Streeter Lecka/Getty Images
Blog ostalo 20.04.2017 | 08:46

NFL Draft 2017 Part 1: Majls Geret predvodi klasu

Sitno se broji do NFL Drafta koji će doneti obilje mladih i talentovanih igrača koji mogu da budu bitne karike franšiza.

Ovu generaciju, NFL analitičari su ocenili kao jednu od boljih u poslednjih pet godina, naročito kada su u pitanju defanzivni bekovi, defanzivna linija i raning bekovi. Na kombajnu, odnosno kampu gde se testiraju mogućnosti najboljih koledž igrača konačno smo videli oboren rekord Krisa Džonsona na 40 jardi. Novi rekord postavio je vajd risiver Džon Ros sa univerziteta Vašington koji je pomenutu deonicu istrčao za 4,22 sekunde.

Igrači napada se generalno nisu iskazali po brzini, ali kada se radi o mekoći hvatanja i lakoći izvođenja drilova pokazali su da imaju potencijal da odmah budu starteri u nekoj od ekipa. Laskavu titulu najkompletnijeg igrača na ovogodišnjem Draftu po mišljenju trenera, bivših fudbalera i analitičara poneo je defanzivni end Majls Geret sa koledža Teksas A&M. Njegova retka kombinacija atletizma, prirodne snage i sposobnosti su izmamila poređenja sa čuvenim Džulijusom Pepersom i može se reći osigurala mu, ako ne prvu, onda sigurno visoku poziciju na predstojećem Draftu. Ekipa Klivlend Braunsa koja bira prva, godinama već žudi za tako produktivnim defanzivnim igračem koji pravi ozbiljnu razliku na terenu. O Majlsu Geretu skauti pričaju isključivo u superlativu i veoma često kažu da može da bude lice fanšize.

Prognozirati nove sredine i imena klubova čije će boje braniti mladići je jako nezahvalno. Koliko je Daft nepredvidiv i komplikovan, zaista je teško objasniti rečima, ali je najpribližnije dočaran u filmu "Draft Day" iz 2014. godine. Skoro svi timovi imaju potrebu za igračima na više pozicija i u sledećih mesec dana slobodni agenti mogu značajno da nekome promene prioritete, te se i ove godine očekuje uzbudljiv prvi dan Drafta. Ono što je sigurno jeste da klubovi imaju plejadu kvalitetnih defanzivaca koji su im na izboru, a taj izbor neće biti ni malo lak.

U nastavku teksta možete se upoznati i sa ostalim defanzivcima (igrači napada u ponedeljak) za koje se prognozira da će biti izabrani u prvoj rundi Drafta.

Solomon Tomas, defanzivni end, Stenford

NFL skauti kazu da je nesto niži, (191cm i 124kg), ali odlicno koristi ruke, u igri jako potseća na Dzastina Smita,nekadašnjeg defanzivca San Franciska i da bi mogao da bude najbolji odbrambeni igrač ove Draft klase. Iako ne poseduje atletizam kao Geret, protekle sezone za Stanford je zabeležio 8 sekova i 15 obaranja za minus,dok je naravno, bio nocna mora kvoterbekova. Može da igra i u 3-4 i u 4-3 sistemu, što defanzivni koordinatori širom lige sigurno uzimaju u obzir.

Džamal Adams, sejfti, LSU

Dvadeset jednogodišnji sejfti, junior sa univerziteta LSU, visok 185 cm i tezak 97 kg, odličan kada je u pitanju igra na loptu i pokrivanje hvatača, jako dobar kada su u pitanju obaranja. Za njega pričaju da poseduje visoku fudbalsku inteligenciju, da je jako instinktivan, što mu pomaze da bude na pravom mestu u pravo vreme i to mnogo brže nego sto vreme 4.56 na 40 jardi govori. Otac mu je igrao raning beka krajem osamdesetih za Džajantse i za Patriote, te ne treba da čudi zrelost za tako mladog igraca.

Malik Huker, sejfti, Ohajo Stejt

U svojoj drugoj godini na koledžu, kada je postao starter na Ohajo Stejt univerzitetu, Malik Huker je imao sezonu iz snova. 74 obaranja, 7 presečenih lopti i prvi tim Ol Amerikan omogućili su mu da preskoči dve godine školovanja i da postane top 10 pik na ovogodišnjem draftu, kako kazu skauti. Nije učestvovao na Kombajnu zbog operacije kile, što može da zabrine pojedine timove, ali razumevanje igre i talenat su svakako tu. Ako je verovati stručnjacima, jedina falinka mu je iskustvo, ali sa svojim fizičkim predispozicijama i instinktom može da se adaptira odmah i posle jedne sezone u NFL-u očekuju da bude Ol pro igrač.

Pravo prvog pika na ovogodišnjem draftu imaju Klivlend Braunsi, a u prvoj rundi redom idu sledeći timovi: San Francisko, Čikago, Džeksonvil, Tenesi (trejdovali sa L. A. Remsima pika prve runde 2017.), Njujork Džetsi, L. A. Čardžersi, Karolina, Sinsinati, Bafalo, Nju Orleans, Klivlend (trejdovali sa Filadelfijom pika prve runde 2016.), Arizona, Filadelfija (trejdovali sa Minesotom u zamenu za Sema Bredforda 2016.), Indijanapolis, Baltimor, Vašington, Tenesi, Tampa Bej, Denver, Detroit, Majami, Njujork Džajents, Ouklend, Hjuston, Sijetl, Kanzas Siti, Dalas, Grin Bej, Pitsburg, Atlanta, Nju Orleans (trejdovali sa Nju Inglandom u zamenu za Brendina Kuksa)Maršon Latimor, kornerbek, Ohajo Stejt

Momak koji je skoro dobio sve pohvale sirom Amerike, a nije teško reći zašto. Poseduje pravu visinu (183cm ,90kg) i raspon ruku uz odličnu igru na loptu, terao je kvoterbekove da žale sto su bacali loptu na njegovu stranu čitave sezone na koledžu, a treneri su ga izglasali u prvi tim All-Big Ten. Može da igra u različitim semama odbrane kao spoljašnji kornerbek, pa je verovatno da će biti izabran u prvoj rundi Drafta.

Derek Barnet, defanzivni end, Tenesi

Jedan od najproduktivnijih igrača u poslednje tri godine na koledžu kada su u pitanju sekovi. Neustrašiv pas rašer sa izuzetnom kombinacijom tehnike i skila. Sposobnost da pobedi u situacijama 1 na 1 koršćenjem različitih tehnika i manevara, pre svega u borbi rukama, čini ga nezaustavljivim na liniji skrimidža. Prava je retkost kada igrač od 191cm i 120kg poseduje i snagu i finese u prodorima ka kvoterbeku.

Ruben Foster, insajd lajnbeker, Alabama

Foster je bio među najboljim lajnbekerima pre Kombajna na ovogodišnjem Draftu, a tako je ostalo i posle incindenta sa medicinskim osobljem, posle kojeg je bio kažnjen i nije mogao da odradi neke vežbe i testiranja, kao i intervjue. Odličan obarač, ali poseduje i brzinu za igru u zonama i pokrivanje hvatača, trkača i tajt endova. Ako je verovati skautima, što se tiče odbrane, lajnbekeri će verovatno sačekati do kasnijih rundi Drafta.

Tredejvius Vajt, kornerbek, LSU

Ful tajm starter tokom skoro čitave karijere na koledžu, Vajt je jedan od vrhunskih kornerbekova za svaku defanzivnu šemu. Ima odličan rad nogu, atletizam i instinkte, što mu omogućava da uvek bude blizu lopte i da natera kvoterbekove na tu ekstra sekundu razmišljanja koja moze biti ključna. Može da igra i specijalne timove, imao je bar po tačdaun svake godine na koledžu dok je vraćao pant. Jedina mana mu je sto nije dovoljno fizički spreman da bude obarač, ima samo 80 kilograma, ali može da bude starter u slotu od prvog dana.

Marlon Hamfri, kornerbek, Alabama

Kao mlađi je bio prvak države kao sprinter i preponaš, ali Marlon Hamfri je takođe bio i startni kornerbek na jednom od najprestižnijih koledža kada je u pitanju Americki fudbal. Poseduje dobru kombinaciju visine i težine, otac mu je bio raning bek u NFL-u, pa poznaje i igru jos od malena. Dobar je kao obarač protiv trčanja i može da bude starter u zonskoj odbrani, jer još uvek ima falinke kada je u pitanju tehnika, ali to često nadoknadi zalaganjem i atletizmom. Mane su mu pres i duboke lopte, ali to će pre naučiti nego agresivnu igru protiv trčanja, zbog čega je kalibar prve runde.

Džonatan Alen, defanzivni tekl, Alabama

Posle sezone 2016, dobio je nekoliko nagrada za najboljeg igrača u ekipi u najboljoj odbrani (imao je 69 obaranja, 16 iza linije skrimidža i 10,5 sekova). Odličan lider i atleta sa sposobnostima pas rašera i spolja i iznutra. Bio je produktivan i protiv pasa i protiv trcanja zahvaljujući njegovoj snazi, atletizmu, odlicnim korišćenjem ruku u borbi i brzim nogama. Iako neki misle da nije najbolje rešenje na poziciji defanzivnog tekla, njegov talenat bi trebalo da nadomesti nedostatak velicine, a ako se nađe u pravom sistemu, Pro Bowl potencijal je na dohvat ruke.

Džejbril Pepers, sejfti, Mičigen

Igrač neverovatnih atletskih sposobnosti, koji je osvajao medalje i na 100 i 200m u atletici kao junior i senior u srednjoj školi. Igrao je lajnbekera na koledžu, te mu fizicki aspekt igre ne fali, šta više, kada je trčanje u pitanju odličan obarač sa brzinom da zatvori rupe, dobar u prepoznavanju napada trčanjem sa svih pozicija, jako instinktivan. Dovoljno je snažan i atletski sposoban da pokriva i tajt endove i hvatače, što u zonama, što 1 na 1. Neustrašiv i kada treba sekovati kvoterbeka, a i kada vraća pantove i kik of, igrao je i kvoterbeka u vajld ket formacijama. Ako je verovati skautima, jedina mana mu je manjak produktivnosti, jer mu treba vremena da u zonskoj odbrani locira primarnog hvatača i gde lopta ide dok nije u vazduhu(imao je samo jednu presečenu prošle sezone).

Tako Čarlton, defanzivni end, Mičigen

Igrač sa retkom kombinacijom veličine, dužine, snage i atletizma kao pas rašer zbog čega je često noćna mora ofanzivnih linijaša. Mana mu je to što nije konstantan, ali bio je starter samo poslednje sezone za Vulverine iz Mičigena. Ako se posveti, pojača teretanu i ako bude zavrsio u pravom sistemu gde ce ga treneri naučiti kako da koristi svoje atribute, može da bude odličan igrač, čak i Pro Bowl, u najgorem slučaju solidan starter.

Hasan Redik, autsajd lajnbeker, Templ

Momak koji je na Kombajnu trčao 4.52 sekunde na 40 jardi i od tada njegove akcije ne prestaju da rastu. Pitanje koje muči pojedine stručnjake i menadžere je delimična promena pozicije, jer je na koledžu igrao defanzivnog enda, a na Draft dolazi kao spoljasnji lajnbeker. Na Pro Deju i Kombajnu je svakako pokazao da poseduje fizičke predispozicije za prelazak u NFL, da moze da pokriva zonu i igra odbranu na coveka kada je pas, a kao senior je imao 10,5 sekova za Templ i ima veštinu pas rašera.

Obi Melifonvu, sejfti, Konektikat

Četvorogodišnji starter sa Jukona, Ol Amerikan kao najbolji obarač u svom timu sa 118 obaranja, 2.5 iza linije skrimidža, 4 presecene lopte i 3 odbranjena pasa. Sa 194cm i 100kg pokazao je impresivan trening na Kombajnu, gde je imao najbolje rezultate u vertikalnom i skoku u dalj, kao i odlicno vreme na 40 jardi od 4,40 sekundi. Na liniji skrimidža i u obaranjima jedan od najboljih sejftija klase, ali zaostaje malo kada je u pitanju pokrivanje hvatača. Zbog svojih predispozicija i potražnje pozicije očkuju da ce i on biti draftovan u prvoj rundi Drafta.

Takarist Mek Kinli, defanzivni end/autsajd lajnbeker, UCLA

Mek Kinli je momak koji će svoju šansu traziti u timovima koji igraju 3-4 sistem, kao spoljašnji lajnbeker. U poslednjoj sezoni na koledžu imao je 18 obaranja iza linije skrimidža i 10 sekova. Neki skauti misle da je prospekt za drugu rundu Drafta, ali zbog manje konkurencije na poziciji i njegovih dobrih atletskih sposobnosti, da moze biti izabran i krajem prve runde. Neverovatan je radnik, neumoran, uvek željan kontakta i borbe, pokazao je i dobre rezultate na Kombajnu. Ima dosta prostora za napredak, dobri treneri bi mogli znatno da mu poboljšaju tehniku.

Gerion Konli, kornerbek, Ohajo Stejt

Konli je dozvolio samo 37% kompletiranih pasova kao defanzivac. Igra dobro u presu, ali ima i dobre instinkte za zonsku odbranu. Odlično koristi svoje telo i često čuva hvatače u košarkaškom stavu, što otežava kvoterbekovima da imaju veliki prozor za bacanje. Duge ruke i dobra brzina nadoknadjuju povremena ispadanja u igri 1 na 1. Verovatno će ga tražiti timovi kojima treba kornerbek za dugačka dodavanja. Ima talenat da bude starter već ove godine, ali mora da se popravi kao podrška protiv trčanja.

Čarls Heris, defanzivni end, Misuri

Pas rašer sa dobrim atletizmom koji ima dobar rad nogu, ali brine njegova sposobnost da se zaustavi i pomogne protiv trčanja. Sa dobrim trenerima mogao bi da popravi rad ruku, što bi pomoglo da bude kompletniji igrač, jer poseduje agilnost koja se teško uči. Mogao bi da igra i u 3-4, i u 4-3 defanzivnoj šemi i trebao bi da bude još jedan u nizu defanzivnih endova sa Mizurija koji su ostvarili zapažen učinak u Nfl ligi.

NFL

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Morski Jastreb

Nije ova generacija toliko jaka kada su u pitanju defanzivni linijasi. DB, EDGE i TE su jako jako talentovani. Ali unutrasnji DL su prilicno tanki, i za razliku od prosle godine nije iskljuceno da samo Jonathan Allen bude izabran u prvoj rundi. Generacija TE je mozda i najbolja ikada i OJ Howard i David Njoku su sigurni pikovi prve runde dok bi Evan Engram vrlo lako mogao da bude izabran prvog dana drafta. Ovaj draft je specifican po tome sto po prvi put mogu da se trejduju kompenzacioni pikovi, i mnogim ekipama ce to biti od velike koristi. Po svim procenama analiticara u prva dva dana postoje tri grupe igraca u kojoj su jako male razlike. Otpilike se zna ko su prvih 15 pikova, ali onda od 15-45 ima jako mnogo igraca sa vrlo vrlo slicnim ocenama. I moja procena je da ce mnoge ekipe zeleti da biraju vise puta u tom razmaku od 30-45 pika , a za to ce im biti potrebni trejdovi prvo na dole sa npr 20-25 pika na 30-35 a onda sa nekog 55-60 na 40-45 pik. Znaci prvo trejd na dole pa na gore. Drugi dan drafta ce biti mnogo mnogo zanimljiviji odprvog, i bilo bi lepo kada bi i to mogli direktno da prenosite.

Odgovori 2 0

Mihajlo D

Mislim da je i Leonard Fornet sa LSU zasluzio kracu analizu :) . Sjajan RB koji bi trebalo da bude u top 10 pikova na ovogodisnjem draftu. PS Sjajan tekst, jedva cekam drugi deo :).

Odgovori 11 1

* Sva polja su obavezna

Vreme je za NFL draft!

Vreme je za NFL draft!

Došao je i taj dan. Dan kada će na AT&T stadionu u Teksasu najbolji igrači koledža sa nestrpljenjem čekati da njihovo ime bude prozvano, dan kada će postati zvezde najsvetlije pozornice kada je u pitanju sport u Americi.

NFL finala konferencija na SK: Ko će na Superboul LII?

NFL finala konferencija na SK: Ko će na Superboul LII?

Do 52. Super Boula ostale su još dve utakmice, najbolja četiri tima ove sezone će se sastati u finalu konferencija, Petriotsi i Jaguarsi u borbi za prvaka AFC, a Iglsi i Vajkingsi u borbi za prvaka NFC.
Loading...