Streeter Lecka/Getty Images

Blog ostalo

24.04.2019 | 18.35

NFL draft – ofanziva na radaru SK

NFL draft nam donosi mnogo uzbuđenja krajem svakog aprila, a ne postoji razlog da tako ne bude i ove godine u Nešvilu – čekaju nas najbolji koledž igrači, prilika da komesar lige Rodžer Gudel bude ispraćen zvižducima svaki put kad se pojavi na podijumu, a sve to uz direktan prenos prve runde na SK.

Kyler Murray

Michael Reaves/Getty Images

Za razliku od prošle godine ovo bi trebao da bude defanzivni draft, ali kao i svaki put treba reći da je izbor najboljih igrača sa koledža nepredvidiv i da svašta može da se desi. U nastavku teksta se možete upoznati sa najboljim igračima na svim ofanzivnim pozicijama, njihovim igračkim atributima i rezultatima testova na Kombajnu, dok ćemo analizu defanzivaca ostaviti za četvrtak.

Pozicija: kvoterbek

Kajler Mari – Oklahoma
(Kombajn – nije učestvovao)
07.08.1997./178cm / 88kg /

Osvajač Hajzmenovog trofeja, prošlogodišnji rezervista Bejkera Mejfilda i po mišljenima mnogih stručnjaka jedan od najboljih kvoterbekova ovogodišnje klase, Mari bi prema očekivanjima trebao da bude visoko rangiran pik prve runde. Komparacije sa Raselom Vilsonom svakako idu na ruku mladom kvoterbeku, koji doduše ima samo jednu godinu iskustva igranja na koledž nivou, ali je za tih godinu dana pokazao da je solidan iz džepa, da ima snažnu ruku i da je opasan kada krene da skrembluje.

Dvejn Heskins – Ohajo Stejt
(Kombajn – 40 jardi 5.04s / Odraz 72cm)
03.05.1997./191cm / 105kg /

Heskins poseduje fudbalski IQ, jako je dobar kvoterbek iz džepa, a to je nešto što skauti obično vrednuju kada se traži franšizni kvoterbek. Na koledž nivou je pokazao da bi mogao da bude starter od prvog dana, ima snažnu ruku, dobro je bacao sve rute na svojim treninzima, ostaje da se vidi koliko će mu vremena trebati za tranziciju u NFL.

Dru Lok – Misuri
(Kombajn - 40jardi 4.69 / Odraz 79cm, skok udalj 2,84)
10.11.1996. / 193cm / 103kg/

Drew Lock,

Ed Zurga/Getty Images

Lok je talentovan dodavač, momak koji je dugo igrao košarku što se odrazilo na njegov atletizam i pokretljivost, može da baci svaku rutu, snaga ruke nije toliki problem koliki predstavlja preciznost. Na koledžu je kompletirao oko 60% dodavanja, tako da se njegovo sazrevanje pre svega očekuje pri donošenju odluka i zadovoljavanju kraćim sigurnijim opcijama koje obično odluče da li igrate u NFL ili ste na klupi.

Pozicija: raning bek

Džoš Džejkobs – Alabama
(Kombajn –
nije učestvovao)
11.02.1998. / 178cm / 98kg /

Ima sve fizičke atribute startnog trkača u NFL, mogao bi da bude raning bek za svaki daun, ima mekane ruke, dobro trči rute iz bekfilda, nakon jedne promene pravca poseduje ubrzanje koje pravi razliku na svakom nivou. Iako dolazi sa prestižnog univerziteta, treba reći da je delio snepove i da mnogi sumnjaju u njegovu mogućnost da pomogne u pas protekciji od samog starta. Ove godine se očekuje defanzivni draft, pa je pitanje da li u prvoj rundi uopšte ima mesta za raning bekove, a ako ima, za koliko?

Devin Singlteri – Florida Atlantik
( Kombajn – 40 jardi 4.66 / Benč 15x / Odraz 89cm / Skok udalj 297cm )
03.09.1997. / 175cm / 92kg /

Devin Singletary

Michael Reaves/Getty Images

Singlteri poseduje neverovatno ubrzanje nakon što se u potpunosti zaustavi, njegove promene pravca mogu da nanesu mnogo štete protivničkim odbranama, neodoljivo podseća na Tajrika Koena iz Čikaga ili na Derena Sprolsa iz mlađih dana, a u ovoj eri američkog fudbala se sve više cene omaleni trkači. Testiranja na Kombajnu bi značajno mogla da pokvare akcije ovom momku, ali će se neki tim usrećiti kasnijim izborom.

Dejvid Montgomeri – Ajova Stejt
(Kombajn – 40 jardi4.63 / Benč 15x / Odraz 72cm / Skok udalj 307cm)
07.06.1997. / 178 cm / 98kg

Montgomeri je igrao na poziciji kvoterbeka u srednjoj školi, poseduje dobru kombinaciju snage i veličine koju NFL timovi zahtevaju od startnog raning beka, stil trčanja mu je zanimljiv, jako je opušten, ima dobre instinkte i zna kako da se provuče kroz male prostore, ali i da spusti rame i da osvoji jard više, zbog čega ga porede sa Karimom Hantom. Brzina na 40 jardi će verovatno biti razlog da ovaj momak bude izabran drugog dana Drafta.

Pozicija: vajd risiver

Di Kej Metkef – Ole Mis
(Kombajn – 40 jardi 4.33 / Benč 27x / Odraz 103cm / Skok udalj 340cm)
14.12.1997. / 191cm / 103kg /

Retka kombinacija veličine, brzine i snage koja obično donosi uspeh u NFL, možda ne u prvoj sezoni, ali sa dosta rada napredak bi mogao da se vidi već nakon prve godine. Metkef ne trči baš najpreciznije rute, ali sa svojim fizičkim predispozicijama itekako može da se nađe u boljoj poziciji za hvatanje lopte od defanzivnih bekova. Komparacije za Džošom Gordonom mu svakako idu na ruku, a prva runda je zbog potražnje na poziciji ove godine gotovo zagarantovana.

Markiz Braun – Oklahoma
(Kombajn – nije učestvovao)
04.06.1997. / 178cm / 77kg /

Marquise Brown

Streeter Lecka/Getty Images

Rođak Antonija Brauna, momak čiji je nadimak Holivud je jedan od najboljih hvatača ove Draft generacije. Uprkos sitnijoj građi, Braun trči precizne rute, poseduje neverovatnu brzinu i ono što je možda bitnije, pri toj brzini i vertikalnim rutama zna da locira loptu i da je uhvati sa sigurnošću. Igrač na koga njegov stil igre najviše podseća bi bio Dešon Džekson, a ako pratite NFL poslednjih deset godina znate koliko je hvatač Iglsa bio produktivan i koliko hitronogi hvatači znače za sistem jednog tima.

Ej Džej Braun – Misisipi
(Kombajn – 40 jardi 4.49 / Benč 19x / Odraz 93cm / Skok udalj 305cm)
30.06.1997. / 185cm / 104kg /

Momak koji bi bio idealan na poziciji slot hvatača, poseduje retku kombinaciju snage i eksplozivnosti što mu omogućava da napravi separaciju. Videli smo šta je Džu Džu Smit-Šuster uspeo da uradi od kada je došao u NFL, slična sudbina bi mogla da čeka i ovog momka kojeg upravo i porede sa hvatačem Stilersa. Odlično trči rute, igrao je bejzbol, poseduje odličnu koordinaciju i u stanju je da od prvog dana bude veliki deo ofanzivne šeme tima koji traži startera.

Pozicija: tajt end

Ti Džej Hokinson – Ajova
( Kombajn – 40 jardi 4.7 / Benč 17x / Odraz 95cm / Skok udalj 312cm )
03.07.1997 / 196cm / 114kg /

TJ Hockenson

Matthew Holst/Getty Images

Skauti kažu da ovaj momak poseduje talenat da bude jedan od najboljih tajt endova u čitavoj ligi, čak ga i porede sa zvezdom Čifsa Trevisom Kelsijem, uz napomenu da je odličan bloker. Njegov atletizam je iznad proseka za igrača njegove konstitucije, što bi trebalo da mu da prednost u duelima sa sporijim lajnbekerma i nižim defanzivnim bekovima. Odlično trči rute, ima mekane ruke, može da igra i u formacijama u slotu kao hvatač.

Noa Fent – Ajova
( Kombajn – 40 jardi 4.5 / Benč 20x / Odraz 100cm / Skok udalj 323cm)
20.11.1997. / 193cm / 113kg /

Rekorder univerziteta Ajova po broju uhvaćenih tačdaun dodavanja, Noa Fent je plejmejker koji bi mogao da se nađe u startnoj postavi neke ekipe od prvog dana trening kampa. Za tri sezone Fent je uhvatio 19 tačdaunova, zahvaljujući pre svega neverovatnim atletskim predispozicijama, brzini, ubrzanju, skočnosti, što samo govori kolika je noćna mora za defanzivce i u kratkoj i u dugačkoj pas igri. Razlog zašto nije najbolje rangirani igrač na svojoj poziciji jeste nešto slabije blokiranje, ali sa njegovom snagom i dobrim radom trenera poboljšanje tehnike bi moglo da pomogne. Igrač sa kojim ga porede je Erik Ibron kome je trebalo par sezona pre nego što je eksplodirao ove godine u dresu Koltsa.

Irv Smit Jr – Alabama
( Kombajn – 40 jardi 4.63 / Benč 19x / Odraz 83cm / Skok udalj 280cm)
09.08.1998. / 193cm / 109kg /

Otac Irva Smita je igrao na poziciji tajt enda u NFL, a bio je draftovan 1993. godine od strane Nju Orleans Sejntsa kao deseti pik prve runde. Da iver ne pada daleko od klade dokaz je i Irv Smit Junior koji poseduje neverovatan talenat, iako nije igrao mnogo utakmica za Alabamu. Kao i O Džej Hauard pre par godina, Smit poseduje bolje sposobnosti da bude hvatački tajt end, u blokiranju mora mnogo da napreduje, ali ako neki tim ima strpljenja verovatno će dobiti nagradu za isto kroz koju godinu.

Pozicija: ofanzivna linija

Džavan Tejlor – Florida
(Kombajn – Benč 24x)
25.11.1997. / 196cm / 150kg /

Ako uzmemo u obzir da liga postaje sve više naklonjena igri pasom, pozicija ofanzivnih teklova bi mogla da prosperira na predstojećim draftovima. Draft koji je pred nama prednjači sa sjajnim defanzivcima, naročito u defanzivnoj liniji i na poziciji lajnbekera, tako da bi bar dva tekla mogli da vidimo u prvoj rundi. Džavan Tejlor poseduje sposobnost da pomera ljude, snažan je, za svoju konstituciju neverovatan atleta. Zahvaljujući tim sposobnostima treneri ga mogu koristiti u pulovima za blokiranje na drugom nivou, tako da može da bude veliki faktor i u igri trčanjem i u pas protekciji.

Džona Vilijams – Alabama
(Kombajn – 40 jardi 5.12 / Benč 23x / Odraz 71cm / Skok udalj 254cm)
17.11.1997. / 193cm / 137kg /

Jonah Williams

Joe Robbins/Getty Images

Momak koga porede sa Džejkom Metjuzom je na Alabami igrao na pozicijama levog i desnog tekla, a podatak da je odigrao sve utakmice na koledžu i da nije dozvolio sek u poslednjoj sezoni sigurno raduje skaute. Bio je jedan od ključnih igrača u ofanzivnoj liniji za dominantnu igru trčanjem, kao i njegov idol Džo Tomas odlično koristi uglove pri blokiranju, ima dobru tehniku i balans da odmah postane faktor na sledećem nivou.

Kodi Ford – Oklahoma
(Kombajn – 40 jardi 5.21 / Benč 19x / Odraz 72cm / Skok udalj 264cm)
1997. / 193cm / 153kg /

Kodi Foed je svoju koledž karijeru počeo na poziciji levog garda, ali je zbog povrede saigrača Bobija Evansa prebačen na poziciju desnog tekla gde je čuvao potencijalnog prvog pika na Draftu kajlera Mareja. Da je obavljao sjajan posao govore i nagrade koje je osvojio kao član pvog tima Ol-Big 12. Iako nije najiskusniji igrač na poziciji tekla, njegov sirovi talenat i snaga bi mogli hrabrim timovima da donesu veliku nagradu ako rizikuju i odaberu ga u prvoj rundi. Koliko je voljan da radi na sebi govori i podatak da je smršao 15 kilograma pri tranziciji sa garda na tekla kako bi bio što pokretljiviji i eksplozivniji.

Kris Lindstrom – Boston Koledž
( Kombajn – 40 jardi 4.91 / Benč 25x / Odraz 77cm / Skok udalj 297cm)
193cm / 141kg /

Jedan od najvećih atleta na poziciji ofanzivnog garda na ovom draftu sa retkom sposobnošću da isprati nogama mnogo brže i eksplozivnije defanzivne igrače. Odličan rad nogu mu može pomoći da napravi odlične blokove i na prvom i na drugom nivou u igri trčanjem, a lateralna pokretljivost da bude faktor i u pas protekciji. Više bi mu odgovarala zonska šema blokiranja zbog nešto kraćih ruku i nedostatka snage za dominaciju na poziciji garda ili centra, ali činjenica da je žustar u duelima možda privuče neki tim da ga izabere sa visoke pozicije.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

nebojsamicakovic

Bravo za analizu,ko voli neka se pozabavi tekstom,hvala Mihailo na trudu koji si ulozio!!!

Odgovori 3 2

nebojsamicakovic

Prodjose 7 WR i skoro gotova 2.runda,a D.K.Metkefa nigde!!! Jos 3 izbora u 2.rundi,mozda ga Chiefsi uzmu posle ovog skandala sa Tyreekom Hillom!!!

Odgovori 3 2

Mark o’Grujic

Odlicna analiza! Bilo bi sjajno da 2019 prenosite i koledz fudbal na SK. Sve najbolje!

Odgovori 3 2

* Sva polja su obavezna

Trener Bronkosa: Ne vidim da uopšte ima rasizma u NFL

Trener Bronkosa: Ne vidim da uopšte ima rasizma u NFL

Trener Bronkosa: Ne vidim da uopšte ima rasizma u NFL

Povodom smrti Džordža Flojda, zbog koje gori čitava Amerika, trnener NFL ekipe Denver Bronkos Vik Fenđio kaže da je to društveno pitanje oko kog svi moraju da se udruže kako bi se to ispravilo. Ipak on dodaje da u NFL nema rasizma niti diskriminacije.

"Kada je zdrav Džordan Rid je najbolji tajt end"

"Kada je zdrav Džordan Rid je najbolji tajt end"

"Kada je zdrav Džordan Rid je najbolji tajt end"

Legendarni defanzivac Vašingtona Dianđelo Hol kada je komentarisao najbolje saigrače sa kojima je igrao, izneo je smelu tvrdnju kada je pozicija tajt enda u pitanju.
Loading...