Sarah Crabill, Getty Images Sport

Blog ostalo

08.01.2019 | 10.00

Omladinac nije klub, nego porodica i svetski brend

U trenutku kada je pre nešto više od godinu dana postalo i definitvno jasno da je karate postao deo olimpijske porodice i da će borci i kataši moći da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju, stepen borbene gotovosti širom planete je podignut na maksimalan nivo.

karate klub Omladinac

Karate klub Omladinac

Tako je bilo i u Crnoj Gori, iako je bilo mnogo onih koji su bili spremni da stave ruku u vatru da Crna Gora nema kvalitetne karatiste i da taj sport uopšte ne postoji u toj zemlji. Nije ni čudo jer je medijska pažnja koja je posvećivana karateu bila na blago rečeno niskom nivou. Slobodno se može reći da je karateu učinjena velika nepravda jer nema baš mnogo pojedinačnih sportova koji mogu da se pohvale da će imati šest takmičara koji će se boriti za mesto na Olimpijskim igrama. Crnogorski karate može da se pohvali time.

Pet boraca: Marina Raković, Mario Hodžić, Nenad Dulović, Jelena Maksimović, Dragana Konjević se nalaze među 50 najboljih na WKF listi što je bio osnovni uslov da se uđe u kvalifikacioni ciklus za Japan. Tu je i katašica Biserka Radulović.

Podatak da je svih pet boraca iz karate kluba Omladinac, podatak da je taj klub u 2018. godini imao učesnika na Olimpijskim igrama za mlade u Argentini, gde je Bojanu Boškoviću jedan poen nedostajao da stigne do medalje, jasno pokazuje da je klub iz glavnog grada Crne Gore, postao brend, ne samo Crne Gore i Podgorice, nego i regiona, Evrope i sveta.

Ponovo će se javiti oni koji će reći – ko prati karate? Koga taj sport zanima, ali nije tako. Međutim, kada bi takvi komentari potresali i ometali karatiste širom planete, verovatno karate ne bi ni bio na Olimpijskim igrama, ali jeste i to je dokaz da oni koji smatraju da karate ne treba pratiti, to ne treba ni da rade. Svako ima pravo na svoj izbor, zar ne?

Žarko Raković

Karate klub Omladinac

Karate klub Omladinac je osnovao Nikola Raković 1973. godine. Krenuo je od nule. Nikola Raković i sâm vrhunski karatista, postavio je temelje za klub koji sada krasi pozitivna energija, pozitivna hemija, sjajni rezultati, a verovatno ga neizmerno ponosnim čini kada pročita izjave momaka koji su mladi i pred kojima je sjajna budućnost, a koji u glas poručuju:

Karate klub Omladinac nije sportski klub, to je porodica i to uspešna i srećna porodica”, ti mladi momci su Mario Hodić i Nenad Dulović koji će se boriti za mesto na Olimpijskim igrama i Bojan Bošković koji je već učestvovao na Igrama za mlade, a sada cilja Igre u Parizu.

Raković je uspeo da omasovi karate u klubu Omladinac, a iz kvantiteta je stigao i kvalitet. Omladinac je bio izvor reprezentativaca Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore, a sada Crne Gore. Svoje prve treninge karate klub Omladinac je počeo u sali Trgovinske škole „Sergije Stanić“ u Podgorici. Danas klub održava treninge u Podgorici na više lokacija. Broji trenutno oko 300 članova, od kojih velika većina može da se pohvali da je vlasnik medalja sa državnih šampionata, međunarodnih turnira, ali i velikih evropskih i svetskih takmičenja, kakva su evropska i svetska prvenstva, balkanski šampionati, turniri serije A, Gran Pri mitinzi...

Pored rezultata i medalja čiji je broj gotovo nemoguće sabrati i nabrojati, karate klub Omladinac je neizmerno ponosan na činjenicu da ima takmičare u svim uzrasnim kategorija od poletaraca, mlađih i starijih pionira, kadeta, juniora i seniora. U čemu je tajna velikih uspeha, pitali smo trenera karate kluba Omladinac i selektora Crne Gore u borbama Žarka Rakovića.

Nenad Dulović i Bojan Bošković

Karate klub Omladinac

Nenad Dulović i Bojan Bošković

 “U čemu je tajna Omladinca koji je evropski i svetski brend? Rad, rad i samo rad, uz ogromnu količinu pozitvne energije. Za nas nema opuštanja. Tačnije rečeno, ta reč ne postoji u našem vokabularu. Crna Gora nema veliki broj stanovnika, samim tim nemamo ni veliku bazu takmičara. Nismo u situaciji da biramo, nego da stvaramo i radimo sa onim što imamo. Pored toga, Crna Gora ne može da ulaže u sport kao finansijski moćnije države, zbog čega takođe moramo da radimo mnogo više od ostalih. I treće, neke zemlje imaju talentovanije borce, a mi taj nedostak u talentu nadoknađujemo žestokim radom. Znači, rad, rad i samo rad”, rekao je na početku razgovora za Sport Klub Žarko Raković i nastavio, “Naravno da smo ponosni na činjenicu da je Bojan Bošković bio učesnik Olimpijskih igara za mlade u Argentini. Samo 48 boraca na planeti je uspelo da stigne do Igara, a među njima je bio član Omladinca, kao predstavnik Crne Gore. U njegove rivale je uloženo nekoliko desetina hiljada evra za pripreme. Mi to ne možemo. Ne možemo finansijski da pariramo moćnijim zemljama, ali zato imamo ono što finansijski moćnije zemlje nemaju, a to je srčanost, hrabrost i odvažnost. Bojan je aktuelni kadetski šampion sveta i aktuelni juniorski vicešampion Evrope. Naravno da je mogao do medalje. Samo jedan poen mu je nedostajao da ispiše novu stranicu istorije. Ali, idemo dalje. Nije imao sreće, ali se iz Argentine vratio jači nego što je bio pre nje. On je prospekt i momak, koji bi mogao mnogo u nastavku karijere i na Olimpijskim igrama u Parizu, pod uslovom da nastavi sa osnovim pravilima kojih se svi pridržavamo, a to su rad, rad i samo rad uz mnogo pozitvne energije”.

Karate kluba Omladinac je zahvaljujući radu i pozitvnoj energiji korak po korak radio na pozicioniranju kluba kao brenda u Crnoj Gori, regionu, Evropi. Jelena Maksimovic je kao juniorka 2011. godine osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Srbiji. Bila je to  prva medalja za Omladinac na velikim takmičinjima otkako je Crna Gora postala nezavisna država. Godinu dana kasnije stigla je prva medalja u seniorskoj konkurenciji, a sa šampionata Evrope u Španiji bronzu je donela Marina Raković. Marina je na prvim Evropskim igrama u Bakuu donela jedinu medalju Crnoj Gori 2015. godine, a godinu dana kasnije je osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Lincu.

Dragana Konjević

Karate klub Omladinac

Omladinac je tri puta bio najbolji klub glavnog grada Crne Gore. Marina Raković je zajedno sa Aleksandrom Ivovićem bila najbolji sportista Crne Gore u 2016. godini. Bojan Bošković je bio najbolji mladi sportista Crne Gore 2017. godine, a Mario Hodžić je bio blizu laskavog priznanja prošle godine u konkurenciji seniora, koje je ipak pripalo Vuku Borozanu.

Oko Nove godine, sabiraju se utisci iz prethodne i prave planovi za narednu, ali karatisti Omladinca nemaju vremena za to. Njih čeka rad, rad i samo rad jer je to ključ uspeha, ključ koji bi uz pozitivnu energiju Marinu Raković, Marija Hodžića, Nenada Dulovića, Jelenu Maksimović i Draganu Konjević mogao da lansira na Olimpijske igre u Japanu.

U završnici sezone smo imali problema sa povredama. Jelena Maksimović, koja ima pet medalja sa velikih evropskih i svetskih takmičenja, nije bilo potpuno spremna i nismo želeli da rizikujemo, tako da nije učestvovala na Svetskom prvenstvu u Madridu. Mario Hodžić je išao preko granice bola kako bi prikupio što više bodova za WKF listu, išao je preko granice bola i na Svetsko prvenstvo, ali sada je u prvom planu oporavak i napad na Olimpijske igre. Nenad Dulović je od 180 mesta stigao među 50 najboljih na WKF listi. Marina Raković i Dragana Konjević su spremne i orne da pruže maksimum kao i uvek do sada. Na svako takmičenje idemo sa ciljem i željom da osvojimo medalju. Tako je bilo i na Svetskom prvenstvu u Madridu. Za rivale smo imali borce u koje se više ulaže, koji imaju bolje uslove za rad, selekcije koje imaju veću bazu, ali ponavljam još jednom niko nema srce, hrabrost i odvažnost kao borci Omladinca i reprezentacije Crne Gore. To srce, ta hrabrost i odvažnost su sa jedne strane urođeni, a sa druge stvoreni ranije spomenutim radom i pozitvnom energijom. Svi mi u Omladincu na klub ne gledamo kao na sportski kolektiv nego na jednu srećnu i harmoničnu porodicu”, naglašava Raković.

A da li će Crna Gora imati predstavnika u karateu na Olimpijskim igrama u Japanu?

karate klub Omladinac

Karate klub Omladinac

To morate da pitate Marinu, Marija, Nenada, Jelenu i Draganu. Kakve ja veze imam sa tim? Šalu na stranu. Sve što smo uradili u proteklom periodu je prošlo vreme. Tako gledamo na velike uspehe, a činjenica da imamo pet boraca koji će se boriti za Olimpijske igre je veliki uspeh, ako se u obzir uzme sve što sam naveo ranije, da se ne bih ponavljao. Stariji ljudi kažu da stvari koje valjaju ne treba menjati, a u kolektivnim sportovima da se tim koji pobeđuje ne menja. S obzirom na to da smo mi skladna porodica mi nećemo menjati recept koji smo imali do sada. Znači, rad, rad i samo rad uz mnogo pozitivne energije. Nikada se nismo zadovoljavali ostvarenim, pa nećemo ni sada. U životu i sportu uvek može više i bolje. Tome ćemo težiti u godinama koja slede. Samim tim, sam odgovorio i na postavljeno pitanje. Da li će Crna Gora imati predstavnika na Olimpijskim igrama u Japanu kada je karate u pitanju? Ja i svi u porodici Omladinac, verujemo da hoće. Borićemo se do poslednjeg atoma snage da tako i bude, a istovremeno nastaviti sa unapređivanjem rada sa mlađim karatistima koji su svetla budućnost kako Omladinca, tako i Crne Gore”, ističe Raković.

Za budućnost karate kluba Omladinac, a samim tim ni za budućnost karatea u Crnoj Gori ne treba brinuti jer potencijala ima na pretek. Lider nove generacije je Bojan Bošković, akuelni kadetski prvak sveta, vicešampion Evrope i momak kome je medalja na Olimpijskim igrama za mlade izmakla za jedan poena. Imena koja treba jako dobro zapamtiti su Helena Backović, šampion države i Balkana već dve godine zaredom. Milena Jovanović, državna šampionka i devojka koja je godinu zatvorila osvajanjem zlatne medalje na turniru Svetske lige u Veneciji za mlade. Ognjen Bjelajac, državni prvak i prvak Svetskog kupa u Umagu 2017. godine. Emre Saliju, osvajač medalja sa balkanskih i svetskih kupova. Andrija Danilović, državni prvak, osvajač medalja sa balkanskih prvenstava i svetskih premier liga za mlade. Vladimir Vukčević, takođe državni i balkanski osvajač medalja. Una Raković, aktuelna državna i šampionka Balkana.

Skladna prodica ili kako se još zove karate klub Omladinac, na krilima pozitvne energije, radu, radu i samo radu nastavlja dalje. Uspesi se odmah zaboravljaju, kao i neuspesi. Naučene lekcije se koriste kao lekcije za iskušenja koja slede.

Ono što nam ostaje je da Omladincu poželimo mnogo sreće u godinama koje slede jer su momci i devojke iz kluba to zaslužili svojim odnosom prema obavezama, ljubavlju koju posvećuju pre svega jedni prema drugima. Mnogi se hvale da imaju porodičnu atmosferu i pozitivnu energiju u klubu, ali što se Omladinca tiče imali smo prilku da se uverimo da su zaista prava porodica. Zajedno se svi raduju uspesima, neizmerno svi tuguju kada uslede neuspesi, a međusobno se podržavaja na tatamiju, ali i kada nisu na njemu.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Karate TOP 10: Marina Raković brani ugled Crne Gore

Karate TOP 10: Marina Raković brani ugled Crne Gore

Karate TOP 10: Marina Raković brani ugled Crne Gore

Crnogorska karate reprezentativka Marina Raković učestvovaće na prestižnom turniru Karate fest – Top 10, koji će 28. novembra biti održan u Zagrebu.

Aleksandra, bronze ti se pozlatile!

Aleksandra, bronze ti se pozlatile!

Aleksandra, bronze ti se pozlatile!

Kada su zlatne srpske košarkašice pre nešto manje od decenije tek krenule u prve pohode, ka velikoj evropskoj sceni, jedna vižljasta, devojčica guste kovrdžave kose i krupnih očiju, stasavala je u Loznici.
Loading...