Veselinović: Nema šta da me plaši, igra se kako mora

Skener 7. jan 201816:01 > 16:03
FK Voždovac

Nije dugo trebalo Voždovcu da pronađe novog šefa stručnog štaba. Daleko od toga da to znači da se sa odlukom žurilo. Čini se da je Miloš Veselinović adekvatna zamena za Stolicu, ako ne i više od toga, ali to će pokazati vreme. Ono što sada znamo je da je prijatan sagovornik sa jasnim idejama u radu.

FK Voždovac

Ko prati Superligu Srbije, Miloša Veselinovića zna kao šefa stručnog štaba Radnika iz Surdulice i Javora iz Ivanjice.

Sa svojih 38 godina, Veselinović već 15 godina radi kao trener, a u Voždovac dolazi nakon šest meseci provedenih u Grčkoj gde je bio pomoćnik Vladi Iviću.

U poslednjih nekoliko godina navikli smo da fudbaleri Voždovca prikazuju lep fudbal, a Veselinović kaže da slična, pa i bolja izdanja Zmajeva možemo da očekujemo i ubuduće.

„Ja se nadam da ću igru Voždovca iz prethodnih sezona uspeti da unapredim. Voždovac već dugo ima prepoznatljiv identitet i strategiju. Nadam se da ću biti dostojan prethodnih trenera i da ću uspeti sve to da nastavim da radim u smeru u kome Voždovac želi da ide kao klub. Mi pre svega želimo da afirmišemo mlade igrače, a da bismo to bili u stanju da uradimo moramo da igramo dobar fudbal, ofanzivan i dopadljiv i da budemo u gornjem delu tabele. Sa svojim stručnim štabom ću dati sve od sebe da taj cilj i ostvarimo“, kaže na početku razgovora za Sport Klub novi šef struke Voždovca Miloš Veselinović.

Veselinović je do sada imao priliku da igra protiv Voždovca, mada je sastav tima koji je zatekao na Krovu donekle imenjen.

„Sticajem okolnosti sam u prethodnih šest meseci imao prilike da pogledam Voždovac više puta uživo, u ovoj pauzi sam pogledao skoro sve utakmice. Napravili smo jedan dobar presek stanja moji saradnici i ja i uradili smo detaljnu video i statističku analizu igre i svega što je Voždovac uradio u prethodnih šest meseci. Imam dovoljno informacija za početak priprema, ali naravno, potpuno je drugačije raditi sa igračima jer možete da ih upoznate na drugi način. Nadam se da ću što pre, već na samom startu priprema, imati sve potrebne informacije.“

FK Voždovac

„Što se tiče odlazaka i dolazaka, za sada je samo Zecu istekao ugovor tako da on neće biti sa nama u nastavku sezone. Postoji intereseovanje za nekoliko našig igrača, pa samim tim i mogućnost da oni odu, ali Voždovac ima više nego dobar igrački kadar i dovoljno mogućnosti da svačiji odlazak nadomesti ili iz svojih redova, ili eventualno ukoliko bude potrebe dolaskom nekih novih igrača. Ono što sa sigurnošću mogu da vam kažem jeste da nećemo po svaku cenu dovoditi igrače jer je ovo zimski prelazni rok i manje igrača ima na ‘tržištu’, a druga stvar – dovodićemo samo ukoliko procenimo da je to zaista potrebno. Ono što sam ja za sada video je da Voždovac ima mnogo kvalitetnih igrača koji možda nisu svi dobili jednaku priliku da se nametnu, a sada će samom promenom trenera taj prostor da se otvori jer se menjaju neke situacije i pozicije. Na osnovu toga ćemo eventualno i dovoditi igrače“, objašnjava Veselinović.

Opšta je ocena da je Voždovac na više mečeva od početka ove sezone grubo oštećen, i da je pauzu u šampionatu prikazanim igrama mogao da dočeka na trećem ili četvrtom mestu na tabeli. Situacije u kojima su se Zmajevi nalazili bile su i razlog za promenu u stručnom štabu. Nije ta situacija nepoznata ni Veselinoviću koji je praktično celu karijeru radio u Srbiji, ali ga i ne plaši.

„Ja sam trener već 15 godina. Nešto što sam dobro naučio za to vreme je da ne možeš da trošiš energiju na stvari na koje ne možeš da utičeš. Ja ću svu svoju pažnju usmeriti na igru, na igrače, da pokažem da sam sa svojim stručnim štabom kadar da ovaj dobro započeti posao Voždovca nastavim, unapredim i poboljšam. To je ono što je moj motiv. Zaista o tim stvarima nisam previše razmišljao. Nema tu šta da me plaši ili ne. Situacija je takva mi drugu državu i drugi fudbal nemamo i moramo da se igra tako kako se igra. Ja na to neću previše trošiti energiju“, zaključio je Veselinović.

Prethodni radni zadatak Miloša Veselinovića bio je u Grčkoj. Bio je pomoćnik Vladi Iviću koji je vodio PAOK. Mnogo je, kaže, naučio i zadovoljan je odlukom da ode iz Javora i nauči mnogo toga novog.

„Ja sam zimus odlučio da odem u PAOK i budem pomoćnik Vladi Iviću. Za mene je to bilo jedno sjajno iskustvo. Kao trener nisam imao priliku ranije da posmatram fudbal na tom nivou. Rekao bih da sam u tih šest meseci odigrao dve utakmice sa Šalkeom u nokaut fazi Lige Evrope, odigrali smo utakmicu sa Olimpijakosom, čak pet puta sa Panatinaikosom, tri puta nam je rival bio AEK. Odigrali smo 10 – 12 velikih derbi utakmica koje se igraju pred 30 – 40 hiljada ljudi što ne može da se uporedi ni sa čim ovde. Budžet FK PAOK je višestruko veći nego Zvezdin ili Partizanov i samim tim igrači su na višem nivou. Klub je organizaciono na višem nivou i to mi je omogućilo da se, pričam iz aspekta svog posla i struke, značajno unapredim. Sva dostignuća koja ovde nisam imao prilike da vidim u Surdulici, Ivanjici, Inđiji ili Obrenovcu gde sam radio do sada, tamo sam dobio prilku da radim i da vidim kako sve može da se radi. Sva moderna tehnička dostignuća su mi bila na dohvat ruke i mogao sam da ih implementiram u svoj rad. Mislim da sam mnogo dobio odlaskom tamo“, prenosi iskustva mladi trener.

„Što se tiče samog fudbala, ono što mi doživljavamo da se tamo ne igra mnogo bolji fudbal i da nije bolje nego ovde, ne bih se složio sa tim. Imate i sada četiri kluba koja se bore za titulu. Možda je centar moći pomeren ka Atini jer su svi veći klubovi u Atini i šest ili sedam klubova Super lige je odatle i možda su na taj način u boljem položaju u odnosu na PAOK koji je sa severa države. Mislim da je fudbal na višem nivou, da je finansijska situacija u njihovom fudbalu bolja i da više klubova ima mogućnosti da dovodi igrače iz inostranstva i samim tim im je i kvalitet fudbala na višem nivou. Daleko od toga da bi oni bili toliko ispred od nas kada bi se ovde neke stvari rešile, kaže Veselinović.

Veselinović je Radnik preuzeo u debitantskoj sezoni tima iz Surdulice u Superligi i sjajnim vođenjem tim sa dna tabele doveo do doigravanja za šampiona. U Voždovcu ga ne čeka tako težak zadatak jer učešće u doigravanju sa osam najboljih timova ne bi trebalo da se dovodi u pitanje ove sezone.

„U Surdulicu sam došao u devetom kolu kada je ekipa bila 16. na tabeli. Uspeli smo da malo popravimo stanje do polusezone,a da u nastavku sezone obezbedimo plej of, što je u tom trenutku, obzirom na stanje koje smo zatekli, na to da smo bili debitanti i na to kakve su u tom trenutku bile okolnosti, bio dobar rezultat. U Voždovcu je sada drugačija situacija, ali mislim da sam svojim radom u prethodnih 15 godina zaslužio da dođem u klub koji ima težinu koju ima Voždovac i u kome je situacija kakva je u Voždovcu. Ja sam zbog toga neizmerno srećan, a samim tim osećam i veliku odgovornost. Želim da pokažem da mi je mesto ovde i da ću svojim radom uspeti da unapredim klub što je primarni zadatak“, kaže Veselinović.

Javor je prošle sezone bio tim koji je dobio nagradu za fer – plej. Deo toga bio je i Veselinović, a utisak koji sam stekla tokom razgovora je da je Voždovac još jednom za šefa struke doveo pristojnog mladog čoveka, koji zna kako da se ophodi sa drugima i koliko je zapravo važno biti pristojan.

„Uvek vodim računa o ponašanju. Mislim da je veoma važno kakvu poruku šaljemo mladim naraštajima, mladim fudbalerima i generalno celokupnoj sportskoj javnosti. Što se tiče nagrade koju je prošle godine dobio Javor, moram da se ogradim jer sam tamo bio samo jednu polusezonu i nasam samo ja doprineo tome, tako da to nije samo moja zasluga. Siguran sam da će Voždovac biti viteški nastrojen i u budućnosti“, najavljuje Veselinović.

Igrači su već bili na odmoru kada je veselinović stigao u klub. Za njega nema odmora jer treba spemno dočekati pripreme. Moja pretpostavka da mu nije bilo teško da se snađe i oseti dobrodošlim pokazala se kao tačna.

„Dobro sam se snašao u ovih 10 – 15 dana od kada sam došao. Sve ono što sam čuo o Voždovcu imao sam prilike i da se uverim da je to zaista tako i da, što je meni veoma važno, delimo iste vrednosti. To su stvari koje su ključna polazišna osnova, bar za mene. Svakog dana sam sve sigurniji da sam izabrao pravu sredinu, zbog čega sam zaista srećan, i da ću moći da ostvarim ono što sam naumio. Što se tiče stanja fudbala u Srbiji, znam da je Voždovac jedan od vodećih klubova kada su u pitanju organizacija, sportski ciljevi, motiv, pružanje šanse mladim igračima…“, ocenio je novi šef Zmajeva.

FK Voždovac

Prozivka je na Krovu zakazana za 8. januar, pripreme počinju i ono što očekuje kapitena Miloša Pavlovića su testovi pa pripreme. Plan i program poznat je od ranije, a Veselinović je zadovoljan zadacima koji očekuju njegovu ekipu.

„Delom sam ja birao protivnike, delom su mečevi zbog ugovora bili dogovoreni ranije. Pripreme su već bile zakazane kada sam ja došao. Od četiri utakmice, tri su već bile zakazane. Za sada pokušavamo da ispoštujemo taj raspored utakmica. To su prolazne stanice u brušenju forme i stvaranju tima i rivali koje ćemo imati na pripremama su adekvatni za ono što nas očekuje obzirom da su svi rivali u osam utakmica koliko je ostalo do kraja ovog dela prvenstva iz gornjeg dela tabele. Potrebni su nam zbog toga jači protivnici u pripremnom periodu kako bismo se što bolje spremili i verujem da je izbor napravljen dobro“, ocenio je Veselinović.

Život sam nekada neobično meša karte. Voždovac će u prvom meču gostovati Vojvodini i svom nekadašnjem treneru.

„Specifično je zaista to prvo kolo u kome ćemo igrati protiv Vojvodine koju sada vodi Ilija Stolica. Meni se to desilo, samo sam bio u obrnutoj situaciji. Ja sam u maju otišao iz Radnika i prvo kolo sam kao trener Javora gostovao u Surdulici. Bio sam zaista lepo dočekan tamo od publike, pa sam i poklon dobio, a bila je lepa utakmica. Život to ponekad tako namesti“, rekao je za kraj našeg prvog, od verovatno mnogih, razgovora Miloš Veselinović.