EX-YU: Rat saopštenjima "večitih", ko je u pravu?

Skener 30. okt 201716:44 > 17:30
partizan.rs

Prethodnog vikenda mečeve u ligama bivše SFR Jugoslavije obeležili su derbiji u Hrvatskoj i BiH, novi rat saopštenjima “večitih” rivala u Srbiji i nastavak pobedničke serije Sutjeske, koja u poslednjih sedam mečeva nije primila gol.

Srbija: Novi sporni momenti, nova saopštenja, ko je u pravu? Lalatović nadmašio Murinja

Ni u ovom kolu u Superligi Srbije glavni na sceni nisu bili igrači, već rukovodstva klubova. Tačnije, dva kluba – ona najveća.

Sve je krenulo iz Čačka. Aktuelni šampion Partizan gostovao je poslednjeplasiranom Borcu i bio je vrlo blizu da se u Beograd vrati sa bodom, pošto je do samog finiša meča bilo 1:1. Onda je usledila prava drama. Najpre je sudija Novica Anđelovski dosudio jedanaesterac za crno-bele u 88. minutu, koji Zoran Tošić nije iskoristio, da bi u 90+7. minutu Partizanu dodelio diskutabilan faul na dvadesetak metara od gola Čačana, iz kojeg je Tošić matirao Bajića i od tragičara postao junak meča. Inače, meč je zvanično bio produžen pet minuta.

Nezadovoljstvo takvim sudijskim odlukama odmah posle meča iskazao je trener domaćih Igor Spasić istakavši da “takve stvari nisu potrebne srpskom fudbalu”, a ubrzo je stiglo i viđenje cele situacije od strane Crvene zvezde. Klub iz Ljutice Bogdana je zvaničnom saopštenju još jednom istakao “sramnu spregu Partizana i Fudbalskog saveza Srbije, u cilju sprečavanja Crvene zvezde da osvoji titulu”, a suđenje Anđelovskog u Čačku nazvao “sudijskom brukom”.

Nije se dugo čekalo na odgovor iz Partizana. Potpredsednik tog kluba Vladimir Vuletić istakao je da “kreator hitnog saopštenja ima opsesivno-kompulsivnu opsednutost Partizanom, sudijama i FSS i da razume teško stanje duha u kojem autor piše saopštenja, pa se u jednoj sezoni jedan isti sudija naziva oličenjem kvaliteta, a u narednoj oličenjem diletantizma”.

Da se tu ne završi, pobrinuo se i Savez. Prema informacijama iz izvora bliskim FSS, sudija Anđelovski će biti skinut sa spiska superligaških sudija, pošto se stekao utisak da taj delilac pravde svesno favorizuje Partizan. Podsetimo, Anđelovski je ove sezone delio pravdu u meču Partizana i Napretka, u kojem je priznao pogodak Everton Luiza postignut iz ofsajda u 90+6. minutu, kojim su crno-beli izbegli poraz.

Nekoliko časova ranije, Zvezda je zabeležila pobedu u Zemunu 1:0 i ostala na četiri boda prednosti u odnosu na večitog rivala. Posle tog meča, usledila je zanimljiva izjava trenera povratnika u eliti Milanovića, koji je rekao da je njegov tim “porazom od Zvezde izgubio sve šanse za titulu”. Zemun je trenutno na 12. mestu sa 14 bodova, 26 manje od vodeće ekipe.

Kad je o dešavanjima na terenu reč, kolo je obeležio mali gradski derbi između Čukaričkog i Voždovca. Zmajevi su imali prednost od 1:0 do finiša meča, a onda je Čukarički golovima Nikole Drinčića u 86. i Nemanje Milojevića, sina trenera Crvene zvezde Vladana, u 90+4. minutu došao do pobede.

Gol mladog veziste posebno je obradovao trenera domaćih Nenada Lalatovića, koji je pobedu proslavio na nesvakidašnji način, klizanjem po terenu i žustrim obraćanjem publici. Moglo bi se reći da je u tome nadmašio i Žozea Murinja.

Pogledajte.

https://youtube.com/watch?v=xorYkimTf10

Drugi poraz u nizu doživeo je subotički Spartak, i to ubedljiv. Radnik je u Surdilici demolirao Golubove 5:1. Podsetimo, ekipa iz Subotice je do prošlog kola imala niz od deset mečeva bez poraza.

Pogledajte REZULTATE i TABELU Superlige Srbije.

Hrvatska: Poraz u derbiju i problemi u Rijeci, saigrači prozivaju Gavranovića

Prethodno kolo u Hrvatskoj nogometnoj ligi obeležio je derbi meč na Maksimiru između Dinama i Rijeke. Modri su zasluženo slavili 3:1 i pobegli aktuelnom šampionu na devet bodova razlike. Rijeci je to bio treći poraz u nizu, ekipa se nalazi u velikoj krizi, a da odnosi među igračima nisu najbolji govori i izjava Filipa Bradarića, koji je javno prozvao saigrača Marija Gavranovića zato što napadač Rijeke, zbog navodne povrede, nije otputovao na meč u Zagreb.

Ako je Gavranović povređen normalno da ne može igrati, al i Elez je povređen pa je bio ovde sa nama. To znači da je isto mogao učiniti i Gavranović”, rekao je Bradarić posle meča.

Iako je Rijeka dobro počela meč i povela preko Akostija, u nastavku su domaći zahvaljujući dvostrukom strelcu Sudaniju preokrenuli i zabeležili važan trijumf. Alžirac je došao do 10 golova i najbolji je strelac lige.

Kiks Rijeke iskoristio je Osijek, koji je pobedom nad Lokomotivom 3:0, preuzeo drugu poziciju sa 27 bodova, dva više od ekipe sa Rujevice.

Sa druge strane, splitski Hajduk je upisao još jedan remi i izjednačio se na deobi trećeg mesta sa Rijekom. Splićani su remizirali sa Slavenom u Koprivnici 0:0, a posle takvog ishoda status trenera Karilja je pod znakom pitanja. Portugalac je u poslednjih sedam kola maksimalnog 21 boda osvojio samo devet i velika je verovatnoća da će ubrzo napustiti Poljud, javljaju hrvatski mediji.

Da je utakmica bila normalna pobedili bismo. Ovako, Slaven je odlučio samo da se brani i u tome je uspeo”, izjavio je posle meča Kariljo

https://twitter.com/Goal_Hrvatska/status/924743435231272960

Promena trenera u Slavenu prošle nedelje, kad je umesto Željka Kopića na klupu seo Tomislav Ivković, proizvela je pozitivne efekte u tom timu, pa je Slaven posle dva poraza uspeo da dođe do boda protiv favorizovanog protivnika. Inače, Kopić je prvi trener u HNL ove sezone koji je dobio otkaz.

Pogledajte REZULTATE i TABELU HNL.

BiH: Rokade na vrhu, “Horde zla” spektaklom proslavile rođendan

Posle 13. kola Premijer lige BiH, Zrinjski nije na čelu tabele. Za to je najzaslužnija ekipa Širokog Brijega, koja je u derbiju kola, na prepunom stadionu „Pecara“ pobedila aktuelnog šampiona Zrinjski posle preokreta 2:1, pa se sada na deobi prvog mesta nalaze te dve ekipe i Željezničar, sa po 28 bodova. 

Širokom je to sedma uzastopna pobeda u svim takmičenjima, dok je Zrinjski zabeležio drugi uzastopni poraz u ligi, a trener aktuelnog šampiona Blaž Slišković imao je nekoliko zanimljivih opservacija na konferenciji za medije.

Drago mi je da je konačno jedna ekipa iz Hercegovine naučila kako se krade vreme kao što to rade Bosanci”, rekao je nekadašnji selektor BiH, opisujući igru ekipe Širokog, a potom se osvrnuo i na odnos medija prema njegovom timu.

Mediji svojim pisanjem žele unijeti nemir u redove Zrinjskog„, smatra nekadašnji selektor BiH.
Situaciju u derbiju iskoristio je Željezničar, koji se pobedom nad ekipom Mladosti (2:0) izjednačio na čelu tabele sa pomenutim timovima.

Trener Mladosti Edis Mulalić nastavio je sa izjavama u svom stilu, komentarišući isključenje njegovog igrča Arežine.

Koju god utakmicu igramo protiv velike ekipe, desi se nešto. Kako? Zašto nas ne puste da igramo fudbal. Svi kažu: ‘Mulalić mahnita’, ali niko se ne pita zašto. Ja bih volio da imamo kadar kao Željo, ali to nije moguće. Ja sam realan i pošten, Šećerović je zaradio čist crveni karton, sigurno više nego Arežina„, rekao je bivši trener Željezničara.

Priključak za vodećima hvata i Sarajevo, koje je sa pet golova ispratilo Čelik sa Koševa (5:0). Zanimljivo, trener Sarajeva Husref Musemić na teren protiv protiv tima iz Zenice poslao je čak sedam igrača mlađih od 21 godine, pa je Bordo tim dobio specifičan naziv „Husrefove bebe“.

Ipak, najlepši detalj kola desio se na tribinama stadiona Koševo. Najvatrenije pristalice Sarajeva „Horde zla“ obeležavaju 30 godina postojanja, pa su na severnoj tribini priredili spektakularnu koreografiju i vatromet.

U ostalim mečevima, Borac je slavio kući protiv GOŠK (1:0), a Krupa protiv Viteza (3:0), što znači da je razmak između prve i šeste ekipe na tabeli samo osam bodova.

Zanimljiv detalj – u ovom kolu u svih šest mečeva pobede su zabeležili domaći timovi.

Pogledajte REZULTATE i TABELU BiH.

Crna Gora: Nikšićanima derbi, sedam mečeva bez primljenog gola

U velikom derbiju 13. kola šampionata Crne Gore odigran u Nikšiću, Sutjeska je slavila protiv Zeta 1:0, golom Miloša Bakrača i time sačuvala oreol nepobedive ekipe. Nikšićani ne znaju za poraz od starta sezone, a u poslednjih sedam mečeva nisu primili gol.

Uprkos velikom trijumfu, trener domaćih Nikola Rakojević nije bio oduševljen.

Nismo bili na nivou iz prethodnih duela i nismo odigrali u skladu sa očekivanjima. Znam da je igračima oba tima smetao jak vetar da prikažu više. Derbi sa sobom nosi veliko opterećenje. Tako je bilo i sada. Zadovoljan sam činjenicom da smo stigli do važne pobede i da smo osvojili tri boda, ali ne bih bio iskren kada bih rekao da sam zadovoljan igrom”, rekao je Rakojević.

Prvi pratilac Sutjeske, ekipa Budućnosti slavila je protiv Grblja 4:1, u još jednom, osmom u nizu, meču bez publike na Stadionu pod Goricom.

Posle pobede Podgoričani imaju osam bodova zaostatka za vodećom Sutjeskom, a trener domaćih Dragan Kažić bio je zadovoljan prikazanim od strane svojih igrača.

Hladno nam je na minus osam, a možete da zamislite kako nam je hladno bilo na minus 11. Mi moramo da gledamo sebe. Stalno govorim igračima da ne gledaju tabelu. Govorim im da je Budućnost prošle sezone imala dvocifrenu bodovnu prednost pa je na kraju uz mnogo sreće stigla do trona. Ima još mnogo da se igra. Nadam se da ćemo mi biti ti koji će naneti Sutjesci prvi poraz”, rekao je on.
Priliku za to, Budućnost će imati već u sredu kad se, u okviru četvrtfinala Kupa sastaje sa Nikšićanima, koji brane trofej.

U ostalim mečevima najzanimljivije je bilo na utakmici Kom – Mladost. Uloga favorita je bila u rukama fudbalera Mladosti. Međutim, Kom je ušao u duel bez respekta i na kraju slavio 2:1, uprkos igraču manje od 64. minuta. U mečevima između Iskre i Petrovca i Dečića i Rudara, nije bilo pobednika, ni golova.

Pogledajte REZULTATE i TABELU crnogorske lige.

Makedonija: Novi kiks Vardara, “Komiti” besni, Škendija na plus 11

Aktuelni šampion Makedonije skopski Vardar pruža neprepoznatljive partije u poslednje vreme. Ekipa Čedomira Janevskog je, posle dva poraza u nizu (od Pobede i Rabotničkog), ponovo prosula vredne bodove u borbi sa Škendijom za prvo mesto. Ovoga puta, Vardar je u Kratovu odigrao bez golova sa Sileksom, a lako je mogao da ostane i bez tog boda, ali je Filip Timov promašio penal u 27. minutu. Veliko nezadovoljstvo novom lošom partijom iskazali su i najvatreniji navijači Komiti, koji su posle meča dobrano izribali svoje ljubimce ispred tribune.

Posle tog remija, tim iz Skoplja se nalazi na trećem mestu na tabeli sa 11 bodova manje od vodeće Škendije. Istina, uz dva meča manje.

Da sve bude gore, Vardar u četvrtak očekuje gostovanje Sosijedadu u Ligi Evrope, na stadionu Filip Drugi bilo je 6:0 za baskijski klub…

Škendija je brzo prebolela poraz u Strumicama od Akademije Pandev, pa je novim golovima Hasanija i Ibraimija savladala Pobedu u Prilepu 2:0. Pomenuti dvojac nalazi se na čelu liste strelaca lige, Hasani ima 10, a Ibraimi 9 golova. Oni su dali i polovinu od ukupno 38 pogodaka ekipe iz Tetova.

Od ostalih mečeva, izdvaja se treći uzastopni trijumf Rabotničkog, koji se preporodio dolaskom novog trenera Gorana Stankovskog. Romantičari su, posle pobede u skopskom derbiju nad Vardarom, nova tri boda osvojili u malom gradskom derbiju protiv Škupija (1:0). Prvi trijumf od povratka u elitu ostvarila je i ekipa Skoplja, koja je golom Desnića triumfovala nad Pelisterom sa 1:0, dok je u subotu Renova pobedila Akademiju Pandev (3:1).

Pogledajte REZULTATE i TABELU makedonske lige.

Slovenija: Kiks Olimpije za poravnanje na vrhu

Fudbaleri ljubljanske Olimpije remizirali su u Velenju protiv Rudara 0:0 i omogućili najvećem rivalu Mariboru da se izjednači sa njima na čelu tabele.

Ekipi Igora Bišćana to je četvrti remi u sezoni i sad ima 34 bodova, koliko i aktuelni šampion Maribor, koji je bio bolji od Domžala na strani 1:0. Jedini gol na meču postigao je Jasmin Mešanović u 58. minutu.

Tim Darka Milaniča u sredu očekuje gostovanje Liverpulu u Ligi šampiona. Engleski velikan je u Ljudskom vrtu u prošlom meču slavio ubedljvim rezultatom 7:0.

U ostalim mečevima, Gorica je bila bolja od Aluminija na strani 3:0 i došla na bod od trećeg mesta koje vodi u Evropu, a koje trenutno zauzima Rudar.

Na drugoj strani tabele, Ankaran je remizirao sa Krškom 1:1, ali to nije bilo dovoljno da se pomeri sa začelja, uprkos porazu Triglava od Celja (2:0). Ankaran ima sedam, a Triglav osam bodova posle 14. kola.

Pogledajte REZULTATE i TABELU slovenačke lige.