Počinje SL – „Spasa nam nema, propasti nećemo"

Skener 21. jul 201714:42 > 14:55
FK Partizan

Utakmica između Vojvodine i Čukaričkog označiće start 12. Superlige Srbije, računajući vreme od osamostaljivanja države

Zavesa koja se podiže u Novom Sadu, na Karađorđu, biće znak za početak predstave – 16 glumaca će se kroz 37 poglavlja boriti za „oskara“. Dobitnik prestižne nagrade biće poznat u maju, posle deset meseci igranja, kada se posle nove podele bodova i novog plej-ofa šampionat završava.

O kvalitetu predstave se može dugo diskutovati. O razlozima zbog čega je ona na niskim granama još duže. Priče o sistemu takmičenja, radu Saveza, Zajednice, lošim odnosima među funkcionerima klubova odavno su ispričane, i nisu donele neki boljitak.

Zato bi ovoga puta valjalo da sve te nefudbalske stvari ostavimo po strani, i okrenemo se glavnim glumcima u predstavi – onima na terenu.

Igrači i treneri predstavljaju ligu i fudbal u celini, u bilo kojoj zemlji, a oni koji čine sastave 16 superligaških klubova su najbolje što će se, u narednih deset meseci, videti na terenima od Subotice do Surdulice. Zato treba njima pokloniti svu pažnju.

Iako u teoriji svi kreću sa iste startne pozicije, tradicija kaže da se vrlo brzo odvoji „žito od kukolja“ i da, barem kada je reč o tituli, knjiga uvek spada na dva slova – Crvenu zvezdu i Partizan.

Ništa drugačije ne može se očekivati ni ove sezone. Svi će sa trona želeti da skinu šampiona iz Humske, a realne mogućnosti za to ima samo jedan tim. Tokom šampionata redom će iz trke otpadati jedan po jedan protivnik, na kraju će ostati pitanje – Crveno ili Crno-beli?

FK Partizan

Partizan – najveće pojačanje na klupi, rekordni transfer i „slučaj“ Leonardo

Crno-beli u šampionat ulaze kao branioci titule. Poznato je da je istu teže odbraniti nego osvojiti, i zato će klub iz Humske imati za nijansu veći pritisak nego prošle sezone.

Posle osvojene titule u finišu prošlog prvenstva na iznenađenje mnogih iz Partizana je otišao trener Marko Nikolić. To su mnogi kojima je crno-belo na srcu smatrali velikim gubitkom. Ipak, postavljanjem na mesto šefa struke Miroslava Đukića, zabrinutost među pristalicama Crno-belih pretvorila se u euforiju.

Svi se dobro sećaju partija koje je Partizan pružao za vreme prvog mandata Đukića u Humskoj. Većina ističe da Partizan u modernoj istoriji nije igrao lepši fudbal nego te 2007. godine.

Sportski direktor Ivica Iliev je na predstavljanju 51-godišnjeg trenera istakao da je to najveće pojačanje za klub u ovom prelaznom roku, a ni Đukić nije krio optimizam i zadovoljstvo kvalitetom ekipe koju je zatekao.

Najveća prednost Partizana u odnosu na protivnike je jezgro ekipe koje je zadržao iz prošle sezone. Osim Nikole Milenkovića koji je u višemilionskom transferu otišao u Fiorentinu, gotovo svi značajni igrači ostali su u Humskoj. Tu se, pre svega, misli na dvojac Uroš Đurđević – Leonardo, koji je u protekloj sezoni postigao 48 golova.

Ipak, pitanje je da li će Brazilac ostati u klubu. Posle sukoba sa upravom, o kojem je, posle utakmice sa Budućnosti u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jasno govorio, šanse za ostanak su ravne nuli. Poslednje informacije govore da će on put Ujedinjenih Arapskih Emirata.

To ne treba da brine navijače Partizana, pošto je na njegovo mesto došao najskuplji igrač u istoriji kluba – Sejduba Suma. Tačne brojke nema, zna se samo da je za njegove usluge Partizan platio više od 1,5 miliona evra. Sjajni vezista iz Gvineje je posle višenedeljne sage – na kraju se u celu priču, navodno, umešala i Zvezda – stavio potpis na vernost Crno-belima. Predstavljanje najvećeg pojačanja proteklo je u maniru Barselone i Reala – na JNA Suma je pokazivao umeće sa loptom, slikao se sa navijačima, delio autograme.

Od njega se očekuje da rešava utakmice, donese titulu i prevagu u Evropi. Pitanje je samo šta će biti ukoliko njegove igre ne budu na očekivanom nivou. Strpljenje nije nešto po čemu su navijači u Srbiji poznati.

FK Crvena zvezda

Crvena zvezda – dvocifreni broj pojačanja garancija za titulu?

Protekla sezone je za Crveno-bele išla po planu sve do samog finiša. Titulu, koja je bila u džepu tima iz Ljutice Bogdana, „ukrao“ je „večiti rival“ u direktnom okršaju na Rajku Mitiću, a „saučesnik“ u „krađi“ bio je i Voždovac. San se pretvorio u košmar, trener Miodrag Božović je otišao iz kluba, i tada je bilo jasno da će na leto uslediti remont.

Očekivanja su ostavrena. Na mesto šefa struke doveden je nekadašnji trener Čukaričkog Vladan Milojević, a igrački kadar ojačan je sa velikim brojem novih igrača – poslednji u nizu pred start prvenstva je Nemanja Radonjić.

Tu nije kraj novajlijama. Dolazak levog beka Milana Rodića je gotova stvar, a najavljuje se i pojačanje na mestu golmana – najbliži tome je Milan Borjan – posle odlaska Filipa Manojlovića u Hetafe.
Zanimljivo, čelnici Crveno-belih po prvi put nisu „štedeli“ novac za pojačanja. Za vezistu Branka Jovičića, koji je u dva meča sa Irtišom u kvalifikacijama za Ligu Evrope, pokazao da će biti veliko pojačanje izdvojeno je oko 500 hiljada evra, a slična suma uplaćena je i Tuluzu za pozajmicu (sa pravom otkupa) za napadača Aleksandra Pešića.

U klub je stigao i Brazilac Rikardinjo, koji bi trebalo da donese kvalitet više u veznom redu, tu su i povratnik Vujadin Savić i „dete“ kluba Filip Stojković. Ugovor sa Ričmondom Boaćijem je produžen, blizu ostanka je i Mičel Donald što bi bio veliki plus za ekipu. Pitanje je samo šta će se dogoditi sa Gelorom Kangom, koji je u revanšu sa Irtišom pokazao da kad hoće može da bude predvnodnik ekipe.
Sa njima, Rodićem i Borjanom Zvezda bi imala znatno jači sastav u odnosu na prošlu sezonu – od bitnijih igrača iz kluba su otišli samo Srđan Plavšić i Marko Petković – kadar da se do kraja bori za titulu sa Partizanom.

Mečevi sa Florijanom i Irtišem u Evropi možda nisu pokazali visok nivo uigranosti i tečnu igru, ali ekipa Vladana Milojevića pokazuje znatno više srčanosti i borbenosti u odnosu na onu iz prošle sezone, što je jedan od najvažnijih preduslova za titulu.

youtube printscreen

Vojvodina – početak sezone u senci napada navijača na Nikolu Trujića

Crvena zvezda i Partizan su dva najveća i najkvalitetnija kluba u zemlji, to je jasno. Zato je malo sezona u kojima je neko mogao da se uvuče između „večitih rivala“. Tačnije, samo je Stara dama iz Novog sada uspela u tome 2009. godine, ostavivši iza sebe klub sa stadiona Rajko Mitić.

Novosadski klub je i najčešće bio bolji od ostale konkurencije, završavao na trećoj poziciji, i bio konstantno za petama „večitim rivalima“, zbog čega su mnogi skloni da govore o „velikoj trojci“ u srpskoj ligi. Pitanje je koliko je tačan taj termin ako na kraju titula uvek ode na Topčider, a Novosađani završe kao treći. Srećniji izraz bi bio „dva i po kluba“.

Novosađani i ove sezone imaju ambicije da zadrže oreol ekipe iz samog vrha tabele. Ipak, od smrti nekadašnjeg prvog čoveka Ratka Butorovića, klub je iz godine u godinu u sve većim problemima. Oni su na površinu isplivali već na startu ove sezone, smenom trenera Radoslava Batka posle prvog zvaničnog meča i pobede nad Ruožomberokom na Karađorđu (!?), da bi kulminirali sukobom između navijača i napadača Nikole Trujića u revanšu u Slovačkoj.

Najvatrenije pristalice su ušle u svlačionicu posle meča i ispadanja iz kvalifikacija, i fizički napale igrača, posle čega je on rešio da napusti klub i podnese tužbu. Tim je napustio i Dejan Meleg, takođe u ne baš prijateljskom raspoloženju.

Jasno je da ekipa uzdrmana ulazi u prvenstvo, i da bi to moglo da se oslika na rezultate. Ipak, trener Vojvodine Nenad Vanić sa optimizmom je najavio početak sezone i duel sa Čukaričkim. Da li ima potkrepljenja za taj optimizam biće jasnije u uvodnim kolima.

FK Čukarički

„Privatni“ klubovi i visoke ambicije

Klubovi koji funkcionišu po nekoj vrsti privatnog vlasništva slove za najstabilnije u Srbiji. Čukarički, Voždovac i Napredak mnogi ističu kao klubove na koje bi svi ostali trebalo da se ugledaju, kada je u pitanju poslovanje i funkcionisanje.

Tim sa Banovog brda posle neuspešne sezone u kojoj nije uspeo da se domogne plej-ofa, ove ima velike ambicije, zasnovane na činjenicama. Samo dolazak napadača Ognjena Mudrinskog iz Spartaka u velikom transferu za srpske uslove, označava da Brđani žele da budu deo vrha lige.

Trener Nenad Lalatović već sada ima dosta iskustva u radu u Superligi, i do sada je uspevao da u skladu sa mogućnostima pravi dobre rezultate. Sada su te mogućnosti velike, ekipa sa Nikolom Drinčićem, Darkom Zorićem, Ognjenom Ožegovićem, Darkom Puškarićem ima kvalitet da se umeša za sam vrh, i Čuka može biti najveće iznenađenje predstojeće sezone.

Kada je reč o Voždovcu, ostanak trenera Ilije Stolice – na kraju prošle sezone dovođen u vezu i sa Partizanom i sa Crvenom zvezdom – predstavlja najveće pojačanje za klub. Voždovčani su bili krupan zalogaj za „večite rivale“, igrali su dopadljiv fudbal, a na gostovanje na „veštaku“ na Krovu nijednoj ekipa ne ide sa unapred upisanim bodovima. Posle izborenog plej-ofa prošle sezone, ambicije su iste i ove. Kvaliteta među „Zmajevima“ ne manjka.

Napredak je regularni deo prošle sezone završio na visokom četvrtom mestu, na kraju su Čarapani završili kao šesti usled nešto slabijih izadnja u plej-ofu.

Na leto je izvršena rekonstrukcija. Na mesto trenera doveden je nekadašnji pomoćnik Siniši Mihajloviću i reprezentaciji i Milanu Nenad Sakić, a klub je bio aktivan i kada je reč o pojačanjima igračkog kadra.

Filip Kasalica, Jovan Markoski i Enver Alivodić su igrači koji imaju veliko iskustvo igranja na superligaškim terenima i Kruševljani mogu da igraju izuzetno bitnu ulogu u kreiranju krajnje tabele Superlige Srbije. Poslednja provera protiv Jagodine (3:0) pokazala je da je tim spreman za start takmičenja.

FK Crvena zvezda

Radnički, Mladost, Javor, novajlije…

Ciljeve u narednoj sezoni imaju i ostali klubovi. Nešto više domete u odnosu na ostatak imaju Radnički iz Niša i Mladost iz Lučana.

Nišlije u prvenstvo ulaze sa novim trenerom, posle odlaska dugogodišnjeg šefa struke Milana Rastavca. Vodiće ih Austrijanac Peter Pakulta, i pitanje je kako će se snaći u superligaškom „ludilu“.

Stranci na klupama klubova – čast izuzecima – provodili su se kao bosi po trnju. Ipak, Radnički je proteklu sezonu završio na četvrtoj poziciji, i sve ispod toga u novoj, ne bi se smatralo uspehom.
Mladost je osetila šta znači Evropa. U dvomeču sa azerbejdžanskim Interom iz Bakua ispali su ukupnim rezultatom 5:0. Ipak, to iskustvo bi moglo biti dragoceno u borbi u ligaškim mečevima. Određenu stabilnost imaju, što je retkost za Srbiju. Trener Nenad Milovanović je dugo u klubu i izgradio je određeni sistem igre, koji je često umeo da pravi probleme protivnicima.

I Javor, Radnik, Bačka, Borac i Rad će pronaći mesto „pod suncem“. Neke će ono ogrejati, a neki će imati manje sreće (ili znanja). Javor i Rad spadaju u kategoriju stabilnijih superligaša, Bačka je preživela prvu sezonu u eliti, Radnik se solidno snalazi u borbi sa „velikima“, dok je Borac pred start takmičenja imao samo 17 prijavljenih igrača.

U superligaško društvo su se vratili Mačva iz Šapca i Zemun. Mačva, čije je alfa i omega nekadašnji golman Partizana i reprezentacije Ivica Kralj ponovo je među najboljima posle 65 godine, dok će se u Gornjoj Varoši elitni fudbal gledati prvi put od 2007. godine. Biće zanimljivo gledati novajlije u najjačem rangu takmičenja. Šapčane očekuje „vatreno krštenje“ protiv šampiona Partizana.

Do maja ćemo gledati najbolje što Srbija ima. Takmičenje kakvo je – takvo je, „naše“ je. Jedno je sigurno, uzbuđenja – na ovaj ili onaj način – neće nedostajati, od prvog zvižduka na Karađorđu u petak od 20 časova, pa sve do poslednjeg u petom mesecu naredne godine.