Debitant, povratnici i prvak – kome će trofej Kupa

Skener 3. mar 201810:58 > 10:58
OSS

Finalne utakmice Kupa Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji odigraće se u Hali sportova u Lajkovcu, u subotu. U prvoj utakmici, od 16 časova, igraće odbojkaši Novog Pazara i Crvene zvezde, a u drugoj od 19 časova, odbojkašice Crvene zvezde i domaćeg Železničara.

Ekipa Hamze Zatrića brani trofej osvojen prošle godine i boriće se za drugi pehar u istoriji. S druge strane, crveno-beli su u prilici da osvoje 14. naslov prvaka Kupa Srbije, čime bi se izjednačili sa Vojvodinom kao najuspešnija ekipa u takmičenju.

Ove sezone dva tima su se sastala dva puta. U oba meča gosti su slavili posle tajbrejka. U dosadašnjih 15 susreta, crveno-beli su pak slavili u 11.

Međutim, uprkos ‘tvrdnji’ brojki da je ekipa Dragana Kobiljskog favorit u finalu, blaga prednost se ipak da je Novom Pazaru.

Ekipa iz Novog Pazara jeste od devet mečeva odigranih 2018. Godine izgubila sedam, pošto je prvi deo sezone završila bez poraza. No, činjenica je da te mečeve nije igrala u najjačem sastavu, da je osigurna druga pozicija na tabeli dala priliku prvom strategu Pazaraca da odmori glavne igrače i dozvoli im da se potpuno oporave za najvažniji meč do sada. Pri tom, prvi meč protiv Vojovodine u polufinlu, pokazao je da su Hamzagić i saigrači najbolji kada je to najpotrebnije.

Očekuje se da u finalu zaigraju potpuno oporavljeni Marko Radosavljević, Irfan Hamzakić i Marko Vukašinović. A kada je tako, onda je Pazar vrlo opasan u napadima s kraja mreže. Pri tom, retke su bile situacije kada Polomac i Daca nisu blokovima dali doprinost.

Pri tom, poznato je koliko su odbojkaši Novog Pazara motivisani kada se susretnu sa crveno-belima.

“Gledajući neku trenutnu formu sve ide na stranu Crvene zvezde. Ali Kup je specifično takmičenje, jer odlučuje samo jedna utakmica. Hiljadu malih stvari može da odluči pobednika. Siguran sam da nas čeka zanimljiv meč”, kaza je Zatrić.

Ako je Novi Pazar i u prednosti, ona ne može biti velika, jer izabranici Dragana Kobiljskog u drugom delu sezone ne znaju za poraz. Uprkos nešto slabijem početku, mlada četa sa Marakane konačno je zaigrala na nivou koji se od Zvezde i očekuje.

Kapiten Aleksandar Gmitrović konačno je dobio ‘podršku’ u napadu, pa Petrović ima više opcija u organizaciji napada. Pri tom, Kobiljski s više poverenja može da se osloni i na igrače sa klupe.

“Ove godine smo se odlučili za koncept mlade ekipe, u početku smo imali dosta problema. Ipak, već duže vreme držimo dobar nivo. Sa velikim optimizmom ulazimo u finale, a svesni smo koliko nas težak posao očekuje. Novi Pazar je jedna iskusna ekipa, koja odlično igra tokom cele godine, ako izuzmemo ovih nekoliko poslednjih utakmica”, ocenio je prvi strateg crveno-belih.

OSS

Pre svega dobra utakmica se očekuje i u ženskom finalu.

Ekipa iz Lajkovca igra prvo finale u deceniji postojanja. S druge strane, crveno-bele dame su najuspešniji tim Kupa Srbije sa 17. osvojenih pehara.

Dva tima su snage odmerila u 16 duela, a Zvezda je slavila 14 puta. Međutim, finalni meč biće i prvi koji će ekipa odigrati u nacionalnom Kupu.

Ove sezone Železničar i Crvena Zvezda su odigrali dva meča u prvenstvu, a obe ekipe su ostvarile maksimalne pobede na domaćem terenu. Zbog toga se činjenica da se igra u Lajkovcu vidi kao velika prednost ekipe Svetlane Ilić.

Pri tom Lajkovčanke imaju jednog od najboljih korektora lige Jovanu Jovičić i od nje se očekuje da, kao mnogo puta do sad, predvodi ekipu. Ekipa domaćina ima i četiri vrlo iskusna primača, a Lazićeva ima odličan instinkt u bloku. Ipak, u mečevima koji je Železničar izgubio, mučio se upravo sa prijemom, pa je Ilićeva često rotitala pomenutu četvorku primača.

“Ako pratimo istoriju i ono što se dešavalo, Zvezda mora da preuzme ulogu favorita, jer je njenih 17 trofeja, svakako prednost. Što se mene tiče i mojih devojaka, uverena sam da smo kadri za ovaj spektakl i da nismo slučajno ovde”, kazala je prva dama Lajkovčanki.

S druge strane, Zvezdi možda baš nedostaje korektor koji bi bio na nivou Bojane Milenković na prijemu. Upravo je Milenkovićeva, mlada reprezentativka Srbije, najveća uzdanica Beograđanki, uz standardno dobre srednjake Vučićević i Čanak.

“Istina je da je Železničar nešto iskusnija ekipa. Nema tu velike filozofije. Sigurno da im je prednost što igraju na svom terenu, ali ne verujem da će im to doneti toliku prednost da sad neko može da garantuje da je završio sav posao jer je domaćin”, istakao je Aleksandar Vladisavlje, trener crveno-belih.

Železničar će se boriti za prvi trofej u istoriji. S druge strane, prošlo je gotovo četiri godine otkako je Crvena zvezda osvojila trofej. Te 2014. godine crveno-bele su trijumfovale upravo u Kupu

Jedan tim će se na kraju radovati istorijskom uspehu.