Kreće plej of Evrokupa, mogu li dva Saleta do finala?

Skener 6. mar 201812:45 > 12:45
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Tri ekipe pred plej of Evrokupa figuriraju kao najveći favoriti. Lokomotiva, Bajern i Darušafaka su definitivno najviše pokazali do sada, a iz senke se pojavljuju Uniks, Zenit i Gran Kanarija. Želja Budućnosti i Ređo Emilije je nesporna, ali ih kvalitet igrača ipak stavlja u treći plan.

  Lokomotiva – Gran Kanarija, zalutali evroligaš protiv Reala za siromašne

Saša Obradović je ove sezone od krasnodarskog tima napravio konačno ono što je hteo. Odbrambenu mašineriju koja nemilosrdno melje protivničko meso i koja bez milosti praši po svakom protivniku bez obzira da li je to Astana, CSKA, Partizan ili Cedevita. Niz pobeda od 26 utakmica je bio stvarno za poštovanje ali je negde taj nalet morao da stane pa su sada „lokosi“ možda zbunjeni. Tesno su izgubili od Avtodora, zatim im se CSKA osvetio za poraz, a potom ih je Uniks tukao skoro 30 razlike.

Tim, koji je do sada pokazao da je u Evrokup zalutao i da može da bude bolji od bar šest timova Evrolige, dočekuje jednu od napadački najtalentovanijih ekipa Evrokupa. Gran Kanarija je prva po ofanzivnom rejtingu u Evrokupu, odlično ih služi šut za tri, a i poznati su po brzoj i lepršavoj igri po čemu su možda slični madridskom Realu. Trener Luis Kasimiro najviše nade polaže u Markusa Eriksona, povratnika Di Džej Silija, kao i na dvojicu igrača koji se mnogo bolje snalaze na Kanarskim ostrvima nego u Zvezdi, Gala Mekela i Nikolu Radičevića. Španska ekipa insistira na velikoj rotaciji i koristi mnogo igrača, a mogu da budu izuzetno jaki na visokim pozicijama gde imaju Ondreja Balvina, Anžejsa Pasečniksa i Eulisa Baeza koji su svi takmičenje u Evrokupu doktorirali.

Kad je velika rotacija u pitanju, Lokomotiva je sinonim za taj termin ove sezone. Obradović koristi gotovo stalno svih 12 igrača i na svakoj poziciji ima rezervu i alternativu. To se najbolje pokazalo kada je Džo Regland, glavna napadačka opcija, bio povređen pa su sjajno iskočili igrači poput Trevora Lejsija, Miše Kulagina i iskusnog Mardija Kolinsa. Sa Frenkom Elegarom i Brajanom Kvolijem Obadović nema problema na centarskim pozicijama, a u ovom timu je posebno koristan Australijanac Rajan Brokof koji je jednako koristan na šutu za tri, u skoku u oba reketa i u odbrani.

Gran Kanarija za poraz ne zna već više od mesec dana i to govori o tome u koliko su dobroj formi, dok pominjana tri vezana poraza ruske ekipe čine dvoboj dodatno zanimljivijim. Ako hoće Evroligu, što je realan cilj Lokomotiva mora da reaguje odmah i ne sme da ispusti prednost domaćeg terena.

Bajern – Uniks, najjeizvesniji duel četvrtfinala

Plan Aleksandra Đorđevića da stepenik po stepenik, od Bajerna stvori stabilnog evroligaša i šampiona Nemačke kao da ide po planu. Kako je Bamberg posrnuo Bajern ima dva veoma otvorena fronta na kojima može da kupi kartu za Evroligu koje Bavarci žarko žele da gledaju. Đorđević sigurno neće hteti da se koncentriše na samo jedno takmičenje, posebno jer bi Evrokup mogao da bude jeftinija karta za viši stepenik. Bajern ima protiv sebe Uniks koji možda nije najjači tim i pokazivao je određene slabosti, ali je to jaka organizacija koja ima evroligaško iskustvo.

Hans-Martin Issler/Bongarts/Getty Images

Kazanjski tim se ne svodi više na košarkaša privatnika poput Kita Lengforda, već postoje razne opcije. Predvođeni su preiskusnim Kinom Kolomom i Antonom Ponkrašovim, a uz španskog pleja su Stefon Lazme i Džamar Smit glavni igrači u napadu. Uz to što Uniksova igra ima ove sezone glavu i rep, tim ima i odbranu pa odlični rezultati u VTB ligi i prolaz u plej of Evrokupa, doduše kroz iglene uši, nisu slučajni.

Da bi Bajern prošao, odbrana bavarske ekipe bi morala da bude na najvišem mogućem nivou. Tim je potkovan na svakoj poziciji i verovatno se već dovoljno dobro privikao na odustvo Milana Mačvana. Za vikend se u nemačkoj ligi vratio Vladimir Lučić, tako da će srpski reprezentativac sigurno u duelima sa ruskom ekipom dobiti značajnu ulogu. Uz njega će ekipu u napadu pokretati Devin Buker, Džered Kaningem, Redži Reding, a deluje da je Đorđević ove godine ponovo našao ulogu na parketu za Nihada Đedovića koji ove sezone zna da iskoči i da bude „iks faktor“.

Darušafaka – Budućnost, očekivan prolaz favorita ili najveće iznenađenje

Prošlogodišnji evroligaški gigant pretvorio se ove godine u giganta Evrokupa. Zadržan je Skoti Vilbekin koji je prirodno lider tima i koji verovatno ima kvalitet da igra Evroligu već sada. Okružen je nešto skromnijim opcijama nego prošle godine, ali igračima koji mogu da iznesu teret Evrokupa. Dačka je izuzetno jaka odbrambeno, prima malo trojki, a neretko upravo iz toga crpe energiju i momentum za ubojit napad gde već postoji niz opcija.

Osim Vilbekina, tu su Džahuan Džonson, Majkl Erik, Džejms Bel, kvalitet su pokazali i Steton Kid i Vil Kamings, ali i nekoliko mladih turskih košarkaša kojima Dejvid Blat daje povremeno šansu, koju oni po pravilu oberučke prihvataju. Mentalni pritisak na Dačku je utoliko veći ako se zna da su im preko turske lige vrata za Evroligu zatvorena i da, ako žele nazad u elitu, ovo je jedina staza. Mada je i pitanje da li je gazdama Darušafake, koje više ne dolaze iz prebogatog Douša uopšte cilj Evroliga.

Turkish Airlines EuroLeague

Kada je sezona počinjala Budućnost nije bila u krugu favorita za najboljih osam. Koristili su smušenost rivala protiv kojih su bili autsajderi, pa su im se skoro sami sklanjali sa puta i Galatasaraj i Ređo i Hapoel i Lietkabelis, da bi u Top 16 dobili savršenu grupu. Kako se Lokomotiva tu odvojila, u mini ligi sa nedovoljno spremnim Trentom i pogubljenom Cedevitom, tim Aleksandra Džikića je očekivano bio najbolji.

Nukleus u Podgorici postoji već neko vreme, a dopunjen je Nemanjom Gordićem i Nikolom Ivanovićem kojima je ubrizgano veliko samopouzdanje. Iskustvo koje su doneli Kajl Lendri, Kajl Gibson i poslednja pridošlica Džastin Doelman verovatno je ključno za ovoliki napredak u Evrokupu. Prednost Podgoričana će biti ta što će igrati potpuno rasterećeno, a od velike važnosti će im biti da Morača u petak u revanš meču bude puna. Parket u Istanbulu u utorak će biti sve sem vreo i ako Džikićevi momci tu pokažu zube, odigraju bez straha, pa i ako izgube sitnom razlikom nema razloga da cela Podgorica i Crna Gora do petka priča košarkaškom timu koji ima mogućnost da napravi veliko čudo.

Ređo Emilia – Zenit, megdan snajperista

Ovaj duel bi lako da bude pravi revolveraški obračun Amadea Dela Valea i Sergeja Karasjova. Italijan igra sa ogromnim samopouzdanjem jer je za reprezentaciju pogađao trojke s parkinga, mada ove godine trojke pogađa u nešto slabijem procentu. Iako je na oko 30 odsto i dalje je glavna napadačka figura tima nekoliko promašaja ga neće poremetiti. Dela Vale je na sedam dosadašnjih utakmica Evrokupa imao 20 i više poena, a deluje da ako Ređo hoće preko Zenita Amadeo mora da napravi još najmanje dva takva učinka.

Na drugoj strani je Sergej Karasjov, koji od skora ima stajling Lea Mesija. Njegov snajper u ruci ove godine sa perimetra radi na 36 odsto pogodaka, a ruski reprezentativac za razliku od Dela Valea može da bude daleko ubojitiji na unutrašnjoj igri. Do sada smo već videli da kada igra protiv velikih šutera poput Alekseja Šveda, Karasjov zna da dobije ekstra motivaciju pa bi smo lako mogli da gledamo situaciju „trojka na trojku“.

Kada se pogleda ostatak sastava ovih timova, jasno je da je tim iz Pitera napadački, daleko nadmoćniji. Ređo je nekad znao takođe da igra na veliki broj poena i da rešeta protivničke obruče, ali ove sezone se dosta oslanjaju na defanzivu i protiv Zenita će morati da pokažu zašto imaju jedan od boljih defanzivnih rejtinga u Evrokupu.

Motiv više italijanskoj ekipi će biti jak domaći teren, ali i to što je Evrokup poslednja nada da se izvuče ne samo ova već nekoliko prethodnih propalih sezona. Od vicešampionskog tima 2016, Ređo ima sada tešku borbu pred sobom da uopšte bude u plej ofu, a težak poraz od Trenta za vikend nisu najbolje vesti pred Zenit. Zenitova forma zna da bude poput EKG snimka jer jednog vikenda snažno biju po CSKA, dok drugog gube 20 razlike u Astani od poluškolovane kazahstanske ekipe. Slično se ruska ekipa sramotila u Evrokupu kada su u Trentu imali sreću što su završili na „samo“ -22. Možda Rusima italijansko podneblje opet bude problematično.

Šta treba znati o plej ofu Evrokupa?

-Dalje ide tim koji prvi dođe do dve pobede u svakom segmentu

-Prve dve utakmice u seriji se igraju utorkom i petkom, a eventualna majstorica je u narednoj nedelji u sredu

-Prednost domaćeg terena ima uvek ekipa koja je imala bolji učinak u Evrokupu

-Lokomotiva će sve do finala imati prednost domaćeg terena

-U polufinalu se sastaju bolji iz duela Lokomotiva-Gran Kanarija Zenit-Ređo Emilija, odnosno Budućnost-Darušafaka Bajern-Uniks

-Ekipe koje vode srpski treneri Saša Obradović i Aleksandar Đorđević, Lokomotiva i Bajern mogu da se sretnu tek u finalu

-Pobednik finala ide u Evroligu sledeće sezone