Degenek za SK: Želeo sam jake rivale, i Nejmar je čovek

FK Crvena zvezda

„Mečevi u Ligi šampiona biće prilika za nove heroje Crvene zvezde“, rekao je trener Zvezde Vladan Milojević posle žreba. Jedan od najzaslužnijih za tu priliku je Miloš Degenek. Crveno-beli heroj.

FK Crvena zvezda

Zvanična statistika kaže: Dve asistencije Degeneka u revanšu sa Salcburgom (2:2).

Opšti utisak ističe nešto drugo:  Borba do granica izdržljivosti sa konstantnim pritiskom u prvom poluvremenu. Požrtvovanost u svakom duelu. Oduzeta lopta i milimetarski centaršut kod prvog gola i sjajno pozicioniranje i trzaj glavom (lopta bi završila u golu i da je El Fardu Ben nije zakucao u mrežu) kod drugog.

Ovo drugo je uvek značajnije od statističkih parametara. Ono „kupuje“ srca navijača, pravi od igrača heroje i diže ih na pijedestal fudbalske igre.

Tamo se posle austrijskih 90 minuta neizvesnosti, razočaranja, pa velikog slavlja nalazi momak rođen pre 24 godine u Kninu.

Teško je pronaći prave reči za ono što se dogodilo. Znate kada kažu da se nešto ne može rečima, e, to je ovo.  Fenomenalno je ovo što smo ostvarili. Neizmerno nam znači svima, nama novim igračima, ovima koji su tu od pre, celom klubu… San je ostvaren“, započinje priču za Sport Klub Miloš Degenek.

Crvena zvezda će se naći u grupnoj fazi Lige šampiona prvi put otkako takmičenje nosi to ime. Prethodno je klub iz Ljutice Bogdana bio deo grupa Kupa šampiona 1991. godine. Od tada je bilo sedam pokušaja plasmana u elitu – bezuspešno.

Tim smo! Kolektiv. Ponašamo se kao porodica. Imamo sjajne odnose. Ginemo jedan za drugog. Ne kazem da oni pre nas nisu to imali, ali, eto, mi smo uspeli da dođemo do Lige šampiona. Pogledala nas je i sreća, ali zaslužili smo je“.

Nebojša Todorović

Da uzajamna požrtvovanost nije samo fraza može zaključiti svako ko je pogledao barem jednu utakmicu crveno-belih. Reakcija Vujadina Savića posle loše intervencije Milana Borjana u Salcburg najbolji je pokazatelj.

Fudbal nije tenis, ovde nema individualaca. Mi smo ekipa. Zajedništvo je najvažnije. Kad jedan ispadne, drugi je tu da ga pokrije. I ovaj uspeh je uspeh svih nas. Ne samo dvadesetak igrača koji su bili u protokolu, nego svih“.

U srećan završetak duela na Red Bul areni malo ko je verovao posle gola Munasa Dabura i vođstva Salcburga 2:0 od 48. minuta. Prethodno je isti igrač bio strelac u nadoknadi prvog poluvremena.

U najgore vreme moguće smo primili golove, ali ne možeš da biraš trenutak kad ćeš ih primiti. Oni su bili mnogo bolji u prvom poluvremenu, to je činjenica. Ali i kad nije išlo, verovali smo. Priželjkivali smo brzi gol, koji bi nas vratio i u tome uspeli“.

Zvezda se vratila golovima Bena u 65. i 66. minutu, ali Degenek ističe da je ključan momenat bio nekoliko trenutaka ranije. Gaženje Milana Pavkova od strane hrvatskog defanzivca Marina Pongračića iniciralo je sukob igrača na terenu.

Proradio nam je inat u tom trenutku. Nena (Nenad Krstičić) se pokačio sa njima i tu smo se trgli. Svi smo se digli posle toga. Taj trenutak je bio presudan“.

Usledile su pomenute situacije – asistencije Degeneka i golovi Bena. Australijski defanzivac je u šali posle utakmice rekao da je drugi pogodak njegov.

Ma, naravno da ga ne računam kao svoj. Nije ni Benov ni moj. To je gol koji nam je doneo Ligu šampiona i samo je to važno. Da li se piše njemu ili meni, šta stoji u zvaničnoj statistici nije bitno, sve dok mi ‘stojimo’ u Ligi šampiona“, kazao je Degenek i osvrnuo se na situaciju koja je prethodila izjednačenju:

Oni generalno loše brane prekide. Ovako su sjajni, ali su im prekidi mana. Uvideo sam to i pre gola. Ja odem na skok, a čuva me neki niži od mene, pa se okrene i zaboravi me… Kod drugog gola nikoga okolo nije bilo. Nena me je ‘pogodio u oko’. Bio mi je cilj da prebacim loptu na drugu stativu pošto je golman izašao, znao sam da će je neko pokupiti tamo ili će sama ući“.

Nebojša Todorović

Usledila je mukotrpna odbrana svog gola, u kojoj je Degenek bio jedan od glavno-komandujućih. Crveno-bela tvrđava do kraja meča nije pala – miris Lige šampiona širio se tribinom gde su bile smeštene pristalice srpskog kluba.

Gledali smo samo da lopta bude dalje od našeg gola. Borjan je odbranio sve živo. Izdržali smo i na kraju slavili sa našim navijačima. Bilo je kao da smo igrali u Beogradu, fenomenalno. Posle su nas sjajno dočekali i na aerodromu. Kad sklopiš sve –  ostvarenje sna!“.

Grupa Lige šampiona delovala je daleko na startu sezone. Zvezda je krenula od prvog kola kvalifikacija i redom izbacivala Spartaks, Suduvu, Spartak i na kraju Salcburg. Put je bio sve samo ne lagan.

Verovao sam sve vreme. To sam rekao i na predstavljanju kad sam došao. Obećao sam da ćemo uraditi sve da se vratimo tamo gde pripadamo. Nije bilo lako. Nikad nije. Ali, uspeli smo“.

Shaun Botterill, Getty Images

Žreb za elitno takmičenje nije mogao biti nemilosrdniji prema srpskom šampionu. Pari Sen Žermen, Liverpul i Napoli biće rivali u grupi C.

To su najbolji klubovi sveta, ali kad igraš Ligu šampiona želiš da ti najbolji dolaze i da ideš kod najboljih. Borićemo se kao i uvek. Nikome neće biti lako u Beogradu. Probaćemo koliko možemo, pa da vidimo gde smo. Plasman je ostvaren, to je bio cilj. Sad smo tu i pokazaćemo se kako znamo i umemo“.

Degenek će imati priliku da se odmeri sa najopasnijim napadačima današnjice. Protiv PSŽ će na drugoj strani biti Nejmar, Kilijan Mbape i Edinson Kavani, a protiv Liverpula Mohamed Salah, Sadio Mane i Roberto Firmino…

I oni su ljudi, je l’ tako? Imaju dve noge, dve ruke, imaju glavu… Možda su brži, možda imaju bolju tehniku, bolje žognliraju, ali ne igra se fudbal tako. Nije fudbal predriblati igrača i držati loptu kod sebe. Snaga, borba, srce – to je fudbal“, zaključio je Miloš Degenek u razgovoru za Sport Klub.