnih fudbalera je i pre nekoliko godina predlagao uvođenje Lige B timova, izrađen je i projekat, ali nikad nije razmotren.

Troškovi su za ovo takmičenje neverovatno veliki. Kako je navedeno u pominjanom saopštenju FK Rad, za jedan meč klub treba da obezbedi 120.000 dinara. Šta je to što za jedan duel može da košta gotovo četvrt miliona dinara?

Teško je ne pomenuti i činjenicu da je od prošle godine uvedeno i pravilo da su klubovi dužni da na račun Fudbalskog saveza Srbije uplate 2% od svakog transfera. Po kom osnovu se taj novac uplaćuje Savezu ostaje nejasno jer FSS ne pomaže klubove koji sami „prave“ igrače?

Regularno ili ne, takmičenje će svakako biti privedeno kraju i Srbija će dobiti šampiona, a prvi mečevi u doigravanju igraju se već u utorak.