Getty Images/Grant Halverson
Blog ostalo 22.05.2017 | 10:34 > 10:40

Velike igre malih zemalja!

U ovoj vesti

Danka Kovinić

Igre malih zemalja osnovane su 1985. godine. Samo godinu dana posle Olimpijskih igara u Los Anđelesu koje su bojkotovale 14 zemalja u kojima su na vlasti bile komunističke partije. Bila je to neka vrsta odmazde za bojkot Olimpijskih igara u Moskvi četiri godine ranije od SAD.

Getty Images, Michael Dodge

Jugoslavija je učestvovala i osvojila je 18 medalja, sedam zlatnih, četiri srebrne i sedam bronzanih. Međutim, nije to tema ove priče.

Na igrama malih zemalja učestvuju Andora, Kipar, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, San Marino. Deveta članica je postala Crna Gora 2007. godine, a prvi put je uzela učešće 2009. godine na Igrama koje je organizovao Kipar. Na Igrama mogu da učestvuju zemlje koje imaju manje od milion stanovnika. Igre malih zemalja se održavaju svake druge godine. Crna Gora je do sada osvojila 40 medalja: 22 zlatne, 6 srebrnih i 12 bronzanih. Igre se organizuju svake druge godine.

Priliku da broj odličja uvećaju sportisti iz Crne Gore će imati u San Marinu koji je organizator Igara koje počinju 28. maja a završavaju se 4. juna. Ugled Crne Gore će braniti 47 takmičara u košarci i u devet induvidualnih sportova: bič volej, streličarstvo, boćanje, džudo, biciklizam, atletika, stoni tenis i plivanje.

Crna Gora će sa posebnim motivom otići u San Marino jer će na kraju Igara, Crnoj Gori biti uručena zastava koja se simbolično predaje organizatoru narednih Igara, a to će biti Crna Gora. Odlučeno je da će se takmičenja i borbe za medalje 2019. godine voditi u Budvi.

“Nadam se uspehu naših takmičara na Igrama koje slede. Istovremeno, već smo počeli pripreme za Igre malih zemalja koje će se 2019. godine organizovati u Budvi. Igre koje ćemo organizovati neće biti značajne samo u sportskom smislu. Biće to lepa prilika da afirmišemo Budvu i celu Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju. Uveren sam da ćemo biti sjajni domaćini i da ćemo organizacijom Igara malih zemalja, pokazati da smo spremni i za organizaciju većih evropskih i svetskih takmičenja”, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Crne Gore Duško Simonović.

Privatna arhiva

Košarkaši u veoma jakom sastavu kreću u San Marino. Crna Gora brani zlatnu medalju. Selektor je Boško Radović bivši selektor juniorske reprezentacije a do trona će između ostalih pokušati da dođu: Nikola Ivanović (Kapo D’Orlando), Nemanja Vranješ (Budućnost), Marko Mugoša (Mornar), Aleksa Ilić (Budućnost), Nemanja Radović (Mursija).... Svi igrači su svesni da bi dobrim partijama u San Marinu mogli da se nametnu selektoru seniorske reprezentacije Bogdanu Tanjeviću.

“Naš cilj je osvajanje zlatne medalje. Želimo da ponovimo uspeh prethodne generacije koja je slavila na Islandu. Pored toga želimo na pravi način da prezentujemo Crnu Goru”, rekao je Nemanja Vranješ.

Mnogo se očekuje i od atletičara. Mlada Nikšićanka Slađana Perunović, koja je u poslednjih 30-ak dana slavila na Ostroškom polumaratonu, pa na polumaratonu u Beogradu, pa osvojila četvrto mesto na Balkanskom šampionatu, na Igrama malih zemalja braniće dve zlatne medalje osvojene na Islandu.

Privatna arhiva

“Umorna jesam, ali nikada nisam i neću tražiti alibi. Uvek sam davala sve od sebe kada je dres sa državnim grbom u pitanju. Tako će biti i sada. Na Igre malih zemalja krećem sa željom od odbranim titule na 5 i 10 hiljada metara”, naglasila je Slađana Perunović.

Pored Slađane Perunovič koja je dva puta učestvovala na Olimpijskim igrama, mnogo se očekuje od Marije Vuković (skok uvis) koja je 2010. osvojila zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu sveta, ima dva zlata sa Igara malih zemalja, a nedavno je osvojila srebrnu medalju na Balkanskom šampionatu u Beogradu, Tomasa Đurovića (bacanje kugle), Ljiljane Mijatović (skok udalj) kao i od Kristine Rakočević aktuelne juniorske šampionke sveta u bacanju diska koja će nositi zastavu Crne Gore na otvaranju.

Pre dve godine, zastavu je nosila teniserka Danka Kovinić koja je kasnije osvojila zlatnu medalju.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Mitrović: Velika pobeda, prvo analiza, pa strategija

Mitrović: Velika pobeda, prvo analiza, pa strategija

Košarkaška reprezentacija Crne Gore izborila je plasman u drugi, odlučujući krug kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo.

Kvalifikacije za SP: Kapitalna pobeda CG u Ljubljani

Kvalifikacije za SP: Kapitalna pobeda CG u Ljubljani

Košarkaši Crne Gore ostvarili su zlata vrednu pobedu na gostovanju Sloveniji u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Izabranici Zvezdana Mitrovića pobedili su sa 87:74, pa će u drugi, odlučujući krig preneti dva zlata vredna boda.
Loading...