SK
Blog ostalo 18.05.2017 | 11:00

Milič za SK: Svi su popadali, a onda je prišao Ajverson

Autor

Odlaskom u Feniks Sanse 1997. godine podigao je rampu slovenačkim košarkašima u NBA ligi.

Marko Milič

sport klub

Svaki pionirski poduhvat je težak, pa tako ni Marku Miliču nije bilo lako da "osvoji" Ameriku i neverovatne fizičke predispozicije nasleđene od oca Vladimira, šampiona Jugoslavije u bacanju kugle, naplati kao neki današnji, bez preterivanja, mnogo skromniji igrači.

Bio je mlad i nestrpljiv, želeo je odmah sve, i na kraju je dobio samo mrvice. Ipak, period proveden u najjačoj ligi sveta Milič izuzetno dobro pamti.

I danas prati dešavanja preko Atlantika, mada mu je evropska košarka i u penzioneske dane mnogo bliža.

"Imam vremena i pratim, iako moram da priznam da je to u regularnoj sezoni, i u Evroligu i u NBA, manjeg intenziteta. Ali kada počne plej-of i kada su utakmice mnogo zanimljvije, intenzivnije i puno više znače, više vremena provodim ispred televizora. Ne budim se noću, ali pogledam reprize najboljih duela", kaže Milič u intervjuu za Sport klub.

Ako bi morao da bira između NBA i Evrolige uvek bi radije ispratio evropski meč.

"Celu utakmicu više volim da ogledam iz Evrolige jer ima bolja taktička rešenja. Svih 10 igrača je uključeno na terenu. Iz NBA lige više pratim klipove. Oni imaju nekoliko zvezda na kojima se bazira cela komercializacija lige i koji su sposobni da naprave takve stvari koje su u Evropi neviđene. Moram da kažem da je takvih kao što je Lebron toliko malo da ih možemo izbrojati na prste jedne ruke. Amerikanci to znaju odlično da promovišu i da bude još zanimljivije. Znači klipove američke, a celu utakmicu kakvu dobru evropsku".

Marko Milič

sport klub

Prisetio se Milič i finalnog turnira Kupa šampiona sa ljubljanskom Olimpijom 1997. godine u Rimu. Tada je bio najbolji strelac "zmajčeka" i smatra da su mečevi u "večnom gradu" bili poslednja odskočna daska do NBA lige.

"Sigurno je bila odskočna daska. U tim godinama, kada sam imao 18, 19 trener Zmago Sagadin mi je dao takvu, pod navodnicima, ulogu zvezde koja praktično igra celu utakmicu. Mogućnost da budem najbolji strelac je bila odskočna daska. Osim toga rezultat se poklopio kao i euforija okoline, počeli su da se pojavljuju prvi NBA skauti, koji su Evroligu pratili sve ozbiljnije. Kada sam dobio ponudu Feniksa nisam mnogo razmišljao, iako je bilo mnogo onih koji su rekli da bi u idealnom scenariju morao da vežbam na tehnici i šutu i da bi trebalo da odem za nekoliko godina. Da, u idealnom scenariju bih čekao, ali odlučila je moja želja da probam da igram u NBA. S druge strane je bio neki strah da me ne bi ponovo zvali kasnije ili da se možda povredim pa da sve ode niz reku".

Odlazak u SAD za njega je bio veliki izazov, ali i nepoznanica. Drugi svet, druga kultura, potpuno drugačija košarka. Seća se da su ga na početku gledali vrlo čudno.

"Sada u NBA ligi nosioci igre i zvezde nisu samo domaći već i košarkaši koji nisu iz Amerike. Pokupili su nekoliko najviših pozicija na draftu, trofeje najboljih strelaca kao Novicki i titule najboljih igrača. Američka reprezentacija je gubila od Srbije, Argentine, Španije tako da su dobili, ne bi rekao strahopoštovanje, nego poštovanje da su strani igrači jednako vredni. U našem vremenu je bila to egzotika, kao da bi neko iz Afrike došao skakati na Planicu sa Petrom Prevcom. Iako bi imao jače noge od Petra i i bolji tajming svi bi mu se u startu, ne baš smejali, ali bi ga verovatno malo čudno gledali. Tako su i mene u početku, iako smo praktično igrali protiv ozbiljnih ekipa pred 10, 15 hiljada gledalaca i Fajnal for, a oni su me učili osnovne stvari, kao što kod nas uče kadete. Takvo mišljenje su imali o meni. Pre mene su bili Divac, Kukoć, Petrović... On je bio veliki igrač, ali ni njemu nisu verovali, iako je bio za 90 odsto NBA profesor košarke. To se do sada promenilo".

Jedan od najatraktivnijih evropskih igrača tog vremena u SAD je sarađivao sa legendarnim Lerijem Braunom, a uporedio je njegov sistem rada sa Sagadinovim u Olimpiji.

Allen Iverson

Ronald Martinez/Getty Images

"Braun je bio vrhunski trener koji je vodio reprezentaciju SAD, ali je Sagadin imao najteži zadatak, da iz dece koju je našao, na primer Tušeka iz Trbovlja, Gorenca iz Domžala, mene iz Kranja formira igrače i od slovenačkih igrača napravi igrače za Evroligu i ostvari dobar rezultat, što nije kompatibilno. Lakše je kada imaš na raspolaganju NBA budžet kao Leri Braun i slični veliki treneri. Oni su dobri u šahu i taktici. Kada je Sagadin hteo da ima dobro krilo, morao je sa mnom da radi 4-5 sati dnevno da bi od mene napravio solidno evropsko krilo. Ako hoće Braun dobro krilo sa nekoliko miliona dolara može da nađe najboljeg šutera na tržištu", kaže Milič.

"Inače je vrlo dobar trener, vrlo dobar psiholog, harizmatičan i drži dobre odnose unutar ekipe, ali nije voleo rukije, ne samo mene nego i budućeg MVP Evrolige Entonija Parkera koji je bio u ekipi. Kao i Stjuarta koji je u Srbiji igrao i bio je dobar centar. Ali Braun je rekao da prve 3-4 godine igrač kada dođe u NBA mora da stiče navike, da se navikne na pare, na ligu. To je možda stvarnost za američke igrače koji naprave brz napredak iz srednje škole u NBA i prvi put se sretnu sa novcem. Evropski igrači se na to naviknu u Evroligi. To je za mene sve bilo teško. Prvu godinu još čekaš, u drugoj godini vidiš da su to prazna obećanja i američka retorika. Sa druge strani zove me Olimpija, koja je bila na vrhuncu, zove me Real Madrid, tako da nisam želeo više sa klupe da vrtim peškire za pet minuta igranja. Bio sam možda malo nestrpljiv u tim godinama".

Milič je u SAD dobio zanimljiv nadimak, koji se je preneo i u Sloveniju – Milki Vej.

"Nadimak mi je dao Alen Ajverson, kada sam došao u Filadelfiju na mesto gde se igra na Templ Univerzitetu, koji se nalazi u centru Filadelfije. To je geto sa 99,9 odsto crnaca. Tamo sam slučajno zalutao i svi su me gledali ko je taj okrugli sa kratkim nogama sve dok nisam zakucao sa slobodnih bacanja da su svi popadali i zapitali se šta je to, nešto takvo još nismo videli. Belci su uglavnom pogađali skoro sa polovine, ali niko od njih nije mogao da preskoči ni "Sportske novosti". Kada sam ja klizao po vazduhu Ajverson je oduševljen skočio na moje rame i počeo da viče Milki vej. Odmah su počele tribine da skandiraju, kada su videli da belac toliko skače i tako je počelo".

I po završetku karijere Milič je ostao u košarci, ali njegove dve ćerke su se odlučile za tenis.

"One treniraju vrlo ozbiljno, a i ja igram malo sa drugovima. Ljudi me čudno gledaju jer moj bekend izgleda kao da bi salamu rezao i smeju se, ali ja uživam kada igram sa momcima malo tenis, malo badminton, malo košarku. Kasnije naravno sledi analiza", naglasio je Milič.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Kornjača

Čovek je imao bolesne fizikalije.. Zaleti se, preskoči auto i zakuca...

Odgovori 44 0

Šaban

Zanimljiva zapažanja, dobar intervju. Dobar lik ovak Marko rekao bih

Odgovori 44 1

* Sva polja su obavezna

Jasikevičijus preuzima NBA ekipu?

Autor

Jasikevičijus preuzima NBA ekipu?

Trener Žalgirisa Šarunas Jasikevičijus novo je ime na popisu kandidata za trenera NBA ekipe Toronto Raptorsa.

Budite trener sa kauča i rezervišite mesto na finalu!

Autor

Budite trener sa kauča i rezervišite mesto na finalu!

Milioni gledalaca kako u hali tako i pored televizora, traže načina da pomognu svom timu a sada su upravo u mogućnosti da to i učine dok gledaju meč i u ruci drže telefon sa aktivnom aplikacijom CouchCoach.
Loading...