S mesta na mesto uspeha

Skener 12. sep 201810:58 > 10:58
fivb.org

Odbojkaši Srbije u sredu će početi takmičenje na Svetskom prvenstvu, koje je otvoreno u nedelju u Rimu. Iako se Srbi s radošću sećaju uspeha ostvarenih u Večnom gradu, s ponosom ističu one iz Barija. Zato mečevi koje će ekipa Nikole Grbića igrati u C grupi na jugu Italije imaju posebnu konotaciju.

Ni u utorak u Rimu nije bilo mondijalske atmosfere (kao ni interneta), mada se prilično veliki broj turista kretao ulicama Večnog rada. S obzirom na to da je Svetsko prvenstvo završeno za glavni grad Italije nije ni čudilo što nikome odbojka nije na pameti.

Osim možda srpskoj delegaciji. Jer ipak je Rim mesto uspeha za srpske odbojkaše. Poslednja medalja sa planetarnih šampionata osvojena je upravo tu, 10. oktobra 2010. godine. Nikola Grbiće je kao kapiten tada prevodio Orlove do bronze u meču u kome se oprostio od reprezentacije. I to je ono što će se provlačiti dok god kao selektor ne ponovi nešto slično.

Za duga pešačenja smo i mi možda zavredili neko odličje, ali je dovoljan bio osećaj da je Rim grad u kome su srpski odbojkaši ostvarili  najveći uspeh u ovom veku jer smo dozvolilli sebi da slutimo da će se Petrić i drugari dokazati kao „odlični učenici“.

Ipak, i pored svih uživanja u Rimu, to nije grad u kome se može do šampionske titule (finalni mečevi igraju se u Torinu). Zato se krenulo na dugi put ka Bariju, koji je, kako selektor sam reče „za naš sport specifičan“. I srpski timovi već znaju kako da odigraju bitne mečeve, kakvih će sigurno biti u C grupi, u kojoj su još Amerika, Rusija, Australija, Kamerun i Tunis.

Povezano

A težak je put ka vrhu, pa smo se zato valjda i mi napatili dok smo stigli do odbojkaša. Orlovi su u Italiju stigli u ponedeljak, kada su odradili i prvi trening u dvorani Palaflorio. Na dan prve utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država, trenirali su u jutarnjim časovima u hali za trening.

Bez sumnje je meč koji će se odigrati u sredu od 20.30 biti derbi prvog kola C grupe i od velikog značaja za izabranike Nikole Grbića. Pobeda nad velikim rivalom donela bi mnogo toga, čak i za drugu fazu pošto se prenose bodovi. Opet, ni drugačiji rezultat (nećemo ga pominjati), ne bi ni u čemu presudio, pošto slede još četiri utakmice do kraja prve runde.

Na Svetskim prvenstvima Srbija (i sve prethodnice) i Sjedinjene Države odigrale su četiri meča, a obe selekcije imaju po dve pobede. U poslednje dve godine ekipe Džona Speroua slavila je u dva od poslednja tri meča, uključujući i duel u Ligi nacije ovog leta.

Amerikanci imaju odličnu reprezentaciju. Godinama se mučimo sa njima, ali smo pokazali više puta da možemo da im pariramo. Sam taj meč je dosta bitan za samopouzdanje nas kao ekipe. Mislim da može mnogo da nam donese, ali ne treba previše pritiska da stavimo na sebe. Znamo da možemo protiv njih“, uveren je kapiten Nemanja Petrić.

Iako turnir tek počinje, činjenica da se igra u Italiji nekako je podstakla razmišljanja o medalji. U timu koji ju je osvojio pomenute 2010. godine bio je i Marko Podraščanin.

Getty Images/Piotr Hawalej

„Dosta nas igra u Italiji. Atanasijević i ja smo u Bariju osvojili Kup za Peruđu. Hala je vrlo prijatna, nama draga. Nadam se da će nam se Italija posrećiti i da ćemo osvojii medalju“, kazao je stasiti srednji bloker.

„Sigurno ćemo moći da računamo na podršku navijača. Dosta igrača je u italijanskim klubovima. Vole nas. Moja je peta godina, Podraščaninova možda 12 u Italiji. Imaćemo podrške, ali na terenu odlučujemo samo mi“, nadovezao se upravo Atanasijević.

Amerikanci su najavili da se nadaju fajnl-siksu, a tu je mesto i Srbima, tako da se s pravom očekuje zanimljiv susret. Ko će se biti bolji gledajte uživo na Sport Klubu, a pred početak utakmice čućete i kakva to još sećanja vežu srpske odbojkaše za Italiju i šta očekuju o prvenstvu.

A kakav je to Bari, čitajte u narednim danima na našem sajtu.