Govedaričin poslednji raport pred finale US opena

Skener 9. sep 201820:01 > 20:09
Jaime Lawson/Getty Images for USTA

Na dan ženskog finala US opena, u 16 sati po lokalnom vremenu, Novak Đoković je sa svojim timom izašao sa Eša i uputio se ka terenu Grand stend. Malo ljudi je uopšte primetilo Novaka koji je krenuo na trening.

Bili su zaokupljeni duelom Naomi Osaka – Serena Vilijams i baš to je Nole taktički iskoristio da na miru, bez pompe i galame uradi svoj deo posla planiran za subotu. 

Povezano

Žensko finale je tek počinjalo, ceremonija je bila završena, 40 devojaka vojnika je američku zastavu, koja je bila raširena na terenu, nosilo iz stadiona ka centralnom trgu u kompleksu i uz sve počasti su je pred kapijama stadiona složile. To je bio događaj koji je skrenuo pažnju posetilaca.

Takođe bili su zauzeti i oko toga da što pre uđu na tribine jer su već bili u blagoj panici što je meč počinjao, a oni nisu na svojim mestima. Mnogo dolara plaćenim mestima jer su cene išle od 400 dolara pa do nekoliko hiljada dolara za bolje pozicije. Sklapanje zastave i želja da se što pre uđe na stadion su bili dovoljna diverzija da Novak skoro neopaženo ode na manji stadion. Takođe, nigde u rasporedu treniranja nije bilo naznačeno Novakovo vežbanje. Sve je prošlo totalno ispod radara. To je potpuno opravdano i u redu zato što je Srbin na taj način, u danu u kome nema meč, skinuo presiju publike. 

Trenirao je oko sat vremena. On sa jedne strane, a Vajda i sparing partner sa druge. Moram priznati da Vajda itekako može da ’’pusti’’ ruku. Forhend mu je opasan ali kada se namesti nogama. Taj deo mu malo teže ide. Trening nije bio visokog intenziteta. Prebacivanje sa osnovne linije, gađanje servisa u mete, malo ritern. Potpuno opušteno i u dobrom raspoloženju, ali uz ogromnu dozu ozbiljnosti. Dakle, jedan miran trening tek da se malo našteluje ruka.

Igru je posmatralo možda dvadesetak gledalaca. Strpljivo su čekali kraj i to im se isplatilo. Đoković je imao vremena za sve. Selfiji, potpisi na kačkete, lopte, majice.

Na izlasku sa terena smo malo porazgovarali.

’’Bio sam pre treninga danas u Central parku sa mojima. Baš mi je prijalao,’’ rekao je Nole, stavivši ruke u džepove na gornjem delu trenerke jer je bilo prohladno.

’’Evo, vidiš’’, kao da je zaključio Novak kada je izvukao ćerkinu šnalicu iz džepa.

Uz kratku priču o predstojećem finalu smo se razišli uz velika očekivanja od tog meča.

Nedelja je već bila drugačija. U rasporedu je stajalo da Đoković trenira na Artur Eš stadionu od podne po lokalnom vremenu. Sasvim dovoljno jer je od 14 sati finale ženskog dubla (Barti/Vandevej – Baboš/Mladenović). Tu se malo zakomplikovala situacija jer je u međuvremenu to finale pomereno na 13 časova pa su Novaku saopštili da ima samo pola sata za trening. Ustvari, to je više zagrevanje pred meč.

Počeli su pregovori sa organizatorima ne bi li se vreme igranja produžilo i napravljen je kompromis. Đoković se sa terena sklonio u 12:50. Kako je moglo da bude, ispalo je odlično. Videli smo pre svega mnogo više fokusa na treningu. Pravi mentalni status okorelog profesionalca. Posvećenost i disciplina (ne kažem da prethodnog dana nije bilo tako, ali vidi se razlika, dva, po svojoj specifičnoj težini različita dana, različit je i pristup). 

U Njujorku je danas hladno. Ima 19 stepeni, pada kiša i igraće se pod krovom.

Lopte su bile precizne, udarci čisti, glava nameštena na maksimum. Novak dobro izgleda.