Harlemovci za SK: Jokić bi se munjevito uklopio

Skener 6. maj 201913:52 > 13:55
Phil Cole, Getty Images

Harlem Globtrotersi gostovaće u Beogradu u hali "Ranko Žeravica" 21. maja. Očekuje nas pravi spektakl.

Dave J Hogan/Getty Images

Ovaj tim širi slavu košarke tako što je igra na najzabavniji mogući način. Probili su i mnoge barijere, pre svega rasne i političke sredinom prošlog veka, kada su gostovali usred Moskve predvođeni Viltom Čejmberlenom. U Beogradu, očekuje nas mnogo akrobacija, interakcije sa publikom, smeha i naravno, dobre košarke, a Harlemovci su bili ljubazni da odgovore Sport Klubu i na nekoliko pitanja.

Pošto je poznata kao „zemlja košarke“, da li očekujete sjajnu atmosferu na gostovanju u Srbiji?
Obišli smo dobar deo Evrope ove godine i svugde su bile pune hale i publika je bila sjajna. Ali, smatramo da će biti još bolje u Srbiji baš zbog toga što ovde ljudi posebno vole košarku i razumeju igru.

Kada biste mogli da uzmete jednog igrača iz Srbije za vaš tim, ko bi to bio?
Pa, pošto smo bazirani u Pensilvaniji, to bi bio Boban Marjanović iz naših voljenih Filadelfija 76-ersa. Ali, Nikola Jokić je sjajan igrač, postiže poene kao od šale i sigurno bi se sjajno snašao u našem timu. Verovatno bi se munjevito uklopio.

Kao tim sa tradicijom koja traje skoro ceo vek, šta za svakog od igrača znači čuveni prugasti dres i šarena lopta?
– Putovali smo širom sveta, srušili smo mnoge barijere, recimo, pedesetih godina prošlog veka smo razbili mnoge stereotipe. Ipak, ne verujem da je iko očekivao pri osnivanju da će Globtrotersi postati takav fenomen.

Gene Sweeney Jr, Getty Images Sport

Sa evolucijom tehnologije, koliko je vaš način treninga i nastupa morao da se promeni?
– Mi uvek pratimo novitete i trendove. Kao što znate, cela poenta našeg nastupa je dobra zabava i zato uvek moramo da budemo u toku sa tehnologijom, trendovima i onim što publika želi. Zato i postojimo već 93 godine.

Koja je razlika u vašem treningu i treningu, da tako kažemo, običnog košarkaškog tima?
Velika je razlika. Mi, naravno, radimo osnove košarke kao i svi ostali, ali moramo dodatno da radimo na baratanju loptom, na brzini, refleksima, trikovima. Ako želite da budete najbolji na svetu u nečemu, onda morate da trenirate više od svih ostalih. Svi treniramo više sati dnevno, ali to je naš posao.

Šta biste poručili onima koji će doći u halu „Ranko Žeravica“ 21. maja?
Oni koji dođu videće nešto što nisu videli do sada. Videće akrobacije, atraktivna zakucavanja, komediju, sjajnu košarku i sigurno će stvoriti uspomene koje će im trajati ceo život, zato pozivamo sve fanove košarke da dođu i da nas podrže.

Novina oko njhovog gostovanja ove godine u Beogradu predstavlja mogućnost da fanovi skinu interaktivnu “Globetrotters” aplikaciju za mobilni telefon sa ekskluzivnim performansama. Zahvaljujući ovoj aplikaciji, publika će moći da učestvujete u obaranju rekorda u spinovanju lopte na prstu.

Svetski poznati “Harlem globtrotersi” su neki od najsenzacionalnijih sportista na planeti, a na njihovoj listi je veliki broj zvezda kao što su Big Easy, Lights Out, Torch, Spider, Bulldog, Flip, Handles, a predvođeni su legendarnim trenerom Sweet Lou Dunbarom.