POKCG

Blog ostalo

09.01.2018 | 18.00

Paraolimpijci Crne Gore pisali stranice istorije

Paraolimpijski komitet Crne Gore ima razloga za zadoljstvo i sreću. Godina koja je ostala iza nas bila je bez ikakve sumnje najuspešnija u istoriji.

POKCG

Svečano proglašenje najuspešnijih sportista u 2017. godini je upriličeno u hotelu “Podgorica”, a žiri, tj. Upravni odbor, našao se na zaista slatkim mukama – koga izabrati? Kome dodeliti nagrade u godinu u kojoj su briljirali atletičari Radmilo Baranin, Marijana Goranović, Miloš Ranitović, stonoteniser Filip Radović, plivač Ilija Tadić, golbal reprezentacija..... Ali odluka se ipak morala doneti.

Upravni odbor Paraolimijskog komiteta Crne Gore je jednoglasno doneo odluku da se za najuspešnijeg sportistu u 2017. godini proglasi stonoteniser Filip Radović. Najbolji mladi sportista je Ilija Tadić, a najbolja selekcija golbal reprezentacija.

Filip je osvajač bronzane medalje na seniorskom Evopskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom koje je odrzano u Laškom. U 2017. godini je osvojio čak tri medalje, dve zlatne i jednu srebrnu na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Đenovi. Takođe je imao i zapažene rezultate i osvojene medalje na međunarodnim Masters turnirima u Linjanu, Laškom i Bajerutu, što ga je na decembarskoj listi svrstalo na sedmu poziciju Svetske senorske para stoni tenis federacije, kao i na drugo mesto igrača do 23 godine.

Za najuspešnijeg mladog sportistu izabran je osamnaestogodisnji plivač Ilija Tadić, koji je na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Đenovi osvojio srebrnu medalju u trci na 100 metara slobodnim stilom. Ilija je takođe imao više nego zapažen nastup na Svetskom seniorskom prvenstvu u Meksiko Sitiju, na kojem je izborio plasman u dva finala u trkama na 50 i 100 metara slobodnim stilom (šesto i osmo mesto).

Za najuspešniju ekipu u 2017. godini je izabrana golbal reprezentacija Crne Gore, koja je na prvom zvaničnom pojavljivanju nekog kolektivnog sporta na velikom takmičenju osvojila srebrnu medalju – na Evropskom prvenstvu C divizije u moldavskom Kišinjevu, čime je izboren plasman u B diviziju. Reprezentacija Crne Gore je osvajač niza međunarodnih i regionalnih turnira, što je kandidovalo za nastup u Srednjeevropskoj ligi u kojoj je ove sezone osvojila peto mesto.

Upravni odbor je takođe odlučio da se zlatnom plaketom za izuzetan doprinos u razvoju sporta osoba sa invaliditetom nagrade Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Savez slepih Crne Gore, kao i da se posebno priznanje uruči Zoranu Poleksiću za pisanje pionirske knjige o golbalu na ovim prostorima ,,Globalni gospodin golbal''.

“Baš ste lepo rekli. Bili smo na slatkmim mukama ove godine, a nadam se da će tako biti i naredne, pa sve do Paraolimpijskih igara u Japanu, na kojem očekujem i verujem da ćemo imati brojniju ekspediciju nego u Brazilu, da ćemo imati momke i devojke kadre da se upuste u borbe za medalju”, rekao je na početku razgvora za Sport Klub Igor Tomić, predsednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

POKCG

Posle Olimpijskih igara u Brazilu na kojima su ugled Crne Gore branili plivač Ilija Tadić, koji je nosio zastavu, i atletičarka Marijana Goranović, napravljen je plan i program sa ciljem da se unapredi rad sa sportistima na svim nivoima, kako bi na Olimpijskim igrama u Japanu 2020. godine Crne Gora imala više učesnika i više uspeha.

Svima je bilo jasno da mora da se ide postepeno. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, predsednik Saveza Igor Tomić i njegovi saradnici imaju razloga za optimizam. Istovremeno, s obzirom na to da je reč o dobrim sportskim radnicima, jasno im je da uspesi koji su ostvarili atletičari, plivači, stonoteniseri, predstavljaju osnovu za dalji rad. Spavanja na lovorikama nema.

“Slažem se sa vama u potpunosti. Nema nikakve dileme da je 2017. godina definitvno najuspešnija od osnivanja Paraolimpijskog komiteta Crne Gore. Ostvaren je kontinuitet osvajanja seniorskih medalja na velikim takmičenjima zahvaljujući bronzanoj medalji Filipa Radovića u stonom tenisu na Evropskom prvenstvu u Laškom, godina koju ćemo pamtiti po prvom nastupu ekipnog paraolimpijskog sporta na velikom takmičenju i sjajnom nastupu naše golbal reprezentacije”, naglasio je Tomić.

Oduševljen, sa razlogom, ostvarenim u godini koja se polako bliži kraju Igor Tomić je nastavio sa izlaganjem u dahu:

“Ovo je godina uspešnog nastupa naših mladih paraolimpijaca na Evropskim igrama u Đenovi na kojima su Filip Radović u stonom tenisu i Ilija Tadić u plivanju osvojili četiri medalje, od čega dve zlatne i dve srebrne. Iluzorno je trošiti reči kakav je bio osećaj u trenutku kada se intonirala himna Crne Gore”, rekao je Tomić i nastavio:

“Godinu koja je izmakla pamtićemo i po finalima Radmila Baranina, Miloša Ranitovića i Marijane Goranović na Svetskom prvenstvu u atletici u Londonu, po zlatnoj medalju na prvoj tabli šahiste Predraga Nikača na Šahovskoj olimpijadi osoba sa smetnjama vida. Pored navedenog, paraolimpijci iz Crne Gore su osvojili pregršt medalja na značajnim i prestižnim turnirima i mitinzima širom planete. Možemo da se pohvalimo i da smo bili jako dobri domaćini dva velika takmičenja. U Crnoj Gori je organizovano međunarodno takmičenje u stonom tenisu i atletici. Gradovi domaćini su bili Podgorica i Bar".

POKCG

Godinu 2017. u takmičarskom smilu, i to na maestralan način, zatvorio je Ilija Tadić. Na Svetskom prvenstvu u plivanju koje je trebalo da se održi i oktobru, ali je zbog razornog zemljotresa u Meksiko Sitiju pomereno za decembar, mladi Tadić je u disciplinama 50 metara i 100 metara slobodnim stilom stigao do finala. Na 50 metara je bio šesti, a na duplo dužoj deonici osmi na planeti.

“Ilija ima samo 18 godina. Napreduje iz dana u dan i ponosni smo na rezultate koji je ostvario na Svetskom prvenstvu. Biti šesti i osmi na planeti je ogroman uspeh. Ja bih voleo da mi neko kaže u kojim smo to oblastima među deset najboljih na svetu. Isto važi i za atletičare koji nisu stigli do medalja na Svetskom prvenstvu, ali svaki plasman u finale u žestokoj konkurenciji koja vlada u svetu plivanja i atletike je ravan osvajanju medalje. Ono što raduje jeste da prostora za napredak ima kako kod Ilije i Filipa tako i kod atletičara koje smo ranije spomenuli, i to je zaista sjajno jer možemo očekivati sve bolje rezultate”.

Nama ostaje da Igoru Tomiću, POKCG i sportistima poželimo mnogo uspeha i sreće u godinama koje slede. Da svaka bude uspešnija od 2017. godine. Ako je to moguće, a momci o kojima je napisan ovaj tekst pokazali su da je u životu i sportu sve moguće!

“Hvala Vam na lepim željama i posebno na medijskoj podršci koju ste nam pružali i koja je bila ogroman motiv da nastavimo sa radom i uspesima. Ostvareno u godini koja je ostala iza nas neće nas uspavati, niti ćemo spavati na lovorima. Očekuje nas mnogo velikih takmičenja i pre svega žestokog rada kako bismo napredovali u svim segmentima i kako bi na kraju 2018. godine mogli da se pohvalimo da je bila bolja od 2017. koja je bila istorijska. Kako je to moguće? Pa u životu i sportu uvek može bolje”, poručio je za kraj razgovora za Sport Klub Igor Tomić.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Igor Tomić ostaje na čelu POKCG

Igor Tomić ostaje na čelu POKCG

Igor Tomić ostaje na čelu POKCG

Predsednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, Igor Tomić, biće jedini kandidat za novi četvorogodišnji mandat na izbornoj Skupštini te asocijacije, saopšteno je nakon sednice Upravnog odbora.

Tomić za SK: Jačamo i rastemo iz dana u dan

Tomić za SK: Jačamo i rastemo iz dana u dan

Tomić za SK: Jačamo i rastemo iz dana u dan

Paraolimpijci Crne Gore dobili su neplanirani, ali više nego zasluženi odmor od tri nedelje, koji se polako bliži kraju.
Loading...