Niko kao Radek: Zavodnik, provokator i teniski majstor

Skener 25. nov 201711:51 > 11:52
Aaron Francis/Getty Images

Od sveta tenisa oprostio se još jedan teniser kojeg ćemo teško zaboraviti. Ovo je tekst posvete njegovoj jedinstvenoj teniskoj i ljudskoj pojavi.

Piše: Vedran Ljubej

Muškarci su uglavnom okrutni prema drugim muškarcima, posebno ako onaj drugi ima bolji auto, više novca i zgodniju žensku.

E, onda nema milosti. Radek Štepanek često je bio na meti takvih junaka.

U vreme kad se jedna od najzgodnijih teniserki, pre nego što je počela da gubi kosu, ponašala kao da je do ušiju zaljubljena u njega, teniski fanovi širom sveta htjeli su da znaju samo jedno: kakvu vrstu „španjskih mušica“ koristi Štepanek i gde ih se može nabaviti?

Niko nije mogao prihvatiti činjenicu da se Martina Hingis, od svih mužjaka ovoga sveta, odlučila baš za ‘lepog’ Radeka!?

Isti ti ljudi razmišljali su o skoku s najviše zgrade u gradu posle vesti iz 2007. koju nisu mogli prihvatiti: Radek ostavio Martinu!

„Čekaj, čekaj, ON je ostavio NJU?! Ovaj svet definitivno je otišao dođavola“.

Štepanek je u muškim teniskim krugovima uvijek bio velika nepoznanica zbog činjenice da je tokom ‘karijere’ uspio ‘zbariti’ dve zgodne žene. Samo koji dan pošto je Švajcarkinju umotao u maramice, svetu je ponosno predstavio Nikol Vaidišovu, jedanest godina mlađu verenicu!

Clive Brunskill Getty Images

Jadna Nikol uskoro je prestala biti ozbiljna teniserka i postala bolja polovina milousnog Štepija. Šest godina kasnije požalila je zbog žrtve, raspao se brak s najvećim zavodnikom među teniserima, jer isti je tih dana nastavljao niz – na redu je bila još jedna Čehinja, Petra Kvitova.

Ako kojim slučajem niste pratili, možete predvideti kako je završila i ta afera. Godinu dana kasnije ‘kvitao’ je i Petru, pa posle malo odmora odrešito izvalio:

„Dosta je bilo teniserki!“

Kao što vidite, Radonja obožava šokirati ljude. Da se, kojim nesretnim slučajem, umesto tenisa odlučio za novinarstvo, vlastitim bi senzacijama i od Glasa koncila napravio visokotiražni list. Uostalom, kontroverzan je bio već i njegov profesionalan početak: kada se 1996. prebacio među seniore, učinio je to s prvobitnom namerom da novac uglavnom zarađuje od igre parova.

Zbog toga je uvek bio toliko dobar na mreži, definitivno jedan od boljih servis-volej igrača, iako moramo biti do kraja precizni i naglasiti kako nije reč o klasičnom servis-volej primeru; njegov je tenis bio specifičan po mnoštvu trikova koje je tokom svakog poena podvaljivao protivnicima. Naizgled, ovaj momak nije imao nikakvog oružja, osim servisa i sjajne igre na mreži. A opet, osvajao je poene s osnovne linije protiv čistih “bejslajnera“.

Steve Bardens, Getty Images Sport

“U početku karijere igrao sam samo drop šotove“, priznao nam je u Poreču nakon „kilometarske“ pobede protiv Ive Karlovića u Dejvis kupu.

Tu je opciju često primenjivao u daljem toku karijere i to je radio vrlo uspešno. Radek Štepanek jako je inteligentan muškarac, ono što je dobio od majke prirode iskoristio je na savršeno efikasan način. Kad je muškim tenisom zavladala nova generacija igrača, Radek je neočekivano procvetao.

Uprkos činjenici da nikada nije došao do polufinala na Gren slem turnirima, pamtićemo ga kao bivšeg top 10 igrača (2006) koji je čak jednom nastupio i na Masters cupu, dvaput s Berdihom vodio Češku do Salatare, osvojio dve GS titule u konkurenciji parova i bronzanu olimpijsku medalju s Hradeckom.

Više od teniskih uspeha pamtićemo ga po zabavnom karakteru, retko kada je bilo dosadno gledati Radeka. Ili je osvojene poene slavio na neortodoksne načine ili je svakojakim trikovima do krajnje mere iritirao protivnike. U susretu Dejvis kupa sa Srbijom, po završetku dvoboja s Tipsarevićem, ponudio je srpskom teniseru srednji prst umesto uobičajenog rukovanja na mreži, što je umalo dovelo do telesnog okršaja s uvek ponosnim Jankom.

Ono što je izbegao tom prilikom, nije u susretu protiv nikad prežaljenog, beskrupuloznog udarača Feñe Gonzaleza. U susretu drugog kola Majamija 2009. Radek je do te mere nervirao Čileanca krađom vremena pre primanja servisa da ga je ovaj odlučio kazniti na vrlo simboličan način.

Kada je sudija odbacio mogućnost da Čehu dodeli opomenu, Gonzo je uklonio bubu s terena, otišao po lopticu, opalio prvi servis i u sledećem udarcu svom snagom raspalio Štepaneka u… pokušajte zaključiti gde, uz napomenu da je taj trenutak komentator TennisTV-a popratio sledećim rečima:

Nije podigao ruku u znak izvinjena, bilo je potpuno jasno da je pogodio šta je gađao. Radek se nije previše bunio, znao je da je dobio što je tražio, ali na kraju je pobedio. Iskoristio je sve što je mogao na putu do pobede, kao što je to radio na svim životnim terenima, betonskim, zemljanim, travnatim…

Nije stoga čudo da ga je samo nekoliko dana posle penzionisanja u svoj kamp brže-bolje pozvao Novak Đoković, kojeg je u karijeri pobedio samo jednom u 14 pokušaja, ali ga je nekoliko puta i te kako namučio. Nole je sigurno zapamtio kako je 2007, tada kao treći igrač sveta, u drugom kolu US opena morao iskrvariti da bi pobedio 35. na svetu Radeka. Susret je odlučen u taj brejku petog seta, a prepun Luis Armstrong uživao je u neverovatno zabavnom susretu u kojem je Štepanek bio nadahnut u svakom aspektu svog postojanja, zbog čega smo ga svih ovih godina toliko i obožavali.

„Hot lips“ Radek bio je hodajuća poruka svim teniserima prosečnog talenta i zastarele tehnike (posebno na forhendu). Više od ičega, bio je svetlo na kraju tunela za nas koji nismo bili pozvani na zabavu kad je bog delio ljepotu. I hvala mu na svim vidicima koje nam je otvorio…