SK Dnevnik: Čile na čelu, Ranku se ne piše dobro

Skener 8. dec 201718:38 > 18:49
Print screen/SK

Vratio se Dnevnik fantazi SK Pro lige. Pustili smo da prođu tri kola, kako bismo sumirali urađeno i najavili ono što sledi u decembarskom ludilu. Takođe, u nastavku vas očekuje i video intervju sa pobednikom Otvorene lige u oktobru.

Print screen/SK

Prošlo je 15 kola, a liga ulazi u onu fazu koja donosi velike dobitke ili velike gubitke, u zavisnosti od toga da li ste miljenik sreće kada je u pitanju odabir igrača. Zašto je sreća važna?

Zato što će ceo decembar proteći u vanrednim kolima, zaključno sa novogodišnjim ludilom. Mečevi na 2,3 dana doneće veliki broj rotacija, a osim onih koji odlučuju šta će rotirati (menadžeri klubova) verovatno niko drugi ne zna da li će i koliko neki igrač dobiti minuta. Tu dolazimo do pravog pakla za fantazi menadžere.

Sigurno su svi navikli da česte rotacije pravi samo jedan čovek – Pep Gvardiola, kojem su osim De Brujnea i Silve svi ostali lako zamenljivi. Zato je i odabir Sitijevih igrača uvek igra sa vatrom. Situacija sa Aguerom i Žezusom u napadu jasno govori u prilog toj tvrdnji. Ali, sa decembrom dolazi i eksperimentisanje drugih menadžera.

Dokaz su prethodna tri kola. Imali smo situaciju da u Liverpulu Salah, Mane i Firmino ne počnu mečeve (Mane protiv Čelsija ušao u 89. minutu, a protiv Brajtona ni minut nije igrao, Firmino presedeo na klupi Čelsi). Kod Plavaca je Azar ušao tek u finišu sa Svonsijem, u Junajtedu je Rašford izgubio mesto, a Murinjo je počeo da eksperimentiše i sa defanzivcima usled povreda…

Sve to, i još gore, fantazi menadžere očekuje u narednim kolima, kad se sezona lomi. Poznata je tradicija da ko bude prvi za Novu godinu na tom mestu ostaje i na kraju.

U SK Pro ligi, tu poziciju trenutno zauzima Dragan Čiča i Onehipsteronebullit tim.

Čile je doslovno oduvao sve u vanrednom kolu i sa 83 osvojena boda na liderskoj poziciji smenio Bavarca Lazara Jovanovića. Opet dolazimo do faktora sreće. Iako se odabirom Ešlija Janga brani čistom analitikom i znanjem, jasno je da veliki poštovalac gradskog rivala, nije računao na to da će Jang sa dva onakva gola protiv Votforda doneti 15 bodova. Kad se tome doda i gol pripisan De Brujneu protiv Sautemptona, a ne autogol Van Dajku, pa na sve još i asistencija Žezusu (prekršaj kod prekida napravljen nad njim), možete zaključiti ko je bio miljenik sreće. Da ne zaboravimo i Pikforda (da, Čile ima Pikforda) i odbranjen penal…

Ali, nju treba i zaslužiti. A Čile sigurno jeste, na nekom mestu. U prilog ostalima u ligi ide i to što je trenutak sreće došao u ovom period sezone…

Na drugoj poziciji posle 15. kola nalazi se Bavarac, posle prethodne nedelje koja je bila negde oko proseka. Mlađani Jovanović je imao sreću sa vanserijskom partijom De Hee, koji je uprkos primljenom golu doneo osam bodova i neverovatnim Kutinjom (gol i tri asistencije). Međutim, Kejn je učinio svoje da Bavarac ne ostvari visok broj bodova, pa je Laki vikend završio sa 54 boda.

Print screen/SK

Napredak na tabeli i borbu za liderstvo napravio je autor teksta, pre svega, zahvaljujući Salahu u prethodna dva kola i Azaru (kapiten) za vikend i Sierra Leone je trenutno na trećoj poziciji sa 116 bodova, tri manje od Bavarca, a 16 od vodećeg Čileta.

Dalje slede Vladimir Živković i njegov Lee Van Cleef sa 805 i Igor Gaćeša sa Pažljivo birani. Oni su jedini preostali u ligi sa 800+ bodova, a Gaćeša je i naš današnji sagovornik.

U ostatku lige, viđeno je nekoliko promena, a nešto značajniji napredak ostvarili su aktuelni šampion Nebojša Pujić, koji je pobegao iz donjeg dela i sada je 17, i Ivan Banjeglav. Njegov Punishmentexpedition posle najboljeg kola u ligi (71 bod) zauzima 14. poziciju.

Gaćeša: Poraz u H2H od arhi-neprijatelja Ranka mi je najteže pao, ali dokazaću da je njegov “Dragon” zapravo gušter!

Naš današnji sagovornik Igor Gaćeša spade u mlađu gardu fantazi menadžera. Međutim, to mu ne smeta da se gotovo od početka sezone nalazi u samom vrhu tabele i sve vreme predstavlja pretnju po lidersko mesto.

Ovo mi je tek druga sezona u kojoj se „profesionalno“ takmičim. Bila je interesantna strast i takmičarski duh koje su svi ostali u redakciji pokazivali prema igri, pa me je uglavnom to privuklo. Pre toga, jedne sezone sam učestvovao samo u amaterskoj ligi Sport Kluba“, počinje priču menadžer ekipe Pažljivo birani za Dnevnik.

Gaćeša je poznat po izrazito defanzivnoj taktici, što bi se reklo „pozadi da se sačuva nula, a gore šta se uradi“, a razlog takvog viđenja fudbala leži u onom drugom, američkom fudbalu.

Baš forsiram svojevrsni katenaćo. Imam u timu po 2 ili 3 kvalitetna defanzivca i nadam se njihovim „klin – šitovima“, tj. mečevima u kojima neće primiti gol. Za sada su to igrači iz dve najbolje prošlosezonske odbrane, Mančester Junajteda i Čelsija, a od fudbalera kao što su Valensija i Aspilikueta, često se mogu očekivati golovi i asistencije. Ideja mi je „sinula“ kod NFL fantazija, gde uzimamo kompletnu odbranu jedne ekipe“.

Posle protekle sezone koja je bila jako loša za njega, ova je znatno bolja, ipak, jedan poraz naročito boli.

Najbolji učinak donelo mi je kolo kada sam odigrao „free – hit“, bilo je tu nekih 90 poena, ali mi je prilično teško pao poraz u „H 2 H“ ligi od mog arhi – neprijatelja Ranka Čabarkape. Zbog toga jedva čekam revanš u drugom delu, čisto da bih dokazao da „Nanjing Dragon“ nije ništa više od običnog guštera!

Print screen/SK

Razlog dobroj sezoni treba tražiti i u samom načinu vođenja ekipe. Odnos prema igračima sada je znatno blaži.

Moja prošla sezona je bila blizu katastrofe, pošto sam prečesto menjao igrače i bez nekog plana. Ako bi me neko iznervirao, onda bi automatski i „leteo“ iz tima, ali impulsivnost nije način da se vodi ekipa. Zato su u ovoj sezoni principi da ne ulazim u „minus“ zbog izmena i da na duže staze čekam učinak pojedinaca“, kaže on i dodaje:

Još uvek čekam kolo u kom će se sve poklopiti, prazne mreže sa učincima napada i sredine. Treba naravno pratiti trenutnu formu i učinke, primera radi, Eriksen na 6 uzastopnih mečeva nije uradio ništa, što je bio signal da neko treba da ga zameni. U mom slučaju, to je Salah, koji se odmah isplatio. Međutim, sve to zavisi od sreće, koja ostaje glavni faktor uspeha u fantaziju. Svi mi samo pokušavamo da relativizujemo slaba izdanja igrača, povrede, neshvatljive odluke menadžera i verovatno pobeđuje onaj koji svojom intervencijom anulira sve te faktore“.

Print screen/SK

Gaćeša se osvrnuo na predstojeći zgusnut raspored, recept za uspeh je samo jedan.

Biće nemoguće predvideti ko igra, a ko ne. Ključ za uspeh u tom periodu mogla bi da bude klupa, odnosno da na njoj sede igrači koji će svakako biti na terenu u svojim ekipama i koji mogu da zamene startere koji se eventualno neće pojaviti u formacijama svojih timova. Mislim da u vreme praznika odlučuje boginja Fortuna, pa ćemo videti ko je bio dobar u toku godine. Ona me je napustila u NFL fantaziju, kada se povredio Dešon Votson. Od tog momenta gotovo sam siguran da nema ništa od odbrane titule u toj ligi, alo ko zna, možda mi se nešto dobro vrati u Premijer ligi“, zaključio je on.

Za kraj ovog izdanja Dnevnika sledi intervju prvoplasiranog u Otvorenoj SK ligi u oktobru. To je bio Vladimir Petrović, menadžer Black&White tima. U narednom izdanju svoju reč imaće i Krste Tančevski, strateg Crusaders FC, najboljeg tima u novembru. Uživajte.