Zvezda vs Anćeloti: Treća sreća ili nastavak niza?

Skener 18. sep 20187:15 > 7:25
Francesco Pecoraro/Getty Images

Odbrojavanje je završeno. Vreme je za početak istorijske utakmice Crvene zvezde u Ligi šampiona.

Na startu elitnog takmičenja, srpski šampion dočekuje Napoli. Biće to drugi put da Napolitanci gostuju u Beogradu. Prethodno ih je Zvezda ugostila davne 1966. godine, u sklopu Mitropa kupa. Crveno-beli su slavili sa 2:0 i prošli u narednu fazu. 

Od tada, dodirnih tačaka između dva kluba nije bilo. Ali, jeste između Zvezde i trenera Napolija Karla Anćelotija.

Veza između dve strane je izuzetno snažna. Mnogi će reći i simbolična. Datira iz 1988. godine i dvomeča kluba iz Ljutice Bogdana i Milana u Kupu evropskih šampiona. Anćeloti je bio član čuvene generacije Milaneza. Na terenu fudbalski virtuozi Marko van Basten, Rud Gulit i Frank Rajkard. Na klupi čuveni trenerski mag Arigo Saki.

Povezano

Klub sa San Sira bio je stvoren da se te sezone prošeta do evropske titule. Tako je i bilo, naročito ako se pogledaju rezultati u polufinalu i finalu. Najpre je Real srušen sa 6:1 u dvomeču, a zatim i Steaua u borbi za titulu na Nou Kampu – 4:0.

Iz ove perspektive, deluje da je Milan najteži posao imao u drugom kolu sa Zvezdom, posle kojeg je „progledao“. Jer, malo je nedostajalo da srpski predstavnik bude kost u grlu aždaje Silvija Berluskonija.

Posle 1:1 na San Siru, Dejan Savićević je doveo crveno-bele u vođstvo u 50. minutu revanša u maglovitom Beogradu. Sve je govorilo da će slavni Milan pasti na kolena pred crveno-belom četom. Bili su to trenuci kad su se zvezde Rosonera držale zubima za vazduh. Ili, bolje reći, za maglu!

Jer, upravo je ona spasla Italijane. Duel je zbog nefudbalskih uslova prekinut u 65. minutu i nastavljen dan kasnije – ispočetka! Kraj je svima dobro poznat, 1:1 posle 120 minuta i pobeda Milana na penale (4:2).

Evropski gigant se tada izvukao u Beogradu. Izvukao se Karlo Anćeloti.

Sećam se te utakmice. Posebno mi je poništen gol Van Bastena na pameti. Bila je neverovatna magla. Zvezdin tim je bio jako kvalitetan, to je bilo finale pre finala“, kazao je Anćeloti na konferenciji za medije pred novi meč u Beogradu.

Harold Cunningham, Getty Images Sport

U međuvremenu, strateg Napolitanaca je završio igračku karijeru 1992. godine. Iz kopački je ušao u cipele, dres zamenio odelom, i preselio se na klupu. 

Iz ove perspektive, bolju odluku u svom životu nije mogao da donese. U godinama koje su usledile postao je jedan od najboljih trenera u istoriji. Tri titule u Ligi šampiona govore u prilog tome.
Simptomatično, i na putu ka dobijanju zlatne trenerske krune i zauzimanju pozicije među besmrtnima stajala je Zvezda.

#related-news_0

U sezoni 2006/2007. Anćeloti je ponovo morao preko Beograda do kontinentalnog trona. Crveno-beli su bili rival njegovog Milana u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Opet je prvi meč igran u prestonici mode, ali ovoga puta Milan nije dozvolio primljen pogodak i slavio je 1:0. U revanšu je očita razlika u kvalitetu između Pirla, Sedorfa, Kake i Inzagija sa jedne i Baste, Georgijeva, Jankovića i Žigića sa druge strane, potvrđena novim trijumfom – 2:1.

Rosoneri su otišli u grupnu fazu, a zatim i do samog kraja elitnog takmičenja. Bio je to, do ovog trenutka, sedmi, poslednji trofej u najjačem rangu evropskog fudbala za njih. Mnogi će reći i poslednja godina kada je gigant sa San Sira bio veliki…

Bojan Marinković

Sada, 12 leta od tog dvomeča, a 30 od čuvene magle, Don Karlo će ponovo biti na mestu koje mu je suđeno kao polazište ka uspehu. 

Istina, konstelacije su nešto drugačije. Više nema Milana. Nema crveno-crnih boja. Nema tima od kojeg se ledi krv u žilama. 

Sada je tu Napoli. I sada je tu Crvena zvezda, posebnija od prethodnih generacija. Jer, morate da imate dozu posebnosti da biste uspeli u nečemu što brojni prethodnici nisu. A Milojevićeva Zvezda je uspela. Dani slavne prošlosti o kojima se često peva, postali su ovi dani.

I dok su konstelacije drugačije, bojazan od gostovanja na, kako je defanzivac Napolija Kalidu Kulibali rekao, istorijskom stadionu i dalje je prisutna kod poslovično hladnog Anćelotija.

Znam kakva nas atmosfera čeka na ovom stadionu. Ovo je izuzetno teško gostovanje za svaku ekipu“, istakao je 59-godišnji strateg.

Jednom se uz pomoć vremenskih prilika provukao. Drugi put zasluženo bio uspešniji. Da li je sada vreme za treću sreću Crvene zvezde protiv Karla Anćelotija u Beogradu?