Pobeda Naomi Osake je čista kao i njene suze radosnice

Skener 9. sep 20186:08 > 6:13
Matthew Stockman, Getty Images Sport

Naomi Osaka je pobednica US opena u ženskom singlu. U finalu je savladala Serenu Vilijams rezultatom 6:2, 6:4. Kako bi samo bilo lepo da sada možemo da se bavimo isključivo igrom, analizom tenisa, statistikom i konačnim ishodom. Da malo govorimo o atmosferi, rekordima i titulama.

Julian Finney/Getty Images

Serena Vilijams se pobrinula da to ne bude tako. Svojim ponašanjem je bacila senku na veliku pobedu mlade japanske teniserke, ali Osaki niko ne može da ospori trijumf, a Serena kao da je u skandalu tražila opravdanje za svoju nemoć.

Ako se vratimo nekoliko godina unazad, u 2009. setićemo se i polufinala. Serena Vilijams protiv Kim Klajsters koja se tada, poput Serene sada, vraćala tenisu nakon porođaja. Odluka linijašice sa kojom amerikanka nije bila saglasna izazvala je bujicu uvreda na račun dame koja je sudila na osnovnoj liniji. ’’Uzeću ovu j…..u loptu i nabiću ti je u j….o grlo’’, urlala je Serena. Dobila je kazneni poen, a pošto je to bilo na meč loptu za Kim, belgijanka je prošla u finale. Kasnije je savladala i Voznjacki i postala prva mama, Grand Slam šampionka. Probleme je imao i Brajan Irli, direktor turnira dugi niz godina, i on je bio kriv za njen poraz. Gospodin Early ove godine ide u penziju. ’’Lepo’’ mu se Serena zahvalila za sve što je uradio za svetski tenis, a uradio je stvarno mnogo. Vilijamsova ima istoriju nesportskog ponašanja. Koliko god da je sudija pogrešio, postoje maniri u rešavanju situacije. Ipak je to sport, kao i u životu, vrline i etika treba da se vrednuju, a čak su i neke veće prznice znale kada treba da stanu.

Povezano

Opet smo u 2018. Opet je izbio problem. Sve je krenulo naopako u drugom setu. Vilijamsova je dobila opomenu zbog enormne količine saveta koje je dobijala iz svoje lože. Takozvani ’’koučing’’ koji je sudija u stolici Karlos Ramos tolerisao neko vreme, ranije tokom meča, jer je Serena konstantno imala komunikaciju sa svojim timom. Što je Serenin trener i priznao. U petom gemu drugog seta, Serena je polomila reket, dovoljno za drugu opomenu, pa je to značilo i kazneni poen za Vilijamsovu, ali se sve još više zakomplikovalo kada je Osaka napravila novi brejk. Vilijamsova je počela da se dere na Ramosa i optužila ga je da je lopov. No, možda bi to i prošlo da se Serena na vreme zaustavila. Nije. Ramos verovatno ne bi reagovao na neke uvrede upućene lično njemu. Vilijamsova je preterala, a sudija je morao da iskontroliše ponašanje i nastavi meč. Zato i postoje takva pravila. Scena na terenu je bila loša i za gledanje, a Serena je testirala sudiju dokle je spreman da ide. Ramos nije bez iskustva, dosledno je poštovao pravila i procenio da je vreme i za treću opomenu. Sve je to bilo potpuno u skladu sa normama i to je veoma važno naglasiti. Treća opomena znači i gubitak gema tako da je Osaka povela sa 5/3. Ispostaviće se na kraju da je bilo dovoljno za trijumf Osake. Mora se svakako objasniti i da je Ramos sudija koji ima veliki ugled, sudija koji je u vrhu hijerarhije već sezonama i čovek koji ima zlatni Grand Slam. Radio je sva četiri Grand Slam finala i finale Olimpijskih igara u Londonu 2012 u muškoj konkurenciji. Dakle, pravi autoritet.

Kada smo otklonili sumnje da li je sudija bio u pravu i dobili pozitivan odgovor, zaključak se sam nameće. Serena Vilijams je velika šampionka, ali i užasno loš gubitnik. Probala je da optuži Ramosa za poraz, i verovatno će i u narednom periodu napadati, a počela je već na konferenciji za medije stavom da je ona žrtva, i ozbiljnim optužbama usmerenim ka Karlosu Ramosu stavila konflikt u prvi plan. Prava žrtva je tu Naomi Osaka kojoj je njen uzor, Serena Vilijams, pokvarila veliku, fer pobedu. Međutim, ta pobeda je zaslužena, izvojevana igrom i srcem.