Pleonazam, Adolf Hiter i Salcburgov klon

Nathan Stirk/Getty Images

Vladar je bio duboko zavaljen na prestolu. Osam godina je sprovodio strahovladu. Nada da se isto neće dogoditi i u devetoj je ugušena. Otpora nije bilo… Sve dok se Mladi momci nisu dali u bunt i načinili prevrat u državi koja je sinonim za mir.

Bazel je u sezonu 2017/18. ušao kao najdominantiji evropski tim u domaćim okvirima, računajući relevantne lige. Švajcarsku Superligu osvojio je u prethodnih osam godina i u tom parametru bio je tada ispred tradicionalno čvrstih vlastodržaca Olimpijakosa u Grčkoj (sedam uzastopnih titula) i Seltika u Škotskoj (šest).

Posle ogromnih 17 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca sezonu pre, malo ko je verovao da će se u zemlji sira i tenisera sa najviše osvojenih Gren slem trofeja bilo šta promeniti.

Tu manjinu „vernika“ predvodio je klub čije ime predstavlja ništa drugo do – pleonazam.

Jang Bojs.

(Kakvi su to momci, ako nisu mladi?)

Posle dugog perioda tokom kojeg su bili svesni da titulu možda mogu da osvoje, ali sigurno ne – u datom trenutku ulazili su u 32. godinu otkako su poslednji put bili šampioni – u glavama Bojsa je nešto „kliknulo“.

Veru da bi iz korena mogli da promene postojeći poredak i uspostave novi, na čijem će čelu biti oni, vratio im je čovek jednako zanimljivog imena poput njihovog.

Adolf Hiter.

Austrijski trener je ekipu preuzeo septembra 2015, pošto je prethodno otišao iz Red Bul Salcburga, uprkos osvajanju duple krune.

Getty Images/Matthias Hangst

Dve godine bilo je potrebno Hiteru da sistem, u kojem je radio u Mocartovom gradu, što kroz omladinsku školu, što kroz seniorski tim, implementira i u klubu iz Berna.

Prodaja igrača samo u slučaju ponuda koje se ne mogu odbiti, kupovina zamena posle iscrpnih analiza u saradnji sa razvijenom skauting službom, njihovo uigravanje u već postojeću 4-4-2 formaciju sa izrazito ofanzivnim stilom…

Jang Bojs je funkcionisao kao klon Salcburga, na terenu i van njega, i to je dalo fantastičan rezultat u pomenutoj sezoni 2017/18.

Do tad nedodirljivi Bazel potučen je do nogu, titula je osvojena sa 15 poena prednosti u odnosu na velikog rivala, i stanje u Švajcarskoj počelo je da poprima žuto-crne obrise.

Hiter se istog leta odlučio za novi korak, jaču ligu, i preuzeo Ajntraht iz Frankfurta, a njega je nasledio anonimus van granica domaćeg fudbala Gerardo Seoane.

U tom trenutku 38-godišnji trener imao je iza sebe svega 18 mečeva na seniorskom nivou u Lucernu.

Čovek bez iskustva na klupi nije nešto što se preporučuje posle sezone u kojoj ste postali šampioni nakon više od tri decenije i tražite korak unapred, ali kad je letilica besprekorno dizajnirana na odredište je moguće stići i auto-pilotom.

To se pokazalo i u ovom slučaju.

Laurence Griffiths, Getty Images

Ambicije kluba su porasle – posle nekoliko sezona u ovoj deceniji u kojima je stigao do grupa Lige Evrope (Jang Bojs je 2010/11. i 2014/15.  igrao u nokaut fazi tog takmičenja, a 2017/18. ispao u grupi iz koje je Partizan prošao dalje) cilj je postala Liga šampiona – ali mladog stratega to nije omelo. Naprotiv.

Postupio je suprotno godinama, iskusno, nastavio u sistemu koji mu je Hiter ostavio i sa istim sastavom, uz tri pojačanja, i u identičnoj 4-4-2 formaciji, odveo Bojse do istorijskog plasmana u elitno takmičenje.

Jedina prepreka na tom putu bila je zagrebački Dinamo. Prva utakmica dvomeča plej-ofa i 1:1 na svom terenu nisu ulivali optimizam, ali je u revanšu u Hrvatskoj usledio trijumf posle preokreta golovima Gijoma Oroa u 64. i 66. minutu.

U eliti su Bojsi ostavili sasvim dobar utisak – četiri osvojena boda u grupi sa Juventusom, koji je pobeđen u rezultatski nevažnom meču poslednjeg kola, Mančester Junajtedom i Valensijom, pokazala su da švajcarski tim nije zalutao na veliku pozornicu i da Seoane radi dobar posao.

Potvrda na drugu konsataciju stigla je i proteklog maja, kad je Jang Bojs odbranio šampionski naslov prvi put posle 59 godina, uz ogromnih +20 u odnosu za Bazel.

Getty Images/Marc Eich

Sad je potrebno podići klub na viši nivo, a to znači samo jedno – učiniti ga redovnim učesnikom Lige šampiona.

Povezano

Put ka tome ponovo vodi preko Balkana, ovoga puta Srbije i Crvene zvezde, i on predstavlja znatno strmiji uspon od onog iz prošle sezone zbog više razloga.

Prvi se tiče promena koje su Bojsi doživeli u međuvremenu.

Klub su napustile uzdanice u vidu defanzivaca Kevina Mbabua (za 9.2 miliona otišao u Volfsburg), Lorisa Benita (kao slobodan igrač otišao u Bordo) i Stiva fon Bergena (završio karijeru), i vezista Đibrila Soua (9 miliona – Ajntraht) i Sekua Sanoga (7 miliona – Al Itihad), a u tim su stigli Marvin Špilman, Kristofer Martins Pereira, Vinsent Siero (sve vezisti) i Sedrik Cesiger, Fabijan Lustenberger, Saidi Janko i Frederik Serensen (svi defanzivci).

Drugi se odnosi na velike probleme sa povredama.

Za duel sa srpskim šampionom, barem za prvi meč, Seoane sigurno neće moći da računa na najboljeg strelca Gijoma Oroa, pomenuto pojačanje na krilnoj poziciji Špilmana, štopera Mohameda Alija Kamaru i igrača koji je to mesto pokrivao po potrebi Sandra Laupera. Kad se na to doda da je neizvestan i nastup srpskog internacionalca Miralema Sulejmanija, jasno je u kakvom je stanju švajcarski šampion trenutno.

FK Crvena zvezda

I treći, ali možda i najvažniji, Švajcarci prekoputa imaju klub koji po momentu u kojem se nalazi u mnogo čemu nalikuje njima.

#related-news_0

Zvezda je, poput Jang Bojsa, uspela da stekne stabilnost i uspostavi prepoznatljiv stil igre, u prethodne dve godine je dominantno došla do titule u domaćem prvenstvu, iza sebe ima sezonu u Ligi šampiona u kojoj je, takođe, sa četiri boda pokazala da joj je mesto među velikima, i sad je glavna ambicija podići kompletan klub na viši nivo.

A viši nivo znači učiniti ga redovnim učesnikom Lige šampiona.

Koji od dva tima će u tome uspeti?

Nešto jasniji odgovor možemo dobiti posle prve utakmice koja se igra u sredu od 21 čas na stadionu Švajcarska.