Spektakl na SK: Kojem velikanu verujete, a kojem ne?

Skener 21. mar 201914:34 > 14:35
Dan Mullan/Getty Images

Napokon počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine. Mi vam donosimo sve o najboljim europskim reprezentacijama ususret početka kvalifikacija, a možete pogledati i neke od najboljih akcija vodećih igrača svojih izabranih vrsta…

Preuzeto sa sportklub.hr, autor Juraj Pajvot

Prvog dana kvalifikacija za EURO 2020. godine igrat će se deset utakmica. Mi ćemo se usredotočiti na utakmice „velikih“ reprezentacija.

Naravno prva je Hrvatska koja će otvoriti kvalifikacije sa domaćom utakmicom protiv nezgodnog Azerbejdžana. Izabranici Zlatka Dalića su apsolutni favoriti skupine sa Slovačkom, Mađarskom, Walesom i prvim protivnikom Azerbejdžanom. Međutim, u prve dvije utakmice Hrvatska će ući sa dosta izostanaka i pitanje je kako će to sve posložiti Zlatko Dalić.

U obrani su najveći problemi, siguran je samo Domagoj Vida, dok se ostala trojica igrača ne znaju. Ozlijeđeni su Lovren, Vrsaljko, Jedvaj i Pivarić, van stroja je i dalje Strinić te će biti zanimljivo vidjeti za koga će se odlučiti Dalić.

Očekuje se da zaigraju Ćaleta-Car na stoperu, te Borna Barišić i Josip Brekalo na beku. U veznoj liniji je najmanje problema, Modić i Rakitić bi trebali predvoditi svjetske doprvake, dok treba vidjeti što je s Brozovićem ima sitnih problema s ozljedom. U napadu su sigurni Perišić i Kramarić, dok Ante Rebić također ima malih problema s ozljedom i ako on neće moći najizgledniji kandidati za prvih 11 su Nikola Vlašić i Dinamov napadač Bruno Petković.

Hrvatska svoju prvu utakmicu igra u četvrtak u 20:45 protiv Azerbejdžana na Maksimiru. Sljedeći susret je u nedjelju u 18 sati u Budimpešti protiv vrlo dobre Mađarske.

Catherine Ivill/Getty Images

Nastavljamo s brončanom reprezentacijom iz Rusije, Belgijom.

Možda i najveći favoriti za osvajanje Europskog prvenstva, sa svjetskim prvakom Francuskom. Momčad predvođena Eedenom Hazardom otvara kvalifikacije teškom utakmicom protiv vrlo dobre Rusije. Od reprezentacije se oprostio Marouane Fellaini i morat će Roberto Martinez bez njega u borbu za EURO.

Najveći udarac Belgijcima je izostanak ponajboljeg veznjaka svijeta Kevina de Bruynea koji je ozlijeđen i neće nastupiti u prve dvije utakmice reprezentacije. Belgija je također veliki favorit skupine sa Rusijom, Ciprom, Škotskom, Kazahstanom i San Marinom. Sve osim uvjerljivog prvog mjesta bilo bi veliko iznenađenje.

Belgija otvara kvalifikacije protiv Rusije u četvrtak u 20:45. Sljedeći susret igraju na Cipru u nedjelju.

Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

Reprezentacija koja se vraća na scenu je Nizozemska.

Nakon propuštena dva velika natjecanja, momčad predvođena kapetanom i najboljim stoperom svijeta Virgilom van Dijkom se ima čemu nadati. Izborili su Final four Lige nacija i to dovoljno govori kakav nogomet igraju.

Od iskusnijih su tu još Ryan Babel, Daley Blind, Georginio Wijnaldum i Memphis Depay, dok su ostalo sve mladići predvođeni novim igračem Barcelone Frenkiejem de Jongom. „Oranje“ su u skupini sa Njemačkom, Bjelorusijom, Estonijom i Sj. Irskom. Prve dvije ekipe idu na EURO i vrlo je vjerojatno da će to biti Nizozemska i Njemačka.

Nizozemci prvi susret igraju protiv Bjelorusije u četvrtak u 20:45, dok ih već za tri dana čeka veliki derbi sa Njemačkom.

Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Upravo ćemo s Njemačkom nastaviti.

Popularni „Elf“ je u remontu. Joachim Loew je otpisao Thomasa Muller, Jeromea Boatenga i Matsa Hummelsa te se odlučio za značajno pomlađivanje reprezentacije. Stožerni igrači obrane su sada Antonio Rudiger i Niklas Sule, u veznom redu je i dalje glavni igrač Toni Kroos, uz njega su tu Gundogan, Goretzka i Kimmich, dok će napad predvoditi Reus, Sane i Werner.

Njemačka je i dalje vrlo jaka reprezentacija, ali sa potpuno novim ruhom. Od igrača koji su bili nositelji igre na Svjetskom prvenstvu u Brazilu tu su samo Kroos i Neuer tako da će Loewu trebati vremena da uigra ovu talentiranu momčad.

Srećom po njih, skupina je više nego prolazna. Osim Nizozemske nema prave prijetnje, tako da bi pomlađivanje reprezentacije u ovom ciklusu trebalo proći relativno bezbolno. Nijemci su u prvom kolu slobodni te će odigrati prijateljsku utakmicu sa Srbijom, dok ih u drugom kolu čeka već spomenuti derbi za Nizozemskom.

Laurence Griffiths, Getty Images Sport

Svoj kvalifikacijski ciklus u petak počinje i Engleska.

Vrlo potentna i mlada reprezentacija predvođena izbornikom Garethom Southgateom cilja velike stvari na Europskom prvenstvu. Vidjeli smo u Rusiji koliko dobro mogu igrati Englezi, što vrijeme ide dalje oni će biti sve bolji i polako će dolaziti u sami svjetski vrh. Kane, Sterling, Dele Alli, Rashford, Stones, Sancho, Barkley… Sve su to fantastični mladi igrači koji će dugi niz godina držati Engleze u samom svjetskom vrhu.

Čeka ih nezgodna skupina sa Češkom, Bugarskom, Crnom Gorom i Kosovom. Nema reprezentacije protiv koje možete s pola snage upisati pobjedu, tako da će se Englezi morati pomučiti za svaki trijumf. Bez obzira na to, oni su veliki favoriti za prvo mjesto i vjerujem da će to već pokazati protiv Češke na otvaranju kvalifikacija u petak u 20:45.

Alexander Hassenstein/Getty Images

Isti dan kvalifikacije započinje i najoblja reprezentacija svijeta Francuska.

Svjetski prvak iz Rusije ide na gostovanje u Moldaviju protiv koje će tražiti uvjerljivu pobjedu za početak kvalifikacija. Nevjerojatno je koliko Francuska ima vrhunskih igrača u ovom trenutku. Didier Deschamps ima slatke brige i svaki njegov popis izazove puno kontroverze jer izostavi puno odličnih igrača. Nije izbornik puno mijenjao momčad koja je osvojila naslov, zašto i bi…

Tu su naravno Mbappe, Griezmann, Pogba, Kante, Varane…Sve ponajbolji svjetski igrači na svojim pozicijama i jednostavno Deschamps nema što izmišljati sa drugim igračima. Skupina sa Turskom, Moldavijom, Islandom, Albanijom i Andorom bi im trebala poslužiti kao platforma za uigravanje momčadi za EURO. Francuska je apsolutni favorit za prvo mjesto i ne bi bilo nikakvo iznenađenje kada bi skupinu završili sa maksimalnih 30 bodova.

Alex Livesey, Getty Images Sport

Branitelj naslova europskog prvaka Portugal u svojim redovima ponovno ima jednog od najboljih nogometaša svih vremena Cristiana Ronalda.

Nakon što nije igrao Ligu nacija, CR se vratio u reprezentaciju u 35. godini i bit će vođa Portugala u ovim kvalifikacijama. Nisu branitelji naslova imali previše sreće sa ždrijebom, suprotstavit će im se dvije vrlo dobre reprezentacije Ukrajina i Srbija. Litva i Luksemburg bi trebali biti samo prolaznici i prava će se bitka voditi između te tri repezentacije. Uz Cristiana, Portugal ima još nekoliko fantastičnih mladih igrača poput Bernarda Silve, Gonzala Guedesa, Joaoa Cancela tako da nema zime za ovu reprezentaciju i kada Ronaldo kaže konačno zbogom reprezentaciji, a to se očekuje nakon EURA.

Portugal je i bez Ronalda izborio Final four Lige nacija koji će se odigrati u Portu, te domaćini imaju velike šanse uzeti titulu. Odmah će prva utakmica protiv Ukrajine u petak pokazati što može Portugal i mogu li se od starta kvalifikacija nametnuti kao glavni favoriti skupine.

Denis Doyle/Getty Images

U subotu će svoj ciklus za EURO otvoriti i Španjolska.

Svjetska nogometna velesila koja je na prošlom Svjetskom prvenstvu ispala već u osmini finala protiv Rusije. Bio je to velik neuspjeh za Furiju koja je već prije samog početka SP-a imala turbulentnih nekoliko dana zbog otkaza Julenu Lopeteguiju nakon što se saznalo da nakon prvenstva odlazi u Real Madrid. Momčad je preuzeo Fernando Hierro i nije napravio dobar rezultat te je smijenjen odmah nakon prvenstva. Klupu je ponovno preuzeo Luis Enrique i čini se kako je Španjolskoj vratio stari sjaj. Hrvatsku su razmontirali u Elcheu sa 6:0, ali nisu se uspjeli kvalificirati na FF Lige nacija.

Sergio Ramos i dalje predvodi Furiju, od iskusnijih tu su još Busquets, De Gea, Morata, povratnik Jesus Navas i Jordi Alba. Enrique je šokirao nepozivanjem Isca, Kokea i Saula Nigueza za prve dvije utakmice. Jasno je da se izbornik odlučio pomladiti u reprezentaciju i vidjet ćemo kako će to izgledati. Španjolci su u zahtjevnoj skupini sa Švedskom, Rumujskom, Norveškom, Maltom i Farskim Otocima. Naravno da je Furija favorit za prvo mjesto i miran odlazak na EURO, ali bit će zanimljivo vidjeti kako će igrati u pomlađenom sastavu.

Kvalifikacije otvaraju u subotu u 20:45 protiv Norveške.