Ex-Yu: Ludilo u Mostaru, Maribor ne liči na sebe

Skener 19. mar 20180:32 > 0:53
N1

Derbi meč u BiH između Zrinjskog i Željezničara (3:3) obeležio je prethodni vikend u ligama bivše SFR Jugoslavije. Pored njega, posebno se izdvajaju novi poraz Maribora i novi remi Budućnosti, te pobede večitih rivala u Srbiji istim rezultatom.

Srdjan Stevanovic, Getty Images

Srbija: Zvezdina osveta Mačvi, Partizan siguran sa Radnikom

Crvena zvezda i Partizan upisali su identične pobede (2:0) u 28. kolu Superlige Srbije. Zvezda je slavila na gostovanju protiv Mačve, na mestu gde je nekoliko dana ranije ispala u četvrtfinalu Kupa posle penala, golovima Adžića i Bena u drugom poluvremenu.

Meč u Šapcu obeležila je izuzetno gruba igra domaćih igrača, pa je sudija Piper samo u prvom poluvremenu pokazao šest žutih kartona domaćima.

Posle te pobede, crveno-beli su ostali na 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan, a ono što treba da brine trenera Vladana Milojevića je povreda glavnog kreativca Nenada Krstičića, koji je zamenjen u poluvremenu.

Partizan je na JNA upisao trijumf nad Radnikom, golovima Jevtovića iz penala u 63. i Miletića tri minuta kasnije. Za ekipu Miroslava Đukića to je četvrta pobeda u nizu, računajući i Kup, a poslednje tri su ostvarene istim rezultatom (2:0). Klub iz Humske se nalazi u dobroj formi i u sjajnom raspoloženju odlazi na reprezentativnu pauzu.

Od ostalih mečeva, treba izdvojiti drugi poraz u nizu niškog Radničkog, koji je donedavno delovao nepobedivo. Od Nišlija je bolji bio Voždovac na Krovu 2:1, i tom pobedom osigurao plasman u plej-of.

Tamo će se naći i ekipa Spartaka, koja je posle četiri uzastopna poraza ostvarila drugi trijumf, ponovo 2:0. Ovoga puta, Subotičani su bili bolji od Rada kod kuće i sad zauzimaju peto mesto sa 46 bodova, 11 više od devetoplasirane Mladosti, koja je remizirala sa Napretkom bez golova.

Za plej-of u poslednja dva kola boriće se još osmoplasirana Vojvodina i pomenuta Mladost, iako treba da se dogodi čudo, pa da Lale ne uđu u gornje društvo. Novosađani su mogli već sad da obezbede to mesto, ali posle ubedljivog poraza kod kuće od Zemuna (3:0), razlika u odnosu na Lučance iznosi pet bodova.

Pogledajte rezultate i tabelu Superlige.

Christian Hofer, Bongarts

Hrvatska: Jurčević startovao pobedom, Rijeka u seriji

Novi trener zagrebačkog Dinama Nikola Jurčević startovao je pobedom na klupi Modrih, pošto je njegov tim slavio protiv Rudeša 2:0.

Dolazak nekadašnjeg pomoćnika Slavena Bilića izazvao je pozitivnu reakciju u timu, pa su Zagrepčani posle dva poraza u nizu uspeli da upišu trijumf i ponovo se vrate na bezbednu razdaljinu od osam bodova u odnosu na drugoplasirani Hajduk.

Razlog – Hajduk je remizirao u Osijeku, u uzbudljivom meču, rezultatom 3:3. Prvo su vodili Bili, zatim Osijek, pa onda opet Splićani, da bi Hajradinović golom iz penala u 77. minutu postavio konačan rezultat. Do kraja meča, gosti su ostali i sa igračem manje, pošto je Nemac Fomitšov dobio crveni karton.

Splićani posle tog remija moraju da brinu i za drugu poziciju. Šampion Rijeka je u dobroj formi, savladala je Cibaliju 5:1, uz het-trik najboljeg strelca lige Ebera (15 golova), i upisala četvrtu uzastopnu pobedu (gol razlika 15:3). Sada se nalazi na samo bod zaostatka od Hajduka. U sledećem kolu dve ekipe će se sastati na Poljudu.

U ostalim mečevima, Istra je savladala Slaven 2:1, dok je Lokomotiva, posle velike pobede nad Dinamom, poražena od Intera 3:2, uprkos vođstvu od 2:0.

Pogledajte rezultate i tabelu HNL.

HŠK Zrinjski

BiH: Ludilo u derbiju završeno podelom bodova

Drugo kolo od podele lige na plej-of i plej-aut proteklo je u znaku derbija između dva vodeća tima Zrinjskog i Željezničara.

Susret u Mostaru obeležio je veliki povratak domaćeg tima u samom finišu meča. Željo je do 88. minuta imao prednost od 3:0 (autogolom Barišića, te pogocima Vranješa i Zakarića) i bio je na putu da zada težak poraz aktuelnom šampionu na njegovom stadionu, međutim, usledio je epski povratak ekipe Blaža Sliškovića, koja je u roku od četiri minuta postigla tri pogotka.

Prvo je Jović u 88. smanjio na 3:1, zatim je Aćimović u 90+1. probudio nadu Plemićima da mogu do boda, da bi potpuna ekstaza na stadionu pod Bijelim bregom nastala u 90+2. minutu, kada je Pezer pogodio za 3:3 i stavio tačku na jednu od najuzbudljivijih utakmica u Premijer ligi BiH poslednjih godina.

Slišković je posle meča istakao da je derbi opravdao očekivanja, ali ponovo nije propustio priliku da govori o sudijama.

Ne mogu neke stvari da prećutim, makar me isterali. Ne može pomoćnik dosuđivati glavnom penale, ako je on udaljen 35 metara, a ovaj 10. Ne može se dešavati ovo u našem fudbalu, boriću se do kraja da se to ne dešava„, izjavio je trener Zrinjskog, aludirajući na gol Zakarića iz jedanaesterca.

Sa druge strane, trener sarajevskog tima Admir Adžem šokiran je onim što se dešavalo u utakmici.

Ne znam šta da kažem. Potpuni pad koncentracije, svaka akcija im je bila prilika. Nemam ništa pametno. Ovo je tragedija„, rekao je Adžem.

Senku na sjajan derbi bacile su ružne scene posle meča, kad su sudije napadnute na putu do svlačionice, a samo zahvaljujući pravovremenoj reakciji policije nije bilo ozbiljnijih posledica.

Od ostalih mečeva u plej-ofu, Sarajevo je ponovo neprijatno iznenadilo, pošto je upisalo i drugi poraz. Ovoga puta, od ekipe sa Koševa bolji je bio Radnik u Bijeljini (1:0). Sarajevo je sada četvrto i zaostaje šest bodova za Širokim Brijegom i mestom koje vodi u Evropu.

Kad je o Širokom reč, ta ekipa je remizirala bez golova sa Krupom. 

U plej-autu, Mladost je savladala Borac sa 2:0, susret Čelika i GOŠK okončan je istim rezultatom, dok je Sloboda u Vitezu slavila sa 3:0.

Pogledajte rezultate i tabelu BiH.

www.fk-buducnost.me

Crna Gora: Varvarima dozlogrdili remiji Budućnosti

Utakmice 25. kola crnogorske Prve lige, obeležio je novi remi šampiona Budućnosti koja je igrala 1:1 sa Petrovcem. Strelac za domaće bio je Nikač, dok je bod Petrovcu doneo Vujačić, bivši igrač Podgoričana.

To je peti nerešeni meč za branioca titule u šest kola nastavka, posle kojeg su navijači iskazali veliko nezadovoljstvo i uvredama ispratili ekipu sa terena.

Nisu mi jasne uvrede sa tribina, ali moramo da se nosimo sa pritiskom. Posebno mi je čudno jer su počele u trenutku kada smo dali gol i poveli. Do tada ih nije bilo. To nas neće poremetiti, nastavićemo ka cilju koji smo zacrtali, a to je osvajanje Kupa i stvaranje evropski konkurentnog tima”, rekao je trener Budućnosti Vladimir Vermezović.

Budućnost sad ima 15 bodova manje od vodeće Sutjeske, koja svoj meč 25. kola sa Rudarem nije igrala zbog nevremena

U ostalim utakmicama, Zeta i Mladost su remizirali bez golova i sada se nalaze na deobi treće pozicije sa po 34 boda. Poziciju ispod njih, sa bodom manje, zauzima Grbalj, koji je bio siguran na gostovanju protiv Iskre i slavio 3:1.

U preostaloj utakmici, Dečić je upisao važnu pobedu u borbi za opstanak protiv Koma u Podgorici 2:1. Dečić je trenutno poslednji sa 19 bodova, pet manje od pretposlednjeg Petrovca, koji se nalazi na mestu koje vodi u doigravanje za opstanak.

Sledi pauza u prvenstvu zbog reprezentativnih akcija, a takmičenje se nastavlja 31. marta.

Pogledajte rezultate i tabelu crnogorske lige.

SK

Makedonija: Škendija nezaustavljiva, konačno pobeda Vardara

Fudbaleri Škendije nastavili su sa sjajnim partijama u makedonskom prvenstvu, pošto su u okviru 24. kola kod kuće savladali Sileks minimalnim rezultatom. Za ekipu iz Tetova to je 11. pobeda u poslednjih 12. mečeva, suvereno drži prvu poziciju sa 16 bodova više od drugoplasiranog Vardara i sve sem osvajanja šampionske titule ove sezone bilo bi ravno senzaciji.

Vardar je upisao trijumf, posle dva poraza i remija, savladavši Renovu kod kuće 1:0. Ipak, deluje da se tim Čedomira Janevskog kasno trgao i da će posle tri uzastopne titule, morati da se pomiri sa drugim mestom na kraju sezone.

Važan trijumf u borbi za opstanak ostvarilo je Skoplje, koje je slavilo u malom gradskom derbiju protiv Škupija 2:0. Za Skoplje to je druga pobeda u poslednja tri meča, a treća ukupno, i sada ima 20 bodova, pet manje od prve ekipe iznad crte Renove.

U ostalim duelima, Akademija Pandev je došla do trećeg uzastopnog remija pošto je igrala sa Pelisterom 1:1, dok su u meču Pobede i Rabotničkog slavili domaćini 2:0.

Pogledajte rezultate i tabelu makedonske lige.

Alexander Hassenstein, Getty Images

Slovenija: Šta se dešava sa Mariborom? Olimpija na plus 10

Aktuelni šampion Slovenije Maribor nastavio je sa očajnim partijama od starta prolećneg dela prvenstva.

Ekipa Darka Milaniča je, posle poraza od Domžala u prošlom kolu, izgubila od Krška u Ljudskom vrtu 2:0 i nalazi se u velikoj krizi. U 2018. godini Ljiljani iz pet mečeva imaju samo jednu pobedu i sada zaostaju velikih 10 bodova za vodećom Olimpijom, istina, uz meč manje.

Upravo u narednom kolu, posle reprezentativne pauze, gostuju Zmajčekima u Ljubljani i u slučaju negativnog rezultata u tom meču odbrana titule za njih bi bila gotovo nemoguća misija.

Kad je o Olimpiji reč, ekipa Igora Bišćana igra sjajno. U šest utakmica nastavka ima isto toliko pobeda, uz gol razliku 16:2. U vikendu za nama poražen je poslednjeplasirani Ankaran 3:0, i tim iz glavnog grada u sjajnom raspoloženju čeka meč koji bi mogao da ima veliki uticaj na ishod šampionske trke.

Poput Olimpije, i Domžale igraju odlično i znaju samo za trijumfe u ovoj godini. Ovoga puta, one su bile ubedljive protiv Aluminija 6:1 i došle do sedme uzastopne pobede. Njihov niz traje od četvrtog novembra, za to vreme dali su 21, a primili samo dva gola.

U ostalim mečevima, Rudar je savladao Celje 2:1, dok je meč Triglava i Gorice završen bez pobednika 1:1.

Pogledajte rezultate i tabelu slovenačke lige.