Streeter Lecka/Getty Images

Blog ostalo

26.04.2018 | 11.10 > 11:31

Vreme je za NFL draft!

Došao je i taj dan. Dan kada će na AT&T stadionu u Teksasu najbolji igrači koledža sa nestrpljenjem čekati da njihovo ime bude prozvano, dan kada će postati zvezde najsvetlije pozornice kada je u pitanju sport u Americi.

NFL draft

Jeff Zelevansky/Getty Images

Prvu rundu Drafta 2018. godine možete uživo pratiti u noći između četvrtka i petka od 2 časa posle ponoći na Sport Klubu 2. Očekuje se uzbudljiv Draft, neke ekipe koje su bile na samom dnu lige bi nakon ove godine mogle da promene svoju sudbinu, naravno, ako naprave pravi izbor.

Nezahvalno bi bilo prognozirati koji će tim koga izabrati, lično verujem da će neke franšize i trejdovati, stoga vas kao i prošle godine u nastavku čeka kratka analiza najboljih igrača na svim pozicijama, igrača koji će verovatno biti izabrani u prve dve runde Drafta.

Kvoterbekovi

Sem Darnold

Tom Pennington/Getty Images

Sem Darnold

Sem Darnold – USC, 193cm/100kg, Kombajn - 40 jardi 4.85sek/ Odraz 67cm. Darnold je igrač koji ima građu NFL kvoterbeka, snažnu ruku, preciznost, dobro se kreće u džepu i zna da čita odbranu. Saigrači i treneri kažu da je jak pod pritiskom, a skauti da ima talenat da bude starter sutra ako je to potrebno. Ne komplikuje previše u igri, skenira čitav teren, ne samo jednu hvatačku opciju, može da baci svaku rutu, a ume i da istrči po potrebi. Ono što treba da brine jeste lošija mehanika izbačaja, jer je u ovom trenutku verovatno kasno da se to ispravi, kao i protekcija lopte, samo ove sezone je imao 13 presečenih pasova i 9 izgubljenih famblova.

Džoš Rouzen – UCLA, 193cm/99kg, Kombajn - 40 jardi 4.92sek/ Odraz 79cm. Rouzen ima sjajan rad nogu, reč je o bivšem teniseru, te se podrazumeva da mu lateralne kretnje nisu problem, ali da bi igrali kvoterbeka u NFL treba vam još poneki kvalitet. Nije pokazao da ima snažnu ruku, štaviše prosek je, pa bi na NFL nivou morao pre snepa dobro da odluči gde će baciti loptu, a jača strana mu je i  fudbalska inteligencija. Ima iskustva u formacijama gde loptu uzima ispod centra, smiren je u džepu, kompletirao je 63% dodavanja ove sezone, a njegovi hvatači su ispustili čak 31 pas. Mehanika mu je izvanredna i na ovom Draftu je najbolji kvoterbek kada je u pitanju pas na zadnje rame. Skauti postavljaju pitanje koliko je fizički spreman da igra u najjačoj ligi jer ima problema sa povredama, ali to nije jedina mana vezana za ovog kvoterbeka. Što se igre tiče, zameraju mu da često odbija sigurno, kratko dodavanje zarad dužeg, riskantnog, da ume da pogreši kad čita odbranu, ne ističe se kao trkač, previse rizikuje.

Bejker Mejfild

Joe Robbins/Getty Images

Bejker Mejfild

Bejker Mejfild – Oklahoma, 185cm/98kg, Kombajn - 40 jardi 4.84sek/ Odraz 74cm. Ovaj momak ima pravu kolekciju osvojenih nagrada, a najvrednija je svakako Hajzmanov trofej koji je dobio nakon ove sezone. Dva puta je bio u prvom Ol-Amerikan timu (2015, 2017), a kao frešmen 2013. na Univerzitetu Teksas Tek je dobio nagradu za najbolje ofanzivne igrače kojima je prva godina takmičenja. To je bila koledž karijera, a sada Mejfild ulazi na Draft kao jedan od pet najboljih kvoterbekova, ali kao i sve novajlije i on ima svoje mane. Igrao je u spred sistemu, uz to je nizak, a u NFL to može da bude značajan problem. Na ruku mu ide što je pametan, zna kako da produži akciju i da baca precizno iz trka, ali onaj tim koji ga bude draftovao mora da gradi tim oko njega. Veliki je takmičar, vođa u svlačionici, vodio je napade Oklahome sam, dobro čita odbranu, precizan je na svim rutama, kompletirao je 53% dodavanja dužih od 20 jardi u poslednje dve godine. Mane su mu jer ne skenira ceo teren, pod pritiskom u džepu gleda prvo kako da pobegne, često baca sa zadnje noge, voli da rizikuje kad je pametnije baciti loptu u aut, nema dovoljno jaku ruku za kasna dugačka dodavanja.

Džoš Alen – Vajoming, 196cm/101kg, Kombajn - 40 jardi 4.75sek/ Odraz 85cm. Momak koji ima ubedljivo najjaču ruku od svih kvoterbekova na ovom Draftu, poslednja lopta na Pro-Dej treningu je putovala čak 80 jardi, na Kombajnu je takođe koristio svoje atribute i bacao lopte koje drugi kvoterbekovi sa koledža ne mogu baciti, a skauti ga porede sa Bretom Favrom zbog projektila koje ispaljuje iz svoje desnice. Alen nije bio na radaru skauta po završetku srednje škole, pa je upisao junior koledž, a glavni trener Vajominga Kreg Bol je primetio momka koji je bacio 26 tačdauna u sezoni, uz skoro 300 jardi po utakmici i prepoznao u njemu talenat koji je već video kod Karsona Venca, koga je on regrutovao i trenirao na Nort Dakota Stejtu. Džoš Alen je sve ili ništa, retko se viđa da kvoterbek sa lošijeg koledža bude uspešan u NFL, ali ako se posveti učenju i bude draftovan u dobrom sistemu, možda posvedočimo još jednoj bajci o Pepeljugi. Njegovi aduti, osim snažne ruke, su visina, igrao je ispod centra, po hladnom vremenu, ume da trči i čini to bez straha, često koristi pamp-fejk, fintu lažnog dodavanja, što otvara hvatače na drugom nivou, gde ih može uposliti. Mane, loš procenat kompletiranih dodavanja – 56%, voli da rizikuje previše, nije najprecizniji kada napusti džep, mora bolje da čita odbranu, rad nogu u džepu je nešto na čemu mora da poradi.

Lamar Džekson

Joe Robbins/Getty Images

Lamar Džekson

Lamar Džekson – Luizvil, 191cm/93kg, nije se testirao na Kombajnu. Džekson je osvajač Hajzmenovog trofeja 2016. godine, kada je bio i Ol-Amerikan, na koledžu je imao sjajnu karijeru, ali mnogi skauti misle da kvoterbekovi koji previše trče ne mogu da ostvare zapažen uspeh u NFL. Iako je izmamio poređenja sa Majklom Vikom, koji je lično oduševljen ovim momkom, svi znamo kako se završila Vikova karijera – bio je najuzbudljiviji kvoterbek godinama, ali nikad nije osvojio prsten, često je bio povređen, a treba napomenuti da je Vik imao mnogo bolju ruku od Džeksona. Preciznost je najveći problem za ovog momka, ali on to ume da nadoknadi eksplozivnošću i imponzantnim atletizmom. Timovi koji traže ovakav talenat moraju da imaju sistem koji oključuje dosta plej-ekšn akcija, kao i trčanja sa opcijama za pas. Kao što je to prošle sezone činio Dešon Votson, Džekson je spreman da svoje greške minimalizuje velikim brojem eksplozivnih poteza i akcija, ali kao i njegov kolega, pitanje je koliko će sa takvim stilom ostati na terenu. Igrao je ispod centra, ima dobru mehaniku bacanja i lepu rotaciju, fenomenalan je kada trči, postigao je 10 tačdaunova trčanjem dužih od 40 jardi za tri sezone. Mane su mu što retko uklizava, za njegov stil igre mu treba još mišića, više voli da trči pod pritiskom nego da baci loptu, mogao bi da se popravi u džepu i da ima manje izgubljenih lopti.

Trkači

Sekuan Barkli – Pen Stejt, 183cm/106kg, Kombajn - 40 jardi 4.4sek/ Benč 29 puta/ Odraz 104cm. Barkli je senzacija ovogodišnjeg Drafta, šampion Pensilvanije u sprintu na 100 metara, sjajan atleta, poznat po radnoj etici kako na terenu, tako i u teretani. Bio je Frešmen Ol-Amerikan, kao softmor je istrčao skoro 1.500 jardi uz 18 tačdaunova i dobio je priznanje za Big Ten Ofanzivnog igrača godine. U Rouz Bolu je istrčao preko 200 jardi uz dva tačdauna i pokazao da ima elitnu brzinu, snagu, sigurne ruke, promenu pravca ali i snagu i znanje da bude dodatni bloker u pas protekciji. Barkli je trkač za svaki daun, sposoban da bude lice franšize, ima odličan pregled igre i mnogi skauti predviđaju da bi mogao rano da postane Ol-Pro igrač. Zameraju mu zbog rada nogu prilikom ulaska u obaranje i nešto manjem broju iznuđenih promašenih obaranja, ali to je nešto što NFL treneri mogu brzo ispraviti.

Derijus Gajs

Joe Robbins/Getty Images

Derijus Gajs

Derijus Gajs – LSU, 180cm/100kg, Kombajn - 40 jardi 4.49sek/ Benč 15 puta/ Odraz 80cm. Gajs je počeo kao izmena za Leonarda Forneta i pokazao je da je i te kako sposoban da zameni sadašnjeg raning beka Jaguara. Iako je bio starter u samo 6 od 12 utakmica 2016. godine, uspeo je da istrči skoro 1400 jardi uz 15 tačdaunova i prosek od 7 jardi po nošenju. Povredio je nogu u prvoj polovini prošle sezone, ali mu to nije smetalo da istrči 1250 jardi uz 11 tačdaunova. U prilog mu ide što je igrao i u specijalnom timu, vraćao je kik-of , ima dobar pregled igre i zna kako da osvoja jarde posle kontakta, što može da bude upozorenje za neke timove, jer sa fizičkim stilom igre dolaze i povrede. Ne trči najbolje rute i nije se dokazao kao izvrstan bloker, ali ume da uhvati pas iz bekfilda.

Ronald Džouns II – USC, 183cm/91kg, Kombajn - 40 jardi 4.65sek / Odraz 93cm. Džouns je uz Darnolda nosio napad USC, još kao frešmen je imao skoro 1.000 jardi uz 8 tačdaunova i oborio je rekord Čarlsa Vajta za frešmene tog univerziteta. Prethodne sezone je zaslužio priznanje kao igrač Ol-Amerikan trećeg tima. Na Kombajnu je istegao zadnju ložu na sprintu, tako da rezultati nisu baš najbolji odraz njegovih atletskih sposobnosti. Na koledžu je pokazao da poseduje eksplozivnost i da ume da izbegne obaranja defanzivaca. U budućnosti bi mogao da se razvije kao hvatač iz bekfilda, što mnogi timovi koji se oslanjaju na pas mogu videti kao priliku. Njegova jača strana su ubrzanje, promene pravca, protekcije lopte i odličan pregled igre, dok mu mnogi vide mane u sitnijoj građi, što ponekad ne mora da bude problem u NFL, ali s obzirom na to da često ulazi u kontakt i voli da se bori za svaki jard, morao bi nabaci još koje kilo mišića.

Soni Mišel – Džordžija, 180cm/98kg, Kombajn - 40 jardi 4.54sek/ Benč 22 puta. Iako nije bio starter, prošle sezone je počeo samo dve utakmice, Mišel je imao preko 1200 jardi, uz prosek od 8 jardi po nošenju i 16 tačdaunova, pokazao je da ima dobar pregled igre. Timovi se nadaju da bi mogao da bude sledeći Alvin Kamera, zbog prirodno mekanih ruku i moćnog, fizičkog stila trčanja. Snažan je, odgovara prototipu trkača za sva tri dauna, izbegava da bude heroj, trči korisno i pametno, eksplodira nakon promene pravca, odličan je u pas protekciji, bio je kapiten dve godine. Skauti kažu da je malo krut, i da to ume da ga spreči prilikom kasnih finti i hvatanja težih pasova.

Nik Čab

Joe Robbins/Getty Images

Nik Čab

Nik Čab – Džordžija, 178cm/102kg, Kombajn - 40 jardi 4.52sek / Benč 29 puta/ Odraz 98cm. Kao frešmen je bio proglašen za frešmena godine nakon 1.550 jardi trčanjem i 14 tačdaunova, ali se sledeće godine povredio. 2016. godine je bio solidan sa 1.130 jardi uz 8 tačdaunova, da bi pravu formu povratio prošle sezone sa učinkom od 1.345 jardi i 15 tačdaunova. Ima veličinu i stav primarnog trkača, ali ono što bi moglo da ga izbaci iz prve runde jeste da ni u čemu nije najbolji, već u svemu tik iznad proseka. Trči sa niskim težištem, teško ga je oboriti, ima samo jednu promenu pravca, disciplinovan je kada trči između teklova, odličan u protekciji lopte. Pregled igre i brzo donošenje odluka su segmenti igre gde bi mogao da se popravi.

Hvatači

Kalvin Ridli – Alabama,185cm/86kg, Kombajn - 40 jardi 4.46sek/ Benč 14 puta/ Odraz 84cm. Ridli je talenat koji može da promeni tok utakmice, poseduje neverovatnu brzinu i za koledž igrača jako dobro trči rute. Trčao je sve rute na Alabami i imao skoro 1.000 jardi hvatanjem, iako je poznato da Alabama forsira trčanje u napadu. Ako uspe da popravi svoju igru protiv kornerbekova koji igraju pres, s obzirom na to da je sitnije građe za NFL standard, mogao bi već u prvoj sezoni da bude među zapaženijim hvatačima.

Kristijan Kirk – Teksas A&M, 180cm/91kg,Kombajn - 40 jardi 4.47sek/ Benč 20 puta/ Odraz 90cm. Postao je starter još kao frešmen i pokazao fudbalsku inteligenciju i želju za takmičenjem. Odlično trči rute, ne gubi na brzini prilikom promene pravca, zna da koristi svoje telo u duelu, iako je niži hvatač. Porede ga sa Goldenom Tejtom zbog kompaktnije građe i stila igre sa loptom u rukama. U prilog tome govori i statistika nakon vraćanja kik-ofa, gde je zabeležio 7 tačdaunova. Nedostatak brzine i visine Kirk nadoknađuje dobrim rutama i mekanim rukama, a to što može da pomogne ekipi kao igrač specijalnog tima može da mu pomogne da bude draftovan u prvoj polovini prve runde.

Kortlend Saton

Getty Images/Cooper Neil

Kortlend Saton

Kortlend Saton – SMU, 193cm/99kg, Kombajn - 40 jardi 4.54sek/ Benč 18 puta/ Odraz 90cm. Saton je fizički prototip spoljašnjeg risivera, visok, krupan igrač, koji zna kako da koristi svoje telo, ali igrač koji mora još dosta da napreduje kada je u pitanju trčanje ruta jer ne poseduje brzinu kojom bi mogao da napravi separaciju. Mogućnost da hvata 50-50 lopte bi mogla da mu obezbedi mesto na većini rostera kao trećem ili četvrtom hvataču, ali mu fali eksplozivnost da postane pravi broj jedan. Igrao je i košarku na koledžu u svojoj prvoj godini, ne plaši se da hvata loptu u sredini terena, dobar bloker, sa loptom u rukama nije toliko opasan po defanzivce, protiv bolje konkurencije se nije najbolje pokazao.

Džejms Vašington – Oklahoma Stejt,183cm/93kg, Kombajn - 40 jardi 4.54sek/ Benč 14 puta/ Odraz 87cm. Još kao senior ovaj momak je pokazao da je neverovatan atleta ne samo na fudbalskom terenu, paralelno se takmičio u tenisu, atletici, sprintu na 100 metara i troskoku. Kao softmor je imao preko 1.000 jardi i 10 tačdaunova, kao junior je dobio priznanje Ol-Big 12 nakon skoro 1.400 jardi hvatanjem uz 9 tačdaunova, a nastavio je odlične partije i kao senior gde je opet u izboru Ol-Amerikan timova nakon učinka od 1.550 jardi i 13 tačdaunova. Iako ne poseduje brzinu prvog hvatača, eksplozivnost je tu, na koledžu je mnogo puta od propale akcije pravio hajlajt jer ume da locira loptu, prosek hvatanja na koledžu mu je preko 20 jardi. Trčanje ruta i ruke su nešto na čemu će morati da radi, ali i pored toga produktivnost u sve ćetiri sezone koledža govori da je reč o takmičaru.

Di Džej Mur

Joe Robbins/Getty Images

Di Džej Mur

Di Džej Mur – Merilend, 183cm/99kg, Kombajn - 40 jardi 4.42sek/ Benč 15 puta/ Odraz 100cm. Iako je menjao kvoterbekove ove sezone, Mur je uspeo da prebaci 1.000 jardi uz 80 hvatanja ( rekord škole ) i 8 tačdaunova i da bude izabran u prvi tim Ol-Konferens. Mur je krupan hvtač, skoro 100 kilograma, što pravi razliku u odnosu na druge hvatače koji su kandidati za prvu rundu, ima prirodno mekane ruke i nakon hvatanja je opasan, vraćao je i kik-of, ali može još da se popravi u trčanju ruta, jer tu drugi prednjače. Za tako snažnog hvatača ima loš procenat u hvatanju 50-50 pasova.

Tajt endovi

Hejden Hurst – Južna Karolina, 196cm/113kg, Kombajn – 40 jardi 4.67sek/ Odraz 80cm. Hurst je mogao da igra i bejzbol, pošto je bio draftovan od Pitsburg Pirata, kao pičer, ali se ipak odlučio za fudbal. 2016. godine je postao starter i postavio rekorde škole po broju hvatanja i jardi. Reč je o prirodnom atleti, koji ima jako mekane ruke (ima jednu ispuštenu loptu na 100 hvatanja), snagu i atletizam da bude starter u ligi. Hvata bez straha na sva tri nivoa, solidan je bloker, ali ima prostora za napredak, imaće 25 godina kada sezona počne što neki vide kao manu.

Dalas Gadr – Južna Dakota, 196cm/116kg, Kombajn – Benč 23 puta. Zbog povređene zadnje lože nije radio druga testiranja.  Dvostruki finalista za nagradu Voltera Pejtona, poslednje dve sezone je bio Ol-Amerikan. Ima eksplozivan prvi korak sa linije skrimidža, što mu pomaže prilikom trčanja ruta, a sbog svoje gradje predstavlja problem defanzivcima kada su obaranja u pitanju. Njegova sposobnost hvatanja na sva tri nivoa bi trebalo da pomognu da ovaj momak bude izabran u prvoj rundi. Ima prostora za napredak u trčanju ruta, bio je dominantan kao bloker i hvatač, ali naravno, to je bilo na koledžu gde je konkurencija slabija.

Majk Gesicki

Christian Petersen/Getty Images

Majk Gesicki

Majk Gesicki – Pen Stejt, 198cm/112kg, Kombajn – 40 jardi 4.54sek/ Benč 22 puta/ Odraz 105cm. Porede ga sa Zekom Ercom, jako je dobar kada igra protiv lajnbekera, prava noćna mora u mis-meču, eksplozivan je na liniji skrimidža, ima dobre ruke, ali je loš u blokiranju, vitke građe, klasičan je tajt end za hvatačke formacije. Kao i Erc, mogao bi da se popravi vremenom jer je atleta.

Mark Endruz – Oklahoma, 196cm/115kg, Kombajn – 40 jardi 4.67sek/ Benč 17 puta/ Odraz 79cm. Rekorder po broju uhvaćenih jardi za tajt enda u istoriji Oklahome, karijeru je počeo kao hvatač u srednjoj školi. Skoro 20% njegovih hvatanja završi poentiranjem. Prošle sezone je bio Ol-Amerikan. Boluje od dijabetisa tipa 1, ali govori kako mu je to pomoglo u disciplini i posvećenosti sportu. Prva meta Bejkera Mejfilda je imala 62 uhvaćena pasa za skoro 1.000 jardi, uz 8 tačdaunova. Odličan u trčanju ruta, nije mnogo brz, niti eksplozivan, ali pronalazi načine da se otvori, zna da se zagradi i koristi svoje telo, u proseku ima 16 jardi po hvatanju na koledžu. Najveća mana mu je brzina, na nižem nivou je uspeo da dominira, ali manjak agresivnosti i lošije blokiranje mogu da dovedu do pada u drugu rundu Drafta.

Ofanzivna linija

Majk MekGlinči, Tekl - Notr Dejm, 201cm/132kg, Kombajn – Benč 24 puta/ Odraz 72cm. Poslednju sezonu je igrao na poziciji levog tekla, a mnogi kažu da se bolje snalazi na desnom teklu. Nekada je igrao i tajt enda, pa ne čudi sa kakvom lakoćom se kreće. Ofanzivna linija Notr Dejma je proglašena za najbolju prošle godine, a MekGlinči je svakako jedan od razloga. Moraće da nabaci malo mišićne mase za NFL standarde, ali ako gledamo samo tehniku, spreman je da bude starter.

Orlando Braun

Joe Robbins/Getty Images

Orlando Braun

Orlando Braun, Tekl  – Oklahoma, 203cm/156kg , Kombajn – 40 jardi 5.85sek/ Benč 14 puta/ Odraz 50cm. Njegov otac, Orlando ’Zevs’ Braun je igrao u NFL 11 godina, a Orlando Braun Junior je već kao frešmen dobio priznanje Frešmen Ol-Amerikan. Reč je o krupnom momku, koji je blistao u dresu Sunersa, momku koji je čuvao slepu stranu osvajača Hajzmenovog trofeja Bejkera Mejfilda i momku koji je proglašen za prvi tim Ol-Amerikan. Testiranje na Kombajnu mu nije išlo na ruku, naročito na benč presu, ali na osnovu talenta bi trebao da bude draftovan u prvoj rundi, najkasnije početkom druge. Protiv njega je teško bul rašovati, odličan je bloker, ne izgleda lepo, ali obavlja posao.

Konor Vilijams, Tekl – Teksas, 198cm/131kg, Kombajn – 40 jardi 5.05sek/ Benč 26 puta/ Odraz 86cm. Vilijams je izabran u prvi Frešmen Ol-Amerikan tim i startovao je na svih 12 mečeva kao frešmen. Njegova snaga, fleksibilnost i tehnika su razlozi zašto mnogi skauti predviđaju da će ovaj momak biti izabran u prvoj rundi. 2016. godine je bio u prvom Ol-Amerikan timu. Igrao je samo pet utakmica kao junior zbog povrede kolena. Porede ga sa Džejkom Metjuzom, lider je u svlačionici, jak u teretani, ima snažne ruke i dobar rad nogu, neki timovi su ga oprobali i na poziciji garda jer misle da nema veliki raspon ruku za tekla na višem nivou.

Kventin Nelson, Gard – Notr Dejm, 196cm/150kg, Kombajn – Benč 35 puta/ Odraz 67cm. Momak za koga mnogi veruju da će biti izabran u prvoj polovini prve runde Drafta zbog neverovatnog talenta. Bio je kapiten prošle godine za Notr Dejm i u Ol-Amerikan izboru 2016. Na Kombajnu je pokazao snagu na benč presu, kao i dobru tehniku i rad nogu. Ima građu NFL garda, retko gubi duele, odličan dabl-tim bloker, kada uhvati defanzivca koristi noge da otvori prostor za svoje saigrače. Mane su kod njega retkost, ali tek ga treba videti na najvišem nivou.

Ajzea Vin

Daniel Shirey/Getty Images

Ajzea Vin

Ajzea Vin, Gard – Džordžija, 188cm/137kg, nije se testirao na Kombajnu. Igrao je i tekla i garda na koledžu, ali zbog svoje građe u NFL se uklapa samo na poziciji garda. Odličan je bloker, ima kombinaciju snage, tehnike i fudbalske inteligencije, bio je u drugom Ol-Amerikan timu i kapiten na koledžu. Očekuje se da bude izabran kao drugi gard na Draftu.Stručnjaci veruju da ima potencijal da jako brzo postane starter. Odigrao je sve utakmice za Buldoge ove sezone.

Džejms Denijels, Centar – Ajova, 193cm/134kg, Kombajn – Benč 21 puta/ Odraz 77cm. Denijels se jako dobro kreće i ima brzinu i tehniku da se dobro pozicionira za zonska blokiranja i na prvom i na drugom nivou. Neki timovi će ga videti samo kao centra u zonskim šemama, a njegova sitnija građa može da dovede do pada u drugu rundu. Mora još da ojača i da nabaci mišićni masu, ali ima potencijala da bude starter i igrač Pro-Bol kalibra.

Vil Hernandez, Gard – Teksas El Paso, 191cm/150kg, Kombajn - 40 jardi 5.15sek/ Benč 37 puta/ Odraz 60cm. Hernandez je bio odličan sve tri godine na koledžu, za njegovu konstituciju ga krase snaga i iznenađujuće, brze noge. Startovao je u svih 37 utakmica na koledžu, ima nešto kraće ruke, ali to nadoknađuje snagom i fizikalnošću, bio je u drugom timu Ol-Amerikan poslednje dve sezone i imao je fantastičan Kombajn, gde je blago rečeno izdominirao. Očekuje se da bude draftovan kasno u prvoj rundi, ili početkom druge, a skauti kažu da je potencijal za startera.

Defanzivni bekovi (sejfti )

Džastin Rid – Stenford, 185cm/93kg, Kombajn – 40 jardi 4.4sek/ Benč 16 puta/ Odraz 93cm. Rid je jedan od najboljih sejftija u ovogodišnjoj klasi. Reč je o odličnom atleti, koji je sposoban da igra i čoveka u odbrani po potrebi, ali pre svega poseduje znanje i instinkte kad igra u zoni i reaguje na loptu. Prevelika agresivnost ume da ga uvali u nevolje, ali mnogo je više dobrih stvari nego loših u vezi ovo igrača. Skauti prognoziraju da bi mogao da bude starter i to jako dobar, možda čak i Pro Boul kalibar u budućnosti.

Devin Džejms

Kevin C. Cox/Getty Images

Devin Džejms

Dervin Džejms – Florida Stejt, 191cm/96kg, Kombajn - 40 jardi 4.47sek/ Benč 21 put/ Odraz 102cm. Džejms poseduje fizičke sposobnosti Ol Pro sejftija, visok je, krupan, ima veliki raspon ruku, reč je o neverovatnom atleti koji može da promeni tok utakmice. Još ima prostora za napredak u igri protiv trčanja, kao i u zoni, a u prilog mu ide to što je student igre, voli da analizira protivnika, ozbiljan je udarač i u svlačionici je bar na koledžu bio alfa, saigrači ga poštuju.

Mika Ficpatrik – Alabama, 185cm/92kg, Kombajn - 40 jardi 4.46sek/ Benč 14 puta/ Odraz 84cm. Osvojio je nagradu za najboljeg defanzivnog beka, kao i nagradu za najboljeg defanzivnog igrača, a u svojoj koledž karijeri uspeo je 4 od 9 presečenih pasova da vrati za tačdaun. Kao i većina igrača koji na Draft dolaze sa Alabame ima dva trofeja (2015, 2017)  i pobednički mentalitet. Mnogi ga smatraju najboljim sejftijem na predstojećem Draftu, odličan je u igri protiv trčanja, može da igra i kornerbeka, čuva slot hvatače  po potrebi, u nekim defanzivnim šemama čak i spoljašnjeg lajnbekera i da ide u blic, tako da se očekuje da odmah zaigra na najvišem nivou.

Roni Herison – Alabama, 191cm/97kg, Na Kombajnu je merio samo skok u dalj (304cm) i odraz (86cm). Iako se nije testirao  na 40 jardi i na benč presu, skauti i uprave klubova znaju da je reč o igraču koji je fizički spreman za NFL. Herison ima visoku fudbalsku inteligenciju, odličan je u igri protiv trčanja, a u svojoj karijeri na Alabami ima i 7 presečenih pasova. Takođe poseduje znanje i fizičke atribute da igra na poziciji oba sejftija ( fri ili strong), a na koledžu je bio dobar i u blicu.

Džesi Bejts

Michael Hickey/Getty Images

Džesi Bejts

Džesi Bejc Treći – Vejk Forest, 188cm/88kg, Kombajn - 40 jardi 4.5sek/ Odraz 90cm. Bivši košarkaš, poseduje atletizam koji mu pruža priliku i da igra 1 na 1 protiv najboljih hvatača, ali i znanje potrebno da se snađe u zoni. Na otvorenom terenu nije baš najbolji obarač, tokom svoje koledž karijere je pokazao da mu tehnika i uglovi nisu jača strana, ali potencijal je tu, najverovatnije će početi kao igrač specijalnog tima, dok ne stekne malo iskustva i dobije priliku kao starter.

Defanzivni bekovi (kornerbek)

Denzel Vord – Ohajo Stejt,
180cm/87kg, Kombajn - 40 jardi 4.32sek/  Benč 16 puta/ Odraz 99cm. Porede ga sa Krisom Herisom Juniorom, a prošle sezone je zaslužio priznanja za prvi tim Ol-Amerikan. Kori Kombs, trener kornerbekova na Ohajo Stejtu je rekao još prošle godine da je Vord talentovan kao Maršon Latimor i Gerion Konli, i da će imati sličnu budućnost, u čemu nije mnogo pogrešio. Primarno igra na poziciji spoljašnjeg kornerbeka, fali mu snage i tehnike da bude kompletan defanzivni bek, ali može odmah da startuje u nikl paketu i postane igrač od značaja.

Džoš Džekson – Ajova, 185cm/87kg, Kombajn - 40 jardi 4.56sek/  Benč 18 puta/ Odraz 96cm. Eksplodirao je prošle sezone, kada je postao i starter. Instinktivan i fizički agresivan, Džekson je jedan od kornerbekova koji igraju na loptu, a ne na čoveka. Zaslužio je priznanja za prvi Ol-Amerikan tim za prošlu sezonu, predvodio je sve defanzivne bekove sa 8 presečenih pasova i 26 odbranjenih dodavanja. Njegova brzina na Kombajnu nije pravo merilo njegove brzine na terenu, pa se očekuje da bude draftovan u prvoj rundi.

Majk Hjuz

Michael Hickey/Getty Images

Majk Hjuz

Majk Hjuz – Central Florida, 180cm/87kg, Kombajn - 40 jardi 4.53sek/  Benč 20 puta/ Odraz 90cm. Hjuz je promenio tri škole za tri godine, a u poslednjoj sezoni je pokazao dobar rad nogu, imao je 49 obaranja i 11 odbranjenih pasova. Poseduje dobru kombinaciju brzine i tehnike, pa je stalno u dobroj poziciji da odreaguje na loptu. Jedan je od najboljih igrača specijalnog tima kada je u pitanju vraćanje kik-ofa i panta, a prethodne sezone je postigao tri tačdauna uz odlične proseke osvojenih jardi ( kr – 31 jard, pr – 16 jardi ).

Ajzea Oliver – Kolorado, 188cm/86kg, Kombajn – 40 jardi 4.5sek. Visok kornerbek, sa velikim rasponom ruku, zna dobro da se postavi i da locira loptu. Otac mu je igrao na Oregonu i bio Ol-Amerikan u sprintu , fudbalu i desetoboju i igrao je 5 sezona u NFL. Oliver je pošao očevim stopama i takođe bio zvezda u fudbalu i atletici ( prvak države na 110 i 300 metara sa preponama i štafeti 4x400 ). Njegov rad nogu, tehnika i govor tela pokazuju zašto skauti misle da će ovaj momak biti draftovan u prvoj rundi ili najkasnije početkom druge. Mora još da poradi na žustrini i snazi, ali ima svetlu budućnost kao bamp-end-ran kornerbek koji može da zaključa prve hvatačke opcije, na koledžu je ipak igrao samo poslednje godine kao starter.

Džair Aleksander – Luisvil, 178cm/87kg, Kombajn - 40 jardi 4.38sek/  Benč 14 puta/ Odraz 89cm. Jedan od najboljih kornerbekova na ovogodišnjem Draftu. Bio je starter dve godine na Luisvilu i pokazao je da može da čuva hvatače i u odbrani 1 na 1. Iako je niži od 180cm, agresivan je i voli fizički sukob sa hvatačima, a ume i da pomogne u zaustavljanju trčanja. Pokazao je i da ume da igra na loptu, kao i da ima sigurne ruke, tokom svoje koledž karijere imao je 7 presečenih pasova i 22 odbranjena. Igrao je samo 7 utakmica prošle sezone zbog povrede kolena. Na Kombajnu je samo pokazao zašto je jedan od najboljih defanzivnih bekova i zašto zaslužuje izbor u prvoj rundi Drafta.

Lajnbekeri

Rekuon Smit – Džordžija, 185cm/102kg, Kombajn – 40 jardi 4.5sek. Verovatno najbolji unutrašnji lajnbeker ovogodišnjeg Drafta, Smit donosi uzbuđenje i zvuk pucanja opreme, prethodne sezone je imao 140 obaranja, 14 za gubitak jardaže i 6,5 sekova. Izvanredan je i protiv trčanj i protiv pas igre, može da prati trkače, tajt endove i hvatače, pa nije čudo zašto se našao u prvom Ol-Amerikan timu. Na Kombajnu je povredio zadnju ložu nakon sprinta, pa nije radio druga testiranja. Poseduje retku kombinaciju inteligencije i fizikalije i projektovan je kao top 20 pik ovogodišnjeg Drafta.

Tremejn Edmunds

Tim Bradbury/Getty Images

Tremejn Edmunds

Tremejn Edmunds – Virdžinija Tek,196cm/113kg, Kombajn - 40 jardi 4.54sek/  Benč 19 puta. Sin Ferela Edmundsa koji je igrao tajt enda za Majami Dolfinse i bio Pro-Bouler dva puta (1989, 1990). Edmunds pravi poteze koje retko ko može na koledžu, a samo mu je 19 godina. Odlično koristi svoju veličinu i brzinu i pokriva veliki deo terena u kratkom vremenskom intervalu. Kao junior je zabeležio 109 obaranja, 14 za gubitak jardaže i 5,5 sekova. Dobio je priznanje za treći Ol-Amerikan tim, a na Kombajnu je imao solidno testiranje. Može da igra na bilo kojoj poziciji u bilo kojoj defanzivnoj šemi i mnogi skauti mu predviđaju Ol-Pro karijeru gde god da bude draftovan, i to naravno, u prvoj rundi Drafta.

Rašan Evans – Alabama, 191cm/106kg, Kombajn – Odraz 76cm. Evans je zabeležio 74 obaranja, 13 za gubitak jardaže i 6 sekova prošle godina na Alabami. Igrao je dobro i kao unutrašnji i kao spoljašnji lajnbeker, ali i kao pas rašer. Niko od defanzivaca Alabame nije imao više obaranja od njega, a biti deo šampionske odbrane i Alabaminog fudbalskog programa sigurno mnogo znače pred Draft. Nije trčao na 40 jardi na Kombajnu, ali je bio jako dobar na drugim testiranjima. Mana mu je što često više voli da obara atraktivno nego sigurno, a prednost što brzo prepozna akcije i svojom brzinom uspeva da zatvori rupe za ofanzivce. U pitanju je redak talenat i verovatno ga očekuje izbor u prvoj rundi Drafta.

Lejton Vander Eš – Bojzi Stejt,193/116, Kombajn - 40 jardi 4.65sek/  Benč 20puta/ Odraz 100cm. Instiktivan lajnbeker, koji je odigrao prethodnu sezonu kao da je znao gde će lopta ići u svakoj akciji. Njegove brojke protiv trčanja i pas igre su retkost ako uzmemo u obzir da je samo prošle godine bio starter. Visok je, atleta, što će NFL treneri verovatno iskoristiti da povećaju mišićnu masu kako bi bio dominantniji na višem nivou. Skauti misle da bi najbolje za njega bilo da kao rezerva uči igru još malo pre nego što postane starter, jer je reč o lajnbekeru za svaki daun i igraču koji može daleko da dogura. Mane su mu što još ne zna uvek da se oslobodi blokera, kao i to što je neiskusan, ali ima mnogo prostora za napredak.

Defanzivni linijaši

Bredli Čab, End – En Si Stejt, 193cm/125kg, Kombajn - 40 jardi 4.65sek/  Benč 24 puta/ Odraz 92cm. Mnogi ga smatraju najboljim prospektom ovogodišnje Drafta kada su defanzivni linijaši u pitanju. End sa Severne Karoline koristi svoju snagu, veličinu i brzinu kako bi zagorčao život ofanzivnim linijašima. Kao senior Čab je zabeležio 10 sekova i 26 obaranja za gubitak jardaže. Izabran je u prvi tim Ol-Amerikan i dobio je Nagurski trofej koji se daje najboljem defanzivcu godine. Nije se odlučio na izlazak na Draft kao junior, već se vratio da odigra još jednu, seniorsku sezonu, što mu je podiglo akcije. Verovatno će biti izabran u prvih 10 pikova. Porede ga sa Krisom Longom.

Markus Devenport

Michael Hickey/Getty Images

Markus Devenport

Markus Devenport, End – Teksas, San Antonio, 201/116, Kombajn - 40 jardi 4.58sek/  Benč 22 puta/ Odraz 85cm. Nakon što je završio srednju školu, Devenport je imao samo dve ponude za nastavak školovanja i igračke karijere na koledžu, a sada ga prate NFL timovi i skauti. Defanzivni end Teksas San Antonija je imao 17.5 obaranja za gubitak jardaže i 8.5 sekova prošle sezone. Koristi veliki broj pes ras poteza kako bi stigao do kvoterbekova, dobio je priznanje za najboljeg defanzivca USA Konferencije, i prvog tima Ol-Konferencije USA. Na Kombajnu je bio najbrži od svih defanzivnih linijaša, a i na ostalim testiranjima je bio u samom vrhu. Njegov potencijal je visok i mnogi predviđaju da će biti izabran u prvoj rundi. Verovatno će privući pažnju timova koji igraju 4-3 sistem odbrane.

Herold Lendri, End – Boston Koledž, 191cm/113kg, Kombajn - 40 jardi 4.64sek/  Benč 24 puta/ Odraz 91cm. Za sebe kaže da je najbolji pes rašer na ovogodišnjem Draftu. Samopouzdanje često dovodi do perfekcije, a njegov učinak od 47,5 obaranja za gubitak jardaže i 26 sekova su drugi učinak u istoriji škole. Prethodne sezone je igrao samo osam utakmica, pre nego što je povredio skočni zglob, pa ove godine nije bio među najzapaženijim defanzivnim linijašima, ali je 2016. godine izabran u drugi Ol-Amerikan tim. Nakon odličnog testiranja na Kombajnu mnogi ga vide u prvoj rundi Drafta. Može jako brzo da postane starter, ali ako popravi tehniku i rad ruku, ni Pro-Bol kalibar nije daleko za njega.

Vita Vea, Tekl – Vašington, 196cm/154kg, Kombajn - 40 jardi 5.1sek/  Benč 41 put. Porede ga sa Halotijem Natom, kombinacija brzine i veličine koju Vea poseduje se ne nalaze često. U toku sezone 2016. se nekoliko puta oprobao i kao defanzivni end. Snimak njegovih utakmica može da zabrine, jer u jednoj akciji izgleda kao zvezda, a u sledećoj kao prosečan igrač, ali dobar trener bi mogao da otključa sav potencijal koji ovaj momak poseduje. Verovatno će ga tražiti timovi koji igraju 3-4, timovi kojima ne treba starter odmah, već samo igrač u rotaciji koji ima predispozicije da postane starter u godinama koje dolaze.

Deron Pejn

Kevin C. Cox/Getty Images

Deron Pejn

Deron Pejn, Tekl – Alabama, 188cm/140kg, Kombajn - 40 jardi 4.95sek/  Benč 27 puta/ Odraz 72cm. Dinamičan defanzivni tekl, zabeležio je 53 obaranja, sek i 3 blokirana dodavanja u poslednjoj sezoni na Alabami. Iako je poznatiji po zaustavljanju trčanja, i te kako ume da napravi pritisak i pripreti kvoterbekovima. Bio je defanzivni MVP na obe plej of utakmice koje je Alabama igrala prethodne sezone, iako je krupan igrač, kreće se jako dobro za svoju konstituciju, što je pokazao na Kombajnu gde je zapanjio skaute. Dobro koristi ruke prilikom izbegavanja blokova, ima razarajući udarac, a retka kombinacija snage i atletizma govori da je talenat prve runde. Porede ga sa Brendonom Vilijamsom.

Tejven Brajan, Tekl – Florida, 193cm/132kg, Kombajn - 40 jardi 4.98sek/  Benč 30 puta/ Odraz 89cm. Brajan je u srednjoj školi igrao i u ofanzivnoj i u defanzivnoj liniji, a prethodne sezone je imao učinak od 40 obaranja, 6 za gubitak jardaže i 4 seka. Kombinacija eksplozivnosti, agilnosti, lateralne brzine i dugačkih ruku je izmamila poređenja sa superstarom Teksansa Džej Džej Votom, a skauti veruju da je Brajan sposoban da igra i tekla i enda na najvišem nivou. Impresivno testiranje na Kombajnu mu je samo podiglo akcije, iako trenutno nije nivo startera, njegov potencijal bi mogao da privuče pojedine timove da ga izaberu u prve dve runde.

Moris Hurst, Tekl – Mičigen, 188cm/122kg. Nije učestvovao na Kombajnu iz zdravstvenih razloga (EKG). Hurst je sin bivšeg NFL kornerbeka, prošle sezone je imao učinak od 34 obaranja, 11,5 za gubitak jardaže i 4,5 seka. Iako nije najkrupniji tekl, ume dobro da se postavi, pa ga je teško pomeriti, čak i dabl-tim blokovima. Sposobnost da se lansira brzo i nisko stvara prilike, ali prvo mora da se dokaže protiv centara i gardova u NFL. Ima jako brze ruke, zna da se provuče i kroz najmanju rupu, efektan je u ukrštanjima, porede ga sa Malikom Kolinsom. Mana mu je visina, na koju ne može da doda mnogo mišićne mase, ali ne bi bio prvi put da se pokaže da je nečije srce veće od fizičkih predispozicija. Skauti predviđaju da će biti izabran u prvoj ili drugoj rundi Drafta.

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Leo

Da li može neko ko se bolje razume da mi objasni zašto Browns-i nisu uzeli Barklija za prvog pika, kada je već najbolji running bek na draftu, i onda sa 4. pozicije kvotetbeka koji ostane, jer koliko sam skapirao, sva četvorica su i više nego solidni?

Odgovori 2 0

Max De Ville

Zato sto im je Chubb trebao kao kap vode!!!

0 1

Nfl 90

Bravo za klivlend...imam smelosti da kazem da su konacno uboli pravog kvoterbeka....sad sa nestrpljenjem ocekujemo sta biraju Giantsi

Odgovori 0 1

* Sva polja su obavezna

Kardinalsi jedini birali na naknadnom NFL draftu

Autor

Kardinalsi jedini birali na naknadnom NFL draftu

Kardinalsi jedini birali na naknadnom NFL draftu

Arizona Kardinalsi izabrali su sejftija Vašington Stejta Džejlena Tompsona u petoj rundi naknadnog drafta.

Bivši igrač Patriota ponovo imao moždani udar

Bivši igrač Patriota ponovo imao moždani udar

Bivši igrač Patriota ponovo imao moždani udar

Bivši lajnbeker Nju Ingland Petriotsa i Super Boul šampion Tedi Bruski pretrpeo je moždani udar u četvrtak, ali se vratio kući iz bolnice u petak i "dobro se oporavlja", objavila je njegova porodica preko društvenih medija.
Loading...