EP U-21 počinje: Od koga očekujete da zablista?

Skener 16. jun 20199:09 > 9:13
Martin Rose, Getty Images

Evropsko prvenstvo za mlade (igrači rođeni prvog januara 1996. i mlađi) u Italiji i San Marinu startuje u nedelju utakmicama grupe A između Poljske i Belgije (18:30) i Italije i Španije (21:00).

Claudio Villa/Getty Images

U šest gradova takmičiće se 12 najboljih evropskih selekcija podeljenih u tri grupe.

Pored spomenute A grupe, čiji se mečevi igraju u Ređo Emiliji i Bolonji, uz posebnu pažnju pratićemo grupu B u kojoj se nalaze Srbija, Nemačka (branilac titule), Austrija i Danska. Domaćini ovim selekcijama biće Udine i Trst.

Povezano

Srbija sva tri duela igra u Trstu, a na Sport Klubu ćete moći da pronađete svakodnevne ekskluzivne materijale sa lica mesta.

Seravalje (San Marino) i Ćezena ugostiće Englesku, Francusku, Hrvatsku i Rumuniju, timove iz grupe C.
Selektor svake od ekipa može da računa na po 23 fudbalera, što znači da bismo na terenu mogli da vidimo ukupno 276 igrača.

Jasno je da je takav scenario praktično nemoguć, zato je bolje da se okrenemo manjem uzorku, tačnije, da pogledamo i, što da ne, možda predvidimo ko bi iz svake reprezentacije mogao da zablista na turniru.

Krenimo redom.


Grupa A:

Italija: Moize Ken (napadač)

Da se ime napadača poreklom iz Gane spomenulo prošle godine u ovo vreme, nema sumnje da bi prva reakcija bila “Moize, ko?”

Ipak, jedna sezona bila je dovoljna da Ken kroz mala vrata uđe na veliku scenu i partijama u Juventusu, koje su umele da zasene i jednog Kristijana Ronalda, etablira svoje ime u red najtalentovanijih napadača današnjice.
Sećate se igara 19-godišnjeg napadača od početka marta do sredine aprila? Dva gola protiv Udinezea u Seriji A, pa zatim još šest na isto toliko mečeva, uključujući i dva zaredom za selekciju Italije… Dovoljno da nova zvezda italijanskog fudbala bude rođena.

EP predstavlja savršenu priliku da Ken nastavi u dobrom smeru i dodatno poveća samopouzdanje pred sledeću sezonu u kojoj se očekuje da napravi novi korak unapred.

Španija: Dani Sebaljos (centralni vezni)

Šta reći o čoveku koji je još pre dve godine proglašen za najboljeg fudbalera Evropskog prvenstva za mlade?
Sebaljos se posle tog turnira preselio iz Betisa u Real Madrid, ali u međuvremenu nije uspeo da svoj raskošan talenat do kraja pretoči u kvalitet.

Delom je za to kriva velika konkurencija u centralnom delu sredine terena u vidu Kazemira, Modrića i Krosa, a delom i promene na klupi Madriđana.

U finišu protekle sezone, 22-godišnji vezista gotovo da nije dobio šansu, pa se spominjalo i da bi mogao i da ode iz kluba. Da li će do toga doći, biće jasnije posle EP. Jasno je da je Sebaljos prerastao U-21 nivo, ali će tako nešto morati da pokaže i na terenu. Uz to, dokazivanje da nagrada sa prošlog turnira nije bila nezaslužena predstavlja motivaciju po sebi.

Aitor Alcalde, Getty Images

Belgija: Jari Versharen (ofanzivni vezni)

Kreativni fudbaler Anderlehta šansu u najjačem timu briselskog kluba dobio je početkom ove godine, posle odličnih igara u rezervnom sastavu.

Nije mnogo vremena bilo neophodno 17-godišnjem vezisti da pokaže zbog čega je budućnost belgijskog fudbala.

Predstojeće Evropsko prvenstvo je njegov debi za selekciju do 21 godine, veći deo priprema reprezentacije propustio je zbog obaveza u školi, ali bi mogao da bude jedan od ključnih igrača u timu Crvenih đavola.

Selektor Johan Valem je nekoliko puta isticao oduševljenje Versharenom. Posebno je naglašavao njegovo kretanje na terenu i visoku inteligenciju, pa će biti zanimljivo videti partije ovog tinejdžera na velikoj sceni.

Julian Finney, Getty Images

Poljska: David Kovnacki (napadač)

Ako se za neku zemlju u poslednje vreme može reći da ume da “izbaci” napadača onda je to Poljska. Posle Roberta Levandovskog i Arkadijuša Milika, fudbalski svet je zatresao Kšištof Pjontek. Sad se isto očekuje i od Kovnackog, 22-godišnjeg napadača Sampdorije.

Kovnacki je drugi deo prošle sezone proveo u Fortuni iz Diseldorfa i u Bundesligi postigao četiri gola.
Iza sebe ima izuzetno efikasne kvalifikacije za EURO – sa 10 golova bio je najbolji strelac kvalifikacija i najzaslužniji je što su se Poljaci našli na kontinentalnoj smotri.

Nema dileme da će na takmičenju biti najopasniji igrač Poljske, gotovo da svaki napad ide na njega, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko zablista i time sebi obezbedi bolji status u Sampi pred start sledeće sezone.

Grupa B:

Srbija: Luka Jović (napadač)

Kad na takmičenju za mlade igra fudbaler madridskog Reala vredan 60 miliona evra onda je jasno na koga će biti usmerena sva pažnja.

Joviću je turnir idealna prilika da dobrim partijama dodatno napuni samopouzdanje pred ono što ga čeka u najvećem klubu na svetu.

Protiv Litvanije je postigao i debitantski gol za A selekciju Srbije, još nekoliko puta je ulazio u šanse u tom meču, pa se može reći da je spreman da golgetersku seriju iz Ajntrahta nastavi i u dresu Orlića.
Samim njegovim učešćem na EP, šanse Srbije da napravi dobar rezultat enormno su porasle i ukoliko bude na očekivanom nivou, tim Gorana Đorovića može da ode daleko.

Da li će?

Nemačka: Džonatan Tah (defanzivac)

Snažni štoper Leverkuzena jedna je od glavnih uzdanica branioca titule.
Na predstojećem EP oprašta se od mlađih kategorija Elfa (u februaru je napunio 23 godine) i pred njim je sjajna šansa da se nametne selektoru A tima Joahimu Levu.

Za seniorski sastav Nemačke debitovao je još 2016. kao velika nada, međutim, u međuvremenu nije uspeo da se ustali.

Posle odlične sezone u Leverkuzenu, sa kojim je izborio plasma u Ligu šampiona, u dobroj formi čeka EP. Njegovi dueli sa Jovićem u meču dva tima mogli bi da budu krucijalni za ishod. Vrlo dobro znaju iz Bundeslige…


Danska: Robert Skov (krilni napadač)

Fudbaler Kopenhagena postigao je 11 golova u samo četiri utakmice u danskoj Superligi, a kasnije je završio sa 29 golova i 9 asistencija na 36 utakmica.Takva statistika dovoljno govori koliko je Skov kvalitetan fudbaler.

Zato će protivnici u grupi B morati sa posebnom pažnjom da čuvaju 23-godišnjeg Danca. U suprotnom, to bi moglo skupo da ih košta. Lakoća kojom Skov postiže golove je neverovatna, dobar broj njih dat je van 16 metara, i neće biti iznenađenje ukoliko svoj golgeterski učinak nastavi i na EP.

Austrija: Hanes Volf (vezista)

Dosadašnji igrač Salcburga jedan je od najopasnijih igrača Austrijanaca.
Mladi, 20-godišnji vezista iza sebe ima dobar period – na 22 utakmice u Bundesligi postigao je 8 i asistirao kod 7 golova, i time je značajno doprineo osvajanju titule.

Takve partije obezbedile su mu i prelazak u Lajpcig. Transfer vredan 12 miliona evra već je ozvaničen, pa će Volf moći maksimalno da se fokusira na igre u mladoj reprezentaciji u kojoj gotovo svaka akcija ide preko njega.

Usled polivalentnosti može da igra na više ofanzivnih pozicija, ali se najbolje snalazi iza napadača, gde predstavlja opasnost po protivnika i kroz asistencije i kroz golove.

Grupa C:

Getty Image/Alex Broadway

Engleska: Aron Van-Bisaka (defanzivac)

Englezi imaju izuzetno kvalitetan sastav i spadaju među glavne favorite za titulu. Do nje će lakše doći ukoliko Van Bisaka bude pružao partije na nivou iz Kristal Palasa.
Igrač poreklom iz DR Kongo odigrao je fantastičnu sezonu za Orlove, sa 84 ukradene lopte i 90 uspešnih uklizvanja u samom je vrhu Premijer lige u tim segmentima.

To mu je donelo epitet možda i najboljeg defanzivnog beka na Ostrvu i interesovanje najboljih engleskih klubova.

Prvi u redu stoji Mančester Junajted, pa će Van Bisaka na EP imati idealnu šansu da dobrim igrama još jednom dokaže da zaslužuje ekipu takvog renomea.

Francuska: Usem Auar (vezista)

Fudbaler Liona sjajnom sezonom skrenuo je veliku pažnju na sebe. Pep Gvardiola je posle oba duela sa Lavovima u Ligi šampiona posebno apostrofirao učinak 20-godišnjeg veziste poreklom iz Alžira i ne bi bilo iznenađenje ukoliko ga uskoro vidimo na Etihadu.

Podjednako dobro pokriva pozicije zadnjeg i centralnog veznog, odigrao je ukupno 47 utakmica za Lion i upisao 7 golova i 11 asistencija, što dovoljno govori i o njegovom napadačkom potencijalu.

Tokom kvalifikacija bio je jedan od bitnijih igrača u timu Silvana Ripola, pa se isto očekuje in na završnom turniru, gde Galski petlovi imaju dobre šanse da dođu do same završnice.

Srdjan Stevanovic, Getty Images

Hrvatska: Nikola Vlašić (ofanzivni vezni)

Vlašić je leta 2017. kao veliki talenat otišao iz splitskog Hajduka u Everton. U timu Karamela nije dobijao adekvatnu šansu, pa je posle jedne sezone prešao u moskovski CSKA.

Za Armejce je 21-godišnji ofanzivac imao neke fantastične partije, u Ligi šampiona je postigao tri gola, a u domaćem šampionatu pet, uz isto toliko asistencija, te se može reći da je pozajmica bila uspešna.

U ovom trenutku je najkvalitetniji igrač mlade hrvatske selekcije, zabeležio je po 5 golova i asistencija u kvalifikacijama i pripadaju mu najveće zasluge za plasman Vatrenih na takmičenje prvi put posle 15 godina.
Svaki bolji rezultat na turniru zavisiće od igara Vlašića.

Rumunija: Janis Hadži (ofanzivni vezni)

Sin legende rumunskog i svetskog fudbala Giorgija Hadžija predstavljaće uzdanicu Rumuna na EURO, usled odsustva najboljeg igrača Razvana Marina.

Desetka Vitrolula ostvarila je potpunu afirmaciju u sezoni za nama. Na 39 mečeva, 20-godišnji Hadži je upisao 14 golova i 8 asistencija. Takve partije izazvale su interesovanje većih klubove, spominjao se čak i Arsenal, pa bi mu dobre igre na EURO dodatno podigle cenu.

Šta vi mislite, ko bi još mogao da zablista na turniru? Pišite nam u komentarima.

Pozdrav iz Udina,

Bojan