Pregled EX-YU: Od svega po malo i za svakoga po nešto

Skener 18. sep 201716:57 > 18:47
FK Crvena zvezda

Na terenima širom bivše SFR Jugoslavije prethodnog vikenda viđeno je mnogo zanimljivih dešavanja. Goleade, derbi mečevi, žaljenje na uslove terena, otkazi trenerima. Svega što je deo fudbalskog folklora našlo se u ex-yu ligama.

Srbija: Zvezdina osveta Zmajevima, prvenci Tošića i Ožegovića i „crni“ Javor

Srpski predstavnici u Evropi Crvena zvezda i Partizan nisu doživljavali „hengover“ posle evro mečeva u četvrtak, naprotiv.

Zvezda je na Krovu, sa kojeg je prošle sezone bacila titulu, protiv Voždovca slavila rutinski 2:0, dok je Partizan sa još manje muke savladao Radnički iz Niša kod kuće 3:1.

Meč crveno-belih obeležio je novi pogodak iz slobodnog udarca Mičela Donalda (od starta sezone treći), kojim je Holanđanin „načeo“ Zmajeve u finišu prvog dela, za siguran put ka sedmom trijumfu i povratak na prvu poziciju.

„Bili smo emotivno ispražnjeni posle BATE-a, neke igrače smo pokušali i da odmorimo, ali mogu da kažem da su moji igrači dali sve od sebe“, rekao je trener Zvezde Vladan Milojević.

FK Crvena zvezda

Duel na JNA rešili su Zoran Tošić i Ognjen Ožegović (uz novi gol Marka Jankovića). I jednom i drugom igraču to su prvi golovi od povratka, odnosno dolaska u Partizan. To sigurno znači dvojici igrača, naročito ovom drugom, koji nije imao prijateljski doček od strane navijača, po dolasku u redove šampiona Srbije.

„ Osećam se predivno, otkako sam došao radim i treniram da bih dao gol. Njega posvećujem navijačima, a siguran sam da će ih biti još“, istakao je Ožegović.

Miroslav Todorović/FK Partizan

Šokovi koji se događaju u Vojvodini, posle smene kompletnog rukovodstva i trenera Vanića očigledno nisu dotakli igrače, pa je Voša ostvarila i drugi trijumf u tri dana. Posle Mačve, na Karađorđu je pao Napredak 3:1.

Prvi trijumf u sezoni zabeležio je čačanski Borac, protiv Rada 3:1, za beg sa samog začelja tabele, koje sada pripada komšijama Javoru. Ivanjičani su zabeležili šesti poraz u nizu, izgubivši od Zemuna kod kuće (0:1).

Duele Spartak – Mladost, Bačka – Čukarički i Mačva – Radnik obeležile su goleade, nesvojstvene za Superligu. Na ta tri meča viđeno je 15 golova, polovina od ukupnog broja golova u kolu.

Miroslav Todorović/FK Partizan

Hrvatska: Nož u srce Karilja, katastrofalni tereni i istorija Rudeša

U derbiju devetog kola HNL, Rijeka je u Splitu pobedila Hajduk (2:0) i praktično ga već sad izbacila iz borbe za titulu. Šampiona je do trijumfa, posle poraza u Ligi Evrope od AEK, vodio Brazilac Heber, koji je postigao oba gola. To je četvrta pobeda tima Matjaža Keka u nizu i Riječani u stopu prate vodeći Dinamo.

„Pobeda na Poljudu je velika stvar. Huk sa Severa, koji prati Hajdukove igrače je sjajan. Da li bih nekad vodio Hajduk? To je pitanje bez odgovora“, ostao je zagonetan posle meča Matjaž Kek, trener Rijeke.

Koliko je poraz protiv Rijeke teško pao svima u Hajduku govore i reči trenera Splićana Žoan Kariljo.

„Navijači oprostite, ne okrećite nam leđa. Ovo je najlošija utakmica od mog dolaska, ali moram biti smiren jer bih sad zabio sebi nož u srce“, rekao je Kariljo.

Za derbi na Poljudu, Hajduk je odlučio da otvorio „dečji“ ulaz, kako bi ona mogla besplatno da gledaju meč. Broj dece na stadionu iznosio je 1372, od ukupno 19,000 ljudi, što je više od najposećenijeg meča kola, od preostalih parova, koji se igrao u Vinkovcima. Poraz Cibalije od Lokomotive (0:1) pratilo je 862 gledaoca.

Seriju pobeda nastavio je i Dinamo, trijumfom u Zaprešiću protiv Intera (3:1). To je šesta pobeda Modrih u nizu, a osma iz devet kola (samo jedan remi), za prvu poziciju na tabeli.

Posle meča trener Dinama Mario Cvitanović posebno je apostrofirao stanje terena u HNL.
„Pa tek je deveti mesec u godini, šta je ovo? Šta će biti tek u decembru. Mora se raditi na poboljšanju terena“, jasan je Cvitanović.

Sa druge strane, Inter je ostvario četvrti uzastopni poraz i polako pada ka donjem delu tabele.

Kolo je obeležila i istorijska pobeda debitanta u ligi Rudeša. Posle tri remija i pet poraza, uz gol razliku 7:20, Rudeš je pobedio Istru 1:0, u derbiju začelja, prepustivši joj poslednju poziciju.
U preostalom meču kola, Osijek je posle trijumfa nad Hajdukom u prošlom kolu remizirao na strani protiv Slaven Belupa.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

BiH: „96 godina ponosa i slave“, teret prošlosti na Koševu i „ovo može samo meni da se desi“

Prethodno kolo u Premijer ligi BiH obeželili su 96. rođendan Željezničara, meč visokog rizika Sarajeva i Širokog i „potop“ Čelika.

Na rođendansku žurku na Grbavicu stigla je Krupa, a ispraćena je sa četiri gola u mreži (4:1), čime je Željo na pravi način obeležio 96. godinu postojanja.

Tim trijumfom tim sa Grbavice je zadržao korak za vodećim Zrinjskim, koji u prethodnih pet kola zna samo za pobede. Ovoga puta tim iz Mostara je rutinski odradio posao u Gabeli, gde je sa 2:0 slavio protiv GOŠK, za sedmu pobedu od starta sezone (uz jedan poraz).

HŠK Zrinjski

U remiju između Mladosti iz Doboja kod Kaknja i tuzlanske Slobode i (1:1) najviše pažnje privukla je izjava trenera domaćih Edisa Mulalića, koji je otkrio razlog zbog kojeg u meču nije nastupio Milivoj Lazić.

„Lazić se udario na stepenicama tri minuta pred utakmicu i nije mogao igrati. Možemo žaliti za tri boda. Ovo će se brzo zaboraviti, ali samo se meni može desiti da se igrač povredi na stepenicama“, konstatovao je Mulalić.

U derbiju začelja, Vitez je ostvario prvi trijumf od starta, pobedom nad Čelikom (2:0). Posle tog poraza i pada na poslednje mesto na tabeli, tim iz Zenice će morati da potraži novog trenera – Kemal Hafizović je napustio kormilo, posle samo četiri osvojena boda iz osam kola.

„Znao sam sa kakvim igračima raspolažem, njih pola ne bi igrala ni u drugoj ligi, a kamoli Premijer ligi“, kazao je Hafizović posle meča.

Veliku pobedu ostvario je Borac u Banjaluci protiv Radnika, golom Kunića u nadoknadi vremena, ali priča kola je FK Sarajevo i derbi na Koševu protiv Širokog Brijega. 

Susret označen kao utakmica visokog rizika. Razlog – u oktobru 2009. godine u Širokom Brijegu, nedaleko od stadiona Pecara ubijen je navijač Sarajeva Vedran Puljić.

Njegovo ubistvo još uvek nije rasvetljeno, a pred Županijskim sudom u Splitu optužnica je teretila Olivera Knezovića. Dan pred ovaj meč – odlukom istog suda optužnica Kenzoviću je promenjena, i više nije osumnjičen.

Po sadašnjem stanju – za smrt Vedrana Puljića ne tereti se niko, što je strašno naljutilo i sve simpatizere Sarajeva.

„Inače je jako teško pripremati fudbalere Sarajeva za utakmice sa Širokim, zbog Vedrana Puljića. Bili smo pod imperativom, bili su nam potrebni bodovi za mir u kući. Onda dođe ta presuda dan pred utakmicu, pa postane sve još gore“, rekao je Husref Musemić, trener Sarajeva.

Velkoski i Ahmetović doneli su pobedu domaćinu i ponudili izlaz iz klinički depresivne igre bivšeg prvaka države.

Crna Gora: Vukićević smenjen, uzalud povratak „Varvara“, nepobediva Sutjeska

Sutjeska je definitvno hit dosadašnjeg dela šampionata. Nikšićani su kod kuće deklasirali Rudar sa 3:0 i zadržali prvo mesto i oreol nepobedivosti.

“Euforija? Ma to je zabranjena reč u klubu. Svaki meč je finale pa dokle stignemo. Cilj je Evropa, ali se ne odričemo borbe za trofeje. Zašto bi?” rekao je trener Sutjeske Nikola Rakojević za Sport Klub.

FK Sutjeska

Šest utakmica je aktuelni šampion Budućnost igrao bez prisustva gledalaca, pošto su Podgoričani kažnjeni zbog divljanja navijača u završnici prošle sezone kad je prekinut meč sa ekipom Mladosti.

Povratak pristalica Podgoričana na tribine ovoga puta nije bio vetar u leđa igračima pošto su, neočekivano, ostvarili samo remi protiv Petrovca (0:0). Posle meča se moglo čuti da bi ekipi Budućnosti bilo bolje da igra bez navijača do kraja sezone, jer je bez njih ostvarila skor od 6 pobeda uz gol razliku 16:1.

“Ma potrbeni su nam navijači. Oni znaju da nam budu 12. igrač u pravom smislu te reči. Sad je jednostavno naišao takav dan. Lopta neće u gol, pa neće”, rekao je golman Budućnosti i reprezentacije Crne Gore Milan Mijatović za Sport Klub.

U matine terminu sa početkom u 13 časova, u subotu, snage su odmerili Zeta i Mladost. Isti rivali igrali su tri dana ranije u Kupu. U tom meču slavila je Mladost sa 4:0. Šta se desilo sa ekipom iz Golubovaca u međuvremenu ostaje nejasno, ali u za vikend u ligi Zeta je slavila sa 3:0.

Mnogo uzbuđenja viđeno je na meču Kom – Dečić. Na kraju novajlija u elitnom društvu je stigao do pobede od 2:1. Oba gola postignuti su u samoj završnici utakmice, za prvi trijumf Podgoričana u ligi.

Mladost Podgorica

Slovenija: Zmajevi kolo vode, Triglav i Ankaran pišu oproštajno pismo

Da ćemo ove sezone prisustvovati trci u dvoje za šampiona Slovenije, jasno je i posle ovog, devetog, kola Prve lige Slovenije.

Vodeća Olimpija je golom bivšeg igrača Partizana Branka Ilića je uspela da pobedi neugodno Domžale u Ljubljani (1:0), dok je Maribor, posle remija sa moskovskim Spartakom u Ligi šampiona, bio siguran u Gorici (3:0). Oba tima su još uvek neporažena u ligi i tako će verovatno ostati sve do kraja prvenstva, ne računajući međusobne mečeve, u kojima će se verovatno rešavati titula. Trenutno, Olimpija je prva sa 23 boda, a Maribor ima dva manje.

„Zaslužili smo prvu poziciju, radimo vredno na treningu i ispunjavamo zahteve trenera. Na okupu smo tek tri meseca i mislim da ćemo biti sve bolji“, izjavio je strelac jedinog gola za Olimpiju Ilić.

To znači da preostale ekipe očekuje borba za treće mesto i izlazak u Evropu. Trenutno, razlika između treće Gorice i osmog Celja je tri boda, dok je između treće Gorice i drugoplasiranog Maribora iznosi osam.

Trka za poziciju tri ne važi za Triglav i Ankaran. Pošto oni ni posle devetog kola ne znaju za pobedu i polako počinju sa pisanjem oproštajnog pisma od elitnog društva. Ovog puta, Triglav je poražen kod kuće od Rudara (1:2), za četvrti poraz u nizu, dok je Ankaran posle tri izgubljena meča došao do remija protiv Aluminija.

Ova dva tima će se takmičti u nekoj drugoj trci, onoj za devetu poziciju i doigravanje za opstanak.

Makedonija: Škendija u „šestoj“ i pokupljenje „kirije“ na „Filipu Drugom“

Kolo u Makedoniji obeležila je ubedljiva pobeda Škendije na gostovanju Rabotničkom u Skoplju. Vicešampion države je slavio 6:2 i već posle pet kola odmakao pratiocima na pet bodova razlike.

Najveći rival timu iz Tetova, Vardar, očigledno se nije oporavio od debkla protiv Zenita (0:5) na startu grupne faze Lige Evrope, pa je u gradskom derbiju protiv Skoplja uzeo samo bod.

Taj remi ne bi trebalo toliko da brine šampiona Makedonije, veći problem predstavlja selidba sa stadiona „Filip Drugi“. Razlog – povećanje cene zakupa stadiona, koja je za organizaciju meča protiv Zenita iznosila 40,000 evra. Zbog toga, ekipa Čedomira Janevskog će naredni meč kao domaćin u ligi igrati na stadionu Boris Trajkovski u mestu Madžari.

Sa sličnim problemom se susreo se i Rabotnički, pa on svoje mečeve od starta sezone igra na stadionu Đorče Petrov.
U ostalim mečevima, Pobeda je u novoj goleadi zabeležila novi remi. Posle 3:3 sa Škendijom, ovoga puta tim iz Prilepa je igrao 2:2 sa Akademijom Pandev. Renova je zabeležila prvi trijumf u sezoni, pobedom nad Pelisterom, dok je Škupi savladao Sileks na gostovanju 0:1.

Napomena: Svakog narednog ponedeljka očekuje vas pregled prethodnog vikenda svake od ex-yu liga.