Ima li Kalates baš toliko junaštva u sebi? Real čeka…

Skener 16. apr 201921:51 > 22:28
Turkish Airlines EuroLeague

Dva tima koja su ukupno sedam puta bili osvajači Evrolige u 21. veku u četvrtfinalni okršaj u ovoj sezoni ulaze u drastično različitim kontekstima. Real brani titulu i favort je u seriji, uprkos malom padu forme, a Panatinaikos se osokoljen odličnim drugim delom sezone nada iznenađenju.

Panatinaikos je sezonu otvorio loše, a Dimitriosu Janakopulosu, operativcu manjkavog strpljenja i takta ponestale su i te minijaturne zalihe, pa je rešio da u decembru otpusti trenera Ćavija Paskvala i okrene se prilično neočekivanom rešenju.

Legendarni NCAA i potcenjeno uspešni NBA trener Rik Pitino preuzeo je atinski klub i u narednih 16 utakmica zabeležio skor 9:7 – dovoljan da odvede PAO u plej-of, koji je u decembru delovao potpuno nedostižno. „Zeleni“ su slavili u sedam od poslednjih osam mečeva sezone, a jedini poraz stigao je upravo od narednog protivnika volšebnim šutem u poslednjoj sekundi.

PAO je zaigrao odbranu na osnovu koje se potpuno transformisao, a Pitino, izgnan zbog skandala iz NCAA u kojoj je bio velika zvezda, našao je način da oživi karijeru u Atini.

Sa druge strane, Real nije mnogo menjao tim kada se gleda broj odlazaka i dolazaka, iako je kvalitativna razlika ogromna. Odsustvo Luke Dončića uzdrmao bi i mnoge NBA timove, a kamoli evroligašku ekipu. Ipak, Madriđani su pokazali da imaju uporište u organizovanom sistemu, pošto su se tokom čitave sezone sigurno držali u vrhu tabele.

Igrači Pabla Lasa uspostavili su prepoznatljiv balans „škrte“ odbrane, disciplinovanog skoka i opasnog napada, ali ih je omela povreda beka Serhija Ljulja, pa u formi koja nije najsigurnija čekaju početak evroligaškog doigravanja.

Međusobni mečevi

Real i PAO su među najuspešnijim evropskim košarkaškim timovima u poslednjih 20 godina, a od kada se elitno evropsko takmičenje zove Evroliga (2000. godina), španski tim je slavio 14 puta u 24 međusobna okršaja. Kada se igralo u Madridu domaćin je bio bolji u 9 od 12 mečeva, dok su “zeleni” u Atini uspešniji sa skorom 7:5.

U tekućoj sezoni sastali su se u dva navrata, a aktuelni prvak Evrope je oba puta bio pobednik. U decembru 2018. godine Real je bio nemilosrdan u Mardidu i slavio 89:68 u meču u kojem se u strelce upisao svaki igrač Reala osim Klemena Prepeliča. PAO su predvodili Lengford sa 20 i Kalates sa 17 poena.

Drugi meč dva tima u nedavno završenoj regularnoj sezoni bio je znatno zanimljiviji, ali vevrovatno i mnogo bolniji za poražene Atinjane – tim Rika Pitina vodio je na kraju prve četvrtine meča 29. kola 32:14 i delovalo je da će pred svojim navijačima bez imalo muke stići do pobede. Međutim, igra grčkog tima polako se raspadala, a u poslednjim sekundama Rudi Fernandes je učinio ovo:

Nije lako izgubiti ovakvim šutem u poslednjoj sekundi, a navijače Panatinaikosa verovatno je naročito pogodilo što je u pitanju bio upravo ne baš omiljeni španski reprezentativac.

U tom trenutku učinilo se da će poraz “zelenima” “poseći” sve šanse za plasman u plej-of, ali PAO se ipak našao tamo gde mu je evropska košarkaška istorija i namenila mesto – u borbi za Fanjal-for.

Šta “kaže“ statistika?

Kaže da nas čeka veoma zanimljiv duel jer je, prema naprednoj statistici koju nudi pregledni  Overbasket, Real četvrti najefikasniji napad, a Panatinaikos najbolja odbrana Evrolige.

Ipak, Real je po defanzivnom rejtingu (DRAT) drugi najbolji sastav Evrolige posle Panatinaikosa i takođe ekipa koja najbolje brani protivnički šut za tri poena – Realovi rivali trojke šutiraju sa tek 34,6 odsto uspešnosti.

Povezano

Kada je tim u samom vrhu i ofanzivno i defanzivno zaključak je samo jedan – takav sastav predstavlja instant-kandidata za titulu. U drugom takmičenju (u kojem o prvaku ne odlučuje fajnal-for), Real bi lako mogao već da se svrsta za prvog kandidata za trofej.

Međutim, “izlizana” fraza da se košarka igra na parketu nije bez smisla – kao što je spomenuto, forme dva tima kreću se u suprotnim smerovima…

Najbolji igrači

U doba u koje se “svak’ ko valja” seli iz Evrolige u NBA već pre 20. rođendana, retkost je videti dvojicu igrača koji su postali simbol svojih klubova kako vode “glavnu reč” na terenu. Takvu situaciju mogli smo da vidimo u ova dva tima predvođena svojim ikonama – Serhijom Ljuljom i Nikom Kalatesom.

Ipak, Madriđane je zadesio nezanemarljiv hendikep jer će Ljulj zbog povrede zadnje lože sigurno propustiti prva dva meča serije, a možda i čitavo četvrtfinale, pa primarni cilj “kraljevskog” kluba postaje nadoknaditi kolosalni učinak energičnog beka. Velika pažnja u tom svetlu poklanjaće se igrama Slovenca Klemena Prepeliča i Argentinca Fakunda Kampaca, koji će imati mnogo veću odgovornost nego što se Pablo Laso početkom sezone nadao.

Prepelič je spreman kada je najteže (setite se 21 poena Srbiji u finalu Evrobasketa 2017. godine), a Kampaco sigurno nije neko ko beži od odgovornosti.

Kao najbolji igrač aktuelnih šampiona u Ljuljovom odsustvu verovatno figurira još jedan Slovenac – Entoni Rendolf, koji je u regularnoj sezoni bio najbolji strelac i treći najbolji skakač tima. Levoruki 29-godišnjak vrlo je “namazan” i zna kako da nadmudri protivnika i uvuče ga u svoj ritam košarke. Rendolf je igrač kojeg ljudi ne apostrofiraju kao atraktivnog, ali čovek kojeg kao pojačanje ne bi odbio nijedan evroligaški trener.

Sa druge strane nema dileme – Nik Kalates igra istorijsku sezonu, koju je okončao na prigodan način – prvim tripl-dablom u Evroligi od Makabijevog Nikole Vujčića. Plejmejker rođen na Floridi protiv Budućnosti je ispisao istoriju i nedvosmisleno potvrdio da je u formi života – Kalates je general na terenu, apsolutni vođa “zelenih” i neko u koga će svi gledati tokom početaka, sredina i završnica mečeva ove četvrtfinalne serije.

Turkish Airlines EuroLeague

Tek da se ilustruje Kalatesov značaj za tim – on je vodeći strelac tima u regularnoj sezoni sa 12,5 poena po meču, najbolji skakač sa 4,5 skokova i ubedljivo najbolji asistent sa nešto ispod 9 asisitencija po susretu. Zavisnost Panatinaikosa od Kalatesa meri se sa Klivlendovom u odnosu na Lebrona Džejmsa u sezoni 2017/2018.

Ključni duel

Deluje da će takvih duela biti na celom parketu, kao i na klupama timova. Ipak, razlika je velika pod koševima, odakle Real crpi veliku prednost u samopouzdanju.

Teretni centri Madriđana – Valter Tavares, Gustavo Ajon, Felipe Rejes pa i Rendolf fantastično skaču i kontrolišu reket. Real je tim sa najviše skokova po meču u nedavno završenoj regularnoj sezoni (36,9), a u Panatianikosu će ih sačekati set znantno drugačijih centara. Gist i drugovi nisu toliko masivni (osim korpulentnog Papajanisa), ali sjajnim kretanjem znaju da daju tempo odličnoj odbrani.

Drugi, sada već tradicionalni, kvalitet Reala je sposobnost pogađanja velikog broja trojki u serijama. Prošle godine Luka Dončić je divno komandovao četom spremnih spot-ap šutera sa Džejsijem Kerolom u glavnoj ulozi, a u tekućem izdanju Evrolige sistem je nastavio da funkcioniše, pa je Real i u ovoj sezoni tim sa najviše pogođenih trojki.

Panatinaikos tu već ima dobar odgovor sa svojim “dugačkim” i atletičnim krilima, koji mogu da igraju dobru odbranu na liniji za tri poena Tanasis Adetokumbo, Dešon Tomas i ostali su momci koje biste želeli u svojim redovima ukoliko se na vas namerila “artiljerija” Reala.

Za očekivati je i da Španci nešto agresivnije testiraju Kalatesov šut za tri poena odmičući mu se možda i više nego tokom regularne sezone.

Ipak, u ovakvim duelima stvari se često svode na ono rudimentarno – koja će “časna starina” ubaciti taj ključni šut u poslednja dva minuta: Rudi Fernandes ili Kit Lengford?

Prognoza

Real ide dalje u četiri utakmice. Kada bih morao da dam drugi tip, to bi bio Real u tri. Madriđani su u dobroj poziciji istorijski – imaju tradiciju lepršave košarke koju je Laso za ovih osam godina prilično ustoličio, dok sa druge strane poseduju fizički potentan tim, koji je u stanju da dominira i atletski.

Grčki predstavnik je pod Pitinom donekle osveženje, ali ne deluje izgledno da imaju dovoljno “goriva” da ugroze aktuelne šampione.