Clive Rose/Getty Images

Blog ostalo

23.06.2017 | 04.15

Budi se plivanje u Crnoj Gori!

Vaterpolo je brend Crne Gore. To je jasno svima koji prate sportska dešavanja. Crna Gora je u ovom divnom sportu osvojila srebrnu medalju na Svetskom šampionatu 2013. godine u Barseloni.

VPSCG

Crna Gora je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Malagi, ima dva srebra sa Evropskih šampionata u Ajndohovenu 2012. godine u Beogradu 2016. godine. Crna Gora je tri puta učestvovala na Olimpijskim igrama. U Londonu, Pekingu i Riju je bila jako blizu osvajanja medalje, ali je na kraju ipak morala da se zadovolji četvrtim mestom. Kao mediteranska zemlja mnogi će reći očekivano.

Blizina mora donela je uspehe i u jedrenju. Milivoj Dukić je dva puta učestvovao na Olimpijskim igrama, Igor Les je olimpijski kandidat, sjajne rezultate na evropskom i svetskom nivou ostvaruju Ilija Marković i Irina Kusovac... Mnogo dece se odlučuje da se bavi jedrenjem, a kvantitet po pravilu donosi kvalitet.

Mnogi se u Crnoj Gori pitaju: A šta je sa plivanjem? Ako vaterpolo i jedrenje napreduju i rastu iz dana u dan, iako je Crna Gora mediteranska zemlja, šta se dešava sa ovim izuzetno cenjenim sportom? Odgovor smo odlučili da potražimo od čelnika Plivačkog saveza Crne Gore koji radi u sklopu Vaterpolo saveza, a oni su nas uputili na Danijelu Đikanović Franetu, trenera državnog tima koja je rado pristala na razgovor za Sport Klub. Usput, zamolila nas je da sačekamo sa pričom jer se bliži međunarodno takmičenje u Bosni i Hercegovini, kako bismo imali više vremena.

Naravno da smo ispratili rezultate sa plivačkog mitinga „Sarajevu sa jubavlju“, na kome je Crnu Goru predstavljalo 37 takmičara iz klubova Jadran Herceg Novi, Budva i Stari grad. Tradicionalni 16. po redu plivački miting okupio je takmičare iz desetak zemalja. Crna Gora je osvojila 30 medalja.

„Već nekoliko godina učestvujemo na tom takmičenju. Ujedno, to je prvo takmičenje u velikim bazenima. Forma koju su pokazali naši plivači bila je na zavidnom nivou, a još bolja vremena će biti ostvarena na „Montenegro Openu“ u Nikšiću. Ove sezone nas očekuju dva značajna takmičenja. To su Igre malih zemalja i naravno Svetsko prvenstvo koje se održava u Budimpešti“, rekla je na početku razgovora Danijela Đikanović Franeta i dodala:

“Još nemamo informaciju od FINA sa koliko plivača možemo da učestvujemo na planetarnoj smotri. Do tada, ostaje nam da radimo punom snagom kako bismo u Mađarskoj napravili korak napred u odnosu na prethodnu godinu. Nažalost, zbog nedostatka finansijskih sredstava nećemo učestvovati na Svetskom šampionatu za juniore“.

Konkurencija u svetu plivanja je paklena. Samim tim nije ni čudno što su na Olimpijskim igrama u centru pažnje takmičenja atletičara i plivača. Kakva je situacija u Crnoj Gori?

„U Crnoj Gori su do ove godine postajala četiri kluba koja su imale plivačke ekipe. To su Jadran iz Herceg Novog, Stari Grad iz Budve, Primorac iz Kotora i Budva iz Budve. Otvaranjem bazena u Nikšiću formirala su se još tri kluba koja u svom nazivu naravno imali i vaterpolo. Smatram da plivački klubovi moraju da funkciniošu kao samostalne organizacije jer se plašim da u budućnosti nećemo uspeti da opstanemo. Sve je podređeno tome da se kroz plivanje stvaraju deca koja kasnije prelaze na vaterpolo“, rekla je Franeta i nastavila:

„Svima je poznato koliko nacija pliva i koliko je plivanje zastupljeno u svetu. Pored toga plivanje je bazičan i induvidualan sport. Za sada u Crnoj Gori niko nema sluha za to. Problem su klubovi. A najveći problem je taj što mi sa plivačima radimo do juniorskih dana. Kada treba da se počne sa ozbiljnim radom i ostvarivanjem ozbiljnih rezultata, deca odlaze da studiraju, prestaju sa plivanjem, ili prelaze u vaterpolo“.

Međutim, stvari se polako menjaju.

“Pre tri godine je formiran stručni savet za plivanje koji radi u sklopu vaterpolo Saveza. To je ogroman pomak kada je plivanje u pitanju. Od tog trenutka, deca su nastupala na evropskim prvenstvima, svetskim igrama malih zemalja, balkanskim šampionatima. Prvi put su dobili opremu, imali priliku da odu na pripreme. Mnogo toga smo uradili u protekle tri godine. Državno prvenstvo je veoma kvalitetno, ali smo svi sveni da nas čeka još mnogo, mnogo posla. Ono što nas posebno raduje je velika zainteresovanost dece, njihova posvećnost, kao i činjenica da su oni najmlađi ujedno i najbrojniji“.

VPSCG

FINA je uoči Olimpijskih igara u Brazilu dodelila Crnoj Gori dve specijalne pozivnice za učešće u plivanju. Ugled su branili Jovana Terzić i Maksim Inić. Jovana je bila 42. na 100 metara slobodnim stilom, dok je Maksim Inić je bio 51 na 50 metara slobodnim stilom. Prema rečima Danijele Đikanović Franete u ovom trenutku najbolji plivači Crne Gore u seniorskoj konkurenciji su već spomenuta Jovana Terzić i Boško Radulović, ali je prioritet u radu koji sledi tokom olimpijskog ciklusa i puta ka Olimpijskim igrama u Japanu rad sa mlađim plivačima. Jovana pliva za Jadran iz Herceg Novog, a Boško koji je rođen u Budvi za Vojvodinu iz Novog Sada.

„Koristim priliku da se zahvalim Mladenu Klikovcu koji je predsednik stručnog saveta za plivanje. Zaista se mnogo toga promenilo nabolje. Učestvujemo na međunarodnim takmičenjima, stičemo iskustvo, a bez toga se ne možemo ni nadati boljim rezultatima. Iluzorno je trošiti reči o tome koliko raste motivacija među momcima i devojkama u poslednje dve,tri godine jer i sami vide da stvari idu na bolje i da imaju prostora za napredak“.

Na pitanje da li postoji krug kandidata na koje se računa i od kojih se očekuje da se nađu na spisku putnika za Olimpijske igre, Danijela je rekla:

„Naravno da postoji krug kandidata od kojih se očekuje da nastave sa radom, da napreduju iz dana u dan i da se kroz takmičenja koja slede do Olimpijskih igara izbore za mesto koje vodi u Tokio. U pitanju su Ado Gargović, Anđela Antunović, Aldemar Alikavazović, Ersim Gec, Anastasija Vico, Jovana Kuljača, Nikola Šuka, Ana Marija Kustudić...“

Ostaje nam da plivačima iz Crne Gore poželimo da ostvare svoje ciljeve, a to je za početak da napreduju iz dana u dan. Čini se da su na pravom putu jer su na međunarodnom mitingu “Zlatni Orlando” osvojili 14 medalja, tri zlatne, pet srebrnih i šest bronzanih.

Nova prilika je plivački miting “Montenegro Open 2017“ koji je održava krajem juna u Nikšiću a učešće su potvrdili za sada plivači iz Italije, Mađarske, Grčke, Rumunije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore....

Podsećanja radi, na Igrama malih zemalja ugled Crne Gore su branili su Jovana Terzić i Boško Radulović. Oboje su plivali u finalu na 50 metara slobodnim stilom. Jovana je bila osma, a Boško šesti. Pomenuti Boško Radulović je u San Marinu bio osmi na 100 slobodno a isto mesto je osvojio i na 100 metara delfin stilom.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Pet godina bez Ranka Žeravice

Autor

Pet godina bez Ranka Žeravice

Pet godina bez Ranka Žeravice

Pre pet godina, 29. oktobra 2015. zauvek nas je napustio Ranko Žeravica, jedan od najvećih košarkaških trenera nekadašnje Jugoslavije, ali i stručnjak koji je svojim radom i ostvarenim rezultatima ostavio neizbrisiv trag u evropskoj i svetskoj košarci.

Bornmut prvi pratilac Paunovićevog Redinga, Derbiju bod

Bornmut prvi pratilac Paunovićevog Redinga, Derbiju bod

Bornmut prvi pratilac Paunovićevog Redinga, Derbiju bod

U sredu je odigrano preostalih šest utakmica osmog kola Čempionšipa, a pobede su ostvarili Bornmut, Milvol, Birmingem i Roteram, dok su dva duela završena podelom bodova.
Loading...