Istorijska priča u ledenom Oreu

Skener 6. feb 20191:31 > 1:48
Getty Images/Alexis Boichard / Agence Zoom

Prva postolimpijska godina, po pravilu donosi i Svetsko prvenstvo u alpskim disciplinama. U ponedeljak, zvaničnim treningom spusta, u gradiću Oreu, na severozapadu Švedske, počeo je 45. po redu skijaški Mondijal. Uz učešće 600 takmičara i takmičarki iz 76 zemalja.

Šampionat će trajati sve do 17. februara, a biće podeljeno 11 kompleta medalja. Posle spektakularne premijerne trke u superveleslalomu za dame, održane u utorak, ostalo ih je još deset!

A prva zlatna medalja otišla je na grudi najbolje skijašice današnjice, Amerikanke Mikaele Šifrin. Osvajanjem najsjajnijeg odličja u superdžiju ova, još uvek 23-godišnjakinja, najavila je potpunu dominaciju na belim stazama.

Sa samo dve stotinke prednosti, sada već četverostruka šampionka planete (ima i tri titule u slalomu), slavila je ispred Italijanke Sofije Gođe, dok je Švajcarkinja Korin Suter sa pet stotinki zaostatka, došla do bronze i svog najvećeg uspeha u karijeri.

Ako se po jutru dan poznaje, Mikaela će dominirati u Oreu. Favoritkinja je i u kombinaciji, koja je na programu u petak, ali i u veleslalomu i slalomu, koji će se održati u drugoj nedelji Šampionata.

Getty Images/Alain Grosclaude / Agence Zoom

Njene najveće rivalke biće Vendi Holdener, Tesa Vorli, Federika Brinjone, Frida Hansdoter i naravno Petra Vlhova, koja jedina može da se pohvali pobedama nad čudesnom Amerikankom.

U principu, Šifrinova nas „neće nervirati” samo u nedelju, u spustu. A ta trka će po svemu, biti istorijska. I zbog borbe za svetsku krunu i zbog činjenice što će svoje poslednje metre odskijati legendarna Lindzi Von! Nakon pada u superdžiju, njene šanse da se oprosti sa nekom od medalja, svedene su na minimum. Ali, nada umire poslednja…

Sudeći po Svetskom kupu, očekuje se da glavnu reč vode Austrijanke Nikol Šmidhofer, Ramona Zibenhofer i Stefani Venir. Neće im biti lako da dođu do zlata, pored Sofije Gođe i branioca titule, Slovenke Ilke Štuhec. Za iznenađenje će se pobrinuti neka Nemica, ili Švajcarkinja…

A u muškoj konkurenciji, prvo pitanje je koliko će medalja osvojiti Marsel Hiršer? Kombinacija, veleslalom, slalom… Tri i jesu prava mera i sigurni smo da se neće smiriti šestostruki šampion planete, dok ih sve ne okači oko vrata.

Getty Images/Christophe Pallot / Agence Zoom

Na tom putu isprečiće mu se „večiti rival” Henrik Kristofersen, pa „francuske munje” Panturo, Noel i Fanara, Švajcarci Cenhojzern, Jule i Mejar, Šveđanin Mirer, kao i zemljaci Švarc, Mat i Feler… Ma, biće tu još neko iznenađenje.

Baš kao i u brzim disciplinama, koje će proteći u znaku legendarnog Aksela Lunda Svindala. Poput Lindzi Von, „leteći Viking” odskijaće svoje poslednje metre u Svetskom kupu. Poznavajući ga, biće to vožnje na „sve ili ništa”, baš kao da su mu poslednje!

U spustu se odavno znaju neke stvari. „Tate” su Beat Fojc, Dominik Paris, Kristof Inerhofer, Vinsent Krihmajr, Aleksandar Omot Kilde… To je i vodeći kvintet u Svetskom kupu. Oni će se boriti i za titulu u superdžiju… Zablistaće još neko . Možda Matijas Majer, možda Mauro Kavijecel, Jozef Ferstl, veteran Johan Klari…

Odbrojavanje je završeno, spektakl je negde tu oko nas – uživajmo!

Raspored i satnica 45. SP u skijanju

Superveleslalom (ž): 1. Mikaela Šifrin (SAD), 2. Sofija Gođa (Italija), 3. Korin Suter (Švajcarska)…

Superveleslalom (m) – 6. februar

Kombinacija (ž) – 8. februar

Spust (m) – 9. februar

Spust (ž) – 10. februar

Kombinacija (m) – 11. februar

Ekipno takmičenje – 12. februar

Veleslalom (ž) – 14. februar

Veleslalom (m) – 15. februar

Slalom (ž) – 16. februar

Slalom (m) – 17. februar