Bryn Lennon, Getty Images Sport
Blog ostalo 19.05.2017 | 09:27

Ivan Stević za SK: Želim da stvorim boljeg od sebe!

Ivan Stević je legenda biciklizma u Srbiji. Momak je rođen 12. marta 1980. godine, a kroz bogatu i uspešnu karijeru može da se pohvali da je četiri puta bio učesnik Olimpijskih igara.

Ivan Stević

Privatna arhiva

Ivan Stević

Vozio je drumsku trku u Atini, Pekingu, Londonu, Riju. Najbolji rezultat je ostvario 2012. godine kada je na cilj stigao kao 54. Ivan Stević je šest puta bio šampion Srbije na drumskim trkama, dva puta je bio najbolji na hronometru.

Ivan Stević je dva puta osvajao “Trku oko Srbije”, a tokom profesionalne karijere branio je boje Tojota Junajted Tima, Salkana, Tusnada, Kastra, Nankanga, Partizana. Može da se pohvali da je na mnogo velikih trka širom planete ostvarivao etapne pobede.

Najviše uspeha je imao u SAD, Kini i Rusiji. Stević je osvojio titulu šampiona sveta 2007. godine B kategorije u Južnoj Africi, bio je Balkanski šampion....

“Malo je reći da sam ponosan na ostvareno tokom karijere. Uspeo sam da četiri puta izborim plasman na Olimpijske igre. Samo oni koji prate biciklizam i znaju kakva je konkurencija znaju šta znači 16 godina biti među najboljima. Ne važi samo to pravilo za biciklizam. Nema mnogo sportista na planeti koji mogu da se pohvale da su četiri puta bili na Olimpijskim igrama. Nemam za čim da žalim. Jedino mi je malo krivo što nisam ostvario bolji rezultat u Londonu jer sam tada bio zasta najspremniji u karijeri. S druge strane takav je sport. Takav je biciklizam. Takmičite se šest sati, a na kraju delići sekunde određuju konačan plasman”, rekao je Ivan Stević za Sport Klub i nastavio:

“Posle Rija sam odlučio da je pravi trenutak da prestanem sa takmičenjima. Srbija ima mnogo talenata i mnogo potencijala. Zato sam se prihvatio selektorske uloge sa željom da pomognem da se kontinuitet učešća biciklista iz Srbije na Olimpijskim igrama nastavi. Uveren sam da ćemo imati makar jednog takmičara u Japanu”.

Ivan Stević

Privatna arhiva

Ivan Stević

Tokom karijere Ivan Stević je imao uspone i padove. Borio se sa povredama, rivalima, ali je nekako uvek pronalazio rešenje da pronađe pravi način da stigne do cilja.

“To je tačno. Imao sam perioda kada sam se osećao sjajno, perioda kada sam razmišljao da je dosta i da nemam više snage da se borim na stazama širom planete. Prekratnica je bila trka u Riju. Borio sam se sa povredom, sa sobom. Nisam završio trku i shvatio sam da moram da se okrenem drugim stvarima i da krenem dalje. To sam i uradio. Trenutno pomažem i savetujem mlade momke kako da postanu bolji iz dana u dan, a posvetio sam se i školi koja je bila zapostavljena zbog obaveza. Hoću da završim Višu zdravstvenu i sportku školu za fizioterapeuta. Nije mi na pamet padalo da napuštam sport. I dalje sam u biciklizmu, a uskoro ću biti spreman da stručno pomognem ako ne daj bože nekome bude trebala pomoć u vezi sa rehabilitacijom ili oporavkom od povreda”.

Ko može da krene stopama Ivana Stevića kada je Srbija u pitanju?

“Rekao sam da talenta i potencijala ima. Ne bih izdvajao imena. Moj cilj je da pomognem da se u bliskoj budućnosti formira biciklista koji neće ići stopama Ivana Stevića, nego će biti mnogo bolji i kvalitetniji od njega” poručio je Ivan Stević.

Jovana Crnogorac

Getty Images Sport, Christian Petersen

Jovana Crnogorac

Kada je biciklizam u pitanju Ivan Stević nije bio baš potpuno sam u Brazilu. Društvo mu je pravila Jovana Crnogorac koja se doduše borila u mauntin bajku. Ivan Stević je učestvovano na trci oko Italije za mlađe takmičičare popularni Baby Giro 2003. i 2004. godine.

Nosio je majicu za najboljeg stranca, jedno vreme je bio i treći u generalnom plasmanu.... Sada naravno pomno prati dešavanja na novom izdanju trke oko Italije a ima i svog favorita.

„Navijam za Naira Kintanu iz Kolumbije. Sjajan momak sa više nego zanimljivom životnom pričom“, rekao je Stević.

Kintana je rođen u Kolumbiji 1990. godine, a profesionalac je postao 2009. U detinjstvu je prodavao voće od sela do sela, radio kao taksista da bi pomogao porodici. Kintana je u karijeri osvojio trku oko Italije (Điro) 2014. godine, trku oko Španije (Vueltu) 2016. godine, dva puta je bio najbolji mladi biciklista na trci oko Francuske (Turu) 2013. i 2015. godine. Zanimljiv podatak o Kintani je da je od prve plate kao profesionalac u klubu Bojaka iz Kolumbije, kupio majci mašinu za pranje veša.

Gotovo je izvesno da će posle ove priče o Svetiću i Kintani, mnogo više ljubitelja biciklizma u Srbiji, pored Stevića, biti uz Kintanu. 

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...