EX-YU: Fudbal zaglavljen u snegu i blatu, gde je izlaz?

Skener 4. dec 201717:14 > 17:32
FK Partizan

U Makedoniji je proteklog vikenda završen jesenji deo šampionata, a u narednih desetak dana isto očekuje i prvenstva u ostalim ligama bivše SFR Jugoslavije. I u ovom kolu bilo je raznih dešavanja, od kojih se upadljivo izdvajajnu očajni tereni, uzrokovani vremenskim prilikama, u svakoj od liga.

Srbija: Zvezda sa penala do boda, Partizan zaglavio na snegu JNA

Sneg u Srbiji još jednom je pokazao da superligaški tereni nisu u stanju da podnesu vremenske uslove koji nisu idealni. Tri meča je, umesto u nedelju, igrano u ponedeljak, dok je duel na JNA između Partizana i Vojvodine pomeren za sat vremena, kako bi se sneg očistio. Ispostavilo se uzalud, pošto je i u toku meča trava stadiona u Humskoj bila prekrivena snežnim pokrivačem, pa su uslovi za igru bili gotovo nemogući.

U takvim vremenskim prilikama Partizan je ostao bez pobede i šanse da se primakne vodećoj Crvenoj zvezdi na tabeli. Vojvodina je posle kiksa Vladimira Stojkovića u finišu meča došla do remija (1:1), pa novi trener Novosađana Vasiljević može da se pohvali dobrim debijem na klupi Lala. Ono čime Partizan ne može da se pohvali je gubitak 11 bodova na svom stadionu u dosadašnjem delu šampionata. Crno-beli su u poslednjih pet mečeva na JNA ostvarili samo jednu pobedu, uz četiri remija.

Kad je o Zvezdi reč, ona je protiv Bačke na strani igrala 2:2 i napravila ne tako dobru uvertiru za ono što je čeka u četvrtak protiv Kelna – verovatno najvažniji meč u novijoj istoriji.

Crveno-beli su poraz u Bačkoj Palanci (2:2) izbegli golom Ričmonda Boaćija iz penala u 86. minutu, što je nova situacija koja je izazvala brojne komentare u srpskom fudbalu. Posle tog boda, Zvezda ima 53, šest više od Partizana. Večiti derbi nas očekuje sledeće srede u Humskoj u okviru poslednjeg kola u godini. U međuvremenu, crveno-beli za vikend dočekuju Borac, a crno-beli gostuju Napretku.

Od ostalih mečeva, izuzetno zanimljivo je bilo u Srudulici, Čačku i na Banjici. Radnik je u pravoj goleadi poražen od Mladosti (4:3), a posle meča došlo je do verbalnog sukoba između trenera domaćih Sima Krunića i glavnog sudije meča Santrača.

Tu situaciju možete pogledati na 13:55 snimka.

U Čačku, Borac je dva puta imao zaostatak od dva gola, da bi na kraju pogotkom Dupovca u 85. minutu došao do vrednog boda u borbi za opstanak (3:3), dok je na Banjici Rad ispustio prednost od dva gola koju je imao od 55 minutu protiv Radničkog, pošto su Nišlije sa tri gola do kraja preokrenuli i odneli bodove na jug Srbije (3:2).

Hrvatska: Hajduk posle skoro šest godina slavio u jadranskom derbiju

Fudbaleri Hajduka junaci su prethodnog vikenda u HNL. Oni su u jadranskom derbiju na Rujevici slavili protiv Rijeke 2:1 i upisali prvi trijumf nad velikim rivalom posle više od pet godina. Poslednji put Splićani su Rijeku dobili 21. marta 2012. godine (3:0).

U fudbalu ne pobedi uvek bolji, ali čestitam Hajduku. Iskoristio je ono što smo mu pružili, mi nismo naše šanse, napustila nas je sreća. Mada, sreću treba zaslužiti”, rekao je posle meča trener Rijeke Matjaž Kek.

Ono što aktuelnog šampiona više brine od trenutne situacije (jedna pobeda u sedam mečeva) i tek četvrtog mesta na tabeli je najava odlaska alfe i omege kluba Damira Miškovića, koji planira da ode sa svih funkcija u Rijeci i Hrvatskom nogometnom savezu i napusti fudbal.

U svemu tome najviše će izgubiti Rijeka”, prokomentarisao je Kek.

Sa druge strane, Hajduk od dolaska trenera Kopića igra bolje, pa je ovom pobedom došao na deobu drugog mesta na tabeli sa Osijekom. Oba tima imaju po 32 boda.

Osiječani su slavili 2:0 protiv Slavena i zajedno sa Hajdukom zaostaju 12 bodova u odnosu na prvoplasirani Dinamo.

Modri su golom Olma u 88. minutu savladali Inter Zaprešić 1:0 i upisali 13. trijumf u 18 mečeva. Oni su još uvek jedina ekipa bez poraza u HNL.

BiH: Željo sa Pecare do vrha, Sarajevo se oporavilo od derbija

Zahvaljujući vremenskim prilikama koje su zadesile BiH, uslovi za igru na šest mečeva Premijer lige BiH bili su izuzetno teški. Jasno je da je na zaleđenim i blatnjavim terenima teško prikazati lepršavu igru, ali to nije sprečavalo igrače da budu efikasni, pa je u pet mečeva viđeno 11 golova.

Rezultati u pretposlednjem kolu jesenjeg dela su doprineli da se situacija na tabeli dodatno zakuva. Razlika između prvog i petog mesta iznosi osam bodova.

U subotu, na stadionu Asim Ferhatović – Hase, po veoma teškom terenu za igru Sarajevo je bez većih problema slavio protiv banjalučkog Borca rezultatom 3:0 i pokazalo da se brzo oporavilo od poraza u večitom derbiju u prošlom kolu.

Istog dana u Mostaru, Zrinjski je zabeležio trijumf protiv poslednjeplasiranog Viteza (3:0), a subotnji program remijem su zatvorili Krupa i GOŠK (1:1).

U nedelju sve oči su bile uprte u derbi na Pecari između Širokog Brijega i Željezničara, u kojem su gosti slavili posle preokreta 2:1 i naneli Širokom prvi poraz u ligi posle osam mečeva.

Tom pobedom tim sa Grbavice je došao na prvu poziciju sa 38 bodova, dok je Široki treći sa 35. Između njih nalazi se Zrinjski sa 37.

Zanimljivo, samo nekoliko dana ranije Željo je slavio na Pecari i u prvom meču četčvrtfinala Kupa (1:0).

Kako da ne budem zadovoljan. Pobedili smo u tri dana dva puta ekipu kao što je Široki. Momcima sve čestitke na ovome„, rekao je trener gostiju Adžem i dodao da očekuje pobedu i u trećem susretu ovih ekipa, koji se igra u sredu na Grbavici.

Sa druge strane, trener Širokog Goran Sablić smatra da je poraz nezaslužen.

Šokantan poraz. Bili smo bolji tim kompletan meč, stvorili dosta šansi za jedan derbi, ali nažalost nismo ih iskoristili i na kraju smo kažnjeni. Razočaran sam”, rekao je Sablić.

https://youtube.com/watch?v=RWJQp1hvgM8

Od ostalih mečeva, vredan pažnje je i novi poraz Čelika, peti u nizu, a osmi u poslednjih devet mečeva. Ovoga puta od ekipe iz Zenice bolja je bila tuzlanska Sloboda 3:0.

Crna Gora: Giljen nesavladan 1019 minuta, šok terapija u Budućnosti uspela

Sutjeska je nastavila fascinantan niz pobeda i mečeva bez primljenog gola. Nikšićani su došli do devete uzastopne trijumfom nad Dečićem 3:0, a njihov golman Vladan Giljen je rekord prvenstva po broju minuta u kojima nije primio gol sa 919 podigao na 1019. Giljen je poslednji put u ligi savladan devetog septembra, protiv Grblja (1:1). Od tada, Sutjeka je na 11 mečeva slavila 10 puta i jednom igrala bez golova, za 13 bodova više od drugoplasirane Budućnosti posle 17 kola.

Podgoričani su prošle nedelje smenili trenera Dragana Kažića, pa su u meču protiv Koma (1:0) ekipu vodili Vukotić i Jelenić, treneri mlađih selekcija.

Zanimljivo, čovek sa suparničke klupe Duško Vlaisavljević jedan je od glavnih kandidata za mesto trenera aktuelnog šampiona.

I dalje sam trener Koma”, kratko je prokomentarisao spekulacije Vlaisavljević.
U poslednjem kolu, pre odlaska na zimsku pauzu, na programu je veliki derbi u Podgorici izmeđi Budućnosti i Sutjeske, taj meč bi mogao bitno da odredi dalji tok šampionata. Toga je svestan i igrač Podgoričana Momčilo Raspopović.

Pobedom bismo sačuvali nadu da u nastavku sezone možemo da odbranimo titulu. Ipak, treba naglasiti da Sutjeska ima veliku prednost i da kontroliše situaciju”, rekao je on.

Najubedljiviju pobedu u kolu ostvarila je Mladost, koja je demolirala Petrovac (5:0), a tri od pet golova Podgoričani su postigli u uvodnih 11 minuta. Duel je obeležio i het-trik Admir Adrovića. Značajan trijumf ostvario je i Rudar u borbi za opstanak, pošto je na gostovanju Iskri u Danilovgradu slavio 2:0. Meč Zete i Grblja završen je bez pobednika (1:1).

Slovenija: Tavares najbolji u istoriji, Domžale “ubilo” Zmaja

Kolo u Sloveniji obeležili su napadač Maribora Markos Tavares i poraz dosadašnjeg lidera šampionata ljubljanske Olimpije.

Brazilac iz redova Maribora doneo je pobedu aktuelnom šampionu u finišu meča nad Goricom 2:1 i došao do 131. pogotka u slovenačkoj Prvoj ligi, kojim je na večnoj listi strelaca prestigao dosadašnjeg rekordera Štefana Škapera (130). Istina, Škaperu je za taj podvig bilo potrebno 226 mečeva, dok je Tavares u prethodnih 10 godina za Ljiljane odigrao 323 meča u ligi. Ipak, imajuči u vidu da je u pitanju stranac, jasno je da je rekord sjajnog napadača izuzetno vredan, a proslavio ga je u zagrljaju sina (pogađate ime) Markosa Juniora.

Pobedom nad Goricom Maribor se vratio na čelo tabele, pošto je Olimpija doživela drugi poraz u tri meča. Posle derbija sa Mariborom pre dva kola, Zmajčeki su poraženi i u derbiju u Domžalama (1:0) i sada zaostaju tri boda za večitim rivalom.

Sa druge strane, Domžale igra sjajno i to mu je četvrta pobeda u nizu, za poziciju tri koja vodi u Evropu.

U ostalim mečevima, Krško je savladalo Celje 3:1, dok je Triglav upisao izuzetno važnu pobedu u borbi za opstanak na gostovanju Rudaru 2:1, za beg poslednjeplasiranom Ankaranu na šest bodova prednosti.

Makedonija:Šampion pao u blatu Čaira, Škendija sa plus 14 čeka proleće

Odbrana šampionskog trofeja za Vardar postaje sve teža, a izgledi da će Škendija doći do druge titule šampiona Makedonije sve veći. Vardar je u nedelju izgubio 2:0 od Škupija na strani i na kraju jesenjeg dela šampionata zaostaje čak 14 bodova za vodećom Škendijom, istina uz dva meča manje.
Meč u skopskom naselju Čair obeležio je i izuzetno loš teren, zbog kojeg se može reći da je duel bio na ivici regularnosti.

Škendija je pomoć Škupija, drugog kluba nacionalne manjine Albanaca u makedonskoj ligi, prihvatila i sa 3:0 protiv Pelistera dodatno učvrstila lidersku poziciju, za odlazak na pauzu u dobrom raspoloženju. Strelci dva od tri gola ponovo su bili Hasani i Ibraimi, koju su na sjajan način zaokružili izuzetno efikasan prvi deo sezone. Hasani posle 18 kola ima 17 golova, a Ibraimi 13.

Ukoliko je duel Škupija i Vardara igran po nefudbalskim uslovima, isto se može reći i za meč u Strumici između Akademije Pandev i Sileksa i utakmicu u Prilepu, gde je Pobeda čekala Renovu.

Jasno je da je rezultat u takvim uslovima u drugom planu, a zdravlje igrača primarno, ipak, da istaknemo da je Sileks slavio 1:0, a da je u Prilepu bilo nerešeno 1:1.

U gradskom derbiju Rabotnički je bez mnogo muke savladao Skoplje (3:0) nanevši mu deseti poraz u sezoni.