NFL Draft 2017 Part 2: Rekorder Ros i sjajni trkači

Skener 24. apr 20178:38 > 8:53
Otto Greule Jr/Getty Images

Sitno se broji do NFL Drafta koji će doneti obilje mladih i talentovanih igrača koji mogu da budu bitne karike franšiza.

U prethodnom tekstu predstavljeni su igrači odbrane koji bi mogli da budu zvezde predstojećeg drafta, a ovaj je rezervisan za ofanzivce, među kojima takođe može da se proberu zanimljive opcije.

Leonard Fornet, raning bek, LSU

Svakako među tri najbolja raning beka ove klase. Leonard Fornet je došao na Kombajn sa 6 kilograma viška, ali to mu nije smetalo da zabeleži odlican rezultat na 40 jardi(4,51/4,52s). U svojoj drugoj sezoni na univerzitetu LSU istrčao je 1,953 jardi uz 22 istrcana tačdauna,sa neverovatnim prosekom od 162.8 jarde po utakmici i osvojio je NCAA titulu najboljeg trkača. Protekle godine je odigrao samo 7 utakmica, zbog manjih povreda, ali je imao zapažen učinak. Posle dve uzastopne godine u NFL-u, gde su ruki raning bekovi bili medju najboljim ofanzivcima lige, treba ocekivati da će barem jedan ove godine biti izabran u prvih 10.

Mičel Trubiski, kvoterbek, Severna Karolina

Junior sa univerziteta Severne Karoline je bio starter samo jedne godine,posle koje se odlučio da izadje na NFL Draft. Iako je ova godina bolja što se tiče defanzivnih igrača, postoje timovi kojima je pomoć na poziciji kvoterbeka preko potrebna, pa postoji šansa da je Trubiski, koji je na Pro Deju imao visok procenat kompletiranih pasova i odličan trening, zaintrigirao neke. Učinak od 3,748 bacenih jardi, 30 tačdauna i samo 6 presečenih lopti svakako nisu za potceniti. 

Majk Vilijams, vajd risiver, Klemson

Klasičan primer hvatača koji se traži u današnjem NFL-u. 194cm visok, oko 100kg težak, dugoruki Majk Vilijams je meta koju bi svaki kvoterbek želeo u svom timu. Mnogi skauti i bivši igrači pričaju o njemu kao o najkompletnijem hvataču na ovom Draftu, (iako zbog povrede vrata nije igrao čitavu junior sezonu) , kao senior je uhvatio 84 pasa za 1,171 jard i 10 tačdauna uz mnogo prelepih hvatanja za hajlajt. Obično pobeđuje u duelu kada su u pitanju lopte 50/50, zna da iskoristi to što je vertikalna pretnja i okrene defanzivnim bekovima kukove prilikom kraćih ruta, poseduje odlicnu kontrolu tela kada hvata niske lopte, bez straha ulazi u sredinu terena. Da ne bi bilo da je bez mane, treba da poradi na trčanju svih ruta i da se ne oslanja toliko na fizicke predispozicije, jer je NFL visi nivo.

Dešon Votson, kvoterbek, Klemson

Neverovatan vođa i pobednik. Stavljam to na prvo mesto, jer to u sportu nekad ume da bude bitnije od čistog talenta. Dobro se kreće u džepu i ne pokazuje znake panike kada džep krene da puca, uz to poseduje atleticizam da nogama produži svaku akciju. Sekovan je samo 32 puta u preko 1,180 akcija pasom, spreman je i da čeka do poslednje sekunde i dobije žestok udarac radi kompletiranog pasa. Nema najsnažniju ruku, ali kazu da je to zbog nesto lošije tehnike na kojoj je moguće poraditi. Bacio je dosta presečenih lopti zbog loših odluka, i nije igrao u hadlu, što će umanjiti njegove akcije pre Drafta, ali svakako ga treba očekivati u prvoj rundi.

Dalvin Kuk, raning bek, Florida Stejt

Odlična koledž karijera, u kojoj je svake godine istrčao vise od 1,000 jardi, iako to nije bila karakteristika raning bekova sa Florida Stejta. Brzonogi Kuk je 2016. godine bio izabran u prvi tim Ol Amerikan i po svom stilu trčanja zaradio poređenja sa Edgerinom Džejmsom. Poseduje odlične lateralne kretnje i strpljenje pomoću kojih lako izbegava sejftije i lajnbekere, ali i brzinu da može da pretrči protivnike okolo, po strani. Posebno opasan u crvenoj zoni, 19 tačdauna trčanjem je postigao samo poslednje godine na koledžu. 13 famblova koje je napravio u koledžkarijeri mogu da zabrinu,ali svakako se očekuje da bude izabran u prvoj rundi Drafta.

Kori Dejvis, vajd risiver, Zapadni Mičigen

Još jedan igrač koji je izabran u prvi tim Ol Amerikan posle fantastične sezone 2016, gde je bio u top 10 igrača u svakoj kategoriji sa 97 hvatanja (osmi) 1,500 jardi (sedmi) i 19 tačdauna (delio prvo mesto). Tokom čitave koledž karijere je bio produktivan i konstantan, da ne zaboravimo i tačdaun mašina, dobro koristi svoju visinu, 188cm, odlicno trči rute i ima potencijal da odmah bude starter u ligi. Najkompletniji sto se tiče trčanja ruta i izlaska iz promene pravca od svih hvatača na draftu, uz to se uvek vraća po loptu i koristi duge ruke za 50/50 lopte. Nije učestvovao na Kombajnu zbog povrede članka.

Geret Bols, ofanzivni tekl, Juta

Poseduje elitne atletske sposobnosti i najbolji rad nogu od svih teklova koji ove godine izlaze na Draft. Kretanja su mu tečna, bez oscilacija, uz to, nema bloka do kog on ne može da stigne, jer poseduje impresivnu lateralnu brzinu. Treba očekivati da ce u NFL kampu zahtevati od njega da nabaci jos koji kilogram kako bi bio bolji bloker prilikom trčanja, gde često ume ranije da završi blok u drugoj fazi, ali u timovima koji trče zonu odlično će se snaći.

O Džej Hauard, tajt end, Alabama

Izuzetno nadaren atleta, 198cm i 110kg, uz najveće šake od svih ofanzivnih igrača, ima neverovatno ubrzanje u svojim rutama i dugačke ruke. Manjak produktivnosti analitičari više prepisuju nedostatku kreativnosti trenerskog osoblja, jer je Hauard uvek davao sve od sebe na terenu i bio odabiran kao Ol Amerikan i sa manje kontakta sa loptom. Uz malo rada u pravom sistemu ovaj momak bi mogao da postane jedan od elitnih tajt endova u ligi. 

Rajan Remčik, ofanzivni tekl, Viskonsin

Redak je slučaj da student treće divizije napravi skok u najjači koledž fudbal. 2016. godine je zaigrao kao starter na poziciji levog tekla i zaslužio mesto u izboru Ol Amerikan Big Ten. Poseduje snagu i kontrolu tela što bi trebalo da mu pomogne i u igri pasom i u igri trčanjem na najvišem nivou nezavisno od šeme. Ima potencijal da bude dobar startni levi tekl ako je sanirao povredu kuka.

Kem Robinson, ofanzivni tekl, Alabama

Trogodišnji starter na poziciji levog tekla, savršene figure, impresivne snage u momentu kontakta i sa dovoljno atletizma da bi se uklopio u svaku šemu trčanja. Snimci utakmica pokazuju da poseduje kvalitet i fizičke predispozicije da bude NFL tekl, ali ima problema kada su u pitanju balans i pas protekcija. Robinson je jedan od kandidata koji moze biti draftovan ranije zbog potražnje njegove pozicije i njegove impozantne veličine, ali kako kažu pojedini stručnjaci, neke stvari u njegovoj igri će biti teško korigovati.

Kristian Mekefri, raning bek, Stenford

Neverovatan raning bek sa Stenforda, po mišljenjima nekih stručnjaka, nepravedno je ostao bez Hajzmanovog trofeja prošle godine kao frešmen i pored NCAA rekorda od 3,864 jardi, kada je sada vec raning bek Tenesija Derik Henri odneo tu laskavu titulu. Poslednje sezone na koledžu bio je sputan povredama, ali je i tako uspeo da iznese 1,639 jardi trčanjem. Sin bivseg NFL hvatača ima fenomenalan rad nogu, odlican periferni vid, strpljenje i osecaj u prostoru, hvata prstima, pa bi timovi mogli da ga koriste i kao pomoćnog hvatača, ali i za vraćanja prilikom panta i kik-ofa. Najveća mana su mu mere, jer sa 180cm i samo 90kg teško je igrati svaku akciju u NFL-u, teško je ulaziti u duele snagom i tako praviti jardazu. Na Kombajnu je imao odličan trening, osim na benču, gde je 100kg izbacio skromnih 10 puta.

Dešon Kajzer, kvoterbek, Notr Dejm

Visok kvoterbek sa jakom rukom. Moze da baci svaku loptu. 2015. godine kao frešmen je dobio šansu da bude starter i odmah se pokazao kao pravo rešenje za Notr Dejm. 195cm i 105 kg bi mogli da mu pomognu da lakše prebrodi snažne udarce koji su svakodnevnica kvoterbekova u NFL-u. Neki su ga čak i poredili sa Stivenom Meknerom, zbog svoje veličine, mobilnosti i snažne ruke. Mogao bi da bude starter već prve godine, ali morao bi da popravi donošenje odluka, čitanje odbrane i preciznost.

Forest Lamp, ofanzivni gard, Zapadni Kentaki

Svoju karijeru na koledžu Lamp je završio istrčanim tačdaunom, gde je pokazao svoju brzinu i atletizam sa loptom u ruci. Četvorogodišnji starter na poziciji levog tekla, sa nedostatkom veličine zbog kojeg treba očekivati da bude premešten unutar ofanzivne linije. Svakako poseduje skil i znanje da igra bilo koju drugu poziciju sto ce podići njegove akcije na Draftu. Utakmica protiv Alabame i njihovih talentovanih defanzivaca je pokazala kako ovaj momak može da odigra i kada je pod pritiskom.

Džon Ros, vajd risiver, Vašington

Ni povreda prednjih ukrštenih ligamenata 2015. godine nije sprečila Dzona Rosa da obori rekord Kombajna na 40 jardi. 4,22 sekunde je impresivan rezultat, ako se uzme u obzir da je NFL liga gde pas igra preovladava, nema kvoterbeka koji ne bi voleo tako brzu metu. 17 tačdauna prošle sezone uz 1,150 jardi su impresivne brojke, zbog kojih će Ros, verovatno biti izabran do polovine prve runde. Nije najbolji sto se tiče trcanja ruta, ali na postu i fejdu je neuhvatljiv, toliko da je izmamio poređenja sa Dešonom Džeksonom.