Kol za SK: Lebron je sjajan tip, Budućnost moja NBA

Skener 12. jan 201911:11 > 11:22
Svetozar Janičić

Noris Kol je stigao nedavno u Budućnost zajedno sa Gogom Bitadzeom i Džejmsom Belom. U međuvremenu, ekipu su napustili trener Aleksandar Džikić, Zoran Nikolić i Alen Omić, a dirigentsku palicu je preuzeo Jasmin Repeša.

Stručnjaci smatraju da Gogu Bitadzea koji je stigao iz Mege čeka sjajna NBA karijera, a mnoge je zanimalo šta će videti i šta očekivati od Norisa Kola, momka koji je stigao iz Avelina, a koji je zajedno sa Lebronom Džejsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom dva puta osvajao titulu u NBA ligi u eri dominacije Majamija, 2012. i 2013. godine.

Kol je u Majami stigao posle prave seobe za kratko vreme. Kao 28. pika u prvom krugu dafta izabrao ga je Čikago, pa ga prosledio u Minesotu, a zatim je usledio trejd u Majami. Kol je posle svega što se izdešavalo sigurno bio i više nego zadovoljan, naročito zbog činjenice da nije bio puki posmatrač dešavanja na parketu tokom dominacije Majamija. Noris Kol je imao značajnu ulogu u timu, u mnogim utakmicama je imao veoma važnu rolu u sastavu Hita.

„Upravo tako. Nisam samo sedeo na klupi i navijao za Džejmsa, Vejda, Boša i ostale. Trudio sam se i uspevao da iskoristim prilike koje sam dobijao. Po prirodi sam skromna osoba, ali mogu da kažem slobodno da sam zasluženo dobio NBA prstenje posle trijumfa Majamija nad Oklahomom i godinu dana kasnije nad San Antonijom. Ono što je krasilo Majami je bila ogromna pozitvna energija i neverovatna glad za uspehom. Svi igrači su bili podređeni cilju, a to je naravno bilo osvajanje titule“, rekao je Noris Kol za Sport Klub i nastavio:

„Kakav je tip Lebron Džejms? Zanimljivo pitanje. Šta god da odgovorim svi će reći ko je Noris Kol da priča o tome kakav je čovek i tip Lebron Džejms. U pitanju je jedan od najboljih igrača planete svih vremena, ali to znaju svi i to vas verovatno ne zanima toliko. Na terenu deluje besno i ljuto, a u pitanju je samo ogromna energija i želja da stigne do pobede. Sve bi uradio što je potrebno da uzdignutih ruku napusti parket. Kada se meč završi, Lebron je sjajan tip, izuzetno duhovit, spreman da pomogne, da pruži podršku saigračima, svima kome je to potrebno. Onima koji poznaju Lebrona, znaju da je u pitanju zaista sjajan tip. Bila je izuzetno čast i privilegija, družiti se, igrati i osvajati titule sa njim“.

Svetozar Janičić

Razgovor sa Norisom Kolom o Majamiju u Lebronu smo vodili nekih tri sata pre početka utakmice sa Darušafakom. Eksplozivni plej je navikao da uoči svake utakmice dođe ranije kako bi malo šutirao, osetio dvoranu, fokusirao se. Na pitanje da li planira ponovno druženje sa Lebronom, recimo u Los Anđeles Lejkersima, Kol je odgovorio:

„Ne volim da pričam o tome šta bi moglo da se desi. Posle epizode u Avelinu o kojoj takođe ne želim da pričam, sada sam maksimalno fokusiran na rezultate i uspehe sa ekipom Budućnosti čije boje branim. Momci su me sjajno prihvatili, brzo sam se uklopio i ja. Cilj je da se osvoji ABA liga i ponovo izbori plasman u Evroligu. Maksimalno sam posvećen realizaciji tih ciljeva, jedino se nadam da će atmosfera protiv Darušafake biti mnogo bolja nego u prethodnom meču koji smo odigrali u Podgorici“, rekao je Kol, a mislio na duel sa Igokeom.

Usledio je okršaj sa Darušafakom. Noris Kol koji je u prethodnim mečevima, protiv Bajerna, Milana, Makabija, Igokee, Zvezde igrao na izuzetno visokom nivou, bio je primetan na parketu, ali mu ništa nije polazalo za rukom. Slobodno se može reći da je izgoreo u prevelikoj želji da odigra sjajno. Tim iz Istanbula je vodio na poluvremenu, početkom treće deonice imao i sedam poena prednosti, a onda je Kol zaigrao kao u transu.

Pogađao je iz svih pozicija, lako prolazio pukotine u defanzivnoj liniji Darušafake, sjajno asistirao, a posle svakog uspešnog poteza tražio od navijača da pruže podršku sa tribina. Na kraju, usledila je triler završnica, a navijači Budućnosti su u delirijumu dočekali poene odluke koje je postigao Noris Kol.

“Odigrali smo dva različita poluvremena. U prvom smo bili solidni u odbrani i solidni u napadu, ali nije bilo energije ni u jednom pravcu. Samim tim, nije bilo ni energije na tribinama. U nastavku smo zaigrali onako kako je to trener i tražio od nas. Ubrzali smo ritam, pojačali stepen agresivnosti u odbrani, borili se za svaku loptu. Dali smo sve od sebe, a ja sam imao privilegiju da postignem dva poena koja su donela pobedu. Međutim, ovo nije pobeda Norisa Kola nego pobeda Budućnosti jer je pre poena odluke, odrađeno mnogo posla, kako u odbrani, tako i u napadu, kako bi stigli u situaciju da stignemo do pobede”, naglasio je Kol.

KK Budućnost Voli

Vremena za odmor nema, jer igrače Budućnosti već u ponedeljak očekuje gostovanje FMP Železniku u ABA ligi, a naredne nedelje u glavni grad Crne Gore stiže aktuelni šampion Evrope, Real iz Madrida.

“Navikao sam na ritam koji ste nazvali ubitačnim. Tačno je da sam u poslednjih nekoliko meseci bio izvan tog ritma i trenutno mi prija. Rekao sam na početku razgovora i pre početka utakmice, idemo korak po korak do ciljeva. Sledi duel u ABA ligi i on je sada naš prioritet, a cilj je naravno pobeda. Jedino na takav način, uz pozitivnu energiju i timski duh možemo da ostvarimo ono što je prioritet, a to je osvajanje ABA lige i ponovni plasman u Evroligu”.

Noris Kol je posle druge osvojene titule sa Majamijem, nosio dres Hita do 2015. godine kada se preselio u Nju Orleans. Jednu godinu je proveo u kineskom Šandong, jednu u Oklahomi, odakle je otišao u Makabi iz Tel Aviva. Ovu sezonu, Noris Kol je počeo u Avelinu, a sada je u Budućnosti.

Pored dve NBA titule koje je osvojio sa Majamijem, Noris Kol je osvojio šampionat i Kup Izraela. Sada je fokusiran na osvajanje trofeja sa ekipom Budućnosti, a primarni je naravno ABA liga, jer ABA liga donosi ponovni plasman u elitno košarkaško društvo.